Hopp til innhold

Graham Hansen hylles etter drømmeåpning: – Hun er et mareritt for dem

Caroline Graham Hansen driblet, scoret, dominerte og ble kåret til banens beste spiller i Norges første EM-kamp. Spesielt ett raid fikk mange til å måpe.

SJEKK DETTE RAIDET: Her danser Caroline Graham Hansen seg forbi motstanderne.

– Når Caroline kan utfordre og får forsvarsspillere som rygger, så er hun et mareritt for dem. Det hun gjør i den situasjonen er det få spillere i verden, kanskje ingen, som gjør, sier NRKs fotballekspert, Carl-Erik Torp.

I perioder av kampen var Graham Hansen nærmest ustoppelig, og hun danset flere ganger forbi motstanderne.

Før 4-1 skaffet hun frisparket som Guro Reiten plasserte i det lengste hjørnet. Igjen var nordirene for sent ute.

Raidet «alle» la merke til skjedde allerede etter seks minutter. Graham Hansen driblet to motstandere to ganger på en leken måte.

UEFA Women's Euro 2022, day 2, Norway - Northern Ireland

Barcelona-stjerna står også med en veldig spesiell statistikk mot Nord-Irland. Nå, etter det femte oppgjøret, har 27-åringen scoret hele 9 mål mot de grønnkledde.

– Det er alltid deilig å score mål, jeg har ikke scora i EM ennå. Og forrige EM var en katastrofe, så det var deilig å komme i gang på en god måte og hjelpe laget sånn at vi får den starten vi ville. I dag var det å slå Nord-Irland, og det gjør vi på en fin måte, sier Graham Hansen.

– Vi trengte å komme i gang

I perioder av kampen var Graham Hansen nærmest ustoppelig, som raidet etter seks minutter (se video øverst i saken).

– Jeg synes det er gøy å drible og prøver å gjøre det så effektivt som mulig. Hvis ikke er det ikke verdt noen ting. Det er synd Guro ikke får en bedre avslutning, for da hadde det blitt fantastisk bra. Det er hyggelig hvis folk føler der er gøy å se på oss spille og å være med å underholde er en viktig del av fotballen, sier Hansen selv om raidet.

Til tider slet motstanderne voldsomt, men selv mener hun både hun og resten av laget har mer å gå på i angrep.

– Det ble bedre og bedre. Ikke det at det hakka i starten, men jeg synes vi trengte å komme litt i gang. Etter hvert ruller vi på og finner hverandre veldig bra, spesielt Guro og meg.

– Tiki-taka-fotball?

– Ja, en ting er å gjøre det i dag. Men vi har lyst til å gjøre det mot de beste lagene. Vi må fortsette å gjøre de tingene, så håper vi at vi kan fortsette med det senere i mesterskapet også, sier Barcelona-spilleren.

Sterk 1.-omgang

Det norske laget dominerte i store deler av den første EM-kampen. Med dribleraid, flere gigantsjanser, klikk-klakk-spill og tosifret antall skudd på mål, var det aldri noen tvil om at Norge skulle få med seg tre poeng EM-åpningen.

Norge gjør en veldig solid og god kamp mot en motstander som var svakere enn jeg fryktet. Men det var en fantastisk bra gjennomføring av Norge med de forutsetningene Nord-Irland ga oss, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Kampen åpnet riktignok med noen få minutters rufs fra Norge, men så handlet det aller meste om rødtrøyene i den første omgangen. Julie Blakstad scoret først, så presset Norge høyt og fikk en ny scoring ved Frida Maanum, før Caroline Graham Hansen satte inn en straffe etter en VAR-avgjørelse. Men dette var også en kamp mot det lavest rangerte laget i EM.

– Jeg vil ikke si wow helt enda. Vi var enige om å være sharp i andreomgang i pausen. Vi sover i starten av andre omgang. Det skal ikke skje. Det er sånne kamper som skal forberede oss på England, for det blir et helt annet nivå og det må vi være forberedt på. Men mange gode kombinasjoner i dag. Hvis vi gjør det litt mer enkelt i noen situasjoner, kunne vi scora mye mer i dag, sier Ada Hegerberg til TV 2 etter kampen.

For samtidig som Norge var fullstendig dominerende, var det også en kamp preget av sjansesløsing til tider.

– Jeg synes at vi første omgang til tider viser veldig bra spill. Det er mye fine mål og så må man selvfølgelig ta tak i de tingene som kan bli bedre, men det skal vi. Men så er det viktig å være glad og fornøyd over å vinne såpass mye i en åpningskamp, sier kaptein Maren Mjelde til NRK.

Vertsnasjonen venter

Mandag kommer det som blir den største testen for Norge i gruppespillet. England åpnet med 1-0-seier over Østerrike onsdag, og nå møtes de to gruppefavorittene i Brighton mandag kveld.

– Det er enkelt å si, men vi må litt opp i presisjon i alt vi gjør. Det er noen 50–50 dueller vi skal være kapable til å vinne. England er et helt annet nivå. Det må vi erkjenne, sier Hegerberg.

Den NRK-sendte kampen ble utsolgt allerede i april.

Norges siste gruppespillkamp går mot Østerrike 15. juli. Hvis begge lag står med én seier, vil vinneren ta seg til en kvartfinale.

Sportsnyheter

Manchester United

United ydmyket og får slakt – ekspert ber forsvarsstjerne gi seg

Manchester United gikk på sitt 13. tap for sesongen mot Crystal Palace. Spesielt forsvarsvikarene og manageren får sterk kritikk etter det som blir kalt årsverste av storklubben.

Siste nytt

  • Træen måtte bryte Giro d'Italia

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting i lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    Tirsdag startet han også den fjerde etappenfra Acqui Terme til Andora, men underveis ble det stopp. Det melder Giro d'Italia i sine kanaler.

    28-åringen byttet lag fra Uno-X til Bahrain-Victorious før årets sesong.

    Træen var én av tre norske ryttere i årets Giro-felt. De to andre er Vegard Stake Laengen (UAE) og Tobias Foss (Ineos). (NTB)

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Vingegaard-milepæl etter skrekkvelten – håper på Tour-start

    Jonas Vingegaard gjennomførte tirsdag sin første sykkeltur utendørs etter den stygge velten i Baskerland rundt. Han har ikke gitt opp å vinne Tour de France tre år på rad.

    Den danske sykkelstjernen pådro seg flere ribbeinsbrudd, punktert lunge og betennelse i lungevevet etter velten i Spania tidlig i april.

    Midt i forrige måned ble 27-åringen skrevet ut fra sykehus. Der oppholdt han seg i tolv dager og ble operert i kragebeinet.

    Nå venter sykkelfansen i spenning på om Vingegaard har nok tid til rådighet til å komme i toppform tidsnok til Tour de France. Starten går i italienske Firenze 29. juni.

    – Jeg håper selvsagt å være der når starten på Tour de France går. Vi vet ikke helt hvordan formen og rehabiliteringen min utvikler seg, men jeg skal gjøre alt jeg kan for å være i toppform i Touren.

    Det sier VIngegaard i en video publisert av danskens arbeidsgiver, delvis norsksponsede Visma Lease a Bike.

    – Det er godt å endelig kunne sykle normalt igjen, og å være tilbake på veien. Jeg ser fram til de neste stegene, sier Vingegaard.

    Samtidig røper han at han fortslatt sliter med ettervirkninger etter velten, og at det fortsatt er enkelt ting han må bli frisk etter. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: PAU BARRENA / AFP
  • Stjernemålvakt har øyeproblemer – må avbryte turnering i Norge

    Den danske stjernemålvakten Niklas Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det ene øyet. Dermed må han droppe denne ukens trenasjonersturnering i Oslo.

    Øyeskaden oppsto da landin i søndagens seriekamp for Aalborg fikk han en ball i hodet. Øyet fortsatte å plage den danske landslagskapteinen i ettertid, og det ble undersøkt videre på sykehuset.

    Landin har fått påvist blødninger på netthinnen i det høyre øyet, og derfor tar landslagssjef Nikolaj Jacobsen ingen sjanser og sender ham hjem for å hvile.

    Det danske håndballforbundet opplyser tirsdag at Flensburg-keeper Kevin Møller har sluttet seg til landslagstroppen som erstatter for Landin. Danskene skal møte Kroatia og Norge i turneringen som spilles i Jordal Amfi.

    (NTB)

    EC men's handball: Denmark - Slovenia
    Foto: LISELOTTE SABROE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal