Hopp til innhold

Slik forklarer Bjørndalen Norges fantastiske skuddstatistikk

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Norge er kjent for å være den sterkeste langrennsnasjonen i skiskyttersirkuset, men i OL har laget også vært blant de sterkeste på standplass. Ole Einar Bjørndalen gir dårlige ski litt av «æren» for det.

Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen fikk det til å stemme

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  • Følg kvinnenes skiskytterstafett og chat med Halvard Hanevold fra kl 15.30 her!

– Man blir tvunget til å skyte godt når man har sliter med dårlige ski, sier Ole Einar Bjørndalen til NRK.no.

Svendsen

Emil Hegle Svendsen kan juble for sterk form både på standplass og i sporet.

Foto: Kirsty Wigglesworth / Ap

Skiskytterkongen har truffet på det meste under lekene i Sotsji: 40-åringen åpnet OL med å ta gull på sprinten.

En uke etter gikk han Norge til topps på mixedstafetten sammen med Tora Berger, Tiril Eckhoff og Emil Hegle Svendsen.

I dag skal kvinnene gå sin stafett - en øvelse som trolig havner kraftig i skyggen av at tyske Evi Sachenbacher-Stehle har levert positiv dopingtest i formiddag.

Les mer: Skiskytterpresidenten: – Det er rett og slett for jævlig

– Beste stafetten noensinne

Det er ingen hemmelighet at de norske smørerne har sviktet i flere konkurranser under OL, men da har samtidig utøverne vist verdensklasse på standplass.

Nordmennene har 457 treff på 520 skudd i de individuelle konkurransene - en treffprosent på 88. Dette er helt i toppsjiktet i skiskyttersirkuset (se alle tallene i vedlagt faktaboks).

Ikke helt tilfeldig, ifølge Bjørndalen.

Han mener det blir viktigere å treffe blinkene når man har dårlige ski – for å ikke tape enda mer tid i sporet.

– Er man best i sporet, er det fort gjort å skyte litt mer lurvete, påpeker han.

Bjørndalen traff godt på sprinten, men skjøt seg helt bort på fellesstarten da han kun traff på 14 av 20 skudd. På mixedstafetten traff det norske laget faktisk på 40 av 42 skudd - og var soleklart best i feltet.

Det imponerer 40-åringen.

– Hvert enkelt individ klarer å holde fokus og klarer å holde hodet kaldt. Det var tatt ut et bra lag, som var helt riktig. Man kan ikke alltid forvente at alle holder hodet kaldt. Det er alltid en mulighet for at en av oss driter seg ut med dårlig skyting, sier Bjørndalen.

– Det er nok det beste mesterskapsstafetten noensinne. Men jeg tror jeg har vært med på to stafetter med kun ett ekstraskudd, legger han til.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Eckhoff, Svendsen Bjørndalen og Berger

Emil Hegle Svendsen, Ole Einar Bjørndalen, Tiril Eckhoff og Tora Berger fikk torsdag kveld beviset på at de var best på mixedstafetten.

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

Har fokusert på skytetrening

Emil Hegle Svendsen har i flere år vært verdens beste skiskytter uten å ha for vane å treffe på langt nær alle blinkene. Sist sesong hadde han for eksempel en treffprosent på «bare» 80 på stående skyting.

Men da Svendsen tok OL-gull på fellesstarten og mixedstafetten tok han liv av utrolige 30 av 30 blinker.

I OL har han truffet på 77 av 80 skudd så langt, og har en treffprosent på 96.

Han mener knallhardt arbeid er forklaringen.

– Jeg føler jeg har jobbet ekstremt bra med skytingen. Det er det beste jeg har gjort med tanke på forberedelser til et mesterskap – noen gang. Skytingen har stemt veldig bra og jeg har hatt ting veldig under kontroll siden jul, sier «Super-Svendsen».

– Når man får bekreftelser hver gang, blir man bare sterkere og sterkere. Det er deilig å være i en sirkel, som jeg er nå.

– Har de dårlige skiene har gjort dere mer konsentrerte på standplass?

– Ikke for min del. Jeg har tenkt at jeg skal gjøre det samme på skytebanen som jeg alltid gjør. Med en gang vi får de skiene vi skal ha, er vi der. Man har ikke sjans uten gode ski. Det ser man gang på gang, svarer han.

Varierer fortsatt på standplass

Ole Einar Bjørndalen har tidvis vært langt nede på resultatlistene de siste sesongene, mye på grunn av skyting som hører mer hjemme i «Ville Vesten» enn på en skiskytterstadion.

– Jeg har vært veldig langt unna medaljesjanser i de individuelle konkurransene, så jeg har først måttet jobbe opp det fysiske. Derfor har det gått litt opp og ned på skytinga. Den siste måneden har jeg jobbet med å få skytinga opp på det fysiske nivået, sier han.

Men han er fortsatt ikke fornøyd med alt han gjør på standplass.

– Noen dager går det bra – andre dager sitter det ikke. Det er litt for høy variasjon, men nå har jeg den farten i sporet som trengs for å vinne renn, sier han.

Både Bjørndalen og Svendsen går etter all sannsynlighet stafetten for Norge lørdag.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal