Mener uenigheten har ødelagt: – De lever i forskjellige verdener

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener landslagsledelsen og Petter Northug og hans team må dele skylda for at OL går i vasken.

Vidar Løfshus

UENIGE: Vidar Løfshus og Petter Northug har hatt ulikt syn på hva som har vært best for Petter Northug denne vinteren.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er først og fremst fordi han har gått for sakte på ski. Han har gått få konkurranser, og i de få konkurransene han har gått, har han holdt lav fart, sier Torgeir Bjørn etter at Petter Northug onsdag meldte forfall til verdenscupen i Planica til helga.

Selv om landslagssjef Vidar Løfshus holder døra på gløtt for at Northug kan bli OL-uttatt på skjønn, er det i praksis kroken på døra for Northugs OL-drøm – som handlet om å vinne tre gull i Pyeongchang.

Petter Northug kom rett og slett ikke i god nok form i tide.

NRKs langrennsekspert mener at både landslagsledelsen og Northug og hans nære støttespillere, har sin del av skylda.

– Jeg opplever at Northug-leiren og skiforbundsledelsen lever i to forskjellige verdener, dessverre, erkjenner Bjørn.

– Gjort veien vanskeligere

Han sikter til de gjentatte uttaksdiskusjonene som har vært denne sesongen. Northug ville gå verdenscupåpningen i Ruka, men ble vraket. Deretter valgte han å trekke seg fra det ene løpet da han ble tatt ut til verdenscup på Lillehammer den påfølgende helga.

Likevel ønsket han å gå verdenscup både i Davos og Toblach før jul – og Tour de Ski. Landslagsledelsen sa nei, nei – og nei.

– Northug-leiren mener at Northug burde blitt tatt ut til Tour de Ski, og at det var helt avgjørende for å finne en form inn mot et OL, mens landslagsledelsen mente det var best for ham å trene i den perioden. Dette manglende samarbeidet har gjort veien vanskeligere, sier Bjørn.

Han mener det var feil av landslagsledelsen å ikke gi Northug sjansen i Tour de Ski.

– Petters mulighet til å nå en toppform til OL lå i å matche seg mot de aller beste i Tour de Ski. Jeg mener at det var plass til ham i troppen, sier Bjørn, som har respekt for at omveien via skandinavisk cup ikke fristet Northug.

Overrasket

– Det som er motiverende for en 20-åring, er ikke det samme for en skikonge som har opplevd alt. Det blir demotiverende å gå skandinavisk cup i Piteå eller norgescup på Gålå. Det er andre knapper du må trykke på for å trigge hans sult, ønske og vilje.

Likevel mener Bjørn at ansvaret for det grunnleggende problemet ligger på Northug selv og hans personlige støtteapparat.

– Jeg er overrasket over at Northug to sesonger på rad kommer skjevt inn i sesongen. Det trodde jeg ikke han som skikonge skulle gjøre. Han har vært en mester tidligere til å disponere treninga gjennom sommeren og høsten, og god til å utnytte høydetreninga, sier Torgeir Bjørn.

Siste nytt

 • Chelsea låner Higuaín

  Chelsea låner Gonzalo Higuaín fra Juventus ut sesongen. I Vest-London gjenforenes argentineren med Maurizio Sarri, som var trener for Napoli da Higuaín noterte seg for 36 mål i sesongen 2015/16. Higuaín har denne sesongen vært utlån til Milan.

  Laster Twitter-innhold
 • Barcelona henter De Jong

  Barcelona har signert nederlandske Frenkie de Jong. Det melder klubben på sine hjemmesider. Den 21 år gamle midtbanespilleren kommer fra Ajax og koster katalanerne 75 millioner euro. Summen kan stige med 11 millioner euro om visse klausuler innfris.

  Frenkie de Jong
  Foto: Angelos Tzortzinis / AFP
 • Smarason forlenget med Lillestrøm

  Islendingen Arnor Smarason (30) har valgt å forlenge med Lillestrøm i to år. Smarason kom til Lillestrøm i juli i fjor fra svenske Hammarby.

  Smárason, lillestrøm
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal