NFF anmoder klubber om å sette lag i isolasjon - frykter eliteserie i romjula

Som følge av flere smitteutbrudd i norske fotballklubber den siste tiden, har Norges Fotballforbund (NFF) sendt ut en anmodning til klubbene i Eliteserien og 1. divisjon om å sette lagene sine i isolasjon.

Eliteserien i fotball 2020. Kristiansund - Strømsgodset (2-1

TILTAK: NFF ønsker at klubbene isolerer lagene på grunn av smittefaren.

Foto: Ned Alley / NTB

Det bekrefter Norges Fotballforbund.

– Det stemmer at vi har anmodet klubbene på det sterkeste om å vurdere dette, sier konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, til NRK.

Han presiserer at det kun er en anmodning, og at de som forbund ikke kan pålegge lag å gå i isolasjon.

Heller ikke klubbene kan pålegge spillerne sine å gå i isolasjon.

– Det ville være et tiltak som beveger seg langt inn i den enkeltes private sfære. Vi kan oppfordre og søke å legge til rette for en type isolasjon, sier han i en kommentar.

NFF har likevel bedt klubbene om å se på mulighetene for å gjøre det etter at norsk fotball har opplevd flere tilfeller av koronasmitte den siste tiden, noe som også har ført til utsettelser av kamper.

Nils Fisketjønn

Konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ble informert mandag kveld

Nylig besluttet Norges Fotballforbund at serieavslutningen i Eliteserien skulle flyttes til 22. desember og at kvalifiseringskampen om siste eliteserieplass spilles i romjula.

Den siste runden skulle opprinnelig spilles 19. desember.

– Hvis vi får flere utsettelser enn de som allerede er, sliter vi. Da snakker vi romjulen, sa Fisketjønn da på spørsmål om ytterligere utsettelser.

Klubbene ble informert om anmodningen gjennom et møte med Norsk Toppfotball mandag kveld. Sportslig leder i Odd, Tore Andersen, sier de er positiv til anmodningen fra NFF.

– Vi er kjent med at det er vanskelig å avvikle sesongen. Vi skal gjøre alt vi kan for å få til en avvikling av 2020 etter planen som er satt opp. Da må vi også ta i bruk så sterke virkemidler som det NFF har bedt oss om å vurdere nå, sier han.

– Hvordan tror du spillerne vil reagere?

– Det tar vi med spillerne. Alle spillerne er veldig innstilt på å få avviklet serien. Smittevern er det viktigste. Det er jo å verne om at de ikke blir smittet og at de smitter andre, det er det viktigste i denne saken. Vi må få noen gode løsninger i forhold til det, men den vurderingen får vi ta i løpet av dagen og meddele det til NFF.

Foreløpig er det uklart hvordan dette skal fungere i praksis, men NFF har varslet at de skal komme tilbake med mer informasjon til klubbene tirsdag.

– Vi vet ikke så mye mer enn at NFF har anbefalt oss å vurdere en form for isolasjon. Vi begynte å se på hvordan vi kunne få til dette i praksis rett etter møtet og har jobbet med dette gjennom hele mandagskvelden, sier daglig leder i førstedivisjonsklubben KFUM, Thor-Erik Stenberg.

– Virker fornuftig

– Har dere kontaktet spillerne om dette?

– Ja, vi har informert spillerne og kartlagt om det lar seg gjøre med tanke på jobb og studier. De aller fleste er allerede på hjemmekontor eller har hjemmestudier, så det ser ut til å la seg gjøre. Så er det enkelte som for eksempel bor i kollektiv, som vi må følge opp videre, sier KFUM-lederen.

Fredrik Nordkvelle

Odd-spiller Fredrik Nordkvelle ble smittet av covid-19.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Stenberg tror at et tiltak som sender toppklubbene i isolasjon, kan være lurt slik situasjonen er nå.

– For vår del virker det fornuftig. Vi har tre veldig viktige kamper igjen som vi ønsker å få gjennomført, og jeg tror dette kan være en god løsning, sier han.

Forstår NFF

Mandag testet tre Odd-spillere positivt på koronaviruset. I tillegg er også Fredrik Nordkvelle i samme klubb blitt smittet av covid-19.

Det har også vært smittetilfeller i blant annet Brann, Strømsgodset og Viking. Bodø/Glimt og Rosenborg har også hatt spillere som ble smittet på landslagsoppdrag. I 1. divisjon har det vært flere smitteutbrudd i Kongsvinger, Åsane og Jerv.

– Jeg forstår at de anmoder oss og andre klubber om det, sett i lys av smittetilfellene som har vært i Eliteserien gjennom helgen, sier daglig leder i Sandefjord Fotball, Espen Bugge Pettersen.

– Vi skal bruke dagen i dag til å diskutere det med medisinsk ansvarlig, som også har hovedansvaret for håndtering hos oss. Vi må vurdere hva vi synes er best for oss, legger han til.

I Rosenborg har man foreløpig ikke tatt stilling til henstillingen fra NFF.

Les også: Elleve Åsane-spillere koronasmittet - resten av laget i karantene

Sportsnyheter

Ronaldo tydelig misfornøyd med å bli byttet ut: – Det er forkastelig

Manchester United slo Brentford komfortabelt, men det var Cristiano Ronaldo-bilder som skulle stjele mye oppmerksomhet da han virket tydelig misfornøyd med å bli byttet av.

Treneren hyller Pedersen etter VM-gullet: – Nok en stor dag på jobb

Etter to sølvmedaljer kunne Jesper Saltvik Pedersen endelig juble for et nytt gull i VM i snøsport etter at rivalen kjørte ut i 2. omgang.

Siste nytt

 • Sørloth scoret da Real Sociedad senket Atlético

  Alexander Sørloth scoret det siste målet da Real Sociedad slo Atlético Madrid 2-0 og tok seg til kvartfinale i den spanske cupen.

  Han spilte fra start på topp sammen med David Silva hjemme i San Sebastian. Adnan Januzaj scoret det første målet da han vant i lufta og nikket inn høyreback Joseba Zalduas innlegg etter en drøy halvtime.

  I det 47. minutt nølte Atlético-stopper med ballen da han ble presset av Sørloth og Mikel Oyarzabal. Nordmannen vant ballen fra ham, satte full fart mot mål og plasserte ballen kaldt til side for keeper Jan Oblak. Dermed var kampen punktert.

  Sørloth ble byttet ut i sluttminuttene, men jobben var gjort.

  Sørloth
  Foto: ANDER GILLENEA / AFP
 • Tottenham med ellevill snuoperasjon

  Det så lenge mørkt ut for Tottenham da hjemmelaget Leicester først ledet 1-0 og så 2-1.

  Men så skrudde Spurs og Steven Bergwijn på turboen. Først satte nederlenderen inn 2-2 i det 96. minutt etter et flott forarbeid av Matt Doherty.

  Da det så ut til å bli poengdeling, var Bergwijn frempå igjen og satte inn 3-2 til Tottenham i det 97. minutt.

  Dermed ble det tre knallsterke poeng til Antonio Contes menn.

  Premier League - Leicester City v Tottenham Hotspur
  Foto: JASON CAIRNDUFF / Reuters
 • Graham Hansens Barcelona til supercupfinale

  Barcelonas kvinnelag slet med å få ballen i mål mot Real Madrid i den spanske supercupens semifinale, men Alexia Putellas ordnet 1-0-seier på overtid.

  Alexia har fått både Ballon d'Or (gullballen) og Fifas The Best-pris som årets spiller i verden. Onsdag frelste hun Barcelona med scoring på en stolperetur.

  Caroline Graham Hansen startet angrepet da hun sendte Jennifer Hermoso i fullt firsprang nedover høyresiden. Innlegget nådde Asisat Oshoala, som fra kort hold skjøt i stolpen. Ballen spratt ut til Alexia, som satte inn kampens enste mål på Spanias fotballforbunds anlegg i Madrid. (NTB)

  Treningskamp: Rosenborg - Barcelona (0-3).
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal