Hopp til innhold

Northug avla positiv spyttprøve, men blodprøven var ren: – En lettelse

Det ble ikke påvist hverken alkohol eller andre rusmidler i blodprøven som ble tatt av Petter Northug da han ble stanset for råkjøring for snart tre uker siden.

Petter Northug holder pressekonferanse i Trondheim, 21. august 2020

RÅKJØRTE: Politiet fattet mistanke om at Petter Northug var ruspåvirket da han ble stoppet i 168 kilometer i timen, men blodprøven var negativ.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Det opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding onsdag formiddag.

– Fordi blodprøven ikke viser kjøring i ruspåvirket tilstand, så frafaller den siktelsen. Den foreløpige siktelsen for oppbevaring av narkotika og fartsovertredelse, opprettholdes, sier politiadvokat Karoline Ekeberg til NRK

Petter Northug (34) ble mål til 168 km/t i en 110-sone i en fartskontroll på E6 i Ullensaker kommune torsdag 13. august.

Politiadvokaten bekrefter at det ble tatt ut siktelse for kjøring i ruspåvirket tilstand fordi Northug avla en positiv spyttprøve.

Politiadvokat Karoline Ekeberg

Politiadvokat Karoline Ekeberg.

Foto: Emil Gukild / NRK

– En spyttprøve er et av flere tiltak vi bruker for å avklare om det dreier seg om ruspåvirket kjøring. Det gir kun en indikasjon og kan ikke brukes i retten. De kan gi feil svar, i og med at kokain kan være lengre i nese og svelg i en blodprøve, forklarer Ekeberg, en statistikk NRK tidligere har omtalt.

Northug selv ble lettet da han fikk beskjeden.

– Petter ble orientert i går om at resultatet på blodprøven var det han selv egentlig visste. Likevel er det en lettelse for ham, sier Northugs advokat Halvard Helle til NRK.

– At det feilaktige punktet i siktelsene har frafalt har stor betydning for den strafferettslige behandlingen videre. Det betyr at saken står i et annet lys enn den opprinnelige siktelsen ga uttrykk for, legger advokaten til.

Halvard Helle

ADVOKAT: Halvard Helle.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

I tillegg til spyttprøven som ble tatt på stedet, dro politiet hjem til boligen til Northug der det ble gjort funn av kokain.

– På daværende tidspunkt så hadde vi skjellig grunn til å mistenke at dette dreide seg om ruspåvirket kjøring. Dette sammen med observasjoner og funn på stedet gjorde at politiet besluttet at det var grunn til å ransake boligen, forteller Ekeberg.

Tror på snarlig avhør

Jurister NRK snakket med før blodprøvesvaret forelå, mente Northug må forberede seg på fengselsstraff og soning fordi farten var så høy. Samtidig kan andre forhold, som en eventuell uforbeholden tilståelse, gi Northug strafferabatt.

– Når det gjelder fartsoverskridelsen så sier rettspraksis at hvis man holder en fart som er 50 kilometer i timen over fartsgrensen, så ligger det på mellom betinget og ubetinget fengselsstraff. Mens oppbevaring av 10 gram kokain tilsier i utgangspunktet en fengselsstraff, som må sones i fengsel, sier tingrettsdommer Ine Strømstad.

– Siden saken er under etterforskning så er det for tidlig for meg å si hva som kan være aktuelt i dette tilfellet, sier Ekeberg.

Avhør av Northug ble utsatt til etter at analysen av blodprøven var klar. Helle sier han og politiet nå vil avtale et avhør «en av de nærmeste dagene». Han ønsker ikke gå i detalj om hvordan Northug har det, hvordan de jobber nå eller hva slags straff Northug kan vente seg.

Pressekonferanse med Petter Northug på Clarion Hotel & Congress i Trondheim fredag 21. august.

MØTTE PRESSEN: Petter Northug svarte på en rekke spørsmål da han stilte på pressekonferanse uka etter at han ble stoppet.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Petter har fortalt til pressen at han har fullt ut ansvar for sine handlinger så det ligger i kortene at det vil bli gjort de nødvendige avklaringene for å få dette ført som en tilståelsessak, bekrefter advokat Helle overfor NRK.

– Jeg ønsker ikke å forskuttere de strafferettslige behandlingene. Det får vi håndtere i den vanlige straffesaken, som kanskje kommer opp senere i løpet av høsten, legger han til.

Northugs samarbeidspartner, Jon Inge Gullikstad, sier at den tidligere skistjernen ikke selv ønsker å kommentere den negative blodprøven.

– Petter gir ingen kommentarer nå, skriver han i en SMS til NRK.

Flere innrømmelser

Den tidligere langrennsløperen kom med en rekke innrømmelser på en pressekonferanse 21. august. Blant annet sa Northug at han inntok både alkohol og kokain natt til onsdag 12. august, men han nektet for å ha brukt rusmidler etter dette. Han gjentok flere ganger at han ikke følte seg ruspåvirket da han kjørte opp til Trysil for å være instruktør på en skiskole for barn og unge den 12. august, eller hjem fra Trysil 13. august.

Han innrømmet dessuten å ha kjørt godt over 200 km/t i en 80-sone – samtidig som han filmet det med mobiltelefonen.

– Politiet besitter videomateriale som viser at siktede kjører bil i høy hastighet. Det er også en naturlig del av den videre etterforskningen av saken, sier politiadvokat Ekeberg til NRK.

Petter Northugs bil

RASK: Petter Northug kjørte en Jaguar F-TYPE med 575 HK og med en toppfart på 322 km/t da han ble stoppet av politiet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Dagen etter pågripelsen opplyste Northug i sosiale medier at han var blitt stoppet i en fartskontroll, og at politiet hadde funnet kokain hjemme i leiligheten hans.

På pressekonferansen for snart to uker siden sa Northug at politiet fant ti gram kokain, og 34-åringen forklarte at det var til eget bruk.

– Jeg har et alvorlig rusproblem bestående av alkohol, narkotika og piller i forbindelse med periodevis hard festing, og det har blitt mye hard festing i det siste. Jeg har ikke tatt det på alvor, fornektet det og skjult det for folk rundt meg. Nå er konsekvensene at det har blitt svært alvorlig og omfattende, sa han.

Han bekreftet at politiet tok en spyttprøve på stedet, og deretter måtte han avlegge både urin- og blodprøve. Den første var altså positiv, mens blodprøven var ren.

En alvorstynget Petter Northug innrømmer alvorlige rusproblemer.

Siste nytt

  • Bekreftet: Trener Eirik Horneland forlenget kontrakten med Brann

    Fotballklubben Brann er enig med trener Eirik Horneland og resten av hans team om nye avtaler.

    Klubben melder selv om signeringene i sine mediekanaler.

    – Vi er veldig glade for at vi har fått med hele trenerteamet på nye og lengre kontrakter. Det er et unikt fellesskap i trenergruppen, og de fungerer veldig godt sammen, sier sportslig leder i Brann, Per-Ove Ludvigsen.

    – De har komplementære ferdigheter og samarbeider godt både på det menneskelige og det faglige. Det er en ambisiøs gruppe som vi er veldig fornøyd med å ha med oss i de kommende årene, legger han til.

    Hassan El Fakiri (toppspillerutvikler), Helge Haugen (fysisk trener), Dan Riisnes (keepertrener) og Daniel Nordheim Pedersen (analyse) har i likhet med Horneland forlenget avtalen ut 2026.

    – Det er en voldsom trivsel, og det er utrolig kjekt å jobbe med alle som er i Brann. Spillere, støtteapparatet, administrasjonen og styret. I tillegg er det en enorm entusiasme rundt klubben med folk som er lidenskapelig interessert. Den entusiasmen betyr mye, og det er utrolig kjekt å jobbe med her når klubben betyr så mye for så mange, sier Horneland.

    Han har vært i Brann siden 2020, først som assistenttrener for Kåre Ingebrigtsen. Deretter fikk Horneland selv jobben som sjef.

    – Det er dyktige folk i støtteapparatet, og vi har vokst nært hverandre. Det er flinke folk, og vi utfyller hverandre, så det er en fantastisk gjeng å jobbe med, sier Horneland.

    49-åringen har tidligere ledet Rosenborg og Haugesund samt Norges G18-landslag.

    (©NTB)

    Eirik Horneland etter kamp mot Strømsgodset.
    Foto: Oddgeir Øystese / NRK
  • Hafjell og Kvitfjell får nye verdenscuprenn

    Hafjell og Kvitfjell har fått tildelt sju verdenscuprenn i alpint i februar og mars 2025.

    Det ble etter det NRK kjenner til vedtatt i dagens møte i alpinkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet.

    Kvitfjell skal arrangere fartsøvelsene for kvinner og menn, men i tillegg får Hafjell tildelt de tekniske øvelsene for menn. Verdenscuprennene arrangeres uke 9, 10 og 11 i 2025.

    Henrik Kristoffersen
    Foto: AP
  • Tuchel med England-flørt: – Jeg elsket det

    Bayern München-manager Thomas Tuchel gjør alt annet enn å avvise at en retur til engelsk fotball kan være aktuelt.

    Tuchel forlater Bayern München-jobben etter denne sesongen. Avgjørelsen ligger tilsynelatende fast selv om klubben skulle ende med å vinne finalen i Champions League.

    En mulig retur til engelsk fotball lokker åpenbart.

    – Jeg vil helst ikke svare på det …, men det er ingen hemmelighet at jeg elsket å være i Chelsea. Jeg elsket England, og jeg elsket Premier League, sier den 50 år gamle tyskeren i et intervju med TNT sports.

    Et klarere England-friere skal det godt gjøres å finne. Tuchel tok Chelsea til seier i Champions League i 2022 før han byttet til Bayern München. Også der hadde han en kontrakt som opprinnelig strakte seg to år lenger fram i tid.

    Tuchel fikk beskjed allerede i februar om at tiden hans i Bayern München var over, ett år før kontrakten hans går ut i 2025. De høye herrer i den tyske klubben kunne ikke akseptere at de var helt kjørt av lasset i kampen mot årets tyske seriemesterskap.

    Tuchel sier at den avgjørelsen er endelig, selv om utfallet skulle bli at Bayern slår Real Madrid i semifinalen og tar seg til finale mot Borussia Dortmund i Champions League.

    – Det er veldig usannsynlig at jeg fortsetter i Bayern München. Vi er enige om en avtale, og initiativet om at jeg skulle slutte kom fra klubben, sier Tuchel.

    (©NTB)

    Tuchel
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal