Tidligere idrettstopp slakter skiforbundet for manglende åpenhet

Tidligere idrettsleder Hans B. Skaset (78) mener Norges Skiforbund må rydde opp etter behandlingen av Anders Aukland (41).

Røste

REAGERER: Hans B. Skaset (innfelt) er svært kritisk til hvordan Norges Skiforbund og president Erik Røste har opptrådt i forbindelse med den svenske dopingdokumentaren.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Skipresidentens håndtering av saken føyer seg inn i en ukultur hevder Skaset.

Børre Rognlien

Idrettspresident Børre Rognlien vil ikke engasjere seg i saken.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Han er blant annet tidligere leder i Norges Idrettsforbund (1984-1990), og har hatt lederposisjoner i flere tiår innenfor både idrettsorganisasjoner og offentlig idrettsadministrasjon.

Nå mener han at Skiforbundet har manglet åpenhet i denne saken.

– Jeg tror ingen vil si at saken er håndtert på en god måte. Det er unnvikende, og det er egnet til å skape tvil. All unnvikenhet har det med seg: Den skaper tvil om realitetene, sier Skaset til NRK.no.

Gikk til angrep mot Skiforbundet

Anders Aukland var én av skiløperne som ble navngitt i dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden», som ble sendt på SVT onsdag kveld.

Der kom det frem at 41-åringen havnet på Det internasjonale skiforbundets (FIS) liste over mistenkte utøvere på grunn av høye eller varierende blodverdier.

Aukland har hele tiden avvist doping på det sterkeste, og torsdag gikk han til kraftig angrep mot Norges Skiforbund og president Erik Røste. under opptakene til «Skavlan» som vises på NRK1 fredag kveld (se video lenger nede i saken).

Langrennsløperen mener forbundet og dets medisinske eksperter burde ha stilt opp i dokumentaren og forsvart ham.

Skipresidenten mener imidlertid at forbundet valgte riktig strategi da de ikke ga kommentarer i dokumentaren, fordi forbundet ikke ville gi dokumentaren legitimitet.

Ber Rognlien ta grep

Skipresidentens håndtering av saken føyer seg inn i en ukultur hevder Skaset.

– Det er enighet blant internasjonale idrettsledere at får man et gjennombrudd om tilsverting av fasaden, så ødelegger man idretten. Det er ingen som tenker på at man ødelegger idretten ved fortielse, doping og korrupsjon, sier han.

Skaset, som har vært en av de mest sentrale lederskikkelsene i norsk idrett, mener president i Norges Idrettsforbund Børre Rognlien bør ta grep.

Foreløpig vil imidlertid ikke Rognlien gjøre noe.

– Jeg stoler på at Skiforbundet og skipresidenten håndterer dette korrekt, sier han til NRK.

– Er det ikke viktig med åpenhet rundt doping?

– Selvfølgelig, men det spørs hva du spør om, svarer Rognlien.

– Håper de kan stå frem

Erik Røste mener at Aukland må rette sin frustrasjon mot de svenske programskaperne og ikke Norges Skiforbund.

– Det er ingen tvil om at Anders har opplevd noe av det verste du kan oppleve. Det gjorde også de som ble omtalt i dokumentaren i fjor. Anders har vår største medlidenhet og tillit, men vi tror ikke dokumentaren hadde blitt annerledes hvis vi hadde stilt opp i dokumentaren, sa Røste torsdag.

Hans B. Skaset håper at Norges Skiforbund vil endre strategi.

– Jeg håper inderlig at Skiforbundet er i stand til å stå frem, og det gjelder både lederne og det medisinske apparatet. At de kan gi forklaringer som er mer troverdige enn de som blir igjen når man nekter å uttale seg, eller glir unna med motbeskyldninger, sier han til NRK.

Norges Skiforbund mangler ryggrad og evne til å beskytte sine utøvere. Det sier Anders Aukland under opptaket til morgendagens Skavlan. Her møttes langrennsløperen og skipresidenten for første gang etter den omstridte dokumentaren på SVT i går.

VIDEO: Anders Aukland legger ikke skjul på at han er veldig skuffet over Norges Skiforbund og president Erik Røste, som gjestet «Skavlan».


Siste nytt

 • Lagerbäck vraker Johansen

  Norges lag i den viktige nasjonsligakampen mot Kypros er klart, og kaptein Stefan Johansen starter på benken. Disse starter: Jarstein, Elabdellaoui (K), Nordtveit, Rosted, Meling, Fossum, Henriksen, Selnæs, M. Elyounoussi, Kamara og T. Elyounoussi.

  Nasjonsliga Kypros mot Norge.
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Narvik valgt som norsk VM-kandidat

  Skiforbundet har valgt Narvik som søkerby til en eventuell søknad for VM i alpint i 2027. Det offentliggjorde skipresident Erik Røste på en pressekonferanse på Gardermoen mandag. Hafjell/Kvitfjell var den andre aktuelle kandidaten.

  Norsk søkerkandidat til alpin-VM
  Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
 • To norske EM-sigrar i dag

  Steffen Walstads mannskap slo Polen 9-3 og Tyskland 7-4 i dagens to kampar i curling-EM i Estland. Norge har dermed tre sigrar og to tap hittil.

  Tysdag morgon møter Norge Sverige, som har vunne alle sine kampar hittil.

  Steffen Walstad
  Foto: John Locher / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Nasjonsligaen: Kypros - Norge