Hopp til innhold

Serbias president raser etter utkastelse av Djokovic: – Australia har ydmyket seg selv

Tennisspilleren Novak Djokovic sier han er ekstremt skuffet over at rettens kjennelse om at han må reise ut av Australia.

Novak Djokovic federal court hearing, in Melbourne

PÅ FLYPLASSEN: Den serbiske tennisstjernen avbildet på flyplassen i Melbourne søndag formiddag.

Foto: LOREN ELLIOTT / Reuters

– Jeg er ekstremt skuffet over rettens avgjørelse, men håper fokuset nå kan returnere til turneringen, sier Novak Djokovic i en uttalelse.

Han sier han respekterer og vil samarbeide med myndighetene for å forlate landet.

Retten i Australia opprettholder avgjørelsen om å kansellere tennisspillerens visum til Australia. Det melder flere nyhetsbyråer. Tennisturneringen Australian Open starter i morgen, og serberen får dermed ikke delta.

Den regjerende vinneren av tennisturneringen Australian Open skulle etter planen møte Miomir Kecmanovic til kamp når turneringen starter mandag. Nå må han reise hjem.

Han har tidligere blitt pågrepet og satt på karantenehotell i Melbourne. Han har fått søknaden om visum avslått to ganger, blant annet fordi han er uvaksinert.

Tennisspilleren skal tidligere har uttalt at han er imot vaksinasjon, ifølge BBC.

Han risikerer å bli utestengt fra landet i tre år.

Sportsjournalist i NRK Gunnar Grindstein.

Sportsjournalist i NRK Gunnar Grindstein sier tennisspilleren er kontroversiell fordi han har valgt å ikke vaksinere seg.

Ble stoppet ved ankomst

Djokovic var søndag i et rettsmøte og argumenterte for at immigrasjonsminister Alex Hawkes avgjørelse om å tilbakekalle visumet hans må kjennes ugyldig. Like før klokken 5 søndag morgen norsk tid var rettsmøtet over.

Tennisstjernen ble stoppet ved ankomst til Australia for nesten to uker siden. Dagen etter ble serberens visum annullert. Myndighetene i Australia har argumentert med at den 34 år gamle tennisspilleren utgjør en trussel for folkehelsen. Nå opprettholdes denne avgjørelsen.

Novak Djokovic

UTESTENGT: Tennisspilleren risikerer å bli utestengt fra landet i 3 år.

Foto: WILLIAM WEST / AFP

Utsetter Djokovic-utvisning fra Australia

Statsminister Scott Morrison mener det var i offentlighetens interesse å utvise 34-åringen.

– Avgjørelsen ble tatt av helse- og sikkerhetsmessige årsaker. Den bidrar til å opprettholde ro og orden. Nå er det på tide å komme videre med Australian Open og nyte tennisen over sommeren, sier Morrison.

Myndighetene har tidligere fått kritikk for å først gi Djokovic unntak fra Australia sitt vaksinekrav for å kunne spille i turneringen.

Unntaket førte til utbredt sinne iblant Australias befolkning, som har gjennomgått noen av verdens tøffeste koronarestriksjoner, og hvor mer enn 90 prosent av voksne er vaksinert.

Mens Australias statsminister hyller avgjørelsen, reagerer Serbias president med sinne.

– De tror de har ydmyket Djokovic, men i virkeligheten har de ydmyket seg selv. Djokovic kan reise hjem med hodet høyt hevet, sier Aleksandar Vucic til statlige medier få timer etter at det ble satt strek i kaoset som har rådet rundt tennissportens verdensener.

Serbian President Aleksandar Vucic

Aleksandar Vucic, president i Serbia, er svært kritisk til avgjørelsen.

Foto: Franc Zhurda / AP

Får støtte

På Twitter får Djokovic støtte fra sin franske tenniskollega Alize Cornet.

– Jeg vet for lite til å kunne dømme situasjonen, men jeg vet at Novak alltid er den første som står opp for spillerne, ingen av oss sto opp for han, skriver hun.

Den tidigere australske tennisspilleren Rennae Stubbs mener dette er en trist dag for tennissporten.

– Jeg kan ikke tro det har kommet til dette, skriver hun.

Skulle forsvare tittelen

Tennisspilleren var i Australia for å forsvare tittelen sin i den australske tennisturneringen Australian Open.

Australian Open er den første av de årlige «Grand Slam»-turneringene, og er regnet som en av de viktigste årlige tenniskonkurransene.

Australian Open Djokovic

REGJERENDE MESTER: Novak Djokovic er regjerende mester i Australian Open, men får ikke forsvare tittelen.

Foto: Andy Brownbill / AP

Novak Djokovic er regnet som en av verdens beste tennisspillere. Da han vant Australian Open i 2021, var det hans fjerde strake seier i turneringen. Han har totalt vunnet 20 «Grand Slam»-titler, og i 2015 og 2016 holdt han alle fire «Grand Slam»-titlene samtidig.

Vaksinemotstandere protesterer mot arrestasjonen av Djokovic

Kan påvirke karrieren

Djokovics utvisning fra Australia kan påvirke hans rangering som den beste tennisspilleren i verden, om hans rivaler Alexander Zverev eller Daniil Medvedev skulle dra hjem med «Grand Slam»-tittelen.

Om han skulle bli utestengt fra landet i tre år, vil har rekke å fylle 37 før han på nytt kan delta i Australian Open.

Dersom han skulle velge å forbli uvaksinert, kan hans deltakelse i andre «Grand Slam»-turneringer stå på spill samtidig som myndigheter rundt om i verden strammer inn på grensekontroll i en pandemi som har tatt mer enn 5 millioner menneskeliv. Det skriver Reuters.

Novak Djokovic 16 jan 2022

MÅ DRA: Den serbiske tennisspilleren fikk visumet sitt kansellert og må reise fra Australia.

Foto: James Ross / AP

Sportsnyheter

City

Olsen etter overfallet: – Idiotene skal ikke få ødelegge opplevelsen

Da Manchester City-supporterne stormet banen etter å ha sikret serietittelen, ble Robin Olsen overfalt, ifølge klubben. Ligamesterne beklager hendelsen.

Siste nytt

 • United-eier lover å finansiere nødvendige sommerkjøp

  Manchester United-eier Avram Glazer mer enn antyder at midler vil stilles til disposisjon slik at klubbens nye manager Erik ten Hag kan kjøpe spillere i sommer.

  Mandag publiserte United det første store intervjuet med påtroppende manager ten Hag. Der er nederlenderen tydelig på at spillerstallen må forsterkes i tiden som kommer.

  Da United-eier Avram Glazer møtte Sky Sports under World Economic Forum i sveitsiske Davos, mandag gikk han langt i å love at penger vil bli stilt til rådighet.

  – Vi har alltid brukt pengene som er nødvendig for å kjøpe nye spillere, sa amerikaneren. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Ian Walton / AP
 • Tårevått adieu for fjorårsvinneren av French Open

  Stjernespilleren Barbora Krejcikova var tydelig preget etter tapet mot franske Diane Parry (19) i 1. runde av French Open.

  Verdenstoeren har hatt en skadeplaget inngang til årets Grand Slam-turnering i Paris, men var preget over det overraskende tapet foran nesten 15.000 tilskuere.

  Flere ganger under pressekonferansen trillet tårene.

  Da hun fikk et par oppmuntrende ord fra den italienske journalisten Ubaldo Scanagatta, tok følelsene overhånd.

  Krejcikova forlot pressekonferansen for å samle seg. Noen minutter senere kom hun tilbake for å svare på spørsmål på tsjekkisk.

  Stjernespilleren fikk tidlig publikum i mot seg, slik de fleste gjør i møte med fransk motstand i Paris. Høylytt buing møtte henne på vei ut fra en toalettpause i det tredje og avgjørende settet.

  – Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg vet ikke hvorfor. Men jeg antar at hva enn jeg gjør, så kommer jeg til å bli buet på. Sånn er det bare. Sånn er livet, sier Krejcikova, og legger til:

  – Jeg skjønner ikke hvorfor det skjedde.

  French Open
  Foto: GONZALO FUENTES / Reuters
 • Meling i stjerneselskap på årets lag i fransk fotball

  Landslagsbacken Birger Meling har fått plass på årets lag i den franske fotballigaen Ligue 1, basert på spillerbørsen til storavisen L'Equipe.

  Avisen presenterte mandag de elleve spillerne som har det børssnittet på sine posisjoner i sesongen som ble avsluttet lørdag.

  Birger Meling har bak seg en imponerende debutsesong i Rennes og endte med en gjennomsnittlig børskarakter på 5,45. Stjerneangriperen Kylian Mbappé, som kapret spissplassen på L'Equipe-laget, hadde høyest snitt. Han endte på 6,00. (NTB)

  Birger Meling
  Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste