Hopp til innhold

Carlsen kan miste sjakktronen

Ingen har noen gang vært nærmere å kaste Magnus Carlsen ned fra rankingtoppen enn det Fabiano Caruana er nå. I teorien kan amerikaneren bli verdensener i løpet av noen dager.

Carlsen

TAR INNPÅ: Fabiano Caruana puster Magnus Carlsen i nakken og ligger for øyeblikket kun 14 poeng bak nordmannen på verdensrankingen.

Foto: Stringer / NTB scanpix

– Vi liker ikke at han er så nærme som han er nå, men det å være rett bak Magnus, har nesten vært som et sykkelløp. De skifter hele tiden på å være nummer to, sier manager Espen Agdestein til NRK.

Da Carlsen til slutt satte Sergej Karjakin sjakk matt i VM i New York, forsvarte han tittelen alle profesjonelle sjakkspillere sikler etter.

Men det betyr ikke automatisk at han styrker posisjonen som verdensener på rankingen.

Tvert imot har Caruana spilt flere gode turneringer i skyggen av Carlsens titteljakt, noe som har gitt amerikaneren flere poeng på verdensrankingen.

I skrivende stund spiller Caruana London Chess Classic, som avsluttes 18. desember.

– Veldig viktig

Carlsen, som var favoritt før VM-kampen mot Karjakin, gikk på en poengmessig nedtur fordi russeren kun var ranket som nummer ni.

NRKs sjakkekspert Atle Grønn

MER MOTIVERT: Atle Grønn tror Magnus Carlsen blir inspirert av å se Caruana nærme seg på verdensrankingen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

Nå ligger han kun 14 poeng bak Carlsen på verdensrankingen (2826 mot 2840).

Og hvis noen skulle tvile på rankingens betydning for Carlsen: Agdestein er ikke sikker på om VM-tittelen eller 1.-plassen er viktigst for sjakkongen.

– Den (rankingen) er veldig viktig. Om det ene er viktigere enn det andre, er ikke godt å si, sier Agdestein.

– Korte avbrudd betyr ikke så mye, men han ønsker å være den som dominerer. Å være der (på toppen) over tid, er en del av ettermælet, forklarer manageren.

Nærmere enn noen gang

Caruana har nesten klart det før.

I 2014 var 24-åringen fra Miami 19 poeng bak Carlsen, men kom aldri nærmere.

Nordmannen har toppet verdensrankingen siden mai 2011 – tidvis suverent foran nummer to.

– Magnus har tidligere sagt at konkurrentene er slappe og gir han dårlig konkurranse, men nå får han kanskje den konkurransen han trenger for å motivere seg til å yte litt ekstra, sier stormester og forfatter Atle Grønn.

– Jeg tror han er typen til å bli provosert og irritert hvis han faller på verdensrankingen. Det vil være et prestisjenederlag, sier eksperten.

Må gjøre rent bord

Caruana blir verdensener dersom han vinner de seks partiene han har igjen i London.

NRK-ekspert Torstein Bae tror det skal holde hardt.

– Jeg tror ikke han greier det i denne turneringen. Det blir derimot en avgjørende stund i januar når Magnus spiller storturnering i Nederland og Caruana i Gibraltar. Hvis Magnus gjør det dårlig igjen og Caruana spiller godt, så vil man få en ny verdensener, sier Bae.

Før Carlsen deltar i storturneringen i Nederland, blir han med i hurtig- og lynsjakk-VM i Qatar.

Resultatene her påvirker imidlertid ikke rankingen.

  • Hurtig- og lynsjakk-VM ser du på NRK fra mandag 26. desember.
Magnus Carlsen blir verdensmester.

SE VIDEO: Her blir Magnus Carlsen verdensmester på ny.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal