Hopp til innhold

Neprjajeva hevder hun mottok trusler i Norge: – Lokale drittsekker

Den russiske langrennsløperen Natalja Neprjajeva (26) hadde ikke følt seg trygg om hun og søsteren skulle stått til start i Norge.

Tour de Ski 2021/2022 6 etappe

ÅPNER OPP: Natalja Neprjajeva forteller om oppholdet i Norge.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Neprjajeva har lagt bak seg en fantastisk sesong i langrennssporet. Først ble 26-åringen den første russiske kvinnen som vant Tour de Ski sammenlagt, mens ingen kan ta igjen forspranget på 241 poeng i verdenscupen.

Forrige uke besluttet Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) at alle russiske utøvere er utestengt fra internasjonale konkurranser.

Dette skjedde da den russiske langrennsleiren befant seg i Norge og forberedte seg til verdenscuprenn i Drammen og Holmenkollen.

Tour de Ski 2021/2022 6 etappe

Natalja Neprjajeva etter sammenlagtseieren i Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nå, hjemme i Russland, forteller Neprjajeva om oppholdet i Norge, hvor søsteren Daria også var ventet til start Drammen.

– Det er en skam for meg og henne. Jeg ville konkurrere og følte meg bra, men de sa «nei!», sier Neprjajeva til russiske Sport-Ekspress.

– Lokale drittsekker

FIS' avgjørelse om utestengelse av russere og hviterussere hindret søstrene i å starte sammen i verdenscupen for første gang.

Før dette hadde Daria Neprjajeva vunnet 5-kilometeren i juniorverdensmesterskapet i Lygna.

– Vi kom til konklusjonen at det uansett ikke ville være trygt for oss å stille til start.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 7,5 km x 7,5 km Skiathlon for kvinner

Neprjajeva gratulerer Therese Johaug etter OL-gullet på 15 kilometer med skibytte.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Hvorfor det? spør avisens reporter.

– På grunn av noen lokale drittsekker, svarer Neprjajeva.

Russeren beskriver det som trusler fra nordmenn fra hotellet på Fornebu. Hopptrener Alexander Stöckl hørte fra den russiske hoppleiren at de har blitt utsatt for det samme.

– Det synes jeg er helt forferdelig, sa Stöckl til NRK.

Therese Johaug ga uttrykk for sympati med utøverne som var uønsket i Norge, men sa til NRK at det ble helt feil å la dem gå konkurranser med krigen som bakteppe.

– Sinte og aggressive personer

Den russiske langrennsløperen tok gull på stafett, sølv på 15 kilometer og bronse under lagsprinten i OL. På spørsmål om hva konkret søstrene Neprjajeva opplevde i Norge svarer hun følgende:

– De (nordmenn) kom til hotellet vårt med trusler. De ropte og sa noe som: «Kom dere vekk herfra». Vi møtte virkelig sinte og aggressive personer, sier russeren til Sport-Ekspress.

Holmenkollen skifestival 2022

PUBLIKUM: Slik så det ut i Holmenkollen lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Neprjajeva skildrer det hele som «veldig skummelt» og klarer ikke å se for seg hvordan det ville vært om russerne hadde vært med i Holmenkollen. Hun tror få russere hadde tatt sjansen på å bli med, selv om de hadde fått lov.

Kristine Tonning, som er direktør i Radisson Blu Fornebu, hotellet de russiske utøverne bodde på, ønsker ikke å kommentere saken. Politiet i Oslo og politiet i Asker og Bærum har ikke hatt anledning til å kommentere saken.

– Uakseptabelt

Det var ikke bare Neprjajeva som kjente på ubehag i Norge. Den russiske smøretraileren ble også nedtagget ned med ukrainske flagg og slagord i Holmenkollen forrige uke.

Skipresident i Norges Skiforbund og FIS-styremedlem, Erik Røste, rister på hodet av oppførselen Neprjajeva hevder hun har blitt utsatt for i Norge

– Det er leit å høre. Trusler, uavhengig om det er på idrettsarrangement eller i andre sammenheng, er uakseptabelt og noe vi tar sterkt avstand fra, skriver Røste i en melding til NRK.

VM på ski for junior og U-23

REAGERER: Skipresident i Norges Skiforbund og FIS-styremedlem, Erik Røste.

Foto: Terje Pedersen / NTB

FIS endret sitt standpunkt om russiske og hviterussiske utøvere forrige tirsdag etter påtrykk fra blant andre Norge, Sverige og Finland. De begrunnet det med hensynet til utøvernes sikkerhet, ikke den pågående invasjonen av Ukraina.

– Vi gjør det ikke for å blidgjøre det norske folket, men vi har noen sikkerhetsutfordringer, uttalte FIS' generalsekretær Michel Vion til NRK.

Siste nytt

  • Jönsson får to kampers utestengelse

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Han sier at også Jan Jönsson aksepterer straffen.

    -Jada vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier sportssjef Kim André Pedersen i Stabæk til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal