Hopp til innhold

Northug med frekt høydestikk til landslaget

Petter Northug (32) kaster seg inn i høydetreningsdebatten, etter at allroundlandslaget har valgt å droppe et ordentlig høyderegime inn mot den viktige VM-sesongen.

Pressekonferanse uttak elitelandslag langrenn sesongen 2018/2019

KLAR FOR NY SESONG: Petter Northug, her fra da han på et hotell i Holmenkollen ble presentert som helårs landslagsutøver i april.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Northug er kjent for å ha kjørt et strengt høyderegime i alle sine suksessår. Han har lest forskning om høydetrening, og han har for eksempel utvekslet erfaringer med en annen gullgrossist og høydetreningsentusiast, nemlig Ole Einar Bjørndalen.

Stikket

Og mens for eksempel Norges beste distanseløpere har bestemt at de dropper et høyderegime i år, hyller altså Northug metoden for å ta gull i langrenn.

– Jeg takker høyderegimet jeg har kjørt for alle de gullene jeg har tatt i mesterskap. For meg har det fungert eksepsjonelt bra. Det har vært en gavepakke å løse høyden og få den effekten, sier Northug innledningsvis til NRK.

– Men det blir kanskje feil av meg å si dette når jeg har fire internasjonale femmilstitler... Og de har null... sier 32-åringen og gliser i kjent Northug-stil – hvor han viser til gullene fra VM Liberec (2009), Vancouver-OL (2010), Holmenkollen (2011) og Falun (2015).

– Har også bommet

Northug og Løfshus

Petter Northug (ryggen til) og Vidar Løfshus, her fra minitouren i Canada i 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vidar Løfshus kan gå med på at Northugs utspill kan regnes som et lite stikk i høydetreningsdebatten, og landslagssjefen gir eleven rett i at han vet det aller meste om høyde og formtopping.

– Men så har jo han også bommet kraftig de siste årene. Derfor må også han komme seg på sporet igjen, sier Løfshus.

NRK-ekspert kritisk

Det var i midten av august at Løfshus kunne fortelle at menn allround dropper systematisk høydetrening denne sesongen.

Grunnen var blant annet at forberedelser i lavlandet før OL i Pyeongchang «fungerte svært godt for de aller fleste».

NRK-ekspert Fredrik Aukland har uansett vært kritisk til årets opplegg og pekte på at høydetrening har vært en av de største suksessfaktorene til norsk langrenn siden 80-tallet.

– Må trives

Holmenkollen Skishow 2018

Som en del av sesongoppkjøringen deltok Petter Northug under Holmenkollen skishow i juni.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Northug påpeker i dette intervjuet at det er individuelle forskjeller når det kommer til høydetrening og sier «at det som kanskje ikke er riktig for én, kan være det for nestemann».

– Men for flertallet er det riktig. Selv om man må ta individuelle hensyn. Trives du ikke med å være der, så skal du ikke dra. Du skal trives med å trene også. Ellers går det utover arbeidet ditt. Du skal ha det artig på de samlingene. Har du ikke det, så er det ikke vits, understreker han.

– Kjedelig

Han har overfor NRK gjort det klart at han ikke kommer til å være i ordentlig slag før etter nyttår. Litt av grunnen til akkurat dét handler om at han selv ikke har fått kjørt et skikkelig høyderegime så langt.

På grunn av en treningssmell i sommer har mye av sesongplanen blitt «skjøvet på». Blant annet gikk den siste høydesamlingen i Livigno nå nylig uten ham.

For Northugs del kommer høydedøgnene for første gang i Val Senales i oktober.

– Jeg synes det er kjedelig å ikke få kjøre høyde som jeg skal. Etter planen skulle jeg kommet ned fra høyden cirka nå. Og så reist i oktober igjen. Da er det lettere å gå skirenn tidlig i sesongen. Jeg utsetter ting slik det er nå, innrømmer han.

– Nå blir oktobersamlingen som september-samlingen min. Jeg må prøve å tenke langsiktig her. Jeg må tenke februar. Det er da det gjelder. Og viser jeg form i forkant av det, så vet jeg at jeg får gå, sier skistjernen.

Lest denne? Sjekk Northugs nye sponsorfinte - skrev avtale med Coop-kjeden

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal