- Norge - ROC 26-27
– Det eneste jeg reagerer på, er hvor langt angrep de får på slutten. Det er egentlig helt utrolig. At så gode dommere kan tillate det, sier Thorir Hergeirsson.
Han og de andre på Norge så ut til å gjøre sitt beste for å holde litt igjen om hva de egentlig mente etter tapet i semifinalen, som altså betyr at Norge ikke får spille om gullet i OL. En som valgte å være helt åpen, var Nora Mørk.
Nora Mørk var svært skuffet etter semfinalen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB– Jeg er i sjokk over hvor lavt nivå det går an å ha, sa hun til TV Norge.
Noen minutter senere utdypet hun dette i intervju med NRK.
– Det er vanskelig å score når vi ikke får ballen, og dommerne lar oss ikke få ballen. Hva skal man gjøre? Det føles ut som de får 17 frikast. Det blir litt for dumt for min del. Jeg er nesten mer i sjokk, egentlig. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si. Jeg skal prøve å holde det barnevennlig, sier Mørk.
Dramatisk sluttminutt
Det hele handler mest av alt om det som skjedde i det siste, svært dramatiske minuttet av semifinalen.
Da hadde Norge karret seg tilbake i kampen, etter at Russland på et tidspunkt ledet med fem mål, og Sanna Solberg-Isaksen satte ballen i mål med litt over ett minutt igjen å spille. Da var det russiske laget bare ett mål foran.
Men i det neste russiske angrepet ble Veronica Kristiansen vist ut, og da russerne samtidig tok time-out, fikk de plutselig muligheten til å spille angrep i over ett minutt til sammen.
Dermed endte det med russisk ettmålsseier – akkurat som i OL-semifinalen i Rio for fem år siden.
Nora Mørk spilte en godkjent kamp, men som lag fikk Norge det tøft mot det gode russiske forsvaret.
Foto: FABRICE COFFRINI / AFPSlang akkrediteringen i bordet
Etter kampslutt var det illsinte norske spillere som løp bort til dommerne og delegatene som styrte kampen. Både Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal var borte og diskuterte høylytt. Trener Hergeirsson slang på et tidspunkt akkrediterings-kortet sitt i bordet.
– Jeg tror de prøver å si at russerne legger time out før Kristiansen får utvisningen. At de viser henne ut etter at time out-signalet har gått, sier NRK-kommentator Patrick Sten Rowlands, som var på plass under kampen.
Da Hergeirsson møtte NRK noen minutter etterpå, ville han ikke si så mye om situasjonen.
– Du gikk rett bort til dommerdelegaten?
– Jeg takket de bare for kampen, sier Hergeirsson.
– Men det så ut som du var veldig frustrert der?
– Det hadde alle trenere vært i min situasjon.
– Hvorfor var du frustrert?
– Nettopp på grunn av det siste angrepet til Russland som varer i en evighet. Det er også en utvisning der som kan forsvares, men den var oppsøkende.
- NRK har forsøkt å få det franske dommerparet i tale uten å lykkes.
En knust Stine Skogrand får trøst av lagvenninner.
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP– Stå der som en idiot
Nora Mørk sier det ikke bare er dømmingen i det siste minuttet som plager henne, men gjennom hele kampen.
– Det kjennes litt som at vi måtte vært ti mål bedre enn Russland i dag. Følelsen min rett etter kamp er at de får ballen igjen og igjen etter de kaster den bort, mens vi bare får én sjanse. Så følelsen er at vi måtte vært mye bedre enn Russland i dag, og det var vi ikke, legger hun til.
Mørk legger ikke skjul på at hun mener dommerne knuste drømmen hennes om OL-gull.
– Jeg blir mer oppgitt. Man får liksom ikke gjort noe med det, så må man bare stå der som en idiot og prøve å spille håndball. Så blir det ødelagt. Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er bare litt satt ut, egentlig, sier hun.
Tårene trillet hos de norske spillerne, akkurat som etter semifinaletapet mot Russland i 2016.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTBSelv om Stine Bredal Oftedal også var uvanlig hissig etter kampen, ville hun ikke kritisere dommerne like hardt. I intervjusonen etter kamp var sinnet gått over i tårer.
– Jeg synes bare at de får spille ekstremt lenge i det siste angrepet. Jeg synes det var utrolig frustrerende. Kanskje var det bare midt i skuffelsen, men jeg vet ikke, sier hun til NRK.
– Hvor mye skyld har dommerne?
– Vi havner bakpå og må jage, så der må vi skylde oss selv. Det er dumt å få russerne til å sette tempo på kampen. Det gagnet ikke oss, sier Norge-kapteinen.
Bakpå hele kampen
Uansett endte det med et ettmålstap. Og det var ventet at Norge ville få det tøft mot russerne, som av mange regnes som et av relativt få lag som kan slå Norge. Det så man som kjent også i forrige OL. Også da slo russerne Norge i semifinalen med ett fattig mål, og mange husker nok hvordan tårene trillet hos Camilla Herrem og de andre norske spillerne den gangen.
De fikk ikke revansjen de drømte om, men tvert imot en mareritt-reprise. Igjen satt de norske spillerne gråtende igjen ute på banen etter at kampen var ferdig.
– Det føles som om man er i et mareritt og man bare har lyst til å våkne fra det. Jeg er egentlig bare tom innvendig nå, sier Herrem.
I lange perioder slet Norge i forsvar, stanget i angrep, og når de først kom seg gjennom det russiske forsvaret, endte det ofte med stangskudd eller redning. Ti minutter før slutt våknet Norge, men da var det for sent.
– Vi spiller mot et godt lag, og de får kampen inn i sitt spor. De får spille ekstremt lange angrep, og så har de veldig gode spillere. Vi får ikke vårt tempo på kampen, og vi har et par perioder hvor vi faller for mye. Da blir vi jagende, beskriver Oftedal.
- PS! Russland som nasjon er utestengt fra OL på grunn av den store dopingskandalen under OL i Sotsji. Mange russere får likevel delta i OL under såkalt nøytralt flagg, og derfor heter dette laget ROK, som står for den russiske olympiske komité.