Hopp til innhold

NRK sender ikke omstridt dopingdokumentar

NRK vil ikke sende SVT-dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» der det rettes dopingmistanker mot utøvere med høye blodverdier.

Langrenn

«Skidåkarnas hemliga blodvärden» ble sendt på SVT onsdag kveld. NRK har valgt å ikke sende dokumentaren.

Foto: SVT

Anders Aukland

Anders Aukland er den eneste norske som navngis i dokumentaren.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Som en helhetsvurdering er det redaksjonelle valg som vi ikke er komfortable med. Det dreier seg først og fremst om identifisering, og til dels også hvordan de har jobbet med tilsvar, sier Lars A. Kristiansen, programredaktør for dokumentar- og samfunnsavdelingen i NRK.

I «Uppdrag Granskning», som ble sendt på SVT onsdag kveld, ble det vist frem tall og blodverdier fra det internasjonale langrennsmiljøet i et omfang som aldri tidligere har vært fremme.

Norske Anders Aukland er blant utøverne som blir navngitt av kanalen ettersom han har stått på en liste FIS hadde over løpere med mistenkelige blodverdier.

Identifisering og tilsvar

NRK har i en periode vurdert om dokumentaren, som har fått navnet «Skidåkarnas hemliga blodvärden», skal vises på kanalen, men dagen etter at den ble sendt på svensk-tv, ble det bestemt at dokumentaren droppes.

Dette til tross for at kjernebeskyldningene i «Skidåkarnas hemliga blodvärden» allerede er vist på tv, radio og nett i andre flater i NRK. Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør i NRK, begrunner valget slik:

– Vi tok kontakt med Anders Aukland på tirsdag, og han var selv veldig opptatt av å fortelle sin versjon og tilbakevise påstandene om mistenkelige blodverdier. Da mente vi det var riktig å referere både påstander og svar som en del av nyhetsdekningen vår. Samtidig mener NRK at håndteringen av identifisering og tilsvar i selve dokumentaren ikke har gjort oss trygge på at det er riktig å sende den i sin helhet, og vi lar derfor være å gjøre det, sier Kalbakk.

– Kommer man til å behandle dokumentaren i andre programmer – for eksempel «Debatten»?

Per Arne Kalbakk

Per Arne Kalbakk, nyhetsdirektør i NRK.

Foto: Ekroll, Anne Liv / NRK

– Debatten om doping er viktig, og det framkommer mye interessant om blodverdier generelt i tallene SVT presenterer. Vi vil derfor jobbe videre med dette på både nyhets- og debattplass, men i «Debatten» på NRK1 i kveld har vi prioritert den dramatiske situasjonen i Ukraina, svarer han.

Skyter av arbeidet

Mange utøvere har reagert etter at SVT startet arbeidet med dokumentaren. Marit Bjørgen har blant annet sagt til NRK.no at hun synes det er rart at de svenske journalistene har fått tak i blodverdiene til utøverne.

– Det er skremmende. Selv har jeg aldri fått utlevert mine blodverdier fra 2000-tallet av FIS og IOC, sa hun.

Lars A. Kristiansen gir honnør til SVT for arbeidet de har gjort med dokumentaren, selv om NRK velger å ikke vise den.

– Vi synes det er gjort mye godt arbeid av SVT, som vil komme dopingdebatten til gode. De har gravd frem mye god dokumentasjon, som vi også bruker mye nyhetsplass på, sier Kristiansen.

Skaperne av dokumentaren er de samme som for ett år siden sto bak «Blodracet», som også ble sendt på samme kanal. Også da valgte NRK å ikke sende dokumentaren.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal