Hopp til innhold

Neprjajeva hevder hun mottok trusler i Norge: – Lokale drittsekker

Den russiske langrennsløperen Natalja Neprjajeva (26) hadde ikke følt seg trygg om hun og søsteren skulle stått til start i Norge.

Tour de Ski 2021/2022 6 etappe

ÅPNER OPP: Natalja Neprjajeva forteller om oppholdet i Norge.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Neprjajeva har lagt bak seg en fantastisk sesong i langrennssporet. Først ble 26-åringen den første russiske kvinnen som vant Tour de Ski sammenlagt, mens ingen kan ta igjen forspranget på 241 poeng i verdenscupen.

Forrige uke besluttet Det Internasjonale Skiforbundet (FIS) at alle russiske utøvere er utestengt fra internasjonale konkurranser.

Dette skjedde da den russiske langrennsleiren befant seg i Norge og forberedte seg til verdenscuprenn i Drammen og Holmenkollen.

Tour de Ski 2021/2022 6 etappe

Natalja Neprjajeva etter sammenlagtseieren i Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Nå, hjemme i Russland, forteller Neprjajeva om oppholdet i Norge, hvor søsteren Daria også var ventet til start Drammen.

– Det er en skam for meg og henne. Jeg ville konkurrere og følte meg bra, men de sa «nei!», sier Neprjajeva til russiske Sport-Ekspress.

– Lokale drittsekker

FIS' avgjørelse om utestengelse av russere og hviterussere hindret søstrene i å starte sammen i verdenscupen for første gang.

Før dette hadde Daria Neprjajeva vunnet 5-kilometeren i juniorverdensmesterskapet i Lygna.

– Vi kom til konklusjonen at det uansett ikke ville være trygt for oss å stille til start.

Vinter-OL i Beijing 2022: Langrenn, 7,5 km x 7,5 km Skiathlon for kvinner

Neprjajeva gratulerer Therese Johaug etter OL-gullet på 15 kilometer med skibytte.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Hvorfor det? spør avisens reporter.

– På grunn av noen lokale drittsekker, svarer Neprjajeva.

Russeren beskriver det som trusler fra nordmenn fra hotellet på Fornebu. Hopptrener Alexander Stöckl hørte fra den russiske hoppleiren at de har blitt utsatt for det samme.

– Det synes jeg er helt forferdelig, sa Stöckl til NRK.

Therese Johaug ga uttrykk for sympati med utøverne som var uønsket i Norge, men sa til NRK at det ble helt feil å la dem gå konkurranser med krigen som bakteppe.

– Sinte og aggressive personer

Den russiske langrennsløperen tok gull på stafett, sølv på 15 kilometer og bronse under lagsprinten i OL. På spørsmål om hva konkret søstrene Neprjajeva opplevde i Norge svarer hun følgende:

– De (nordmenn) kom til hotellet vårt med trusler. De ropte og sa noe som: «Kom dere vekk herfra». Vi møtte virkelig sinte og aggressive personer, sier russeren til Sport-Ekspress.

Holmenkollen skifestival 2022

PUBLIKUM: Slik så det ut i Holmenkollen lørdag.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Neprjajeva skildrer det hele som «veldig skummelt» og klarer ikke å se for seg hvordan det ville vært om russerne hadde vært med i Holmenkollen. Hun tror få russere hadde tatt sjansen på å bli med, selv om de hadde fått lov.

Kristine Tonning, som er direktør i Radisson Blu Fornebu, hotellet de russiske utøverne bodde på, ønsker ikke å kommentere saken. Politiet i Oslo og politiet i Asker og Bærum har ikke hatt anledning til å kommentere saken.

– Uakseptabelt

Det var ikke bare Neprjajeva som kjente på ubehag i Norge. Den russiske smøretraileren ble også nedtagget ned med ukrainske flagg og slagord i Holmenkollen forrige uke.

Skipresident i Norges Skiforbund og FIS-styremedlem, Erik Røste, rister på hodet av oppførselen Neprjajeva hevder hun har blitt utsatt for i Norge

– Det er leit å høre. Trusler, uavhengig om det er på idrettsarrangement eller i andre sammenheng, er uakseptabelt og noe vi tar sterkt avstand fra, skriver Røste i en melding til NRK.

VM på ski for junior og U-23

REAGERER: Skipresident i Norges Skiforbund og FIS-styremedlem, Erik Røste.

Foto: Terje Pedersen / NTB

FIS endret sitt standpunkt om russiske og hviterussiske utøvere forrige tirsdag etter påtrykk fra blant andre Norge, Sverige og Finland. De begrunnet det med hensynet til utøvernes sikkerhet, ikke den pågående invasjonen av Ukraina.

– Vi gjør det ikke for å blidgjøre det norske folket, men vi har noen sikkerhetsutfordringer, uttalte FIS' generalsekretær Michel Vion til NRK.

Siste nytt

 • Hardt slag for Manchester United – skadeavbrekk for forsvarsstjerne

  Manchester Uniteds Lisandro Martínez er satt ut av spill med en fotskade for en lengre periode.

  Midtstopperen pådro seg skaden allerede i april, men klubben melder i egne kanaler at den blomstret opp igjen i kampen mot Arsenal tidligere denne måneden.

  Martinez spilte de to påfølgende kampene mot Brighton i Premier League og mot Bayern München i mesterligaen, men nå er det bestemt at han trenger en lengre periode på sidelinjen for å kunne rehabilitere seg.

  Det er ikke bestemt hvilken behandling han trenger for å bli bra igjen. Klubben håper at han er tilbake i spill så snart som mulig.

  Martinez-skaden er et hardt slag for United. Argentineren er en svært viktig brikke for klubben.

  Lisandro martinez
  Foto: Reuters
 • Cupfinalen for kvinner flyttes én dag

  Norges Fotballforbund (NFF) har flyttet cupfinalen for kvinner fra lørdag 25. november til søndag 26. november.

  Årsaken til at kampen er lagt til søndag er at det er mesterligaspill uken før med mulige norske klubber i aksjon. Dette blir ikke klart før 18. oktober.

  Det er Brann og Vålerenga som har sjansen til å avansere fra 2. kvalifiseringsrunde i Champions League.

  Rune Pedersen i NFFs konkurranseavdeling begrunner avgjørelsen slik på hjemmesidene :

  – For å skape forutsigbarhet har vi derfor lagt kampen til søndag for best mulige forberedelser. Kampen er også lagt tidlig på dagen for å ikke skape eventuelle kollisjoner med eliteserierunden samme dag.

  Hvem som skal spilles i årets cupfinale blir avgjort etter lørdagens semifinaler.

  Tidligere i år ble cupfinalen for menn flyttet fra søndag 10. desember til lørdag 9. desember. Dette skyldtes kollisjon med utdelingen av Nobels fredspris.

  NM-fotball, cupfinale for kvinner 2021: Sandviken - Vålerenga (1-2)
  Foto: Torstein Bøe / NTB
 • Eikeri klar for doublefinale i Tokyo

  Den norske tennisspilleren Ulrikke Eikeri og makkeren Ingrid Neel fra Estland spilte seg helt fram til finalen i WTA500-turneringen i Tokyo fredag.

  Den norske jenta spiller denne gangen sammen med Neel, og sammen slo de Nicole Melichar fra USA og Ellen Perez fra Australia med 6-4, 4-6, 11-9 i semifinalen.

  Det var TV 2 som omtalte seieren først.

  Eikeri har tidligere hatt flere forskjellige makkere i double. I august spilte hun blant annet med kinesiske Lin Zhu.

  I finalen møter Eikeri/Neel det japanske paret Eri Hozumi og Makoto Ninomiya. Finalen går natt til lørdag norsk tid.

  Switzerland Tennis International Ladies
  Foto: Jean-Christophe Bott / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste