Hopp til innhold

SVT-dokumentar med påstander om «unormalt høye blodverdier» på skistjerner

I en ny dokumentar som svensk TV viser onsdag kveld blir det påstått at en rekke langrennsstjerner på 90-tallet hadde «unormalt høye blodverdier». Norges skiforbund mener imidlertid at filmen bygger på lite pålitelig dokumentasjon.

SVT-dokumentar med påstander om «unormalt høye blodverdier» på skistjerner

VIDEO: Tidligere landslagslege Ola Rønsen er oppgitt over påstandene som kommer fram i den svenske dokumentaren.

I det timelange programmet «Blodracet» tegner SVT et bilde av en sport der utøverne gjennom nittitallet fikk stadig høyere blodverdier, og at mange av verdiene etter hvert var «unormalt høye».

Allerede før programmet har gått på lufta har det vakt massiv oppmerksomhet, både i norske og svenske medier. Representanter for Norges skiforbund så før helgen et utkast til filmen. De mente den bygger på lite troverdige data, og har ikke lagt skjul på dette i mediene.

NRK så dokumentaren tirsdag kveld.

I filmen presenterer programskaperne blant annet tall som skal stamme fra Det internasjonale skiforbundet (FIS). Tallene viser at det gjennomsnittlige hemoglobininnholdet i utøvernes blod økte jevnt og trutt i løpet av tiåret.

– Umulig uten juks

Jakob Moerkeberg

Jakob Moerkeberg mener blodverdiene på 90-tallet er så høye at de ikke kan forklares med høydetrening.

Foto: SVT

– Det var umulig å være best uten å jukse.

Det hevde forsker Jakob Moerkeberg ved Rigshospitalet i København innledningsvis i filmen.

Utgangspunktet for det svenske programmet er blodtester som ble tatt av utøverne i verdenscuprenn i finske Lahti i 1997, og som er skaffet til veie av den utestengte tidligere finske landslagstreneren Kari Pekka Kyrö.

Det samme året hadde det internasjonale skiforbundet innført grenseverdier for hemoglobinet i utøvernes blod. Maksgrensene som ble fastsatt var 16,5 for kvinner og 18,5 for menn, og senere ble grensene satt lavere.

Økt hemoglobin sørger for mer oksygen til musklene og gjør utøveren sterkere og mer utholdende.

– For høye verdier

Ifølge papirene Kyrö legger frem hadde flere av løperne i Lahti blodverdier på et nivå som av blant andre dopingekspert Rasmus Damsgaard betegner som «unormalt høye». Selv om utøverne hadde verdiene var innenfor de da nyinnførte maksgrensene, ville utøverne blitt nektet å stille til start noen år senere da grensen for blodverdier ble senket.

Fysologiprofessor Bengt Saltin har i en årrekke vært medlem av FIS' medisinske komité. Han sier til SVT at han ikke tror de høyeste verdiene ville vært mulig å oppnå uten en form for blodmanipulasjon.

Samtidig understreker den svenske dokumentarfilmskaperne at de høye verdiene faktisk ikke er et bevis for doping og at det kan være mulig å være genetisk disponert for slike høye blodverdier.

Tre nordmenn trekkes frem

Ingen norske eller svenske skiløpere har ifølge dokumentaren målt verdier som etter datidens regelverk skulle medføre startnekt.

Likevel er det tre nordmenn som trekkes frem i filmen. En av dem er Marit Mikkelsplass. Når hun blir konfrontert med at hun skal ha hatt en blodverdi på 16,1 i Lahti, svarer hun at hun har vanskelig for å tro det.

– Det kan ikke stemme. Men vi jobbet masse i høyden og jeg slet alltid med det, sier hun til de svenske programmakerne.

Også Erlig Jevne må svare for sine blodverdier. Ifølge opplysninger i programmet hadde han blodverdier på 14,7 to måneder før OL i Salt Lake City i 2002. Men da lekene begynte var blodverdiene hans kommet opp i 17,0.

Jevne sier at han synes det låter høyt, men at det er mulig. Utover det har han ingen forklaring på hvordan endringen kunne skje.

– Jeg har ingen annen forklaring enn at det kan ha vært en naturlig variasjon da vi kom fra høydetrening. Jeg satte meg aldri ned og første oversikt over det, svarer han.

Bjørn Dæhlie, Thunder Bay

Bjørn Dæhlie går over målstreken i Thunder Bay.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Den tredje norske utøveren som nevnes i dokumentaren, er Bjørn Dæhlie. I dokumentaren påstås det at alle medaljevinnerne under VM i Thunder Bay i 1995 hadde blodverdier på over 17,5.

Dæhlie tok tre individuelle sølvmedaljer i mesterskapet, og viser til en FIS-kilde når han i dokumentaren blir bedt om å kommentere målingene fra 1995.

– FIS-ekspert Rasmus Damsgaard sier det motsatte i dag, at det ikke har vært noe unormalt verken med mine eller noen andre nordmenns verdier, sier Dæhlie.

Tilbakeviser påstandene

Tidligere landslagslege Ola Rønsen så dokumentaren med NRK sent tirsdag kveld. Legen sier til NRK at han har fått tillatelse fra Dæhlie til å si følgende om testen i Thunder Bay:

– Dæhlie lå vanligvis på 16-tallet. Når han kommer til testing etter racet i Thunder Bay, er han dehydrert. Det blir tatt en fingerprøve og ikke en veneprøve og så videre. Da er det ikke rart at man kan måle verdier på 17,5 på Bjørn Dæhlie, sier Rønsen.

Legen mener det er flere deler av dokumentaren som er problematiske. Da han så programmet med NRK tirsdag kveld, reagerte han spesielt på at det legges såpass stor vekt på testresultatene fra Lahti, som han mener er usikre og kan ha betydelig feilmarginer.

– Testene fra Lahti er ikke laboratorieprøver. De er tatt med et lite, bærbart måleinstrument og kan være unøyaktige, sier han.

Her får han støtte av FIS-antidopingsjef Rasmus Damsgaard som mandag sa til Expressen at blodskanneren som ble brukt de første årene, ikke var pålitelig
nok.

Rønsen tilbakeviser påstander om at de norske løperne hadde unormale verdier.

– Jeg har sett godt trente løpere gå fra lavere til høyere verdier gjennom målrettet høydetrening. Det er fullt mulig. Noen kan også ha naturlig høye verdier, vi har aldri drevet med blodmanipulasjon, sier den tidligere landslagslegen.

– Oppgitt

På samme måte som at Rønsen mener det kan finnes en naturlig forklaring på at testen gjort av Bjørn Dæhlie under VM i Thunder Bay ga høye blodverdier, mener han også at testene til Erling Jevne ikke behøver å bety annet enn at prøvene var tatt av en utøver i helt forskjellige situasjoner.

– Er den ene testen tatt etter et løp, vil den vise noe helt annet enn en prøve som er tatt i en annen sammenheng, sier han.

Rønsen understreker at han er åpen for å se på det som har vært, men etterlyser mer dokumentasjon.

– Man blir litt oppgitt over å nok en gang måtte forklare. Den dokumentasjonen man har her er noen håndskrevne papirer fra Lahti. Jeg håper vi har sett den siste av denne typen dokumentar nå, sier Rønsen.

Programmet vises på SVT klokka 20 onsdag kveld. NRK har ikke besluttet om programmet skal sendes her i landet.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal