Hopp til innhold

Northug med frekt høydestikk til landslaget

Petter Northug (32) kaster seg inn i høydetreningsdebatten, etter at allroundlandslaget har valgt å droppe et ordentlig høyderegime inn mot den viktige VM-sesongen.

Pressekonferanse uttak elitelandslag langrenn sesongen 2018/2019

KLAR FOR NY SESONG: Petter Northug, her fra da han på et hotell i Holmenkollen ble presentert som helårs landslagsutøver i april.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Northug er kjent for å ha kjørt et strengt høyderegime i alle sine suksessår. Han har lest forskning om høydetrening, og han har for eksempel utvekslet erfaringer med en annen gullgrossist og høydetreningsentusiast, nemlig Ole Einar Bjørndalen.

Stikket

Og mens for eksempel Norges beste distanseløpere har bestemt at de dropper et høyderegime i år, hyller altså Northug metoden for å ta gull i langrenn.

– Jeg takker høyderegimet jeg har kjørt for alle de gullene jeg har tatt i mesterskap. For meg har det fungert eksepsjonelt bra. Det har vært en gavepakke å løse høyden og få den effekten, sier Northug innledningsvis til NRK.

– Men det blir kanskje feil av meg å si dette når jeg har fire internasjonale femmilstitler... Og de har null... sier 32-åringen og gliser i kjent Northug-stil – hvor han viser til gullene fra VM Liberec (2009), Vancouver-OL (2010), Holmenkollen (2011) og Falun (2015).

– Har også bommet

Northug og Løfshus

Petter Northug (ryggen til) og Vidar Løfshus, her fra minitouren i Canada i 2016.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Vidar Løfshus kan gå med på at Northugs utspill kan regnes som et lite stikk i høydetreningsdebatten, og landslagssjefen gir eleven rett i at han vet det aller meste om høyde og formtopping.

– Men så har jo han også bommet kraftig de siste årene. Derfor må også han komme seg på sporet igjen, sier Løfshus.

NRK-ekspert kritisk

Det var i midten av august at Løfshus kunne fortelle at menn allround dropper systematisk høydetrening denne sesongen.

Grunnen var blant annet at forberedelser i lavlandet før OL i Pyeongchang «fungerte svært godt for de aller fleste».

NRK-ekspert Fredrik Aukland har uansett vært kritisk til årets opplegg og pekte på at høydetrening har vært en av de største suksessfaktorene til norsk langrenn siden 80-tallet.

– Må trives

Holmenkollen Skishow 2018

Som en del av sesongoppkjøringen deltok Petter Northug under Holmenkollen skishow i juni.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Northug påpeker i dette intervjuet at det er individuelle forskjeller når det kommer til høydetrening og sier «at det som kanskje ikke er riktig for én, kan være det for nestemann».

– Men for flertallet er det riktig. Selv om man må ta individuelle hensyn. Trives du ikke med å være der, så skal du ikke dra. Du skal trives med å trene også. Ellers går det utover arbeidet ditt. Du skal ha det artig på de samlingene. Har du ikke det, så er det ikke vits, understreker han.

– Kjedelig

Han har overfor NRK gjort det klart at han ikke kommer til å være i ordentlig slag før etter nyttår. Litt av grunnen til akkurat dét handler om at han selv ikke har fått kjørt et skikkelig høyderegime så langt.

På grunn av en treningssmell i sommer har mye av sesongplanen blitt «skjøvet på». Blant annet gikk den siste høydesamlingen i Livigno nå nylig uten ham.

For Northugs del kommer høydedøgnene for første gang i Val Senales i oktober.

– Jeg synes det er kjedelig å ikke få kjøre høyde som jeg skal. Etter planen skulle jeg kommet ned fra høyden cirka nå. Og så reist i oktober igjen. Da er det lettere å gå skirenn tidlig i sesongen. Jeg utsetter ting slik det er nå, innrømmer han.

– Nå blir oktobersamlingen som september-samlingen min. Jeg må prøve å tenke langsiktig her. Jeg må tenke februar. Det er da det gjelder. Og viser jeg form i forkant av det, så vet jeg at jeg får gå, sier skistjernen.

Lest denne? Sjekk Northugs nye sponsorfinte - skrev avtale med Coop-kjeden

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal