Hopp til innhold

Johaug med tydelig beskjed til russerne etter ny seier: – Ikke rett at de får gå

Therese Johaug holdt unna for Natalja Neprjajeva. Så gjorde hun det helt klart at hun ikke synes det er greit å konkurrere mot russere akkurat nå.

Johaug

KLAR TALE: Fra Therese Johaug, her i pressesonen etter 10 kilometer intervallstart i Lahti søndag.

Foto: Martin Leigland / NRK

For etter den svært intense duellen på 10 kilometer intervallstart i klassisk som hun til slutt vant med fattige 1,2 sekunder foran Neprjajeva, gjorde Johaug det klart at hun stiller seg bak Norges Skiforbunds oppfordring.

– Helt feil

Forbundet gjorde det nemlig lørdag klart at de ønsker at russerne skal holde seg unna verdenscupen i Drammen og Holmenkollen den kommende uka.

Jeg synes synd på utøverne, først og fremst, jeg skjønner jo at de ikke har noe med dette å gjøre, sier hun riktignok først.

Men på en annen side synes jeg det er helt feil. De fronter jo landet sitt og flagget både på brystet og i panna. Og at et land også skal herje på sportsarenaen og kjempe om seirer og fronte landet sitt i den situasjonen vi står i, det mener jeg er helt feil, fortsetter hun.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Lahti, Women's 10 km

BEST IGJEN: Therese Johaug fortsetter der hun slapp i OL.

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Erklært uønsket

Hun har for lengst fått med seg og støtter naturligvis at norske idrettstopper tar avstand fra og fordømmer den russiske krigføringen i Ukraina.

Norsk idrett ønsker dem også ut av internasjonale konkurranser og Norges Skiforbund har erklært russiske utøvere uønsket under verdenscuprenn i Norge i både kombinert, hopp og langrenn. Russiske langrennstrenere har imidlertid tatt til motmæle.

Les også Russiske trenere frustrert og opprørt – reiser til Norge selv om de er uønsket

Jegor Sorin

– Ikke rett at de skal få gå

Men 33-åringen er klar på – uten å blunke – at hun stiller seg bak forbundets standpunkt.

Johaugs konklusjon er som følger:

Jeg føler med utøverne, men det samtidig at det ikke er rett at de skal få gå. Idretten står høyt i Russland, det vet vi. Og det Russland gjør nå er helt forferdelig når du ser TV-bildene.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Lahti, Women's 10 km

VERDENSCUPLEDER: Natalja Neprjajeva.

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Brølte av glede

Det var nettopp en russer Johaug måtte kjempe med på søndagens distanse. Den ti kilometer lange klassiske intervallstarten ble intens og nervepirrende.

Spesielt da Neprjajeva med et tidligere startnummer fikk heng på Johaug inne på stadion og ut på sin siste runde. Etter fem kilometer ledet Dalsbygda-ekspressen med 9,6 sekunder til sin russiske rival. Men ledelsen krympet de neste passeringspunktene.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Lahti, Women's 10 km

SLÅTT: Verdenscupleder Natalja Neprjajeva.

Foto: KALLE PARKKINEN / BILDBYRÅN

Den siste drøye kilometeren tapte Johaug ytterligere, men gikk til slutt over målstreken bare 1,2 sekunder foran Neprjajeva. Johaug brølte av glede, selv etter en måned der hun har gjort rent bord i OL i Beijing.

Det var deilig å få de sekundene på min side. Jeg ledet jo stort sett hele veien og var maks uheldig med at jeg startet og Neprjajeva rundet og fikk ryggen min ut. Så jeg føler vel det var en fortjent seier, sier Johaug.

Tynt bak Johaug

Johaug vant altså rennet. Samtidig ble 10-kilometeren ny bekreftelse på at det for tiden er tynt i rekkene bak Johaug i norsk kvinnelangrenn. Nest beste norske ble nemlig Silje Theodorsen på en 18. plass.

Heidi Weng ble bare nummer 19 i sitt første renn etter at hun måtte droppe OL på grunn av korona.

Det var grusomt. Det er jo to måneder siden sist, sier Weng til NRK.

Karlsson

TUNG DAG: For Frida Karlsson, her i pressesonen etter rennet i Lahti søndag.

Foto: Martin Leigland / NRK

For svenskenes yndling Frida Karlsson ble det også en ny mørk dag. Kvinnen som kjempet jevnt med Therese Johaug før jul, endte ett minutt og 32 sekunder bak på en 16. plass.

Jeg visste egentlig at jeg ikke skulle ha noen forventninger i helgen bortsett fra å krige seg igjennom. Jeg har liksom ikke en pigg kropp å gå med nå og det er frustrerende. Jeg vil jo bare at det skal funke, sier Karlsson.

Sportsnyheter

Football, UEFA Women's Euro Qualifier, Norway - Netherlands

Rister på hodet av nederlandsk stjerne: – Må se kampen igjen for å skjønne hva hun mener

Norge slapp igjen inn mål på slutten av kampen mot Nederland tirsdag. Dermed må Norge ut i et omspill om de siste EM-plassene.

sAHG6WZzpK4

Skistjerna har store søvnproblem: – Ein blir nesten galen av det

Anne Kjersti Kalvå har måtte ty til både medisinar og hjelp for å takle søvnproblem. – Det er utfordrande, seier langrennsløparen til NRK.

X6_EWO3VmzI

Ferdig som England-sjef: – Det er på tide med forandring

Gareth Southgate trekker seg som engelsk landslagssjef etter finaletapet mot Spania. Ekspertene er klare på hvem de ønsker som arvtager.

Siste nytt

 • Grøndahl og Blonz herjet da Norge slo Spania: – En god dag på jobben

  Alexander Blonz herjet i første omgang, mens Tobias Grøndahl ble norsk toppscorer da Spania ble slått 35-29 i tirsdagens OL-oppkjøringskamp i håndball.

  Lagene er i hver sin gruppe i OL-turneringen. Tirsdag imponerte de norske klart mest da lagene målte krefter halvannen uke før avkast i Frankrike.

  Blonz scoret sju mål på åtte avslutninger før han hvilte mye av den andre omgangen. Da benyttet Grøndahl anledningen til å bli toppscorer. Han endte med ni mål på ti avslutninger. Han hadde også åtte assist og ble kåret til Norges beste.

  – Dette var en god dag på jobben. Særlig når vi vet at vi historisk sett har slitt mot Spania. Vi spilte en fantastisk kamp. Det var kontrollert, men også med litt ekstra trøkk og tempo, sa Grøndahl til TV 2. (NTB)

  tobias Grøndahl
  Foto: NTB
 • Mørk briljerte: Norge slo Danmark i OL-test

  Nora Mørk førte an med åtte scoringer da Norges håndballkvinner slo Danmark 26-24 i siste hjemmekamp før OL.

  12 dager før lagene møtes i OL var det en jevn dyst i Gjøvik Fjellhall. Danmark ledet det meste av første omgang, men Norge scoret omgangens tre siste mål og gikk til pause med 13-12-ledelse.

  Tidlig i den andre omgangen hadde Norge flere ganger to måls ledelse, slik Danmark hadde hatt før pause, men greide ikke å rykke ytterligere fra.

  13 minutter ut i omgangen gikk danskene opp i 19-20 og fikk sin første ledelse siden 11-12, men Stine Bredal Oftedal og Kari Brattset Dale vendte raskt til norsk ledelse igjen.

  Danskene kom ikke ajour igjen. Camilla Herrem kontret inn 24-22 etter å ha stjålet ballen i et dansk angrep, og derfra så ikke Norge seg tilbake. En ny kontring avsluttet av Dale ga 25-22 og kampens første tremålsledelse.

  Mørk (8) og Dale (6) var klare toppscorere på det norske laget. Åtte andre spillere tegnet seg også i målprotokollen med ett eller to mål.

  Norge og Danmark møtes en gang til før avreise til Paris. Det blir på dansk parkett i Hillerød torsdag. (NTB)

  Mørk
  Foto: NTB
 • Beskyldes for rasistiske kommentarer mot franske spillere

  Det argentinske fotballandslaget vant nylig Copa America og feiret vilt etter bragden. Men video fra spillerbussen har de siste dagene sirkulert, der spillerne angivelig skal ha sunget diskriminerende mot franske fotballspillere.

  Det hevder i hvert fall det franske fotballforbundet, som nå varsler søksmål etter det de mener er rasistiske og diskriminerende kommentarer fra argentiske landslagsspillere.

  – Presidenten i det franske fotballforbundet, Philippe Diallo, fordømmer på det sterkeste uakseptable rasistiske og diskriminerende kommentarer som ble gjort av spillerne mot det franske laget, heter det i en uttalelse.

  De skriver videre at de har varslet søksmålet overfor både det argentiske fotballforbundet og Fifa.

  Det argentinske fotballforbundet har foreløpig ikke kommentert saken.

  Argentina v Colombia - CONMEBOL Copa America USA 2024: Final
  Foto: MEGAN BRIGGS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal