Hopp til innhold

Slik forklarer Bjørndalen Norges fantastiske skuddstatistikk

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Norge er kjent for å være den sterkeste langrennsnasjonen i skiskyttersirkuset, men i OL har laget også vært blant de sterkeste på standplass. Ole Einar Bjørndalen gir dårlige ski litt av «æren» for det.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen fikk det til å stemme

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

 • Følg kvinnenes skiskytterstafett og chat med Halvard Hanevold fra kl 15.30 her!

– Man blir tvunget til å skyte godt når man har sliter med dårlige ski, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

Svendsen

Emil Hegle Svendsen kan juble for sterk form både på standplass og i sporet.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Skiskytterkongen har truffet på det meste under lekene i Sotsji: 40-åringen åpnet OL med å ta gull på sprinten.

En uke etter gikk han Norge til topps på mixedstafetten sammen med Tora Berger, Tiril Eckhoff og Emil Hegle Svendsen.

I dag skal kvinnene gå sin stafett - en øvelse som trolig havner kraftig i skyggen av at tyske Evi Sachenbacher-Stehle har levert positiv dopingtest i formiddag.

Les mer: Skiskytterpresidenten: – Det er rett og slett for jævlig

– Beste stafetten noensinne

Det er ingen hemmelighet at de norske smørerne har sviktet i flere konkurranser under OL, men da har samtidig utøverne vist verdensklasse på standplass.

Nordmennene har 457 treff på 520 skudd i de individuelle konkurransene - en treffprosent på 88. Dette er helt i toppsjiktet i skiskyttersirkuset (se alle tallene i vedlagt faktaboks).

Ikke helt tilfeldig, ifølge Bjørndalen.

Han mener det blir viktigere å treffe blinkene når man har dårlige ski – for å ikke tape enda mer tid i sporet.

– Er man best i sporet, er det fort gjort å skyte litt mer lurvete, påpeker han.

Bjørndalen traff godt på sprinten, men skjøt seg helt bort på fellesstarten da han kun traff på 14 av 20 skudd. På mixedstafetten traff det norske laget faktisk på 40 av 42 skudd - og var soleklart best i feltet.

Det imponerer 40-åringen.

– Hvert enkelt individ klarer å holde fokus og klarer å holde hodet kaldt. Det var tatt ut et bra lag, som var helt riktig. Man kan ikke alltid forvente at alle holder hodet kaldt. Det er alltid en mulighet for at en av oss driter seg ut med dårlig skyting, sier Bjørndalen.

– Det er nok det beste mesterskapsstafetten noensinne. Men jeg tror jeg har vært med på to stafetter med kun ett ekstraskudd, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eckhoff, Svendsen Bjørndalen og Berger

Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Tiril Eckhoff og Tora Berger fikk torsdag kveld beviset på at de var best på mixedstafetten.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Har fokusert på skytetrening

Emil Hegle Svendsen har i flere år vært verdens beste skiskytter uten å ha for vane å treffe på langt nær alle blinkene. Sist sesong hadde han for eksempel en treffprosent på «bare» 80 på stående skyting.

Men da Svendsen tok OL-gull på fellesstarten og mixedstafetten tok han liv av utrolige 30 av 30 blinker.

I OL har han truffet på 77 av 80 skudd så langt, og har en treffprosent på 96.

Han mener knallhardt arbeid er forklaringen.

– Jeg føler jeg har jobbet ekstremt bra med skytingen. Det er det beste jeg har gjort med tanke på forberedelser til et mesterskap – noen gang. Skytingen har stemt veldig bra og jeg har hatt ting veldig under kontroll siden jul, sier «Super-Svendsen».

– Når man får bekreftelser hver gang, blir man bare sterkere og sterkere. Det er deilig å være i en sirkel, som jeg er nå.

– Har de dårlige skiene har gjort dere mer konsentrerte på standplass?

– Ikke for min del. Jeg har tenkt at jeg skal gjøre det samme på skytebanen som jeg alltid gjør. Med en gang vi får de skiene vi skal ha, er vi der. Man har ikke sjans uten gode ski. Det ser man gang på gang, svarer han.

Varierer fortsatt på standplass

Ole Einar Bjørndalen har tidvis vært langt nede på resultatlistene de siste sesongene, mye på grunn av skyting som hører mer hjemme i «Ville Vesten» enn på en skiskytterstadion.

– Jeg har vært veldig langt unna medaljesjanser i de individuelle konkurransene, så jeg har først måttet jobbe opp det fysiske. Derfor har det gått litt opp og ned på skytinga. Den siste måneden har jeg jobbet med å få skytinga opp på det fysiske nivået, sier han.

Men han er fortsatt ikke fornøyd med alt han gjør på standplass.

– Noen dager går det bra – andre dager sitter det ikke. Det er litt for høy variasjon, men nå har jeg den farten i sporet som trengs for å vinne renn, sier han.

Både Bjørndalen og Svendsen går etter all sannsynlighet stafetten for Norge lørdag.

Sportsnyheter

Narve Gilje Nordås intervjues av Ida Nysæther Rasch om bronsemedaljen i VM i Budapest.

Nordås angrar etter NRK-intervjua: – Det der er ikkje meg

VM-bronsevinnar Narve Gilje Nordås kviknar som regel til når han får mikrofonen i ansiktet, men VM-håpet kjem med ei avsløring til NRK.

Siste nytt

 • Kvandal best i Lahti-kvalifiseringen

  Eirin Maria Kvandal hoppet 125,5 meter og var klart best i kvalifiseringen til fredagens verdenscuphopprenn i Lahti.

  Kvandal hoppet en meter lenger enn østerrikske Jacqueline Seifriedsberger fra en lavere avsats og slo henne med 6,6 poeng tross litt dårligere stilpoeng.

  Josephine Pagnier fra Frankrike ble nummer tre i kvalifiseringen.

  40 av de 41 som deltok i kvalifiseringen er klare for fredagens renn, blant dem alle de tre norske. Silje Opseth ble nummer åtte etter et hopp på 120,5 meter, Thea Minyan Bjørseth nummer 14 etter et hopp på 115,5 meter. (NTB)

  Eirin Maria Kvandal
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Hamilton raskest i Bahrain - dobbelt Mercedes på topp

  Lewis Hamilton noterte beste tid i torsdagens 2. treningsomgang foran Formel 1-åpningen i Bahrain lørdag. Det var dobbelt Mercedes på topp.

  Den sjudoble verdensmesteren Hamilton gikk lei av å vente på at Mercedes skulle gi ham en konkurransedyktig bil igjen, og allerede før sesongen har han skrevet under for Ferrari fra neste år. Nå virker det som han kanskje får en bil som duger i avskjedssesongen med den tyske bilgiganten.

  Han noterte dagens beste tid med 1.30,374 på banen i Sakhir, 0,206 sekund bedre enn teamkollega George Russell. Fernando Alonso i Aston Martin var tredje raskest, ytterligere åtte tideler bak.

  Max Verstappen, som har vunnet 17 av de 18 siste VM-løpene og jager sin fjerde strake VM-tittel, var bare sjette raskest både i første og annen treningsomgang.

  Det er en ny treningsomgang fredag før kvalifiseringen. Løpet kjøres lørdag. (NTB)

  Bahrain Grand Prix
  Foto: Rula Rouhana / Reuters
 • Avlyst for Saltvik Pedersen i Østerrike

  Torsdagens storslalåmrenn i verdenscupen paraalpint ble avlyst på grunn av dårlige forhold i Wildschönau. Det blir en ny sjanse lørdag.

  Jesper Saltvik Pedersen ble nummer to i slalåm tirsdag og nummer tre onsdag. Torsdag tillot ikke forholdene kjøring i det første av to oppsatte storslalåmrenn.

  Verdenscupuka i Østerrike avsluttes etter planen lørdag med storslalåm. Også Magnus Valø Balchen er med i Wildschönau.

  Det er ikke bare paraalpinistene som slet med gjennomføring av renn torsdag. Europacuprennet i alpint for menn i sveitsiske Stoos (super-G) ble også avlyst.

  Heller ikke kvinnenes utfortrening i Kvitfjell før lørdagens verdenscuprenn kunne gjennomføres. (NTB)

  VM snøsport for parautøvere
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal