Hopp til innhold

Derfor gjør ikke skiforbundet som Aukland vil

– Vi ønsker ikke å gi programmet legitimitet ved å stille opp til intervju, sier skipresident Erik Røste. Han mener Anders Aukland må rette sin frustrasjon mot de svenske programskaperne og ikke Norges Skiforbund.

Erik Røste

Etter at den første delen av dokumentaren «Skidåkarnas hemliga blodvärden» ble sendt i fjor vinter inviterte skipresident Erik Røste og Norges Skiforbund til en pressekonferanse der de la frem enkelte blodverdier til norske skiløpere på 1990-tallet. Bildet er fra den pressekonferansen. F.v.: Skipresident Erik Røste (f.v.), Erlend Hem, idrettsfysiolog ved Olympiatoppen, Richard Olaussen, lege på Blodbanken og Ola Rønsen deltok da Norges Skiforbund offentliggjorde blodverdier fra 90-tallet etter den første delen av

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Onsdag kveld sender den svenske TV-kanalen SVT en dokumentar om høye blodverdier i langrenn på 2000-tallet.

Anders Aukland er den eneste norske langrennsløperen som navngis.

Auklands manager Nils Marius Otterstad reagerer sterkt på at skiløperen - etter hans mening - må stå alene i stormen.

– Jeg synes det er veldig trist at en flott løper som Anders Aukland må stå alene nå og svare på vanskelige spørsmål om doping og blodverdier, sier Otterstad til NRK.no.

Otterstad uttaler seg på vegne av Aukland som etter landslagskarrieren gikk over til privatlag for å satse på langløp.

Nils Marius Otterstad

Anders Auklands manager Nils Marius Otterstad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

Otterstad og Aukland ønsker blant annet hjelp fra medisinske fagpersoner i skiforbundet som de mener kan bevise at Aukland ikke har noe å skjule. Otterstad legger ikke skjul på at de har fått møteinvitasjoner fra skiforbundet for å snakke om dokumentaren, men han mener dette ikke er nok.

Teamet rundt Aukland vil ha skiforbundet på banen når stormen står på som verst.

Aukland stilte opp

Både Aukland og Norges Skiforbund er blitt kontaktet av programskaperne av dokumentaren, som har fått navnet «Skidåkarnas hemliga blodvärden», med spørsmål å stille til intervju.

Aukland stilte opp, Norges Skiforbund nektet.

– Vi er uenige i skiforbundets strategi om å stikke hodet i sanden og holde munn. Vi ønsker åpenhet. Anders Aukland står for verdiene sine og han ønsker ikke å hemmeligholde noe informasjon som har noe som helst med Anders Aukland å gjøre, sier Ottestad.

I et forsøk på å bevise sin uskyld la Anders Aukland i onsdagens VG frem blodverdiene som gjorde at han ble satt på en liste hos Det internasjonale skiforbundet (FIS) over utøvere med høye blodverdier. Det er denne listen som omtales i «Skidåkarnas hemliga blodvärden».

Skriftlig svar

Skipresident Erik Røste forklarer skiforbundets valg om å ikke stille opp i dokumentaren, slik:

– Vi ønsker ikke å gi programmet legitimitet ved å stille opp til intervju. Vi har svart skriftlig, men ved å stille opp til intervju vil vi være med å legitimere at uskyldige utøvere, som det ikke er noen dokumentasjon for å mistenkeliggjøre, blir hengt ut.

– Hvorfor vil dere ikke støtte Aukland på den måten han ønsker?

– Jeg beklager og er veldig lei meg for at Anders Aukland blir mistenkeliggjort, det er ikke bra. Norges Skiforbund stiller seg bak Anders Aukland og synes dette er like trist og leit som han gjør. Vi er hans støttespillere, men samtidig må jeg si at Anders Aukland må rette sin frustrasjon mot programskaperne og ikke Norges Skiforbund, svarer Røste og legger til:

– Vi har vært veldig tydelige både overfor programskaperne og eksternt at det ikke er noen dokumentasjon som tyder på at det har foregått noe ureglementert i norsk langrenn.

– Legg frem alt

Otterstad er ikke likevel ikke fornøyd med hvordan skiforbundet oppfører seg i saken. Aukland-managerens oppfordring til Røste og langrennsledelsen er enkel:

– Legg frem alt dere har!

Otterstad mener skiforbundet ikke har etterlevd lovnaden om åpenhet som de kom med etter at SVT i fjor vinter sendte den første delen av «Skidåkarnas hemliga blodvärden». Da ble flere norske løpere mistenkeliggjort.

– Skiforbundet sa for ett år siden at de skulle åpne alle bøker og vise alle verdier. Det har Anders gjort i dag og han står med rak rygg og fronter at vi i dagens samfunn må tåle å ha en debatt om antidopingarbeidet. Vi hadde håpet og sett at Norges skiforbundet hadde vært med på den dialogen mot publikum, sier Nils Marius Otterstad.

– Skiforbundet har verken lov til å oppbevare eller offentliggjøre blodprøver som er tatt av utøvere. Dette er løpernes eiendom, og det er i så fall den enkelte utøvere selv som må offentliggjøre dette. Er det noen som vil det, skal vi selvfølgelig bidra til det, sier Røste.

Skipresidenten understreker at skiforbundets blodprøver først og fremst er tatt i forbindelse med trening og at de ikke har noe med kontroller å gjøre. Blodverdiene det refereres til i «Skidåkarnas hemliga blodvärden» stammer fra prøver tatt av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Derfor må FIS svare for dem, sier Røste.

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal