Hopp til innhold

Norge vant historisk gull: – En fantastisk prestasjon av alle

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Så å si alt stemte da Norge vant et suverent gull i OL-historiens første blandede stafett i skiskyting.

Norway's Emil Hegle Svendsen celebrates at the finish with team mates in the Biathlon mixed 2x6 km + 2x7,5 km Relay at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 19, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

Ankermann Emil Hegle Svendsen tas imot av Tora Berger, Tiril Eckhoff og Ole Einar Bjørndalen i mål.

Sochi Olympics Biathlon

Emil Hegle Svendsen jubler for sitt andre OL-gull i Sotsji. Han gikk ankeretappen og vartet opp med to fulle hus.

– Det var en fantastisk prestasjon av alle. Det var veldig artig å gå i dag, og ikke minst veldig nervepirrende å stå og vente etterpå, sier Tora Berger til NRK.

Norges ankermann Emil Hegle Svendsen var over halvminuttet foran sølvvinner Tsjekkia i mål på mixed stafetten.

Svendsen skjøt to fulle hus og sisteetappen utartet seg til en real seiersmarsj, noe som fikk Ole Einar Bjørndalen, Tora Berger og Tiril Eckhoff til å brøle av glede mens de sto i målområdet og ventet på å ta imot lagkameraten.

Berger la grunnlaget

Det er første gang blandet stafett står på OL-programmet, noe som gjør at gullet også er historisk.

Tora Berger åpnet stafetten for Norge og la det gode grunnlaget for resten av laget. Hun viste at hun har funnet farten i sporet, for til tross for to bom på stående var Norge i ledelsen da hun vekslet med Tiril Eckhoff.

Berger gikk en forrykende sisterunde som hektet av konkurrentene.

  • Se hele resultatlisten i bunnen av artikkelen!

– Jeg begynte å tenke på andre ting enn det jeg skulle gjøre. Det ble litt urolig på et par skudd, men jeg hentet meg bra inn på sisterunden, forklarer Berger til NRK.

De to bommene fikk ingenting å si, for de andre norske skjøt prikkfritt.

Prikkfri skyting

Formløperen Eckhoff vartet opp med en ny strålende konkurranse da hun gikk andreetappen. Ungjenta tok en overraskende bronse på kvinnenes fellesstart for to dager siden, noe som sørget for at hun fikk plass på stafettlaget.

– Det var veldig kult å få være med i dag. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle det. Det var det beste løpet jeg har gått i dette sirkuset, sier Eckhoff.

På den blandede stafetten sendte 23-åringen den 17 år eldre Ole Einar Bjørndalen ut i trygg posisjon på tredjerunden.

Også han leverte varene og skjøt to fulle hus. Dermed lå bordet duket da Emil Hegle Svendsen skulle ut på sisterunden. Ved siste veksling var Norge hele 43 sekunder foran Tsjekkia.

– Jentene startet utrolig bra. De gikk fort og skjøt utrolig bra. Vi hadde bare to ekstraskudd i dag, og det tror jeg ikke har skjedd i en mesterskapsstafett tidligere, i alle fall ikke som jeg har vært med på, sier Ole Einar Bjørndalen.

På oppløpet hadde Svendsen mer enn nok tid til å hilse jublene på publikum før han gikk i mål - til sitt andre OL-gull på to dager. 28-åringen vant også herrenes 15 kilometer fellesstart dagen før den blandede stafetten.

Samtidig ble Ole Einar Bjørndalen, som også vant skiskyttersprinten tidligere i OL, tidenes mestvinnende vinterolympier. Han har nå åtte OL-gull, fire sølv, og en bronse - altså én medalje mer enn Bjørn Dæhlie.

Italia tok bronsemedaljen, 58.2 sekunder bak Norge.

Norway's Tiril Eckhoff (L) and team mate Tora Berger compete in the Biathlon mixed 2x6 km + 2x7,5 km Relay at the Laura Cross-Country Ski and Biathlon Center during the Sochi Winter Olympics on February 19, 2014 in Rosa Khutor near Sochi. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

Tora Berger sørget for at Norge ledet fra første veksling, mens Tiril Eckhoff fulgte opp med å skyte to fulle hus.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «aa» i nytt vindu

Sportsnyheter

Siste nytt

  • De Ligt, Musiala og Dier tilbake i trening før returkampen i Madrid

    Bayern München-trioen Matthijs de Ligt, Jamal Musiala og Eric Dier var alle med på tirsdagens trening før onsdagens Champions League-semifinale mot Real Madrid.

    De Ligt gikk glipp av den første kampen grunnet kneproblemer, og erstatteren Kim Min-jae har fått skylden for begge målene Bayern München slapp inn i 2-2-kampen.

    Bayern-trener Thomas Tuchel sa på tirsdagens pressekonferanse at Dier og De Ligt ligger an til å starte returkampen i Spania.

    – De fortjener å fortsette å spille sammen. Matthijs har fått grønt lys, sa Tuchel.

    Musiala
    Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
  • McDavid, MacKinnon eller Kutsjerov blir årets spiller i NHL

    Connor McDavid, Nathan MacKinnon og Nikita Kutsjerov er årets finalister i kampen om å vinne Hart-trofeet som årets spiller i NHL.

    Hart-trofeet gis årlig til spilleren som i en avstemning blant medlemmene i ishockeyjournalistenes forening utpekes som den mest verdifulle for sitt lag.

    McDavid vant Hart-trofeet for tredje gang i fjor og kan slutte seg til Wayne Gretzky (9), Gordie Howe (6) og Eddie Shore (4) som en av spillerne med minst fire. Edmonton Oilers-kapteinen kan også bli den første som vinner to år på rad siden Alex Ovetsjkin i 2008 og 2009.

    6bI-ZE7PPAY
    Foto: AP
  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal