Hopp til innhold

Her ser Niemann Carlsen sikre VM-tittelen

Magnus Carlsen ble onsdag verdensmester i hurtigsjakk etter en thriller av de sjeldne. Fra noen meters avstand sto rivalen Hans Niemann og fulgte dramatikken.

Hans Niemann

FULGTE MED: Hans Niemann fulgte med på dramatikken fra noen meters avstand.

Foto: Christian Grieg Sander / NRK

Mye har handlet om Carlsen og hans betente forhold til amerikanske Hans Niemann gjennom hurtigsjakk-VM.

Duoen står midt i en opprivende konflikt som har preget sjakkmiljøet i flere måneder. Niemann selv har hatt en skuffende turnering, og måtte onsdag følge dramatikken rundt Carlsen og hans titteljakt sammen med andre sjakkspillere fra sidelinjen.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Ekspert Atle Grønn sier følgende om NRKs Niemann-bilde:

Jeg synes det er bra for Niemann sin skyld at han ikke trekker seg helt unna de andre. Sjakken er livet hans og det ser ut som han har en del venner i miljøet – og det er fint å tenke på, sier Grønn og legger til:

Jeg tror også at Niemann ikke ønsker å være hovedfokuset i dag. Begge har nok interesse av at det roer seg.

Hans Niemann under VM i hurtigsjakk i Almaty.

NUMMER 98: Hans Niemann endte på en skuffende 98. plass.

Foto: Christian Grieg Sander

Fulgte med fra avstand

Før det siste og avgjørende partiet delte nordmannen sammenlagtledelsen med Vincent Keymer og Vladislav Artemjev.

Carlsen gjorde jobben sin og vant mot iranske Parham Maghsoodloo. For Artemjev ble det tap, mens Keymer lenge lå an til seier mot Maxime Vachier-Lagrave. På slutten klarte imidlertid ikke Keymer å finne det riktige trekket og måtte nøye seg med remis.

Mens Carlsen og et samlet pressekorps ventet på partiene til Keymer og Artmejev skulle bli ferdig, sto Hans Niemann og fulgte det hele noen meter nedenfor spillerscenen.

Da Carlsens VM-gull var sikret, gikk amerikaneren noen meter nærmere scenen og så bort på et brett.

Mens Carlsen og mange andre gikk inn i pressesonen, fortsatte Niemann å gå noen runder rundt i lokalet.

Niemann har ikke ønsket å la seg intervjue av NRK under turneringen i Almaty.

Sendte rørende hilsen hjem

Magnus Carlsen tok på sin side seg tid til å snakke med NRK etter seieren. Han tok selv ordet til slutt i seiersintervjuet.

– Jeg vil bare si ... Jeg hilser til familien hjemme og faren min selvfølgelig, som har blitt litt syk og ikke kunne være med i dag, sier han og fortsetter:

– Jeg hilser veldig til familien og spesielt til Ellen, Mathias og lille Gregers som ble født akkurat i tide til å få med seg hurtigsjakk-VM.

Ellen Carlsen

SØSTER: Ellen Carlsen.

Foto: Berit Roald / NTB

Ellen Carlsen er søsteren til verdensmesteren. Hun har fulgt sjakkstjernen på turneringer verden rundt gjennom mange år.

Dette er Carlsens fjerde VM-tittel i hurtigsjakk og hans 14. tittel totalt.

– Jeg er utrolig fornøyd. Det satt langt inne. Jeg fikk en ganske god trekning i siste og fikk hvit. Hadde jeg ikke bukket mot Artemjev, så hadde det ikke blitt så spennende. Jeg fikk en god trekning og i siste runde så ble det en skarp åpning. Det var egentlig greit, for da måtte jeg bare angripe, sier Carlsen.

Hva betyr det for deg?

– Det betyr masse. Sist gang kom jeg tomhendt hjem, og jeg hadde ikke lyst til at det skulle skje igjen. Nå er det bare bonus egentlig, lynsjakken, etter dette. Jeg er utrolig fornøyd og det er veldig bra at jeg klarte å ta meg sammen etter partiet mot Artemjev, svarer han.

Bae: Lynsjakken blir en bonus

På pressekonferansen etter at gullet var sikret, var Carlsen en lettet mann.

– Jeg risikerte å ha null VM-titler etter dette mesterskapet, så det var åpenbart veldig viktig for meg å få en (VM-tittel) her, sier Carlsen, som ikke skal forsvare VM-tittelen i klassisk sjakk.

Det er også NRKs sjakkekspert Torstein Bae enig i.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae avbildet i sjakkstudio på Marienlyst

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Lars Bryne / NRK

– Han vil uansett være verdensener på rankingen, men det er klart at det å kunne si at han fortsatt er verdensmester (er viktig). Hurtigsjakken overtar etter hvert mye av betydningen til langsjakken også. Det er ingen tvil om at langsjakken er på hell. Delvis gjennom handlingene til Magnus, men også av andre grunner, som at i vår tid så går ikke tenketid på én time, sier han og legger til:

– Magnus er verdensmester i den ene grenen med kort tenketid og kanskje også i den andre om to dager.

– Hva tror du om lynsjakken for Magnus' del?

– Jeg tror det er veldig positivt at han vant her. Som han sier selv, så blir dette nå en bonus. Nå er det et glimrende mesterskap uansett. At han kan gå inn i det med denne gullmedaljen og så ha kosen på slutten og bare kjøre på. Det tror jeg er en veldig god basis for å gjøre det bra i lynsjakken, svarer Bae.

VM i lynsjakk starter allerede torsdag. Du kan følge dramatikken på NRK.no og NRK TV.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal