Mener dette var vendepunktet for rekordjagende Carlsen

Magnus Carlsen var på nippet til å bli kastet ned fra tronen før VM-kampen mot Fabiano Caruana. Seieren ga langt mer enn en VM-tittel, mener NRK-ekspert Torstein Bae.

Carlsen

AVGJØRELSEN: Her reiser Magnus Carlsen seg fra bordet som verdensmester etter et dramatisk omspill mot Fabiano Caruana. Siden har ikke Carlsen sett seg tilbake.

Foto: Frank Augstein / AP

17. oktober 2018: En presset Carlsen redder remis på mirakuløst vis mot kineseren Ding Liren, som så ut til å ødelegge Carlsens sju år lange periode som verdensener.

Formsterke Caruana hadde flere muligheter til å ta over tronen kun uker før VM-kampen, hvor Carlsen (2835) var kun tre ratingpoeng foran utfordreren (2832).

29. april 2019: Carlsen tar sin tredje strake turneringsseier. Han er ubeseiret i 59 strake partier, og står med en live-rating på 2875. Nærmeste utfordrer, Caruana, er over 50 ratingpoeng bak med 2818.

Nå er Carlsen altså 12 ratingpoeng bak sin offisielle verdensrekord og plutselig er den «umulige» grensen på 2900 blitt mulig igjen.

Hva skjedde?

– Høster fruktene

– Han har fått en voldsom «boost» av seieren over Caruana. Han har fått selvtillit, som er alfa og omega i sjakk. Nå flyter det, og han nøler ikke på intuisjonen. Han er ikke redd for tabber. Nå dominerer han fullstendig igjen, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

Carlsen har ikke tapt et langsjakkparti siden møtet med Shakhriyar Mamedyarov i Biel Chess 31. juli 2018. Nordmannen var med andre ord ubeseiret i tre måneder før VM-kampen, men spillet var mildt sagt hanglende.

Bae mener seieren over Caruana er hovedgrunnen til den voldsomme formutviklingen de siste månedene.

Torstein Bae

IMPONERT: NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Forrige VM-motstander, Sergej Karjakin, ble nemlig ikke sett på som en reell utfordrer, men Carlsen måtte likevel slite for å vinne. Seieren ble etterfulgt av trøblete måneder, hvor konkurrentene kom stadig nærmere.

I Caruana ventet Carlsens største utfordring i karrieren. Det var utfordreren som mange trodde kunne være neste verdensener.

Caruana viste også storspill i VM-året, og Carlsen visste at han måtte være på sitt aller beste for å vinne.

– Det var en reell risiko for å miste tronen. Kanskje overrasket Carlsen seg selv over hvor sterk han var. Det tror jeg er nøkkelen til det vi ser nå, sier Bae, og utdyper:

– Han høster på mange måter fruktene av det arbeidet han la ned. Det jobbes iherdig med åpningsmuligheter før VM, men siden det bare er 12 partier, er det begrenset for hvor mye man får brukt. Her har han igjen mye i arkivet, og det kan brukes i mange år. Vi ser litt av det i fleksibiliteten han viser i spillet nå, mener Bae.

Nytt repertoar

Sjakkspiller Tarjei J. Svensen, som står bak sjakknettstedet Matt og Patt, trekker også frem forberedelsene til VM-kampen.

Carlsen

LETTELSE: Her står Magnus Carlsen med VM-trofeet i slutten av november i fjor.

Foto: TOLGA AKMEN / AFP

– Det har virket indirekte på spillet. Han spiller mer dynamisk og virker mer aggressiv. Nå er han mer universell enn tidligere, og det er vanskeligere å få tak på spillestilen. Han har slitt med å få fordel i åpningen, men nå kommer han veldig bra ut, sier Svensen.

Carlsen har selv påpekt at han har tatt med seg forberedelser fra Caruana-kampen inn i det nye året.

Her, i 2019, har Carlsen spilt 31 partier på et nivå som tilsvarer 2940 i rating, ifølge Svensens beregninger.

Magnus Carlsens manager Espen Agdestein mener Bae og Svensen trekker frem relevante poenger i sine analyser. Manageren anslår at Carlsen fikk brukt fem prosent av sine forberedelser i VM-kampen.

Agdestein trekker blant annet frem de sicilianske åpningene, som Carlsen brukte gang på gang mot Caruana. Åpningene har gjort spillet mer aggressivt og dynamisk.

Åpninger med sorte brikker er en av sjakkens største utfordringer. Og det er akkurat her Carlsen har knekt en kode.

Carlsen har spilt 17 partier med sorte brikker i 2019. Han har vunnet syv av dem - noe som tilsvarer drøyt 41 prosent av partiene han spiller med svart.

Normalt på stormesternivå, vinner sort 18 prosent av partiene. Carlsen vinner altså over dobbelt så ofte med sorte brikker sammenlignet med normalen.

– Før har Magnus med svart vært remis-preget, men nå, med det nye repertoaret, har det vært mer spennende med svart. Det er mer dynamiske varianter, og han har vunnet mye med svart, sier Agdestein.

Med seieren kom det en ny motivasjon. Etter VM-kampen mot Karjakin var Carlsen litt lei av langsjakk, men etter seieren ble motivasjonen forsterket.

Agdestein beskriver denne perioden som «et nytt kapittel».

– Det er gøy å se at ikke toppen er nådd, at han har mer å gå på. Det er en ny, spennende sone for oss som følger ham så tett, sier manageren.

I starten av juni venter neste langsjakkturnering i Norway Chess, hvor Carlsen i første omgang vil jage sin egen verdensrekord på 2882.

Aller først skal Carlsen spille lyn- og hurtigsjakk i Grand Chess Tour i Elfenbenskysten.

Siste nytt

 • Liverpool senka Genk

  Etter fire strake tap på bortebane i meisterligaen vart det siger for Liverpool, då dei slo Genk og Sander Berg 4–1 på bortebane. Oxlade-Chamberlain scora dei to første måla. Sadio Mané la på til 3-0, før Mohamed Salah setje inn 4–0. Genk reduserte til 1–4 like før full tid. Liverpool er dermed nummer to i si gruppe, bak Napoli med sju poeng.

  Champions League - Group E - KRC Genk v Liverpool
  Foto: Francois Lenoir / Reuters
 • Chelsea tok viktige poeng

  Michy Batshuayi sørget for tre poeng for Chelsea da de spilte borte mot Ajax i mesterligaen onsdag. London-laget vant 1-0 og tok tre meget viktige poeng i gruppespillet. De har nå seks poeng, like mange som Ajax som foreløpig leder gruppen.

  Champions League - Group H - Ajax Amsterdam v Chelsea
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • Jansrud droppar verdscupopninga

  Kjetil Jansrud kjem ikkje til å køyre verdscupopninga i Sölden i Austerrike i helga. Det opplyser alpinisten til NRK i kveld. – Det har med fleire ting å gjere, men mest fordi forma i storslalåm ikkje er på det nivået som den bør vere, seier 34-åringen. 24-år gamle Marcus Monsen overtek plassen til Jansrud.

  FIS Alpine Skiing World Cup Finals - Men's Downhill training
  Foto: Christian Hartmann / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal