NFF anmoder klubber om å sette lag i isolasjon - frykter eliteserie i romjula

Som følge av flere smitteutbrudd i norske fotballklubber den siste tiden, har Norges Fotballforbund (NFF) sendt ut en anmodning til klubbene i Eliteserien og 1. divisjon om å sette lagene sine i isolasjon.

Eliteserien i fotball 2020. Kristiansund - Strømsgodset (2-1

TILTAK: NFF ønsker at klubbene isolerer lagene på grunn av smittefaren.

Foto: Ned Alley / NTB

Det bekrefter Norges Fotballforbund.

– Det stemmer at vi har anmodet klubbene på det sterkeste om å vurdere dette, sier konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, til NRK.

Han presiserer at det kun er en anmodning, og at de som forbund ikke kan pålegge lag å gå i isolasjon.

Heller ikke klubbene kan pålegge spillerne sine å gå i isolasjon.

– Det ville være et tiltak som beveger seg langt inn i den enkeltes private sfære. Vi kan oppfordre og søke å legge til rette for en type isolasjon, sier han i en kommentar.

NFF har likevel bedt klubbene om å se på mulighetene for å gjøre det etter at norsk fotball har opplevd flere tilfeller av koronasmitte den siste tiden, noe som også har ført til utsettelser av kamper.

Nils Fisketjønn

Konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Ble informert mandag kveld

Nylig besluttet Norges Fotballforbund at serieavslutningen i Eliteserien skulle flyttes til 22. desember og at kvalifiseringskampen om siste eliteserieplass spilles i romjula.

Den siste runden skulle opprinnelig spilles 19. desember.

– Hvis vi får flere utsettelser enn de som allerede er, sliter vi. Da snakker vi romjulen, sa Fisketjønn da på spørsmål om ytterligere utsettelser.

Klubbene ble informert om anmodningen gjennom et møte med Norsk Toppfotball mandag kveld. Sportslig leder i Odd, Tore Andersen, sier de er positiv til anmodningen fra NFF.

– Vi er kjent med at det er vanskelig å avvikle sesongen. Vi skal gjøre alt vi kan for å få til en avvikling av 2020 etter planen som er satt opp. Da må vi også ta i bruk så sterke virkemidler som det NFF har bedt oss om å vurdere nå, sier han.

– Hvordan tror du spillerne vil reagere?

– Det tar vi med spillerne. Alle spillerne er veldig innstilt på å få avviklet serien. Smittevern er det viktigste. Det er jo å verne om at de ikke blir smittet og at de smitter andre, det er det viktigste i denne saken. Vi må få noen gode løsninger i forhold til det, men den vurderingen får vi ta i løpet av dagen og meddele det til NFF.

Foreløpig er det uklart hvordan dette skal fungere i praksis, men NFF har varslet at de skal komme tilbake med mer informasjon til klubbene tirsdag.

– Vi vet ikke så mye mer enn at NFF har anbefalt oss å vurdere en form for isolasjon. Vi begynte å se på hvordan vi kunne få til dette i praksis rett etter møtet og har jobbet med dette gjennom hele mandagskvelden, sier daglig leder i førstedivisjonsklubben KFUM, Thor-Erik Stenberg.

– Virker fornuftig

– Har dere kontaktet spillerne om dette?

– Ja, vi har informert spillerne og kartlagt om det lar seg gjøre med tanke på jobb og studier. De aller fleste er allerede på hjemmekontor eller har hjemmestudier, så det ser ut til å la seg gjøre. Så er det enkelte som for eksempel bor i kollektiv, som vi må følge opp videre, sier KFUM-lederen.

Fredrik Nordkvelle

Odd-spiller Fredrik Nordkvelle ble smittet av covid-19.

Foto: Tom Ole Buaas / NRK

Stenberg tror at et tiltak som sender toppklubbene i isolasjon, kan være lurt slik situasjonen er nå.

– For vår del virker det fornuftig. Vi har tre veldig viktige kamper igjen som vi ønsker å få gjennomført, og jeg tror dette kan være en god løsning, sier han.

Forstår NFF

Mandag testet tre Odd-spillere positivt på koronaviruset. I tillegg er også Fredrik Nordkvelle i samme klubb blitt smittet av covid-19.

Det har også vært smittetilfeller i blant annet Brann, Strømsgodset og Viking. Bodø/Glimt og Rosenborg har også hatt spillere som ble smittet på landslagsoppdrag. I 1. divisjon har det vært flere smitteutbrudd i Kongsvinger, Åsane og Jerv.

– Jeg forstår at de anmoder oss og andre klubber om det, sett i lys av smittetilfellene som har vært i Eliteserien gjennom helgen, sier daglig leder i Sandefjord Fotball, Espen Bugge Pettersen.

– Vi skal bruke dagen i dag til å diskutere det med medisinsk ansvarlig, som også har hovedansvaret for håndtering hos oss. Vi må vurdere hva vi synes er best for oss, legger han til.

I Rosenborg har man foreløpig ikke tatt stilling til henstillingen fra NFF.

Les også: Elleve Åsane-spillere koronasmittet - resten av laget i karantene

Siste nytt

 • Arsenal våknet etter pause

  Det gikk mot nok en tam hjemmekamp for Arsenal, men etter pause våknet Pierre-Emerick Aubameyang og scoret to ganger i 3-0-seieren over Newcastle. Bukayo Saka satte inn 2-0-målet.

  Etter 19 kamper ligger Arsenal på 10.-plass med 27 poeng. Laget er ubeseiret på sine fem siste kamper. Newcastle sliter tungt og stuper videre nedover tabellen.

  Arsenal
  Foto: Shaun Botterill / AFP
 • Zlatan fortsetter å score for Milan

  Zlatan Ibrahimovic bidro med to nye scoringer da Milan møtte Cagliari mandag. Svensken er dermed oppe i 12 mål på åtte serie A-kamper denne sesongen. Dette var hans første kamp fra start på sju uker.

  Jens Petter Hauge startet sin tredje strake kamp, og mandag startet han sammen med Ibrahimovic for første gang. Nordmannen ble byttet ut etter 67 minutter, uten å ha markert seg nevneverdig denne gangen.

   Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alberto Pizzoli / AFP
 • Full pott for Sverige og Frankrike

  Sverige, som ledes av Glenn Solberg, går videre til hovedrunden i VM med fire poeng. Det ble klart etter at de snudde den siste gruppespillkampen mot vertsnasjon Egypt, og vant med ett mål.

  I Norges gruppe så dro Frankrike til slutt i land seieren mot Sveits (25-24) , og er dermed gruppevinner. Hvis Norge tar poeng mot Østerrike, er de sikret to poeng inn i hovedrunden.

  Der venter lagene fra gruppe F, hvor Portugal er gruppevinner og også starter med fire poeng.

  Sverige
  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal