Hopp til innhold

– Tror ikke på det som er blitt sagt

LIVIGNO (NRK): Emil Iversen blåser i gamle legender og ekspertråd, og stoler i stedet på egne erfaringer.

Høydesamling med skilandslaget

TØYER STRIKKEN: Emil Iversen øker treningsmengdene for å få sitt gjennombrudd også i mesterskapssammenheng.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Høyde eller ikke høyde?

Det har vært et av de store spørsmålene for norske langrennsløpere etter en OL-sesong der noen lyktes med forberedelser i lavlandet, mens andre hadde suksess med den gamle norske suksessoppskriften som Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie, Petter Northug og Marit Bjørgen har benyttet seg av; et stort antall treningsdøgn i over 2000 meters høyde.

Emil Iversen (27) var blant dem som allerede under OL i Pyeongchang varslet at ville trene mindre i høyden, inspirert av OL-kongen Johannes Høsflot Klæbo, som aldri har vært på en høydesamling i hele sitt liv.

– Jeg kan si det sånn at det blir ganske mye mindre høyde, mer hjemme og litt mer tøffe intervalløkter, sa Iversen til NRK i Pyeongchang 26. februar.

– Trygg, gammel pizzaoppskrift

Et drøyt halvår senere møter vi ham igjen – på høydesamling i Livigno. I motsetning til alle de andre på allroundlandslaget for herrer skal han også på høydesamling i Val Senales i slutten av oktober.

– Det er det samme antallet som i fjor, det er to høydesamlinger, men antall døgn er halvert, påpeker han.

I en alder av 27 år har Iversen rukket å prøve ut mange varianter av høydetrening.

– Det jeg gjør i år er det som har vært det beste tidligere. Det er som å gå tilbake til ei trygg, gammel pizzaoppskrift. Det har fungert veldig bra før, smiler han.

Utviklingen i retning av stadig lengre høydeopphold vil han ikke være med på lenger.

– Jeg kan ikke si jeg tror på det som er blitt sagt de siste årene, at hvis du er i høyden i fjorten dager så er det sånn, men hvis du er der ei uke til, så blir det mye mer effekt. Det har jeg ikke kjent noen verdens ting til, så da er det vanskelig for meg å tro for mye på det. Du må gjøre deg egne erfaringer. Det er veldig individuelt også, fastslår Iversen.

Høydesamling med skilandslaget

TROR PÅ IVERSEN: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum ser en Emil Iversen som har utviklet seg som skiløper denne sommeren.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Mer krav til fart og avslutninger

Han er også tydelig på at arbeidskravene til en langrennsløper har endret seg.

– Det er ingen tvil om at langrennssporten har utviklet seg siden guttene du nevnte herjet. Nå har vi Johannes, som har kommet som et olja lyn og ikke vært i høyden. Det er mer krav til fart, finish og avslutninger, så det er nok det jeg føler jeg må ofre hvis jeg er her høyden for lenge, sier Iversen.

Landslagssjef Vidar Løfshus har understreket at systematisk høydetrening igjen vil bli viktig for norske langrennsløpere fram mot OL i Beijing i 2022.

Det samme sier Iversens trener på landslaget, Eirik Myhr Nossum.

– Vi har fortsatt steintrua på høydetrening. Det er én ting som trumfer det, og det er god trening. I år har vi landet på en løsning som sier en del mindre høyde en tidligere. Så tror jeg vi er godt tilbake i høyden fra neste år, sier Nossum, som bekrefter at det har vært tøffe diskusjoner internt på laget om hva som er det beste.

Han føler likevel Emil Iversen er på rett vei med opplegget han har valgt fram mot VM i Seefeld til vinteren.

Tøyer strikken

– Jeg har vært kjempefornøyd med Emil. Det er klare tegn på at han har tatt store steg som skiløper, sier Nossum.

Det betyr at trønderen kanskje er klar for å ta det siste steget – og lykkes også i mesterskap. Han står med fem seirer og totalt ti pallplasser i verdenscupen, men mangler mesterskapsmedaljen.

– Det har gått to mesterskap, og jeg har en fjerdeplass som beste. Det er jo ikke noe halleluja, men samtidig er jeg fornøyd med at jeg har kommet meg dit og vært bra. Jeg har ikke hatt fullklaff ennå, men på 15 km i Seefeld er det realistisk at jeg kan være medaljekandidat. Men da må jeg trene veldig mye og veldig bra, så får vi se, sier han.

Og akkurat det er hva han gjør.

– Jeg trener litt mer i år enn tidligere, tøyer strikken litt mer i den retningen. Så får vi se om jeg blir en prosent bedre eller ikke!

Siste nytt

  • Djokovic peker på Alcaraz som arvtaker: – Fremtiden ser lys ut

    Når Novak Djokovic (36) legger racketen på hylla, er Carlos Alcaraz (20) den beste til å lede tenniseliten inn i en ny epoke, mener den serbiske verdenseneren.

    Djokovic vant tre av fire Grand Slam-finaler i 2023. Alcaraz snøt ham for den fjerde i Wimbledon-finalen. Selv om Djokovic nå har tangert Margaret Courts rekord på 24 GS-titler, vil han ikke stoppe karrieren ennå.

    36-åringen er likevel klar på at når det en gang skjer, vil Alcaraz lede verdenseliten inn i den neste epoken.

    – Tennisfremtiden ser veldig lys ut med Carlos som den sterkeste spilleren, sa Djokovic til Sky Sports i Roma onsdag. Der var serberen på plass for å spille en oppvisningsturnering i golf.

    Djokovic og Alcaraz har hatt flere jevne kamper seg mellom og står med to seirer hver på fire oppgjør.

    – Vi har hatt noen spennende kamper, spesielt i år med kampene i Wimbledon, Roland-Garros og Cincinnati, sa den serbiske verdenseneren.

    Djokovic hadde i flere år Roger Federer, Rafael Nadal og Andy Murray som sine argeste rivaler. Nå har Federer lagt opp, mens tiden til Murray (36) og Nadal (37) på toppnivå nærmer seg slutten. (NTB)

    djokovic og alcaraz
    Foto: AFP
  • Inter Miami tapte amerikansk cupfinale uten Messi i troppen

    Lionel Messi satt skadd på tribunen da hans Inter Miami tapte 1–2 for Houston Dynamo i den amerikanske cupfinalen onsdag.

    Uten Messi og hans tidligere lagkamerat i Barcelona, Jordi Alba, slet Miami med å holde tritt med Houston, og lå under med 0–2 allerede ved pause.

    Houston gikk opp i 1–0 etter 24 minutters spill på en kontring der Griffin Dorsey skjøt hardt inn i nærmeste stolpe etter pasning fra brasilianeren Artur. Det andre målet kom etter straffe bare ni minutter senere, ekspedert kontant i nettmaskene av franskmannen Amine Bassi.

    Houston fikk et mål annullert etter VAR i andre omgang før Miami fikk sitt trøstemål på overtid ved innbytter Josef Martinez.

    Seieren var Houstons andre i finalen i US Open etter at de også gikk til topps i 2018.

    Miami vant på sin side ligacupfinalen i august, da med Messi på banen. Nå må laget konsentrere seg om å klare å nå sluttspillet i MLS.

    Lionel Messi ble skadd i kampen mot Toronto FC forrige onsdag. Han måtte gå av banen etter bare 37 minutter. Inter Miami vant likevel kampen mot Toronto med 4–0. Nordmannen Sigurd Rosted spilte hele kampen for Toronto FC. (NTB)

    US Open Cup Soccer
    Foto: Rebecca Blackwell / AP
  • Guardiola rasende da City røk ut av ligacupen

    Newcastle sendte Manchester City ut av ligacupen etter å ha vunnet 1–0. Nå er de klar for fjerde runde.

    Svenske Alexander Isak avgjorde kampen i det 53. minutt etter målgivende pasning fra Joelinton.

    På sidelinjen smalt det også noen frustrerte gloser fra City-manager Pep Guardiola mot både tredjedommer og Newcastle-assistent Jason Tindall.

    Spanjolen var tydelig uenig i avgjørelsene til dommeren. Svaret beroliget ham neppe. Kamplederen viste ham det gule kortet.

    Oscar Bobb debuterte fra start for City og gjorde seg bemerket med et par gode involveringer i den første omgangen, men ble mindre synlig utover i kampen.

    – De ser i øyeblikket helt ufarlig ut, sa Viaplay-ekspert Lars Tjærnås om de lyseblå gjestene kort tid før slutt.

    Martin Ødegaards Arsenal tok seg også videre til 4. runde etter 1–0 borte mot Brentford. Nordmannen ble byttet inn i det 82. minutt. Det samme ble landslagskollega Kristoffer Ajer for bortelaget.

    Carabao Cup - Third Round - Newcastle United v Manchester City
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste