Hopp til innhold

Graham Hansen hylles etter drømmeåpning: – Hun er et mareritt for dem

Caroline Graham Hansen driblet, scoret, dominerte og ble kåret til banens beste spiller i Norges første EM-kamp. Spesielt ett raid fikk mange til å måpe.

SJEKK DETTE RAIDET: Her danser Caroline Graham Hansen seg forbi motstanderne.

– Når Caroline kan utfordre og får forsvarsspillere som rygger, så er hun et mareritt for dem. Det hun gjør i den situasjonen er det få spillere i verden, kanskje ingen, som gjør, sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp.

I perioder av kampen var Graham Hansen nærmest ustoppelig, og hun danset flere ganger forbi motstanderne.

Før 4-1 skaffet hun frisparket som Guro Reiten plasserte i det lengste hjørnet. Igjen var nordirene for sent ute.

Raidet «alle» la merke til skjedde allerede etter seks minutter. Graham Hansen driblet to motstandere to ganger på en leken måte.

UEFA Women's Euro 2022, day 2, Norway - Northern Ireland

Barcelona-stjerna står også med en veldig spesiell statistikk mot Nord-Irland. Nå, etter det femte oppgjøret, har 27-åringen scoret hele 9 mål mot de grønnkledde.

– Det er alltid deilig å score mål, jeg har ikke scora i EM ennå. Og forrige EM var en katastrofe, så det var deilig å komme i gang på en god måte og hjelpe laget sånn at vi får den starten vi ville. I dag var det å slå Nord-Irland, og det gjør vi på en fin måte, sier Graham Hansen.

– Vi trengte å komme i gang

I perioder av kampen var Graham Hansen nærmest ustoppelig, som raidet etter seks minutter (se video øverst i saken).

– Jeg synes det er gøy å drible og prøver å gjøre det så effektivt som mulig. Hvis ikke er det ikke verdt noen ting. Det er synd Guro ikke får en bedre avslutning, for da hadde det blitt fantastisk bra. Det er hyggelig hvis folk føler der er gøy å se på oss spille og å være med å underholde er en viktig del av fotballen, sier Hansen selv om raidet.

Til tider slet motstanderne voldsomt, men selv mener hun både hun og resten av laget har mer å gå på i angrep.

– Det ble bedre og bedre. Ikke det at det hakka i starten, men jeg synes vi trengte å komme litt i gang. Etter hvert ruller vi på og finner hverandre veldig bra, spesielt Guro og meg.

– Tiki-taka-fotball?

– Ja, en ting er å gjøre det i dag. Men vi har lyst til å gjøre det mot de beste lagene. Vi må fortsette å gjøre de tingene, så håper vi at vi kan fortsette med det senere i mesterskapet også, sier Barcelona-spilleren.

Sterk 1.-omgang

Det norske laget dominerte i store deler av den første EM-kampen. Med dribleraid, flere gigantsjanser, klikk-klakk-spill og tosifret antall skudd på mål, var det aldri noen tvil om at Norge skulle få med seg tre poeng EM-åpningen.

Norge gjør en veldig solid og god kamp mot en motstander som var svakere enn jeg fryktet. Men det var en fantastisk bra gjennomføring av Norge med de forutsetningene Nord-Irland ga oss, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Kampen åpnet riktignok med noen få minutters rufs fra Norge, men så handlet det aller meste om rødtrøyene i den første omgangen. Julie Blakstad scoret først, så presset Norge høyt og fikk en ny scoring ved Frida Maanum, før Caroline Graham Hansen satte inn en straffe etter en VAR-avgjørelse. Men dette var også en kamp mot det lavest rangerte laget i EM.

– Jeg vil ikke si wow helt enda. Vi var enige om å være sharp i andreomgang i pausen. Vi sover i starten av andre omgang. Det skal ikke skje. Det er sånne kamper som skal forberede oss på England, for det blir et helt annet nivå og det må vi være forberedt på. Men mange gode kombinasjoner i dag. Hvis vi gjør det litt mer enkelt i noen situasjoner, kunne vi scora mye mer i dag, sier Ada Hegerberg til TV 2 etter kampen.

For samtidig som Norge var fullstendig dominerende, var det også en kamp preget av sjansesløsing til tider.

– Jeg synes at vi første omgang til tider viser veldig bra spill. Det er mye fine mål og så må man selvfølgelig ta tak i de tingene som kan bli bedre, men det skal vi. Men så er det viktig å være glad og fornøyd over å vinne såpass mye i en åpningskamp, sier kaptein Maren Mjelde til NRK.

Vertsnasjonen venter

Mandag kommer det som blir den største testen for Norge i gruppespillet. England åpnet med 1-0-seier over Østerrike onsdag, og nå møtes de to gruppefavorittene i Brighton mandag kveld.

– Det er enkelt å si, men vi må litt opp i presisjon i alt vi gjør. Det er noen 50–50 dueller vi skal være kapable til å vinne. England er et helt annet nivå. Det må vi erkjenne, sier Hegerberg.

Den NRK-sendte kampen ble utsolgt allerede i april.

Norges siste gruppespillkamp går mot Østerrike 15. juli. Hvis begge lag står med én seier, vil vinneren ta seg til en kvartfinale.

Siste nytt

 • Dansk stjerne mister EM

  Danmark må greie seg uten Mia Rej Frahm (32) i neste måneds EM-sluttspill i håndball. Playmakeren er satt ut med en kneskade.

  Nyheten kom fram i en pressemelding fra Odense fredag. Frahm ødela menisken dagen før i en seriekamp og få timer etter at hun fikk plass i den danske mesterskapstroppen.

  – Jeg tar dette veldig hardt. Særlig vondt gjør tanken på at jeg misser EM, sier hun.

  Håndball-EM varer mellom 4. og 20. november. Mesterskapet er lagt til Slovenia, Nord-Makedonia og Montenegro. (NTB)

  Hungary Handball Champions' League
  Foto: Tamas Kovacs / AP
 • Mbappé verdens best betalte fotballspiller – tjener over tre ganger mer enn Haaland

  Kylian Mbappé topper Forbes' liste over spillere med de høyeste årslønningene i fotballen. Fem hakk ned er Erling Braut Haaland på 418 millioner kroner.

  Forbes er kjent for sine pengelister. Ifølge det amerikanske magasinets vurderinger kommer Mbappé denne sesongen til å håve inn 128 millioner dollar, som tilsvarer 1,37 milliarder kroner.

  Grunnlønna utgjør 86 prosent av summen, mens resten er øvrige inntekter.

  Haaland er nummer seks på oversikten med 39 millioner dollar. Skal vi tro Forbes tjener jærbuen under en tredel av det Mbappé får i Paris Saint-Germain. Nylig hevdet Daily Mail at Haalands enorme målteft for Manchester City kan utløse en årslønn på 45 millioner pund (tilsvarer 536 millioner kroner etter dagens kurs). (NTB)

  France Soccer League 1
  Foto: Aurelien Morissard / AP
 • Betis-fansen laga bråk i Roma

  Det gjekk hardt for seg i Romas gater etter at heimelaget blei slått 2–1 av Real Betis i Europaligaen torsdag. Italienarane rasar mot oppførselen til spanjolane.

  – Søppel overalt, og til og med menn som brukte søylene som urinalar, skriv italienske Il Fatto Quotidiano, ifølge spanske AS.

  Det var rundt 5000 Betis-fans på torget Piazza del Popolo i den italienske hovudstaden torsdag kveld.

  Avisa La Repubblica omtaler torget som «eit teppe av søppel» fredag morgon og skriv at det var fleire av spanjolane som kasta tomme ølflasker på vindauga til ein bar i Trastevere-området.

  I ein video på Twitter kan ein sjå torget fult av søppel, og renovasjonsarbeidarar som ryddar opp etter torsdagens kaos.

  Real Betis-fans i Roma
  Foto: ALBERTO LINGRIA / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste