Hopp til innhold

NFF anmoder klubber om å sette lag i isolasjon - frykter eliteserie i romjula

Som følge av flere smitteutbrudd i norske fotballklubber den siste tiden, har Norges Fotballforbund (NFF) sendt ut en anmodning til klubbene i Eliteserien og 1. divisjon om å sette lagene sine i isolasjon.

Eliteserien i fotball 2020. Kristiansund - Strømsgodset (2-1

TILTAK: NFF ønsker at klubbene isolerer lagene på grunn av smittefaren.

Foto: Ned Alley / NTB

Det bekrefter Norges Fotballforbund.

– Det stemmer at vi har anmodet klubbene på det sterkeste om å vurdere dette, sier konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, til NRK.

Han presiserer at det kun er en anmodning, og at de som forbund ikke kan pålegge lag å gå i isolasjon.

Heller ikke klubbene kan pålegge spillerne sine å gå i isolasjon.

– Det ville være et tiltak som beveger seg langt inn i den enkeltes private sfære. Vi kan oppfordre og søke å legge til rette for en type isolasjon, sier han i en kommentar.

NFF har likevel bedt klubbene om å se på mulighetene for å gjøre det etter at norsk fotball har opplevd flere tilfeller av koronasmitte den siste tiden, noe som også har ført til utsettelser av kamper.

Nils Fisketjønn

Konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ble informert mandag kveld

Nylig besluttet Norges Fotballforbund at serieavslutningen i Eliteserien skulle flyttes til 22. desember og at kvalifiseringskampen om siste eliteserieplass spilles i romjula.

Den siste runden skulle opprinnelig spilles 19. desember.

– Hvis vi får flere utsettelser enn de som allerede er, sliter vi. Da snakker vi romjulen, sa Fisketjønn da på spørsmål om ytterligere utsettelser.

Klubbene ble informert om anmodningen gjennom et møte med Norsk Toppfotball mandag kveld. Sportslig leder i Odd, Tore Andersen, sier de er positiv til anmodningen fra NFF.

– Vi er kjent med at det er vanskelig å avvikle sesongen. Vi skal gjøre alt vi kan for å få til en avvikling av 2020 etter planen som er satt opp. Da må vi også ta i bruk så sterke virkemidler som det NFF har bedt oss om å vurdere nå, sier han.

– Hvordan tror du spillerne vil reagere?

– Det tar vi med spillerne. Alle spillerne er veldig innstilt på å få avviklet serien. Smittevern er det viktigste. Det er jo å verne om at de ikke blir smittet og at de smitter andre, det er det viktigste i denne saken. Vi må få noen gode løsninger i forhold til det, men den vurderingen får vi ta i løpet av dagen og meddele det til NFF.

Foreløpig er det uklart hvordan dette skal fungere i praksis, men NFF har varslet at de skal komme tilbake med mer informasjon til klubbene tirsdag.

– Vi vet ikke så mye mer enn at NFF har anbefalt oss å vurdere en form for isolasjon. Vi begynte å se på hvordan vi kunne få til dette i praksis rett etter møtet og har jobbet med dette gjennom hele mandagskvelden, sier daglig leder i førstedivisjonsklubben KFUM, Thor-Erik Stenberg.

– Virker fornuftig

– Har dere kontaktet spillerne om dette?

– Ja, vi har informert spillerne og kartlagt om det lar seg gjøre med tanke på jobb og studier. De aller fleste er allerede på hjemmekontor eller har hjemmestudier, så det ser ut til å la seg gjøre. Så er det enkelte som for eksempel bor i kollektiv, som vi må følge opp videre, sier KFUM-lederen.

Fredrik Nordkvelle

Odd-spiller Fredrik Nordkvelle ble smittet av covid-19.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Stenberg tror at et tiltak som sender toppklubbene i isolasjon, kan være lurt slik situasjonen er nå.

– For vår del virker det fornuftig. Vi har tre veldig viktige kamper igjen som vi ønsker å få gjennomført, og jeg tror dette kan være en god løsning, sier han.

Forstår NFF

Mandag testet tre Odd-spillere positivt på koronaviruset. I tillegg er også Fredrik Nordkvelle i samme klubb blitt smittet av covid-19.

Det har også vært smittetilfeller i blant annet Brann, Strømsgodset og Viking. Bodø/Glimt og Rosenborg har også hatt spillere som ble smittet på landslagsoppdrag. I 1. divisjon har det vært flere smitteutbrudd i Kongsvinger, Åsane og Jerv.

– Jeg forstår at de anmoder oss og andre klubber om det, sett i lys av smittetilfellene som har vært i Eliteserien gjennom helgen, sier daglig leder i Sandefjord Fotball, Espen Bugge Pettersen.

– Vi skal bruke dagen i dag til å diskutere det med medisinsk ansvarlig, som også har hovedansvaret for håndtering hos oss. Vi må vurdere hva vi synes er best for oss, legger han til.

I Rosenborg har man foreløpig ikke tatt stilling til henstillingen fra NFF.

Les også: Elleve Åsane-spillere koronasmittet - resten av laget i karantene

Siste nytt

 • Arsenal mister Elneny i lang tid

  Mohamed Elneny (30) har operert kneet og går glipp av Arsenals titteljakt i Premier League de neste månedene.

  Det bekrefter London-klubben i en pressemelding.

  Elneny pådro seg en skade på trening før ligamøtet mot erkerivalen Tottenham tidligere i måneden. Undersøkelser viste en betydelig skade i høyre kne, og den egyptiske landslagsspilleren har vært gjennom en operasjon.

  Dermed er han ute av Arsenal-troppen over lengre tid. Kanskje mister Elneny resten av sesongen.

  – En mer detaljert tidsperiode vil bli klar så fort de tidlige stadiene av rehabiliteringen er fullført.

  Elneny signerte for Arsenal for sju år siden og har spilt 155 kamper. Han er på en utgående kontrakt, men den inneholder en opsjon på ytterligere ett år. (NTB)

  FA Cup Third Round - Oxford United v Arsenal
  Foto: JOHN SIBLEY / Reuters
 • Cancelo klar for Bayern München

  João Cancelo (28) går frå Manchester City til Bayern München på lån. Overgangen kunne den tyske storklubben bekrefte tysdag.

  Backen har fått lite speletid denne sesongen og har ikkje fått tillit hjå Pep Guardiola.

  Ifølgje Sky Sports skal det vere ein opsjon i avtalen som gjer at Bayern kan sikre seg Cancelo permanent for 61,5 millionar pund, noko som svarar til rundt 754 millionar norske kroner.

  Bayern Münchens førsteval på høgrebacken Noussair Mazraoui er ute med skade og andrevalet Benjamin Pavard er mogleg på veit ut ettersom han er ønskja av Barcelona.

  Cancelo
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Eriksen ute i flere måneder med skade

  Manchester United må klare seg uten sin midtbanejuvel Christian Eriksen frem til slutten av april.

  Det opplyser klubben på sin nettside.

  Dansken måtte bytte ut i FA-cupkampen mot Reading på lørdag etter en skade i ankelen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Ian Walton / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste