Hopp til innhold

Innrømmer misbruk av alkohol, kokain og piller: – Har fornektet det og levd et annet liv

En alvorstynget Petter Northug innrømmer alvorlige rusproblemer, men hevder han ikke følte seg ruset da han ble stoppet av politiet i altfor høy fart i forrige uke.

Pressekonferanse med Petter Northug

LA KORTENE PÅ BORDET: Petter Northug erkjenner at han har rusproblemer.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg har invitert dere hit for å fortelle noe som sitter veldig langt inne å innrømme, og som er vanskelig. Derfor har jeg skrevet ned det jeg skal si.

Slik innledet Petter Northug fredagens pressekonferanse, noen minutter over klokka 12.

Så kom innrømmelsen:

– Jeg har et alvorlig rusproblem bestående av alkohol, narkotika og piller i forbindelse med periodevis hard festing, og det har blitt mye hard festing i det siste. Jeg har ikke tatt det på alvor, fornektet det og skjult det for folk rundt meg. Nå er konsekvensene det at det har blitt svært alvorlig og omfattende.

– Jeg har sviktet igjen, og vil si unnskyld til alle det angår, spesielt familie, venner og samarbeidspartnere. Rusproblemet har oppstått gradvis etter at jeg la opp som toppidrettsutøver i 2018. Jeg har gjort mye jeg har skammet meg over i jakten på spenning og intense opplevelser. Nå har det gått over styr og jeg trenger hjelp, erkjenner Northug.

En alvorstynget Petter Northug innrømmer alvorlige rusproblemer.

INNRØMMELSEN: En alvorstynget Petter Northug innrømmer alvorlige rusproblemer.

– Levde et annet liv på siden

Innrømmelsen er tvunget fram av at Northug forrige torsdag ble stoppet av politiet, etter å ha blitt målt til 168 kilometer i timen i en 110-sone på E6 mellom Dal og Mogreina.

Samme dag beslagla politiet kokain hjemme hos Northug På pressekonferansen utdyper han hvor alvorlig problemet er:

– Hvor omfattende er rusmisbruket?

– Det har vært brukt kokain og dop under periodevis hard festing. Den hardeste perioden var kanskje i fjor sommer. Så var det en litt roligere periode på vinteren. Så trappet jeg litt opp i vår og i sommer igjen.

Northug sier at han for første gang prøvde kokain i januar 2019.

– Er det noen rundt deg som har konfrontert deg med rusproblemer?

– Det har vært bekymringer, men jeg har nok fornekta det og levdt et annet liv på siden enn det de har trodd. Men de har hatt mistanke, svarer Northug på spørsmål fra NRK.

Petter Northug holder pressekonferanse i Trondheim 21. august 2020

MØTTE FORBEREDT: Petter Northug hadde skrevet ned det han ville dele med pressen.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Følte seg ikke ruspåvirket

Northug er nå siktet for tre lovbrudd: ruspåvirket kjøring, fartsovertredelse og oppbevaring av narkotika. Det bekreftet politiadvokat Silje Bergsholm i Øst politidistrikt mandag.

– Jeg følte meg ikke påvirket da jeg kjørte til eller fra Trysil, sier Northug på pressekonferansen

Slik forklarer han det som skjedde:

– Jeg var på fest tirsdag kveld til langt på natt der ble det inntatt både alkohol og kokain. Onsdag kveld kjørte jeg til Trysil, og torsdag var jeg på skiskole. Jeg tok verken alkohol eller narkotika fra natt til onsdag. Jeg følte meg ikke påvirket da jeg kjørte hjem fra Trysil.

Bekrefter at politiet fant 10 gram kokain

34-åringen sier at han likevel er forberedt på ubetinget fengsel. han bekrefter nemlig at politiet fant rundt ti gram kokain hjemme hos ham.

Han sier imidlertid at alt var til eget bruk, og avviser at han har videredistribuert det ulovlige stoffet. Han bekrefter likevekl overfor NRK at han har delt stoff med andre.

Han forteller at han fikk tilgang på stoffet via «miljøet han har vanket i».

– Er det noen du må bryte kontakten med?

– Jeg må i hvert fall endre litt livsstil og gjøre forandringer, og være med andre folk enn jeg har vært. Og ta de grepene, og det må jeg gjøre med en gang.

– Hvordan kom du til det miljøet?

– Litt gjennom at man har søkt dit selv. Det er vel den enkleste forklaringen.

– Du skylder ikke på andre?

– Nei.

– Har ikke vært et godt forbilde

Petter Northug understreker at det viktigste for ham nå er å få hjelp til å komme seg ut av problemene.

MLfBMLwOj40

FORBILDE: Petter Northug har inspirert skiløpere verden rundt, men erkjenner at han ikke har vært et godt forbilde etter at han la opp for to år siden.

Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

– Jeg har ikke taklet overgangen fra jeg la opp. Man skulle gjerne ha gjort ting annerledes, men det blir vanskelig å tenke på det nå, sier han.

– På mange måter er jeg lettet over at politiet stoppet meg på torsdag og fant det de gjorde hjemme hos meg. Det har gitt meg en skikkelig vekker.

– Du har vært et stort forbilde for mange. Hva vil du si til dem som har hatt deg som forbilde?

– Jeg vil beklage hendelsen. Det var idiotisk. Jeg har ikke vært et godt forbilde siden jeg la opp.

– Jeg forventer ingen sympati, men for meg er det viktig å legge meg flat og fortelle min historie, og så får det være opp til hver enkelt, sier Northug.

Sportsnyheter

Her koker det over for Lukaku - Martinez gir seg etter belgisk sjokkexit

De er rangert som nummer to på Fifa-rankingen, men Belgia røk på hodet ut av gruppe F. Da sjokkexiten var et faktum, rant det over for stjernespissen Romelu Lukaku.

Siste nytt

 • Sjekk Hovlands spinnville slag: – Oi, oi, oi!

  Viktor Hovland fikk en god start i Hero World Challenge, den eksklusive turneringen med kun 20 spillere som Tiger Woods arrangerer.

  Nordmannen vant fjorårets utgave av turneringen, og er i delt ledelse etter den første runden.

  Det etter en runde på tre slag under par, som inneholdt to birdier, én eagle og én bogey. Særlig eagle-en, to slag under par, var av det helt spektakulære slaget.

  Den kom på hull 14, et kort par 4-hull på i underkant av 300 meter. Hovland slo utslaget sitt hele veien opp på greenen, og var svært nær ved å gjøre hole-in-one.

  – Oi, oi, oi! Har du sett? Det er nesten hole-in-one, utbrøt Discovery-kommentator Per Haugsrud etter slaget.

  Hovland deler ledelsen med Tom Kim, Sepp Straka og Collin Morikawa.

  Turneringen vises på Discovery + og Eurosport.

 • Storhamar brøt Spartas seiersrekke

  Sparta Sarpsborgs seiersrekke på tolv kamper ble brutt med 0-3-tap for Storhamar i eliteserien i ishockey torsdag. Østfoldingene er fortsatt serieleder.

  Sparta hadde foran torsdagens oppgjør ikke tapt siden 2-3-nederlaget i overtid mot Lillehammer tidlig i oktober. Laget fra Sarpsborg har siden radet opp med seirer og tatt seg til toppen av eliteserien.

  Lillehammer herjet med Manglerud Star og vant 8-0.

  Det sto 2-2 allerede etter ni minutter i kampen mellom Vålerenga og Ringerike, men så gikk det nesten en halvtime i kamptid før det neste målet kom. Kampen måtte til slutt avgjøres i forlengning og Vålerenga fant 4-3.

  Frisk Asker slo tabelljumbo Grüner 3-2. Esbjørn Fogstad Vold ble matchvinner ti minutter før slutt.

  Eliteserien ishockey menn Manglerud Star - Sparta (0-7)
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Her skriver Frappart fotballhistorie

  Frankrikes Stéphanie Frappart ble torsdag historisk. Hun er første kvinne til å lede en VM-kamp i fotball for menn med oppgjøret mellom Tyskland og Costa Rica. Tidligere i Qatar-mesterskap har Frappart vært fjerdedommer.

  38-årige Frappart er en av tre kvinnelige hoveddommere som er tatt ut til årets VM. I alt er det 36 kampledere på plass i Qatar.

  – Dette avslutter en lang prosess som startet for flere år siden med utvikling av kvinnelige dommere til herreturneringer på junior- og seniornivå. Nå viser vi klart og tydelig at det er kvalitet, ikke kjønn, som teller for oss, sa Fifa-topp og tidligere stjernedommer Pierluigi Collina da Frappart ble utpekt til å lede kampen mellom Tyskland og Costa Rica.

  Neuza Back (Brasil) og Karen Diaz (Mexico) er med som assistentdommere.

  (NTB)

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste