Neprjajeva har lagt bak seg en fantastisk sesong i langrennssporet. Først ble 26-åringen den første russiske kvinnen som vant Tour de Ski sammenlagt, mens ingen kan ta igjen forspranget på 241 poeng i verdenscupen.
Forrige uke besluttet Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) at alle russiske utøvere er utestengt fra internasjonale konkurranser.
Dette skjedde da den russiske langrennsleiren befant seg i Norge og forberedte seg til verdenscuprenn i Drammen og Holmenkollen.
Natalja Neprjajeva etter sammenlagtseieren i Tour de Ski.
Foto: Terje Pedersen / NTBNå, hjemme i Russland, forteller Neprjajeva om oppholdet i Norge, hvor søsteren Daria også var ventet til start Drammen.
– Det er en skam for meg og henne. Jeg ville konkurrere og følte meg bra, men de sa «nei!», sier Neprjajeva til russiske Sport-Ekspress.
– Lokale drittsekker
FIS' avgjørelse om utestengelse av russere og hviterussere hindret søstrene i å starte sammen i verdenscupen for første gang.
Før dette hadde Daria Neprjajeva vunnet 5-kilometeren i juniorverdensmesterskapet i Lygna.
– Vi kom til konklusjonen at det uansett ikke ville være trygt for oss å stille til start.
Neprjajeva gratulerer Therese Johaug etter OL-gullet på 15 kilometer med skibytte.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB– Hvorfor det? spør avisens reporter.
– På grunn av noen lokale drittsekker, svarer Neprjajeva.
Russeren beskriver det som trusler fra nordmenn fra hotellet på Fornebu. Hopptrener Alexander Stöckl hørte fra den russiske hoppleiren at de har blitt utsatt for det samme.
– Det synes jeg er helt forferdelig, sa Stöckl til NRK.
Therese Johaug ga uttrykk for sympati med utøverne som var uønsket i Norge, men sa til NRK at det ble helt feil å la dem gå konkurranser med krigen som bakteppe.
– Sinte og aggressive personer
Den russiske langrennsløperen tok gull på stafett, sølv på 15 kilometer og bronse under lagsprinten i OL. På spørsmål om hva konkret søstrene Neprjajeva opplevde i Norge svarer hun følgende:
– De (nordmenn) kom til hotellet vårt med trusler. De ropte og sa noe som: «Kom dere vekk herfra». Vi møtte virkelig sinte og aggressive personer, sier russeren til Sport-Ekspress.
PUBLIKUM: Slik så det ut i Holmenkollen lørdag.
Foto: Terje Pedersen / NTBNeprjajeva skildrer det hele som «veldig skummelt» og klarer ikke å se for seg hvordan det ville vært om russerne hadde vært med i Holmenkollen. Hun tror få russere hadde tatt sjansen på å bli med, selv om de hadde fått lov.
Kristine Tonning, som er direktør i Radisson Blu Fornebu, hotellet de russiske utøverne bodde på, ønsker ikke å kommentere saken. Politiet i Oslo og politiet i Asker og Bærum har ikke hatt anledning til å kommentere saken.
– Uakseptabelt
Det var ikke bare Neprjajeva som kjente på ubehag i Norge. Den russiske smøretraileren ble også nedtagget ned med ukrainske flagg og slagord i Holmenkollen forrige uke.
Skipresident i Norges Skiforbund og FIS-styremedlem, Erik Røste, rister på hodet av oppførselen Neprjajeva hevder hun har blitt utsatt for i Norge
– Det er leit å høre. Trusler, uavhengig om det er på idrettsarrangement eller i andre sammenheng, er uakseptabelt og noe vi tar sterkt avstand fra, skriver Røste i en melding til NRK.
REAGERER: Skipresident i Norges Skiforbund og FIS-styremedlem, Erik Røste.
Foto: Terje Pedersen / NTBFIS endret sitt standpunkt om russiske og hviterussiske utøvere forrige tirsdag etter påtrykk fra blant andre Norge, Sverige og Finland. De begrunnet det med hensynet til utøvernes sikkerhet, ikke den pågående invasjonen av Ukraina.
– Vi gjør det ikke for å blidgjøre det norske folket, men vi har noen sikkerhetsutfordringer, uttalte FIS' generalsekretær Michel Vion til NRK.