Hopp til innhold

Dropper norsk suksessoppskrift i høyden: – Et risikabelt valg

Langrennsekspert Fredrik Aukland er kritisk til at høydetrening nedprioriteres. Men landslagssjefen varsler mye høydetrening i årene som kommer.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn kvinner

– HØYDETRENING ER FREMDELES VIKTIG: Men landslagssjef Vidar Løfshus har godkjent at allroundlandslaget prioriterer annerledes under årets sesong.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Menn allround har valgt å droppe systematisk høydetrening i år, mye basert på at gode forberedelser i lavlandet før OL i fjor fungerte svært godt for de aller fleste.

Det sier landslagssjef Vidar Løfshus om beslutningen som er tatt. I år skal nemlig ikke allroundlandslaget for herrer benytte seg av effekten høydetrening gir. De blir ikke med sprintlandslaget til høydesamling i Val Senales i oktober, men prioriterer trening på snø i Norge.

Det er et risikabelt valg, mener NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Høydetrening har vært en av de største suksessfaktorene til norsk langrenn siden 80-tallet, sier Aukland.

Løfshus har tidligere vært klar på at høydetrening er den beste måten å forberede seg til en ny sesong på.

– Men trening i lavlandet hjelper det også, forteller Løfshus nå.

– Høydetrening blir svært sentralt neste år

Det norske langrennslandslaget har i en årrekke ladet opp med en felles samling i høyden, samt brukt høyden til å spisse formen inn mot mesterskap. Selv om løperne nedprioriterer dette under årets sesong, sier Løfshus at det ikke kommer til å være standarden i fremtiden.

Fredrik Aukland utenfor skolen.

KRITISK: NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland mener at allroundlandslaget gambler når de dropper høydesamlingen.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Fra og med 2019 vil høyde og akklimatisering bli svært sentralt frem mot 2022, for da får vi et OL i høyden. Alle utøverne er innforstått med at det blir mye høyde i årene som kommer.

Aukland mener derimot at de burde begynt den langsiktige tankegangen, allerede i år.

– Dersom du skal ha effekt av høydetrening må det gjennomføres systematisk over lang tid. Ser man da på konkurransene som kommer i OL i Beijing, vet vi at det er en fordel å ha trent mye i høyden, sier Aukland.

– Oksygenopptak er essensielt

OL i Beijing kommer til å gå cirka 1800 meter over havet. Sesongens VM i Seefeld går i såkalt mellomhøyde, rundt 1200 m.o.h. Løfshus sier at langrennsutviklingen har endret behovet for høydetrening, så lenge konkurransene ikke finner sted i høyden.

– I moderne langrenn, som ofte avgjøres i fellesstarter, er det litt gi og ta med tanke på trening på større hastigheter kontra lengre treningsøkter i høyden.

Fredrik Aukland mener derimot at god utholdenhet fremdeles er en langrennsløpers viktigste ferdighet.

– De seneste fellesstartene i mesterskap har blitt avgjort ved at det settes høy fart tidlig. Jeg mener at oksygenopptaket fremdeles er den viktigste faktoren for å lykkes i langrenn, og samtidig vet vi at høydetrening har en positivt effekt på oksygenopptaket, sier Aukland.

Felles beslutning

Didrik Tønseth er én av sju løpere på allroundlandslaget. Han forteller at avgjørelsen om å droppe høydeopphold er noe løperne og trenerne har kommet frem til i fellesskap.

– Seefeld kommer på en sånn mellomhøyde, som gjør at vi har tatt denne avgjørelsen. Høyde har fungert for mange, men for andre har det fungert bra uten høyde.

– Er det en risiko å ta?

– Det er ikke en risiko, men det er noe nytt. Vi har vært mye i høyden de siste årene og nå prøver vi noe nytt. Så får vi se om det bærer frukter, sier Tønseth.

Landslaget langrenn.

DROPPER HØYDEN: Hverken Didrik Tønseth eller Niklas Dyrhaug blir å se i Val Senales i oktober.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Selv har han hatt gode erfaringer med høydeopphold tidligere.

– Jeg har gått mine beste løp i mellomhøyde etter å ha vært i høyden. Men så har jeg fått litt trøbbel med hodet, og da er jeg litt var på trykkforskjeller. Det spiller inn i beslutningen, sier Tønseth.

Siste nytt

  • Målkalas da Storhamar senket Sparta

    Storhamar slo Sparta 5-2 på borteis i eliteserien i ishockey og fortsatte den solide sesongstarten.

    Peter Queeneville ga Hamar-laget ledelsen allerede etter ett minutt. Ledelsen ble doblet av Eirik Salsten seks minutter senere.

    Martin Grönberg reduserte for Sparta, og Lars Joakim Lundberg utlignet kort tid etterpå. Likevel sørget Marcus Bryhnisveen for at Storhamar gikk til pause med 3-2-ledelse.

    Quennville økte til 4-2 i midtperioden, mens Sander Hurrød fastsatte resultatet til 5-2 i siste periode.

    Storhamar topper eliteserien med 15 poeng på seks kamper. Stavanger Oilers og Vålerenga ligger tre poeng bak med en kamp mindre spilt.

    Sparta møter Vålerenga i neste runde, mens Storhamar møter Comet.

    Frisk Asker tok seg enkelt av Lørenskog og vant 7-1 søndag, mens Lillehammer seiret 2-1 over Comet. (NTB)

    Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar (3-0)(4-3)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Liverpool hardt ut mot VAR-tabbe: – Uakseptabelt

    Liverpool er ikke fornøyd med at VAR-missen som kostet dem et mål mot Tottenham, omtales som en menneskelig feil. De vil ta ytterligere skritt.

    Videodømmingen havnet i fokus da Liverpool-spiller Luis Diaz ble fratatt et ledermål etter en drøy halvtime i oppgjøret borte mot Tottenham lørdag kveld. Tottenham vant til slutt 2-1.

    I etterkant opplyste dommerforeningen PGMOL at avgjørelsen var feil og at målet burde blitt stående. Tabben ble omtalt som en «betydelig menneskelig feil». Liverpool kom med en uttalelse søndag der klubben kritiserer feilen.

    «Vi aksepterer presset som dommerne jobber under, men det er meningen at VAR skal minske dette presset. Det er derfor utilfredsstillende at det ikke ble tatt god nok tid til å sikre at rett avgjørelse ble tatt», heter det i meldingen.

    Klubben mener samtidig at situasjonen må gjennomgås for å finne ut hva som skjedde og hindre at det skjer igjen.

    «At tabben allerede er kategorisert som en «betydelig menneskelig feil», er uakseptabelt. Alt skal gjennomgås for å finne ut hva som skjedde. Dette er svært viktig for framtiden med VAR siden det berører alle klubber. All læring skal brukes til å sikre at slike feil aldri skjer igjen», heter det videre.

    Samtidig skriver Liverpool at klubben vil ta ytterligere skritt.

    «I mellomtiden vil vi undersøke mulighetene vi har ettersom situasjonen krever det». (NTB)

    Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
    Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
  • Solberg vant WRC2-klassen i Rally Chile

    Oliver Solberg var raskest av samtlige WRC2-førere under Rally Chile i Concepción i helgen. Den norsk-svenske bilkjøreren ble sekser sammenlagt.

    Han vant WRC2-klassen et snaut halvminutt foran briten Gus Greensmith. Solberg kriget med finske Sami Pajari om ledelsen i innledningen før han overtok ledelsen på den siste fartsprøven lørdag.

    Overtaket hadde Solberg også etter søndagens fire siste fartsprøver og tok seieren i WRC2-klassen. Det skilte drøyt åtte minutter opp til estiske Ott Tänak som vant toppklassen.

    Solberg har vunnet WRC2-klassen tre ganger denne sesongen. De to første skjedde i Sverige og Finland.

    Andreas Mikkelsen kjørte ikke i Chile. (NTB)

    Oliver Solberg
    Foto: MICKE FRANSSON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste