Carlsen berget utrolig remis etter kjempetabbe: – Et mirakel

Magnus Carlsens tabbe i partiet mot kinesiske Ding Liren i europacupen kunne fort kostet ham posisjonen som verdensener, men nordmannen berget en nærmest mirakuløs remis.

Europacup i sjakk

GJORDE FEIL: Magnus Carlsen gjorde det vanskelig for seg selv i partiet mot Ding Liren. Her fra et tidligere parti under europacupen i Hellas.

Foto: Jack Nilssen / Vålerenga Sjakklubb / NTB scanpix

– Utrolig hvis han mister førsteplassen på denne måten, var sjakkjournalist Tarjei J. Svensen raskt ute med å skrive på Twitter etter at Magnus Carlsen gjorde en stor tabbe mot kinesiske Ding Liren.

For nordmannen hadde et lite overtak med hvite brikker da han flyttet bonden til g4 i 23. trekk – fremfor en rekke andre bedre muligheter.

– Det var ikke forventet. Partiet ser helt tapt ut nå, sa kommentatorene Sotirios Logothetis og Ioannis Papaioannou på Chess 24 sin sending.

Laster Twitter-innhold

Men Carlsen klarte nesten å slå tilbake til en jevn stilling mot Ding, som ikke har tapt et eneste parti på hele 93 forsøk og er nummer fire i verden, men så gjorde han nok en feil i trekk 40 og tapte terreng igjen.

– Et mirakel

Likevel nektet han å gi opp, og forsvarte seg med nebb og klør – i det NRKs ekspert Atle Grønn omtaler som «a crazy game».

Laster Twitter-innhold

Med tap ville Carlsen mistet posisjonen som verdensener til VM-motstander Fabiano Caruana. En plass han har hatt i sju år og fire måneder.

Mot Ding viste han at det ikke er uten grunn, for Carlsen berget utrolig nok remis etter å ha hatt en tapt stilling flere ganger i løpet av partiet. På Chess 24 hadde kommentatorene store problemer med å forstå hvordan nordmannen klarte å sikre seg det halve poenget.

– Det er et mirakel i et ufattelig komplisert parti, beskrev Svensen det som på Twitter.

– Det var veldig nært. Vanligvis skulle en spiller som Ding Liren skulle klare å føre det partiet til seier, selv mot en spiller som Magnus. Men Magnus kjemper heroisk i sluttspillet, forklarer NRKs ekspert Torstein Bae.

– En æra over

27-åringen har vært verdensener siden juli 2011. Da europacupen i Hellas startet var han sju små poeng foran Caruana. Før onsdagens parti skilte det fire poeng mellom de to.

– Hadde han falt ned til andreplass, hadde det føltes litt som en æra var over, mener Bae.

Med tap ville han tapt rundt fem poeng på liverankingen. I stedet er han nå 3,5 poeng foran før turneringen, hvor Carlsen spiller for Vålerenga sjakklubb, avsluttes i Halkidiki torsdag. Der trenger han sannsynligvis remis for å beholde førsteplassen.

Før turneringsstart innrømmet han overfor NRK at førsteplassen på rankingen er svært viktig for ham, og betyr mer enn en VM-tittel.

– Hvis han ble passert av ham nå like før VM ville det vært et psykologisk slag. Jeg tror dette var et av de viktigste partiene Magnus har spilt i år, og at han klarer å redde en håpløs situasjon, og ikke noe føles bedre enn det. Det tror jeg gir ham krefter til i morgen, og gå inn i VM som verdensener, sier Bae.

 • Vålerenga har ligget i toppen på resultatlistene hele veien i Helles. I tillegg til remis for Carlsen mot Ding, ble det også remis for lagkaptein Borki Predojevic, Jevgenij Romanov, Aryan Tari og David Howell. En ny seier for svenske Nils Grandelius gjorde at Vålerenga tok seieren totalt i kampen mot Alkaloid fra Makedonia. Nå leder de turneringen alene med 11 poeng.
 • Torsdag skal Vålerenga opp mot St. Petersburg. Magnus Carlsen møter Peter Svidler, og nordmannen har sorte brikker.

Siste nytt

 • – To tap unna sparken

  Manchester United-ekspert og ESPN-journalist Mark Ogden sier til VG at Ole Gunnar Solskjær sitter svært utrygt som Manchester United-manager dersom det blir tap i hatoppgjøret mot Liverpool førstkommende søndag.

  – Hvis de taper mot Liverpool og deretter taper mot Norwich neste helg, så kan de ende opp på nedrykksplass. På det tidspunktet vil Ole virkelig være i en vanskelig posisjon, og presset kan tvinge klubben til å handle, sier Ogden til avisen.

  – Jeg tror han i bunn og grunn er to tap unna sparken frem til, eller hvis, han klarer å få på plass en god rekke med resultater. Man kan spørre seg om de burde sparket ham allerede, men sannheten er at de ikke burde gitt ham den permanente jobben i utgangspunktet, sier den anerkjente journalisten.

  Premier League - Newcastle United v Manchester United
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • God start for Reitan i Paris

  Kristoffer Reitan gikk åpningsrunden tre slag under par og fikk en god start på Open de France i golf i Paris. Turneringen inngår i europatouren. Han var på par halvveis etter birdie på 5. og 9. hull, men havnet over igjen med bogey på 11. hull. Så tok putteren fyr, og det ble birdie på 12., 14., 15. og 16. hull. Reitan er foreløpig inne på delt 9.-plass.

  Reitan
  Foto: Carolyn Kaster / AP
 • Bamba straffes av Brann

  Brann-måltyven Daouda Bamba fikk ikke være med laget til helgens eliteseriemøte med Sarpsborg. Han straffes for brudd på interne regler. Bamba-reaksjonen kommer i kjølvannet av det Brann-ledelsen anser som dårlige holdninger før og under hjemmekampen mot Molde søndag 6. oktober, skriver Bergensavisen.

  Bamba på Stadion etter albuen mot Wangberg
  Foto: Janne Håland / SK Brann

Sendeplan

Kl. Program Kanal