NRK-ekspert: – Landslaget er bedre uten Hegerberg

Carl-Erik Torp mener landslagssjef Martin Sjøberg har bygget en så sterk lagenhet at det nå ikke er plass til verdens beste kvinnelige fotballspiller.

Ada Hegerberg

NY MESTERLIGAFINALE: Ada Hegerberg jubler stadig for Lyon, men takker fortsatt nei til landslaget.

Foto: Laurent Cipriani / AP

I sommer deltar Norge i VM i Frankrike. Mesterskapet blir spilt uten Ada Hegerberg, som brøt med landslaget etter EM-fiaskoen i 2017.

I etterkant har kvinnelandslaget kvalifisert seg til VM uten Lyon-spissen, og torsdag tok Sjögren ut Norges 23 VM-spillere.

NRKs fotballekspert mener landslaget er bedre uten angrepsstjernen.

Carl-Erik Torp

EKSPERT: Tidligere Brann- og Kongsvinger-spiller Carl-Erik Torp.

Foto: Julia Marie Naglestad

– Landslaget har vært gjennom en lang prosess siden EM. De har bygget seg sakte opp igjen. De har fått en tydelig identitet med slagordet «sterkere sammen». Miljøet er godt. Da mener jeg de ikke er tjent med å hente inn Hegerberg som kan utfordre dette litt, selv om hun er en fantastisk fotballspiller, sier Carl-Erik Torp.

– Ferdighetsmessig er det synd

Isabell Herlovsen (Kolbotn), Lisa-Marie Karlseng Utland (Rosengård), Emilie Nautnes (Arna-Bjørnar) og Elise Thorsnes (LSK Kvinner) er Sjögrens spissalternativer.

– Jeg tror de er fornøyd med den troppen som reiser til mesterskapet, og vil ikke føle på noe savn av Ada. Jeg tror landslaget slik det er blitt er bedre uten henne. Dersom hun skulle blitt med, ville det blitt en ny prosess som landslaget måtte gjennom, fortsetter Torp.

– Men hadde ikke laget hatt bruk for kvinnen som ble kåret til verdens beste fotballspiller?

– Ferdighetsmessig er det jo selvfølgelig synd at hun ikke er med. Men jeg tror ingen på landslaget bruker energi eller tankekraft på Ada. Hun har vært så tydelig på at hun ikke vil være med på et landslaget igjen. Da tenker de at det kan bli bra uten også, sier Torp.

– Kanskje ting kan endre seg på sikt

Elitedirektør i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, har vært i samtaler med Hegerberg om en mulig landslagsretur.

Lise Klaveness

HOLDER I DIALOGEN: NFFs elitedirektør Lise Klaveness.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi har hatt kontakt med Ada Hegerberg tidligere der ting ble avklart. Og Ada ba om å få være i fred og få respekt rundt sitt valg. Vi har ikke gjort noe «stunt» nå mot slutten. Det ville også vært feil sportslig sett. Nå skjer det en oppkjøring, og laget har satt seg. Det må vi avfinne oss med. Sånn er situasjonen, og så har vi prøvd å ha et normalt tillitsforhold til Ada, sånn at kanskje ting kan endre seg på sikt, sier Lise Klaveness til NRK.

Hegerbergs Lyon tok seg nylig videre til mesterligafinalen etter sammenlagtseier mot Chelsea. Hun har tidligere sagt at hun ikke hadde vunnet Gullballen dersom hun hadde fortsatt på landslaget.

Samtidig uttalte mamma Gerd Stolsmo til NRK at det var uaktuelt for Ada å spille VM så lenge hun ikke var med å kvalifisere laget til mesterskapet.

– Når Ada har sagt nei til landslaget, så kommer hun selvfølgelig ikke inn bakveien når de andre har gjort jobben. Av respekt for de andre jentene, sa Stolsmo.

Siste nytt

 • Slik spilles kvartfinalene i VM:

  De fire kvartfinalene spilles slik:

  Torsdag 27. juni: Norge – England 21.00 (i Le Havre).

  Fredag 28. juni: Frankrike – USA 21.00 (i Paris).

  Lørdag 29. juni: Italia – Nederland 15.00 (i Valenciennes).

  Tyskland – Sverige 18.30 (i Rennes).

  Fotball VM-kvinner 2019, åttenedelsfinale Norge-Australia 1-1, 5-2 etter straffespark.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Nederland vant mot spillets gang

  Japan hadde flere muligheter til å score det avgjørende målet mot Nederland, men minutter før slutt fikk de oransje straffe etter en hands i feltet. Lieke Martens scoret sitt andre mål for dagen og ble matchvinner. I kvartfinalen skal de møte Italia.

  Nederlands Lieke Martens (t.v.) og hennes lagvenninner feirer Martens 2-1-scoring mot Japan
  Foto: Francois Mori / AP
 • England-kaptein slit før Norge-møte

  Det er uvisst om England sin kaptein, Steph Houghton, vil bli speleklar til kvartfinalen mot Norge. Landslagssjef Phil Neville seier til Daily Mirror at kapteinen framleis har store smerter. Ho stod over treninga tysdag, etter ankelskaden som ho pådrog seg i åttandedelsfinalen.

  Women's World Cup - Round of 16 - England v Cameroon
  Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal