Landslagssjefen om triumfen: – Alle skjønner hvor sterke vi er som gruppe nå

VALLE/OSLO (NRK): Norge sjokkerte Nederland med to mål på et drøyt minutt i åpningen av skjebnemøtet, og er klare for fotball-VM etter et skikkelig nervedrama. Landslagstreneren mener samholdet i laget er en stor suksessfaktor.

Norge klare for fotball-VM

FEIRET: De norske fotballkvinnene la ikke skjul på lettelsen og gleden etter at VM-plassen, deres åttende strake, var sikret.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er helt rått. Jeg klarer nesten ikke å prate for jeg er så glad, sier målscorer Isabell Herlovsen til NRK, mens hun tørker tårer.

Fotball VM-kvalifiseringskamp kvinner: Norge - Nederland.

JUBEL: De norske fotballkvinnene slapp følelsene løs da Isabell Herlovsen satte inn 2–0 etter bare seks minutter.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For Norge er klare for nok et VM-sluttspill etter at de fikk en drømmeåpning med to mål før det var spilt seks minutter mot regjernende europamester Nederland. Et lag som ikke hadde tapt eller sluppet inn mål på sju kvalifisieringskamper.

Selv om Nederland reduserte før den første omgangen var over, og de 60 siste minuttene av skjebnekampen ble usedvanlig nervepirrende, kunne de norske fotballkvinnene til slutt slippe både jubelen og tårene løs. Billetten til sommerens mesterskap i Frankrike er sikret.

– Det er så deilig. Vi har jobbet så hardt, og det vært tøft. Det betyr enormt mye. Mange har stilt spørsmål ved statusen på norsk fotball, men vi beviser at vi er klare for nok et VM, sier landslagssjef Martin Sjögren til NRK.

Skryter av samholdet

Norge har vært under press etter at de røk ut av EM i fjor sommer uten å hverken score mål eller vinne en kamp. Etter det trakk stjernespiss Ada Hegerberg seg fra landslaget, og det ulmet under overflaten.

«Sterkere sammen» stod det bak på treningsjakkene til de norske kvinnene.

– Den gjengen her, altså. Det er helt syk innsats i dag, sier Herlovsen.

Landslagssjefen trekker også frem fellesskapet i gruppa slik det er i dag.

– Jentene har gjort en enorm jobb, og tatt til seg våre ideer. De har jobbet hardt for å skape et godt samhold i gruppen og jeg tror alle skjønner hvor sterke vi er som gruppe nå. Da er det deilig å vise det også, mener Sjögren.

Norge klare for fotball-VM

VM-KLARE: Norge vant gruppe 3 med seieren over Nederland i den siste kampen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi er mye bedre enn vi var for et år siden. Vi har vært på vei oppover en stund, og selv om det har vært små steg har de vært fremover, legger han til.

Kaptein Maren Mjelde er stolt av arbeidet laget har lagt ned.

– Trenerteamet har hatt stortro på oss. Vi har jobba hardt i et år, kjenner hverandre bedre «goen» i gruppa er bedre og vi er mer samspilt. Dette er så fortjent, forteller hun.

Scoret på første skudd

Kampen på Vålerengas hjemmebane i Oslo var under fem minutter gammel da et hjørnespark havnet hos Maren Mjelde. Hun slo på tvers og i beina til Ingrid Syrstad Engen. I bare sin sjuende landskamp satte hun inn ledelsen.

– En pangstart! Jækli bra, slår Mjelde fast.

– Det kan ikke gjøres bedre. En fantastisk start, konkluderte NRKs ekspert Carl-Erik Torp.

Ingrid Syrstad Engen. Hjørnesparket er rettet mot bakerste stang. Der står Mjelde som spiller ballen tilbake tvers over mål. Engen møter ballen og setter den konstant i mål!

Ingrid Syrstad Engen scorer for Norge etter drøye fire minutter.

Gjestene rakk så vidt å ta avspark før Lisa-Marie Utland spilte langt mot Isabell Herlovsen. Hun lurte av forsvaret, og fra langt hold plasserte hun ballen helt inne ved stolperota.

– Scoringen betydde mye for selvtilliten min, etter alle sjansene jeg hadde mot Slovakia i forrige kamp, men jeg hadde vært happy uansett hvem som scoret i dag, så lenge vi vant, sier Herlovsen.

Isabell Herlovsen. For en åpning av de norske kvinnene! Herlovsen blir spilt igjennom og kontrollerer ballen flott. Hun lar ballen sprette en siste gang før hun setter ballen i mål via stangen med en flott halv-volley!

Vålerenga Isabell Herlovsen øker til 2–0 på sin egen hjemmebane.

Slapp EM-vinnerne til

Men det skulle bli svært spennende.

Nederland, som kunne sikre VM-plassen med uavgjort, kjempet seg mer med i kampen utover i omgangen. Etter 31 minutter kom reduseringen da storscorer Vivianne Miedema utnyttet en noe uoppmerksom Mjelde, før hun rundet keeper Hjelmseth og dyttet ballen i nettet.

Vivianne Miedema. Miedema plukker opp ballen etter at Mjelde ikke klarer å kontrollere den. Den nederlandske spissen drar seg forbi Hjelmseth og setter ballen i mål.

Nederlands Vivianne Miedema reduserer 31 minutter ut i kampen.

– Det er dårlig forflytning av meg, jeg skal komme bedre frem der, innrømmer Mjelde etter den fartsfylte og sjanserike førsteomgangen.

– Største prestasjonen

Nederland beholdt styringen da lagene kom tilbake på banen etter hvilen, og Norge måtte kjempe med nebb og klør for å holde på ledelsen. På tribunen holdt over 5000 fremmøtte pusten. Men scoringen imot kom aldri, og Norge er klare for VM – mens Nederland må ut i play-off.

– Vi kan vel ikke si at vi hadde kontroll, men vi klarte det. Jeg var nervøs på slutten, sier Sjögren og gliser.

– Det var litt ekstra denne gangen, for nivået i Europa blir høyere og høyere og det er vanskeligere å komme seg til mesterskap. Vi var i gruppe med de regjerende europamesterne, så jeg vil si det er en stor bragd å ta seg direkte til VM. Det sier noe om det laget vi er i ferd med å bygge her, mener keeperveteran Ingrid Hjelmseth.

– Er dette den største prestasjonen til kvinnelandslaget, i hvert fall på lang tid?

– Det er en stund siden sist vi presterte under sånn press, så det vil jeg absolutt påstå.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Nytt Godset-tap

  Michael Karlsens scoring etter 10 minutter ble kampens eneste da Ranheim slo Strømsgodset 1-0 søndag. Drammenslaget er nå på en 12.-plass med bare ni poeng på 10 kamper, mens Ranheim ligger tre plasser over, med 13 poeng.

  Strømsgodset
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Wadji scoret tre

  Ibrahima Wadji scoret de tre første målene til Haugesund da de slo Mjøndalen 4-1 på bortebane i den 10. eliteserierunden. Olivier Occean reduserte med snaue 15 minutter igjen, men like før slutt punkterte Bruno Leite kampen.

  Ibrahima Wadji
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Hegerberg har giftet seg

  Ada Hegerberg (23) har giftet seg med Lech Poznan-spiller Thomas Rogne (28). Det forteller hun selv på Instagram. – Overveldet etter å ha giftet meg med mitt livs kjærlighet og å ha delt vår spesielle dag med familien og våre nærmeste venner, skriver Hegerberg. Paret forlovet seg i juni i fjor.

Sendeplan

Kl. Program Kanal