Hopp til innhold

Rørt til tårer etter mental snuoperasjon og medalje: – Vært langt nedi kjelleren

TOKYO/OSLO (NRK): Med gråt og taler klarte Norge å legge det sviende semifinaletapet bak seg. Da de knuste Sverige i bronsefinalen satt følelsene løst.

Mørk og Reistad

RØRT SJEF: Håndballjentene slo tilbake etter tapet i semifinalen og vant bronsefinalen. Det rørte treneren.

Norge spilte sin kanskje aller beste kamp i OL da de regelrett knuste Sverige med smått utrolige 17 mål i bronsefinalen i Tokyo. Lettelsen og gleden var synlig da medaljen var sikret. Håndballjentene kastet seg om halsen på hverandre, og tørket noen tårer.

– Jeg er veldig stolt av hvordan vi snur det og får med oss medaljen hjem. Det betyr mye, forteller kaptein Stine Bredal Oftedal til NRK.

I hallen etter kampen måtte selv landslagssjef Thorir Hergeirsson felle tårer etter den overlegne triumfen.

– Det er ... Det er en fantastisk gjeng som det er en glede å leve med, sier Hergeirsson på TVNorges sending.

Sommer-OL i Tokyo 2021

FORNØYD: Landslagssjef Thorir Hergeirsson ga Nora Mørk og resten av spillerne en god klem etter medaljen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Han forklarer de ganske sjeldne tårene:

– Det har vært tøft på veldig mange måter. Det har vært utfordrende. Det er alltid viktig å reise seg etter en slik kamp som i semifinalen, sier han.

Herrem talte

For i tiden etter det sure ettmålstapet i semifinalen mot Den russiske olympiske komité (ROK) har det handlet om å samle seg.

– Det var ekstremt mye gråting i går. Det var det helt til på kvelden, forteller Veronica Kristiansen.

– Det har vært blytungt. Hele gårsdagen gikk man med en vond følelse inni seg, sier Camilla Herrem.

Likevel var de fast bestemt på at det ikke skulle ødelegge for medaljemulighetene.

Vi har jobbet godt de siste 48 timene og vært langt nedi kjelleren. Men det hadde vært karakterbrist å bli nummer fire for oss. Vi taper ikke to kamper på rad. Vi taper bare én kamp her. Jeg er utrolig stolt av jentene, sier Nora Mørk, som ble Norges toppscorer.

I 2019 fikk Herrems tale oppmerksomhet etter semifinaletapet mot Spania. Også nå stod hun frem for å løfte opp lagvenninnene – det som var hennes 16. mesterskap. Lørdag var alle samlet.

Norge bronsefinale

GLEDE: Det var lett å se hva OL-bronse betød for Camilla Herrem, Marta Tomac, Veronica Kristiansen og Stine Bredal Oftedal.

Foto: FRANCK FIFE / AFP

– Da var det litt sånn at jeg delte litt av mine erfaringer fra forrige OL. Så sa jeg bare at da fant jeg en kjeller som jeg aldri hadde sett før, og klarte å komme meg opp av den, og så sa jeg at jeg har troen på absolutt alle på dette laget her. Det er viktig at vi står opp for oss selv og opp for hverandre, forklarer Herrem, som ikke utelukker at hun fortsetter til OL i Paris om tre år.

Kapteinen fikk hjelp

Kaptein Oftedal var en av dem som sleit med å legge de vonde tankene vekk, og forteller at denne gangen var det de andre som måtte løfte henne opp før bronsefinalen.

– Det er veldig mange, men jeg synes Marit Malm Frafjord sa det godt: «Folk reagerer som de gjør, de som sliter mest først, de andre passer på dem». Hun og Camilla, Nora og andre var pådrivere. Vi dro hverandre heldigvis i riktig retning, sier Oftedal.

Mørk forteller at hun ikke ville tillate seg å kjenne på skuffelsen. At hun ikke ville slippe seg ned før den siste kampen.

– Men det er klart, det har vært ordentlig tungt. Jeg visste at jentene trengte meg. Og jeg var nødt til å vise at er det noe vi skal, så er det å ta bronse, sier hun.

Sommer-OL i Tokyo 2021

MEDALJEGROSSISTER: Håndballjentene viste både glede og samhold, og avsluttet OL med en storseier mot Sverige.

Foto: Lise Åserud / NTB

Reistad brøt sammen

Norge var de største gullfavorittene i OL, men bronsen smakte likevel bra. For lagets yngste, Henny Reistad, ble det viktigste å jobbe med seg selv før de siste kampen. 22-åringen sier hun ikke har tenkt så mye på presset både på laget og henne selv i forkant av lekene.

– Jeg vil alltid prøve å få ut potensialet mitt på best mulig måte og så er det ikke alltid det går, sånn er det noen ganger. Det er ikke alltid man kan få ut det beste i alle kamper og alle turneringer. Men at vi går herfra med en bronse er veldig bra, sier Reistad til NRK, mens tårene begynner å trille.

Hun understreker at OL har vært en fin opplevelse, og noe hun vil ta med seg videre, men at de siste dagene har vært veldig tøffe.

– Vi har ikke helt tillatt oss selv å slippe oss så langt ned man egentlig vil, etter et sånt tap. Så i og med at vi er ferdig nå, så føles det litt som om man kan slippe ut alt sammen, forklarer hun følelsene med.

– Jeg kommer til å glede meg veldig over denne bronsen i veldig lang tid, selv om det ikke var det beste, så gjenspeiler det et godt OL, legger hun til.

Norge OL

BRONSE: Norge herjet med Sverige i bronsefinalen.

Foto: Franck Fife / AFP
 • Søndagens bronsemedalje var Norges medalje nummer åtte i sommerens OL. Det betyr at Olympiatoppens mål om åtte medaljer i Tokyo er nådd.

Sportsnyheter

Jakob Ingebrigtsen smadret bestenotering: – Et av de mest ekstreme løpene han har gjort

Med et superløp knuste Jakob Ingebrigtsen den tidligere bestenoteringen i verden på to engelske mil.

Siste nytt

 • Djokovic klar for finale etter skadedrama

  Novak Djokovic er klar for finalen i Roland Garros etter å ha slått verdensener Carlos Alcaraz 3-6, 7-5, 1-6, 1-6.

  Spanjolen måtte flere ganger få medisinsk behandling i det tredje settet og det var lenge usikkert om Alcaraz kunne gjennomføre kampen.

  Han holdt seg flere ganger til leggen og så ut til å få krampe. Spanjolen fikk også behandling av låret.

  – Jeg kan ikke spille som dette, sa Alcaraz etter det andre gamet i det tredje settet.

  Publikum likte dårlig at Alcaraz var ute på banen igjen etter bare noen minutter med behandling og buet på verdenseneren. Det tok litt tid før dommeren fikk roet publikum og kampen kunne fortsette.

  Etter det tredje settet gikk spanjolen i garderoben og brukte god tid, men da han til syvende og sist kom ut ble han møtt med jubel fra publikum.

  I det fjerde settet hadde ikke Alcaraz mye å stille opp med og Djokovic surfet inn til finale der han kan møte Casper Ruud. Nordmannen møter Alexander Zverev senere fredag kveld.

  France Tennis French Open
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Inter-trener om Haaland: – Vi har planlagt noe

  Erling Braut Haaland er blant spillerne Inter må stoppe lørdag, hvis de skal vinne finalen i Mesterligaen. Ifølge Inter-trener Simone Inzaghi er det italienske laget godt forberedt på hva som kommer.

  – Vi vet hvor sterk Haaland er. Vi har planlagt noe for å holde ham i ro, selv om hele Inter må være god til å begrense ham og hele laget deres. De forsvarer seg bra, de angriper bra. Vi skal forsøke å spille vår fotball, sier Inzaghi på en pressekonferanse fredag.

  Champions League - Final - Manchester City Media Day
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Uno-X-duo klatret i sammendraget

  Det norske profflaget Uno-X kom seg ikke med i bruddet på den sjette etappen i Critérium du Dauphiné. Dermed startet de en lengre jakt på bruddet, men til slutt var det de tre bruddrytterne Georg Zimmermann, Mathieu Burgaudeau og Jonathan Castroviejo som gjorde opp om seieren.

  Av dem var Zimmermann sterkest, mens en gruppe på 19 ryttere fulgte bak de tre. Der satt både Tobias Halland Johannessen og Torstein Træen og de to Uno-X-rytterne klatret henholdsvis to og tre plasser i sammendraget, til 10. og 13. plass.

  Johannessen ble også nummer ti i rittet i fjor. Da vant han også ungdomstrøya i rittet. Før de siste to etappene er han to sekunder bak Mikkel Bjerg i ungdomskonkurransen.

  Det er en annen danske, Jonas Vingegaard, som leder sammenlagt etter seks av åtte etapper.

  Tobias Halland Johannessen
  Foto: Marit Hommedal / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste