Hopp til innhold

– Har ikke gjort annet enn å trene, hvile og spise det siste året

SOTSJI/OSLO (NRK.no): I en alder av 40 år og etter flere sesonger med motgang suste Ole Einar Bjørndalen inn til gullmedaljen han har drømt om, 20 år etter han deltok i sitt første OL.

OLY-2014-BIATHLON-MEN

Ole Einar Bjørndalen gikk inn til sitt syvende OL-gull og er nå bare ett gull bak mestvinnende vinterolympier Bjørn Dæhlie.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp

Les hvordan dramaet utspant seg her.

– Det var en lang vei tilbake som har kostet mye krefter og energi, men nå er det deilig, uttaler Bjørndalen til TV2 etter gullet var klart.

Ole Einar Bjørndalen gikk et kanonløp og spesielt langrennsformen var overbevisende.

– Det er litt tilfeldig at man lykkes en sånn dag. Man må ha flaksen på sin side. Jeg hadde tur i dag, og gikk et kanonløp, mens noen av konkurrentene kanskje har misset litt med formen, sa Bjørndalen.

Bjørn Dæhlie: – Jeg håper han tar rekorden min

Dæhlie og Bjørndalen

Tidenes mestvinnende vinterolympier Bjørn Dæhlie var blant de første til å gratulere Ole Einar Bjørndalen etter at gullet var klart. Nå er Bjørndalen bare ett gull bak Dæhlie.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Bjørn Dæhlie, som er på plass i Sotsji, så Bjørndalen ta sitt syvende OL-gull og som dermed er kun ett gull unna langrennskongens rekord. En rekord han nå avskriver.

– Jeg gir den fra meg og bøyer meg i støvet. Det var veldig moro, uttaler Dæhlie til NRK etter rennet.

– Den er allerede avskrevet fra tribunen, men det er gledelig og høyst respektabelt. Og jeg vil vel tro at Bjørgen og han nå kan kappes om nye rekorder, faktisk. Min ryker nok med god margin de neste dagene.

– Det er hyggelig for meg å høre. Men for meg er Bjørn den største, og det vil han alltid være, var reaksjonen til Bjørndalen da NRK møtte ham med Dæhlies uttalelser.

En bom på stående

Under nydelige forhold i flomlyset i Sotsji gikk Ole Einar Bjørndalen inn til OL-gull på sprinten i skiskyting, i det som ble et nervepirrende drama med små marginer.

– Jeg var rolig og fin og hadde god kontroll. Jeg disponerte godt underveis. Det funket bra i dag, sa en glad Ole Einar Bjørndalen til TV2 like etter målgang.

Bjørndalen bommet på ett skudd på den stående skytingen, men hadde en god dag i sporet i høyden i Russland.

– Sisterunden var litt rar. Da jeg gikk ut syntes jeg ikke det gikk spesielt fort. Men jeg var tålmodig og klarte og holde hele runden inn, avsluttet ringreven som med dette gullet kryper opp i ryggen på Bjørn Dæhlie som tidenes mestvinnende vinterolympier.

– Kongen av forberedelser

– Det er helt rått. Han er kongen av OL-forberedelser. Det er ikke tilfeldig når man er med i sitt sjette OL, uttaler Halvard Hanevold etter gulløpet.

– Han har kjørt eget opplegg med ekstra høydetrening og ingen er bedre forberedt enn Ole Einar, konkluderer Hanevold.

I den nye mørkeblå drakten gikk Bjørndalen inn til seier i en jevn sekundstrid mot Dominik Landertinger og Jaroslav Soukop. Like etter seieren var et faktum var statsminister Erna Solberg tidlig ute med sine gratulasjoner på Twitter.

Laster Twitter-innhold

- For en fantastisk seier! Ole Einar Bjørndalen er suveren! Gratulerer med imponerende gull i sprinten! sier kulturminister Thorhild Widvey.

– Bjørndalen gikk et utrolig bra langrenn

Ole Einar Bjørndalen fylte fem blinker på liggende og gikk ut i ledelsen. Mannen med to tidligere OL-gull i sprint kan nesten regnes som en ekspert på distansen, men bommet ett skudd på siste skyting. Han gikk i mål 1,3 sekunder foran Landertinger i mål, og hadde dermed tapt litt på sisterunden.

Men ingen av konkurrentene klarte å tukte 40-åringen fra Simonstranda og NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn konkluderte med at Bjørndalen gikk et imponerende langrenn. Bare Fourcade var raskere med syv små tideler.

– Et bra løp og det er utrolig gøy. Han har trent godt og gjort forberedelser som alle andre, men det er mye spenning i en OL-løype, sa skiskytternes trener Espen Norby Andersen til NRK like før gullet var klart.

Sekundstrid i Sotsji

Det var jevne forhold både på standplass og i løypa, noe som førte til et drama da løperne kom inn etter Ole Einar Bjørndalen. Det var åtte løpere innenfor 15 sekunder da alle løperne var kommet i mål. og det skilte bare 1,3 sekunder ned til Landertinger på andre plass.

Ole Einar Bjørndalen gikk i mål til ledelse, til tross for én bom. Det ble lenge å vente før seieren var sikret. Martin Fourcade og Anton Shipulin lå an til å slå nordmannen, men feilet enten i sporet eller på standplass. Kommentatorer: Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde (RADIO).

Her går NRKs kommentator av hektene når Bjørndalen vinner.

Emil Hegle Svendsen skuffet i sporet

Svendsen fikk ned fem blinker på første skyting, med et litt heldig kanttreff på fjerde skuddet. På stående fikk han bom på nettopp det fjerde skuddet og gikk ut ni sekunder bak Bjørndalen. I mål var han hele 29,3 bak.

Etter målgang var ikke Svendsen nådig om egen prestasjon.

– Det var bare ræva. Jeg har ikke noen forklaring på det, egentlig. Hodet var på plass, men jeg gikk som et slakt. Det var triste greier, sier Emil Hegle Svendsen etter 9.-plassen,

– Det gikk overraskende tungt for Emil på sisterunden, påpekte Torgeir Bjørn underveis i løpet.

Men Svendsen var ikke sen med å hylle kongen av skiskyting, Ole Einar Bjørndalen.

– Vanskelig å beskrive det med ord. Helt rått. Jeg når vel ikke han til anklene en gang med alt han har gjort i sin karriere. Han er en legende, avsluttet Svendsen som endte på niende plass.

Se resultater under.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater 10 km sprint, menn» i nytt vindu

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Siste nytt

  • Warholm-rival klar for Bislett-duell

    Norges hekkeløpsfenomen Karsten Warholm skal opp mot 2022-verdensmester Alison dos Santos under Bislett Games i Oslo 30. mai.

    Det bekrefter arrangøren i sine mediekanaler.

    Dos Santos ble verdensmester på 400 meter hekk i Eugene i 2022. I forkant av mesterskapet hadde Warholm trøblet med en skade, og nordmannen var dermed ikke i nærheten av å utfordre brasilianeren.

    I fjor slo Warholm tilbake med gull i Budapest. Da ble Dos Santos nummer fem. (NTB)

    Verdensmesterskapet i friidrett 2022
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal