Hopp til innhold

Bolsjunov mener norske utøvere fikk russerne kastet ut – Golberg kaller det «trist»

Aleksandr Bolsjunov føler seg dårlig behandlet av norske utøvere og mener de i praksis kastet russerne ut av Norge. Pål Golberg mener det er trist om det er skistjernens bilde av situasjonen.

Langrenn Holmenkollen

FORLOT NORGE UTEN Å GÅ RENN: Aleksandr Bolsjunov var ikke ønsket til rennene i Drammen og Holmenkollen.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Da mange norske utøvere begynte å snakke negativt om oss, var det ikke noe poeng i å bli værende. Du kan si at de kastet oss ut. Jeg mener det var helt feil å gjøre det, sier Aleksandr Bolsjunov til russiske Sport-Ekspress.

Russeren ankom Gardermoen mandag sist uke, men forlot Norge knappe to døgn senere uten å få gå sprinten i Drammen eller femmila i Holmenkollen. Bolsjunov takket høflig nei til å svare på spørsmål fra NRK da han var i Oslo.

Den russiske langrennsstjernen Aleksandr Bolsjunov på flyplassen i Sør-Varanger onsdag 02.03.22.

FORLOT VIA KIRKENES: Aleksandr Bolsjunov dro hjem til Russland via Kirkenes. Derifra gikk veien over grensen mot Murmansk.

Foto: Frode Børfjord / NRK

Søndag uttalte han seg etter å ha vunnet et renn i russiske Djomino samme dag som femmila ble arrangert i Holmenkollen.

– Når de begynner å behandle deg slik, prøver man ekstra hardt å bevise hva man er god for, svarer Bolsjunov på spørsmål om han er ekstra motivert etter hendelsene.

Norges Skiforbund gjorde det helt tydelig at de ikke ønsket russiske eller hviterussiske utøvere på startstreken som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

Klar tale fra norske utøvere

De møtte imidlertid motstand hos Det internasjonale Skiforbundet (FIS), som står som hovedansvarlig for verdenscupkonkurransene. De ønsket ikke å nekte utøvere fra Russland og Hviterussland å delta i sine konkurranser.

Les også FIS-topp avviser russisk innflytelse: – Hvordan kan du si det?

Russiske utøvere i Holmenkollen.

Therese Johaug ga uttrykk for sympati med utøverne som var uønsket i Norge, men sa til NRK at det ble helt feil å la dem gå konkurranser med krigen som bakteppe.

Norges største stjerne på herresiden, Johannes Høsflot Klæbo, kalte FIS' standpunkt «feigt og svakt» i VG. Samtidig mente han det var viktig at de ble behandlet med respekt.

OL-sølvvinner Pål Golberg uttalte til Hallingdølen at han mistet respekt for de russiske utøverne da de ikke benyttet muligheten til å fordømme krigen. Han reagerer slik på Bolsjunovs uttalelser i russisk media:

2022 Winter Olympics, day 9, Medal Ceremonies

STAFETT-SØLVVINNER: Pål Golberg var med på det norske stafettlaget som tok sølv i OL.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

– Trist hvis dette er hans bilde av situasjonen vi står oppe i. Jeg har ikke noe annet enn respekt for ham som idrettsutøver, skriver Pål Golberg i en tekstmelding til NRK.

«Sikkerhetsutfordringer»

FIS endret sitt standpunkt tirsdag etter påtrykk fra blant andre Norge, Sverige og Finland. De begrunnet det med hensynet til utøvernes sikkerhet, ikke den pågående invasjonen av Ukraina.

– Vi gjør det ikke for å blidgjøre det norske folket, men vi har noen sikkerhetsutfordringer, uttalte FIS' generalsekretær Michel Vion til NRK.

Bolsjunov-trener Jurij Borodavko uttalte at han synes situasjonen ble for politisert og kritiserte Norges Skiforbund for ikke å respektere de russiske utøverne.

Siste nytt

 • Mexico bytter landslagssjef to år før VM på hjemmebane

  Jaime Lozano er ferdig som Mexicos landslagssjef i fotball to år før landet skal arrangere VM-sluttspillet sammen med USA og Canada.

  Mexico skuffet stort i Copa América i USA nylig og ble utslått i gruppespillet. Venezuela og Ecuador gikk videre fra lagets gruppe.

  45-årige Lozano fikk tilbud om å fortsette jobben med landslaget om han ville underordne seg en mer erfaren hovedtrener, men han takket nei.

  – Min avskjed er en personlig beslutning, skrev Lozano på meldingstjenesten X. Han pekte på en retningsendring i prosjektet han var ansatt for å gjennomføre.

  Mexicos fotballforbund melder at man vil i begynnelsen av august vil fatte en beslutning om hvem som skal lede laget videre. (NTB)

  Lozano
  Foto: AP
 • Ruud serverte lekkerbisken – klar for semifinale med Nadal

  Casper Ruud henrykket både publikum og makker Rafael Nadal med et sjeldent trickslag da duoen tok seg til semifinale i double i ATP-turneringen i Båstad.

  «Ruudal», som en ung tilskuer hadde skrevet på en plakat, vant 6-4, 3-6, 12-10 over franske Théo Arribagé og russiske Roman Safiullin.

  Ruud og Nadal avverget en matchball på 9-10 i matchtiebreak før de vendte til seier.

  Tennis, ATP 250, Nordea Open, Day 1
  Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN
 • Carapaz tok Ecuadors første etappeseier i Tour de France – Evenepoel tok innpå Pogacar

  Rundt åtte minutter foran sammenlagtfavorittene syklet Richard Carapaz i ensom majestet inn til sin første etappeseier i Tour de France.

  Like før toppen i det nest siste fjellet støtet Tadej Pogacar seg fra favorittgruppen, og fikk luke ned til Jacob Vingegaard og Remco Evenepoel. Men i utforkjøringen ble han hentet inn igjen.

  I den siste bakken var det Evenepoel som var sterkest av sammenlagtrytterne. Han tok inn 10 sekunder på Pogacar og 12 sekunder på Vingegaard. Like før mål spurtet Pogacar fra Vingegaard og økte ledelsen i sammendraget med 2 små sekunder.

  Det var på forhånd ventet at det ville bli en bruddetappe og det ble en ellevill bruddkamp i flere mil. Lagsjef i Uno-X, Thor Hushovd, hadde varslet at det norske laget skulle prøve å få Tobias Halland Johannessen i brudd, men det lyktes ikke for den norske 24-åringen, til tross for flere forsøk.

  – Det er frustrerende, jeg gjør vel samme feil som sist, sier Halland Johannessen til TV 2.

  Istedenfor hadde Uno-X Magnus Cort i et firemannsbrudd, mens Jonas Abrahamsen, Odd Christian Eiking og Johannes Kulset alle kom seg med i en bruddgruppe på over 40 ryttere som kom seg av gårde fra hovedfeltet med fem-seks mil igjen.

  – Det var brutalt og full gass fra start, sier Johannes Kulset til TV 2 etter etappen.

  Med 17 kilometer igjen støtet Simon Yates fra den utvidede utbrytergruppen. Richard Carapaz hentet etter hvert inn Yates fire kilometer fra toppen av den nest siste stigningen.

  I det bratteste partiet støtet Carapaz fra Yates og kjørte inn til etappeseier.

  Uno-X Mobility-rytter Magnus Cort kom på 7. plass etter en lang dag i brudd. Johannes Kulset ble beste norske rytter med sin 19. plass.

  Tour de France
  Foto: Stephane Mahe / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal