Hopp til innhold

– Tror ikke på det som er blitt sagt

LIVIGNO (NRK): Emil Iversen blåser i gamle legender og ekspertråd, og stoler i stedet på egne erfaringer.

Høydesamling med skilandslaget

TØYER STRIKKEN: Emil Iversen øker treningsmengdene for å få sitt gjennombrudd også i mesterskapssammenheng.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Høyde eller ikke høyde?

Det har vært et av de store spørsmålene for norske langrennsløpere etter en OL-sesong der noen lyktes med forberedelser i lavlandet, mens andre hadde suksess med den gamle norske suksessoppskriften som Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Petter Northug og Marit Bjørgen har benyttet seg av; et stort antall treningsdøgn i over 2000 meters høyde.

Emil Iversen (27) var blant dem som allerede under OL i Pyeongchang varslet at ville trene mindre i høyden, inspirert av OL-kongen Johannes Høsflot Klæbo, som aldri har vært på en høydesamling i hele sitt liv.

– Jeg kan si det sånn at det blir ganske mye mindre høyde, mer hjemme og litt mer tøffe intervalløkter, sa Iversen til NRK i Pyeongchang 26. februar.

– Trygg, gammel pizzaoppskrift

Et drøyt halvår senere møter vi ham igjen – på høydesamling i Livigno. I motsetning til alle de andre på allroundlandslaget for herrer skal han også på høydesamling i Val Senales i slutten av oktober.

– Det er det samme antallet som i fjor, det er to høydesamlinger, men antall døgn er halvert, påpeker han.

I en alder av 27 år har Iversen rukket å prøve ut mange varianter av høydetrening.

– Det jeg gjør i år er det som har vært det beste tidligere. Det er som å gå tilbake til ei trygg, gammel pizzaoppskrift. Det har fungert veldig bra før, smiler han.

Utviklingen i retning av stadig lengre høydeopphold vil han ikke være med på lenger.

– Jeg kan ikke si jeg tror på det som er blitt sagt de siste årene, at hvis du er i høyden i fjorten dager så er det sånn, men hvis du er der ei uke til, så blir det mye mer effekt. Det har jeg ikke kjent noen verdens ting til, så da er det vanskelig for meg å tro for mye på det. Du må gjøre deg egne erfaringer. Det er veldig individuelt også, fastslår Iversen.

Høydesamling med skilandslaget

TROR PÅ IVERSEN: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum ser en Emil Iversen som har utviklet seg som skiløper denne sommeren.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Mer krav til fart og avslutninger

Han er også tydelig på at arbeidskravene til en langrennsløper har endret seg.

– Det er ingen tvil om at langrennssporten har utviklet seg siden guttene du nevnte herjet. Nå har vi Johannes, som har kommet som et olja lyn og ikke vært i høyden. Det er mer krav til fart, finish og avslutninger, så det er nok det jeg føler jeg må ofre hvis jeg er her høyden for lenge, sier Iversen.

Landslagssjef Vidar Løfshus har understreket at systematisk høydetrening igjen vil bli viktig for norske langrennsløpere fram mot OL i Beijing i 2022.

Det samme sier Iversens trener på landslaget, Eirik Myhr Nossum.

– Vi har fortsatt steintrua på høydetrening. Det er én ting som trumfer det, og det er god trening. I år har vi landet på en løsning som sier en del mindre høyde en tidligere. Så tror jeg vi er godt tilbake i høyden fra neste år, sier Nossum, som bekrefter at det har vært tøffe diskusjoner internt på laget om hva som er det beste.

Han føler likevel Emil Iversen er på rett vei med opplegget han har valgt fram mot VM i Seefeld til vinteren.

Tøyer strikken

– Jeg har vært kjempefornøyd med Emil. Det er klare tegn på at han har tatt store steg som skiløper, sier Nossum.

Det betyr at trønderen kanskje er klar for å ta det siste steget – og lykkes også i mesterskap. Han står med fem seirer og totalt ti pallplasser i verdenscupen, men mangler mesterskapsmedaljen.

– Det har gått to mesterskap, og jeg har en fjerdeplass som beste. Det er jo ikke noe halleluja, men samtidig er jeg fornøyd med at jeg har kommet meg dit og vært bra. Jeg har ikke hatt fullklaff ennå, men på 15 km i Seefeld er det realistisk at jeg kan være medaljekandidat. Men da må jeg trene veldig mye og veldig bra, så får vi se, sier han.

Og akkurat det er hva han gjør.

– Jeg trener litt mer i år enn tidligere, tøyer strikken litt mer i den retningen. Så får vi se om jeg blir en prosent bedre eller ikke!

Siste nytt

  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    – Det er en av de beste kampene vi har spilt her. Prestasjonsmessig er vi ganske nære, og så er det et par situasjoner hvor vi kommuniserer ganske dårlig, sier Nedregotten til NRK.

    – I etterpåklokskapens navn var det dumt av meg å trene dem i fjor, men slik ble det, sier Nedregotten med et smil.

    I forkant av VM i fjor hjalp han det estiske paret med både teknikk og taktikk.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal