Hopp til innhold

Åpenhjertig Northug innrømmer tunge tanker under sommersmellen 

Petter Northug (32) åpner opp om den tunge sommeren han har hatt. Han skjønner at omgivelsene er skeptiske til ham, røper i dette intervjuet hvordan han har planlagt oppkjøringen til VM - og svarer på landslagssjef Vidar Løfshus’ krav.

Petter Northug

KLAR FOR NY SESONG: Petter Northug, her fra rulleskirennet Kirkebakken Grand Prix på Hamar i juni måned.

Foto: Geir Olsen, Geir Olsen / NTB scanpix

Men aller først er han nødt til å svare på hvordan følelsen er før sesongen der han skal slå tilbake etter to blytunge år.

– Det er som å gå på første date, være nyforelsket og jomfru. Du vet ikke hva du møter og du vet ikke hva du skal gjøre, sier Northug til NRK – og gliser godt i sofaen inne i Obs Bygg-butikken på Oslos østkant.

Les også: Sjekk Northugs nye sponsorfinte - skrev ny avtale med Coop-kjeden

Ble skeptisk selv

NORTHUG

GODT HUMØR: Petter Northug, her fra en Obs Bygg-butikk på Oslos østkant, hvor han kunne fortelle at han fått en ny sponsoravtale.

Foto: Mikal Emil Aaserud / NRK

Han har høstet skryt av trenerne for jobben han har gjort gjennom våren og frem til juli måned. Men så gikk det ordentlig galt for skistjernen.

Northug reiste til Spania og trente. Da han kom hjem følte han seg energiløs. Han responderte ikke på treningen. Det ble tatt blodprøver og han var nødt til å ta det helt med ro.

Northug meldte i tur og orden forfall til rulleski-konkurransene på Blinkfestivalen, landslagssamlingen i Steinkjer like etterpå og i midten av august gikk også Toppidrettsveka uten ham.

Bekymringene økte blant dem som jobber i og rundt langrennssporten.

– Jeg skjønner at folk er skeptiske. Du blir jo skeptisk selv også. Når du går på en treukerssmell og man ikke har svar. Du får ikke svar på prøver heller. Du går fra å føle deg sterk og at du har gjort ting riktig, alt etter boken, som en toppidrettsutøver, til den følelsen. Da kommer tankene om hvorfor det er sånn, sier Northug åpenhjertig i innledningen.

Lest denne? Her bryter Weng skiforbundets markedsregler

Saken fortsetter under bildet.

SOGNEFJELLET SKI

I GODT DRIV: Petter Northug, her under landslagets samling på Sognefjellet i månedsskiftet mai/juni.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Er kroppen kjørt?

I denne tunge perioden, den 11. august, fortalte han i Trønder-Avisa litt om hvordan følelsen var i perioden hvor han stort sett ikke fikk trent. Han virket ikke stresset da, men erkjenner nå at det ikke var helt slik, og at tankene ikke var spesielt positive.

– Er det fordi kroppen er kjørt etter mange års trening? Jeg fikk ikke noen svar. Heldigvis tok det ikke like lang tid som forrige vinter, sier Northug.

Han sier han er glad for å være tilbake i full trening og at samlingen sprintlandslaget gjennomførte i svenske Torsby gjorde veldig godt. Northug er snar med å påpeke at han har langt igjen formmessig.

«Den er dårlig», slår han fast – og legger til at han faktisk blir positiv til sinns av situasjonen. Grunnen til dét, sier han, er at han har levert dårlige vintre før etter å ha vært i praktslag med varmegrader i luften, rulleski og asfalt under beina.

– Og jeg har et treningsgrunnlag som gjør at jeg vet jeg kan komme fort i form. Det er jeg glad for. Inn mot sesongstart tror jeg pilene bare vil peke oppover.

Les også: Emil Iversen blåser i gamle legender

«Kjære Vidar...»

Pressekonferanse uttak elitelandslag langrenn sesongen 2018/2019

NYE MULIGHETER: Petter Northug hadde sin helt egne presseseanse på et hotell i Holmenkollen da han igjen ble presentert som en helårs landslagsutøver.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Så venter et tema som ganske mange i Langrenns-Norge er opptatt av: Form, uttak og prestasjoner tidlig i sesong.

Det er ikke lett å slå seg inn i den norske verdenscuptroppen. Vidar Løfshus har allerede uttrykt bekymring for enkelte utøvere - Northug inkludert. Blant annet sa landslagssjefen til VG at 32-åringen måtte levere under langrennsåpningen på Beitostølen i midten av november.

«Leverer» en utøver, så er billetten til Kuusamo, Finland og verdenscupåpning helgen etter trolig i boks. I år er det sprint og 15 kilometer klassisk på programmet.

Få har glemt rabalderet fra i fjor. Northug og skiforbundet kranglet i mediene, de tradisjonelle så vel som de sosiale, nettopp på grunn av denne situasjonen. Men denne gangen velger Northug en avvæpnende tone overfor Løfshus.

– Jeg sendte et brev: «Kjære Vidar. Jeg kommer ikke til å levere på Beitostølen. Hilsen Petter». Han har ikke svart på det, sier Northug – og ler godt igjen, før han blir litt mer alvorlig.

– Nei da. Jeg kommer til å is i magen om det ikke går på skinner med meg før jul. Det er etter jul jeg ønsker å gå fort på ski. Men konkurransene som er før jul må jeg bruke som gjennomkjøringer og god trening for å komme i form.

Vet like lite som ekspertene

northug

MOTIVASJONEN SNART TILBAKE: Petter Northug takker Granåsen-publikummet for støtten under Trondheim skishow i april. Motivasjonen for en landslagsretur nærmet seg etter positive svar i mars og april.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Så Petter Northug står på startstreken i Kuusamo?

– Forhåpentligvis. Men er jeg ikke der, så er det ikke krise. Det blir nesten umulig for meg å gå meg inn på 15 kilometer-laget hvis jeg ikke overbeviser på Beitostølen og viser god distanseform. Men å være med på sprinten der, det har jeg absolutt mål om, sier Northug – og avslutter intervjuet om ski-sesongen 2018/2019 for hans egen del slik:

– Det er det som alltid er spennende med min situasjon. Jeg vet like lite som ekspertene og de rundt om jeg kommer til å gå fort til vinteren. Så med det mysteriet får vi vente og se. Men, som sagt, har jeg normal progresjon så kommer jeg ikke til å gå fort på ski før etter jul.

Siste nytt

 • BBC: Messi klar for Inter Miami

  Ifølge BBC blir Inter Miami neste stoppested for Lionel Messi.

  Det er allerede klart at han forlater PSG etter sesongen, men hvor turen gikk videre for den argentinske superstjernen er foreløpig ikke offisielt bekreftet.

  Saudi-Arabia har blit nevnt, og hans tidligere klubb Barcelona har avholdt møter med spillerens far.

  Skal man tro BBC er det David Beckhams klubb Inter Miami som har vunnet drakampen. Artikkelen er ført i pennen av Messi-forfatter Guillem Balague.

  I artikkelen hevdes det at avtalen inkluderer sponsoravtaler med Adidas og Apple. Messi skal angivelig allerede eie et hus i Miami som han i dag leier ut.

  Ligue 1 - Paris St Germain v Clermont
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Medier: Qatar med nytt og forbedret Manchester United-bud

  Qatar-sjeiken Jassim Bin Hamad Al-Thani skal denne uken ha levert inn et oppjustert bud på fotballklubben Manchester United.

  Flere toneangivende britiske medier som BBC , The Times og Daily Mail hevder å ha kilder på dette onsdag. Fotballjournalisten Fabrizio Romano melder det samme.

  Daily Mail skriver at budet fra Al-Thani skal ha en totalramme på cirka 75 milliarder norske kroner. BBC skriver at det videre legges opp til at all United-gjeld innfris, samtidig som det settes av penger til i et fond til bruk i klubben og lokalsamfunnet.

  Budet som nå ligger på bordet beskrives som det aller siste og endelige fra Al-Thani. Han skal ifølge Fabrizio Romano ha gitt klar beskjed om det ikke vil komme nye bud fra hans side.

  Uniteds nåværende eiere, den amerikanske Glazer-familien, sies å ha fått frist til fredag denne uken med å ta stilling til forslaget.

  Den britiske milliardæren Jim Ratcliffe er den andre aktøren som kjemper om å få kontrollen over Old Trafford-klubben. Britiske medier har spekulert i at Ratcliffe har vært i førersetet fram til nå. (NTB)

  Premier League - Manchester United v Southampton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • 16-åring fikk sjokkbeskjed: Trente med landslagsgutta

  Landslagets samling starter først på mandag, men onsdag var flere av stjernene samlet for en treningsøkt i Lillestrøm. Der fikk 16 år gamle Leander Gunnerød være med.

  – Det er en stor opplevelse. Jeg hadde aldri trodd det selv, men jeg er veldig takknemlig, sier Gunnerød til NRK.

  Målvakten, som til daglig spiller i Stabæk, sier han ble sjokkert da han fikk en telefon fra sin keepertrener om å bli med landslagsstjerner som Martin Ødegaard, Leo Skiri Østigård og Sander Berge på trening.

  Stabæk-keeperen, som fikk proffkontrakt med Stabæk i fjor, forteller han ble tatt godt imot av stjernene.

  – De tok meg veldig godt imot, alle hilste på meg og jeg fikk snakket med noen av dem.

  Og han sier det var noe annet å forsøke å redde skudd fra Ola Solbakken og Ødegaard enn det han er vant til.

  Norges landslagskaptein sier selv til NRK at han er fornøyd med treningen

  – Det var god stemning. Det var trivelig. Vi har to viktige kamper og det er godt å komme i gang. Det er litt mer lek og moro og komme seg i gang nå, så begynner vi ordentlig på mandag, sier Ødegaard.

  Norge skal møte Skottland og Kypros hjemme på Ullevaal stadion senere i juni.

  Leander Gunnerud
  Foto: Sondre Skandsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste