NRK Meny
Normal

Mener uenigheten har ødelagt: – De lever i forskjellige verdener

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener landslagsledelsen og Petter Northug og hans team må dele skylda for at OL går i vasken.

Vidar Løfshus

UENIGE: Vidar Løfshus og Petter Northug har hatt ulikt syn på hva som har vært best for Petter Northug denne vinteren.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det er først og fremst fordi han har gått for sakte på ski. Han har gått få konkurranser, og i de få konkurransene han har gått, har han holdt lav fart, sier Torgeir Bjørn etter at Petter Northug onsdag meldte forfall til verdenscupen i Planica til helga.

Selv om landslagssjef Vidar Løfshus holder døra på gløtt for at Northug kan bli OL-uttatt på skjønn, er det i praksis kroken på døra for Northugs OL-drøm – som handlet om å vinne tre gull i Pyeongchang.

Petter Northug kom rett og slett ikke i god nok form i tide.

NRKs langrennsekspert mener at både landslagsledelsen og Northug og hans nære støttespillere, har sin del av skylda.

– Jeg opplever at Northug-leiren og skiforbundsledelsen lever i to forskjellige verdener, dessverre, erkjenner Bjørn.

– Gjort veien vanskeligere

Han sikter til de gjentatte uttaksdiskusjonene som har vært denne sesongen. Northug ville gå verdenscupåpningen i Ruka, men ble vraket. Deretter valgte han å trekke seg fra det ene løpet da han ble tatt ut til verdenscup på Lillehammer den påfølgende helga.

Likevel ønsket han å gå verdenscup både i Davos og Toblach før jul – og Tour de Ski. Landslagsledelsen sa nei, nei – og nei.

– Northug-leiren mener at Northug burde blitt tatt ut til Tour de Ski, og at det var helt avgjørende for å finne en form inn mot et OL, mens landslagsledelsen mente det var best for ham å trene i den perioden. Dette manglende samarbeidet har gjort veien vanskeligere, sier Bjørn.

Han mener det var feil av landslagsledelsen å ikke gi Northug sjansen i Tour de Ski.

– Petters mulighet til å nå en toppform til OL lå i å matche seg mot de aller beste i Tour de Ski. Jeg mener at det var plass til ham i troppen, sier Bjørn, som har respekt for at omveien via skandinavisk cup ikke fristet Northug.

Overrasket

– Det som er motiverende for en 20-åring, er ikke det samme for en skikonge som har opplevd alt. Det blir demotiverende å gå skandinavisk cup i Piteå eller norgescup på Gålå. Det er andre knapper du må trykke på for å trigge hans sult, ønske og vilje.

Likevel mener Bjørn at ansvaret for det grunnleggende problemet ligger på Northug selv og hans personlige støtteapparat.

– Jeg er overrasket over at Northug to sesonger på rad kommer skjevt inn i sesongen. Det trodde jeg ikke han som skikonge skulle gjøre. Han har vært en mester tidligere til å disponere treninga gjennom sommeren og høsten, og god til å utnytte høydetreninga, sier Torgeir Bjørn.

Siste nytt

 • Kvinnekombinert inn på VM-programmet

  Kombinert for kvinner blir for første gang VM-øvelse i Oberstdorf i 2021, sammen med lagkonkurranse i hopp for kvinner. Det ble klart på FIS-kongressen i greske Costa Navarino fredag.

 • – Ronaldo tilbudt å betale 140 mill.

  Cristiano Ronaldo skal ifølge avisen El Mundo ha foreslått å betale de over 140 mill. kronene (14,7 mill. euro) han er skyldig i skatt til spanske myndigheter. Ronaldo er beskyldt for å ha unndratt skatt gjennom å bruke skatteparadiser i utlandet i årene 2011 til 2014.

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Emilio Morenatti / AP
 • Junior-VM i alpint 2020 til Narvik

  Narvik skal arrangere junior-VM i alpint 2020. Det ble besluttet på FIS-kongressen i Hellas torsdag. Mesterskapet skal arrangeres 5.–15. mars 2020. I Narvik jobbes det for å få senior-VM i 2025.

Sendeplan

Kl. Program Kanal