Eksperter advarer mot Caruana-press: – Veldig ubehagelig

Magnus Carlsen (27) risikerer å miste 1.-plassen på verdensrankingen bare noen uker før VM-kampen mot Fabiano Caruana (26).

Carlsen

KLAR FOR «MESTERLIGAEN»: Magnus Carlsen representerer Vålerenga under EM for klubblag, også kalt sjakkens mesterliga, i Hellas den kommende uken.

Foto: Patrick Huerlimann / AP

Nå er det ikke så hypotetisk lenger. Det var en høyst reell mulighet i OL, og det er en ny mulighet nå. Magnus har ikke vanligvis vært på sitt aller beste mot svakere motstand, og så får vi se i E-cupen, men her er det fare for at man møter et svakt lag, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Torstein Bae

SNART VM: Torstein Bae kommenterer sjakk for NRK.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Verdenseneren har for alvor kjent pusten fra Caruana i ryggen de siste ukene og månedene.

Amerikaneren har gått fra triumf til triumf etter kandidatturneringen i mars.

Under OL, som avsluttes i helgen, var Caruana kun to seire fra å vippe Carlsen ned fra tronen.

– Veldig ubehagelig

Nå skiller det sju ratingpoeng før Carlsen (2839) deltar i EM for klubblag i Thessaloniki i Hellas den kommende uken. Selv om Caruana ikke skal spille, kan Carlsen miste 1.-plassen hvis han gjør det svakere enn forventet.

– Med OL og mesterligaen er Carlsen under et ratingpress som han ikke har vært før, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Grønn påpeker at ett poeng (seier) er verdt ti ratingpoeng, og Carlsen har derfor i overkant av én remis å gå på, men det avhenger samtidig av motstanderens rating.

Hvis Carlsen taper mot en svak motstander, kan han miste ni ratingpoeng og dermed 1.-plassen.

– Det er veldig ubehagelig, og grunnen til det er at han har den lange perioden på 1.-plass. Han har ledet sammenhengende i sju år, og selv om han skulle vinne den tilbake en måned senere, er den vakre stripen ødelagt for alltid, sier Grønn.

Atle Grønn

SPENT: Sjakkekspert Atle Grønn.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Farlig mann

Det er foreløpig ikke klart hvilke motstandere som venter i Hellas. Grønn påpeker at Carlsen kan velge å stå over kamper mot de svakeste motstanderne, men han kan også velge å gå for «enklere» ratingpoeng – med risikoen det innebærer.

Carlsen selv har vært helt ærlig på hvor mye 1.-plassen betyr for ham. Senest da Caruana truet ham under OL.

– Jeg skulle gjerne gitt deg et kjedelig og politisk korrekt svar, men sannheten er at det plager meg, sa Carlsen blant annet til chess24.com.

Carlsen-manager Espen Agdestein understreker overfor NRK at verdenseneren er offensiv og klar for å gjøre en god turnering i Hellas.

– Han liker det ikke (trusselen). Han har ligget på topp lenge. Det gir han ekstra motivasjon. Men det viktigste for Magnus er å få en god følelse og en fin oppladning til VM-kampen, sier Agdestein.

Selv om Carlsen har et godt innbyrdes tak på Caruana, kan utfordreren vise til en sterkere form enn nordmannen.

Sjakkjournalist Tarjei J. Svensen har regnet på ratingen de siste seks månedene og funnet følgende: Caruana 2851, Carlsen 2830.

Laster Twitter-innhold

– Caruana har fått selvtillit gjennom seieren i kandidatturneringen (i mars). Det virker som han har fått et permanent nivåløft. Han er en veldig farlig mann for Magnus nå, og det viser rankingen også, sier Torstein Bae.

Agdestein påpeker at hvis Carlsen mister rankingledelsen, kan han ta den tilbake under VM-kampen.

– Dette er med på å holde Magnus skjerpet og motivert. Han liker store utfordringer, sier Agdestein.

Siste nytt

 • – To tap unna sparken

  Manchester United-ekspert og ESPN-journalist Mark Ogden sier til VG at Ole Gunnar Solskjær sitter svært utrygt som Manchester United-manager dersom det blir tap i hatoppgjøret mot Liverpool førstkommende søndag.

  – Hvis de taper mot Liverpool og deretter taper mot Norwich neste helg, så kan de ende opp på nedrykksplass. På det tidspunktet vil Ole virkelig være i en vanskelig posisjon, og presset kan tvinge klubben til å handle, sier Ogden til avisen.

  – Jeg tror han i bunn og grunn er to tap unna sparken frem til, eller hvis, han klarer å få på plass en god rekke med resultater. Man kan spørre seg om de burde sparket ham allerede, men sannheten er at de ikke burde gitt ham den permanente jobben i utgangspunktet, sier den anerkjente journalisten.

  Premier League - Newcastle United v Manchester United
  Foto: Lee Smith / Reuters
 • God start for Reitan i Paris

  Kristoffer Reitan gikk åpningsrunden tre slag under par og fikk en god start på Open de France i golf i Paris. Turneringen inngår i europatouren. Han var på par halvveis etter birdie på 5. og 9. hull, men havnet over igjen med bogey på 11. hull. Så tok putteren fyr, og det ble birdie på 12., 14., 15. og 16. hull. Reitan er foreløpig inne på delt 9.-plass.

  Reitan
  Foto: Carolyn Kaster / AP
 • Bamba straffes av Brann

  Brann-måltyven Daouda Bamba fikk ikke være med laget til helgens eliteseriemøte med Sarpsborg. Han straffes for brudd på interne regler. Bamba-reaksjonen kommer i kjølvannet av det Brann-ledelsen anser som dårlige holdninger før og under hjemmekampen mot Molde søndag 6. oktober, skriver Bergensavisen.

  Bamba på Stadion etter albuen mot Wangberg
  Foto: Janne Håland / SK Brann

Sendeplan

Kl. Program Kanal