Hopp til innhold

Slik forklarer Bjørndalen Norges fantastiske skuddstatistikk

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Norge er kjent for å være den sterkeste langrennsnasjonen i skiskyttersirkuset, men i OL har laget også vært blant de sterkeste på standplass. Ole Einar Bjørndalen gir dårlige ski litt av «æren» for det.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen fikk det til å stemme

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

 • Følg kvinnenes skiskytterstafett og chat med Halvard Hanevold fra kl 15.30 her!

– Man blir tvunget til å skyte godt når man har sliter med dårlige ski, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

Svendsen

Emil Hegle Svendsen kan juble for sterk form både på standplass og i sporet.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Skiskytterkongen har truffet på det meste under lekene i Sotsji: 40-åringen åpnet OL med å ta gull på sprinten.

En uke etter gikk han Norge til topps på mixedstafetten sammen med Tora Berger, Tiril Eckhoff og Emil Hegle Svendsen.

I dag skal kvinnene gå sin stafett - en øvelse som trolig havner kraftig i skyggen av at tyske Evi Sachenbacher-Stehle har levert positiv dopingtest i formiddag.

Les mer: Skiskytterpresidenten: – Det er rett og slett for jævlig

– Beste stafetten noensinne

Det er ingen hemmelighet at de norske smørerne har sviktet i flere konkurranser under OL, men da har samtidig utøverne vist verdensklasse på standplass.

Nordmennene har 457 treff på 520 skudd i de individuelle konkurransene - en treffprosent på 88. Dette er helt i toppsjiktet i skiskyttersirkuset (se alle tallene i vedlagt faktaboks).

Ikke helt tilfeldig, ifølge Bjørndalen.

Han mener det blir viktigere å treffe blinkene når man har dårlige ski – for å ikke tape enda mer tid i sporet.

– Er man best i sporet, er det fort gjort å skyte litt mer lurvete, påpeker han.

Bjørndalen traff godt på sprinten, men skjøt seg helt bort på fellesstarten da han kun traff på 14 av 20 skudd. På mixedstafetten traff det norske laget faktisk på 40 av 42 skudd - og var soleklart best i feltet.

Det imponerer 40-åringen.

– Hvert enkelt individ klarer å holde fokus og klarer å holde hodet kaldt. Det var tatt ut et bra lag, som var helt riktig. Man kan ikke alltid forvente at alle holder hodet kaldt. Det er alltid en mulighet for at en av oss driter seg ut med dårlig skyting, sier Bjørndalen.

– Det er nok det beste mesterskapsstafetten noensinne. Men jeg tror jeg har vært med på to stafetter med kun ett ekstraskudd, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eckhoff, Svendsen Bjørndalen og Berger

Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Tiril Eckhoff og Tora Berger fikk torsdag kveld beviset på at de var best på mixedstafetten.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Har fokusert på skytetrening

Emil Hegle Svendsen har i flere år vært verdens beste skiskytter uten å ha for vane å treffe på langt nær alle blinkene. Sist sesong hadde han for eksempel en treffprosent på «bare» 80 på stående skyting.

Men da Svendsen tok OL-gull på fellesstarten og mixedstafetten tok han liv av utrolige 30 av 30 blinker.

I OL har han truffet på 77 av 80 skudd så langt, og har en treffprosent på 96.

Han mener knallhardt arbeid er forklaringen.

– Jeg føler jeg har jobbet ekstremt bra med skytingen. Det er det beste jeg har gjort med tanke på forberedelser til et mesterskap – noen gang. Skytingen har stemt veldig bra og jeg har hatt ting veldig under kontroll siden jul, sier «Super-Svendsen».

– Når man får bekreftelser hver gang, blir man bare sterkere og sterkere. Det er deilig å være i en sirkel, som jeg er nå.

– Har de dårlige skiene har gjort dere mer konsentrerte på standplass?

– Ikke for min del. Jeg har tenkt at jeg skal gjøre det samme på skytebanen som jeg alltid gjør. Med en gang vi får de skiene vi skal ha, er vi der. Man har ikke sjans uten gode ski. Det ser man gang på gang, svarer han.

Varierer fortsatt på standplass

Ole Einar Bjørndalen har tidvis vært langt nede på resultatlistene de siste sesongene, mye på grunn av skyting som hører mer hjemme i «Ville Vesten» enn på en skiskytterstadion.

– Jeg har vært veldig langt unna medaljesjanser i de individuelle konkurransene, så jeg har først måttet jobbe opp det fysiske. Derfor har det gått litt opp og ned på skytinga. Den siste måneden har jeg jobbet med å få skytinga opp på det fysiske nivået, sier han.

Men han er fortsatt ikke fornøyd med alt han gjør på standplass.

– Noen dager går det bra – andre dager sitter det ikke. Det er litt for høy variasjon, men nå har jeg den farten i sporet som trengs for å vinne renn, sier han.

Både Bjørndalen og Svendsen går etter all sannsynlighet stafetten for Norge lørdag.

Siste nytt

 • Borterekken brutt for Manchester United

  Etter tre strake Premier League-seire ble seiersrekken brutt for Manchester United da de tapte borte mot Newcastle lørdag kveld.

  22 år gamle Anthony Gordon ble matchvinner etter at han sendte vertene i ledelsen ti minutter etter sidebytte.

  Manchester United-angriper Antony trodde han utlignet og reddet ett poeng på overtid, men ballen gikk via en offsideplassert Harry Maguire og målet ble korrekt annullert for offside.

  Manchester United jaktet sin femte strake borteseier, men Newcastle, som har vært ett av sesongens beste hjemmelag i Premier League, satte tidlig gjestene fra Manchester under et voldsomt press. Nærmest var Kieran Trippier da han kun var millimeter unna et drømmemål fem minutter før pause da han smalt et frispark i tverrliggeren og ned på linja.

  Med sesongens åttende seier klatrer Newcastle til en femteplass med 26 poeng, syv poeng bak ligaleder Arsenal.

  Etter 14 serierunder står Manchester United, som på kort varsel måtte bytte ut fly med busstransport til Newcastle lørdag formiddag etter værutfordringer, med 24 poeng og befinner seg på en syvendeplass.

  Bruno Fernandes
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Hovland spilte med Tiger Woods og tok ham igjen

  Viktor Hovland gikk i ball med selveste Tiger Woods på 3. runde i World Challenge og var ett slag bedre enn ham på runden.

  Hovlands 70-runde gjorde at han tok igjen Woods så de er på delt 16.-plass blant de 20 deltakerne før den avsluttende runden søndag. Begge er på par totalt.

  Nordmannen kom til Bahamas i håp om å ta sin tredje strake seier i Tiger Woods' egen turnering, men sjansen var borte etter 73-runder både torsdag og fredag. Hovland var to slag over par og elleve bak lederduoen, men han fikk gå den tredje runden sammen med Woods.

  Den amerikanske legenden startet med bogey på de to første hullene, mens Hovland noterte birdie på 3. og 5. hull og var to under par. Woods ville ikke la seg herje med, og innen halvspilt runde hadde han senket fire birdieputter slik at han selv var to under par.

  Da Hovland måtte tåle bogey på 9. hull, var han plutselig bak Woods ikke bare i sammendraget, men også for dagen.

  Woods fikk bogey på 11. hull, og de var likt igjen. Begge greide birdie på 14. hull, men Hovlands birdie på det neste hullet ble utslagsgivende for miniduellen på lørdagens runde. Begge misset parputter på 18. hull og måtte tåle bogey der.

  (©NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Mads Thygesen / NRK
 • Topp ti etter sterk finaleomgang

  Thea Louise Stjernesund leverte en sterk andreomgang i canadiske Tremblant, og kjørte seg opp seks plasser i finaleomgangen til en niendeplass i lørdagens storslalåmrenn.

  Lagvenninnene Ragnhild Mowinckel og Kristin Lysdahl ble henholdsvis nummer 19 og 25. Mina Fürst Holtmann kjørte ut i første omgang.

  Italienske Federica Brignone vant, 19 hundredeler foran slovenske Petra Vlhova, mens amerikaske Mikalea Shiffrin ble nummer tre.

  Thea Louise Stjernesund ned Mount Tremblant i Canada.
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal