NRK Meny
Normal

Må unnskylde frivillig arbeid etter NIF-bråket

I hele sitt voksne liv har Sveinung Oftedal jobbet frivillig for idretten, men etter bråket i NIF får lederen av Oslo idrettskrets spørsmål om hvorfor han gidder å gjøre det.

Sveinung Oftedal

FRIVILLIG: Sveinung Oftedal har hatt flere frivillige verv idretten. I sommer ble han valgt til leder for Oslo idrettskrets, men innrømmer at hall støyen i idrettsforbundet går utover motivasjonen.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Det føles veldig rart, sier Sveinung Oftedal (53), leder av Oslo idrettskrets, til NRK.

– Jeg jobber døgnet rundt frivillig for norsk idrett. Da synes jeg det er veldig rart å måtte forklare overfor andre hvorfor jeg gjør det, sier han.

Etter det siste årets kritikk mot ledelsen i Norges idrettsforbund har Oftedal flere ganger opplevd å få henvendelser fra både venner og andre om hvorfor han velger å bruke all sin tid på frivillig arbeid for organisasjonen.

– Jeg har nesten måttet forklare og unnskylde at jeg jobber i norsk idrett. Før var det derimot bare positivitet rundt det, sier han.

300 000 medlemmer

Oftedal har hatt frivillige lederverv i både Njård langrenn og Oslo kajakklubb, samt vært styremedlem i Norges padleforbund før han i sommer ble valgt til leder av Oslo idrettskrets.

Inge Andersen

FERDIG: Mandag var Inge Andersen ferdig som generalsekretær i Norges idrettsforbund etter 13 år.

Foto: Svein Olsson / NRK

Som leder av Norges største idrettskrets, med om lag 300 000 medlemmer, har han fulgt nøye med på saken rundt sparkingen av generalsekretær Inge Andersen det siste døgnet.

Med en ny sjef på plass mener Oftedahl det nå er på høy tid at norsk idrett samles og drar i samme retning.

– Generelt vil jeg si at det må utvises en større grad av raushet fra alle parter. Det gjelder både meg selv, kulturministeren og styrelederen i NIF.

– Det er den eneste måten vi kan bygge norsk idrett igjen, sier han.

Les også: – Andersen motarbeidet åpenhetsdebatten fra den begynte

– Hun bør legge ballen dø

Kritikken mot mangelen på åpenhet og innsyn i regnskapet er blant hovedårsakene til kritikken mot NIF-ledelsen det siste året.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har vært – og er fortsatt – en av de største kritikerne.

NRK har snakket med flere idrettskretsledere som mener kulturministeren nå må roe ned kritikken utad og heller snakke direkte med både idrettspresidenten og den nye generalsekretæren.

Linda Cathrine Hofstad Helleland

STILLER KRAV: Statsråd Linda Hofstad Helleland mener idretten må tåle debatt rundt egen åpenhet og pengebruk.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Kulturministeren bør sette seg ned med Tom Tvedt og styret for å planlegge veien videre. Hun bør ta diskusjonen i riktig fora, sier Helge Johnsen, leder for Hordaland idrettskrets.

Les også: Andersen får to millioner i etterlønn

– Dette må de tåle

Men selv mener kulturministeren at kritikken bare viser at det er helt riktig å ta dette offentlig.

– Det er vel heller problemet i idretten at alt skal tas på kammerset. Når så mye av skattebetalernes penger går med på å finansiere norsk idrett, må dem faktisk tåle at det blir en debatt, sier Helleland til NRK.

Standpunktet fører henne altså på kollisjonskurs med flere lokale idrettsledere som mener hun har en agenda med å ta debatten i mediene.

– Kulturministeren prøver å slå politisk mynt med tanke på åpenhetsdebatten og pengebruken. Hun har en hensikt med det hun gjør når hun er i mediene, sier leder for Sør-Trøndelag idrettskrets Terje Roel.

I Oslo erkjenner kretslederen at all støyen går utover motivasjonen for det frivillige arbeidet.

– Jeg preges av den negative diskusjonen ved at det ikke er så givende å ha verv lenger, sier Sveinung Oftedal.

Siste nytt

 • Hvas til ny finale i svømme-EM

  Tomoe Zenimoto Hvas (17) er i posisjon til å ta en ny EM-medalje i svømming etter å ha tatt seg videre til finale på favorittøvelsen 200 meter butterfly. Hvas tok andreplassen i sitt heat med tiden 1.53,61, skriver NTB.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT
 • Killi med prestisjefylt seier

  Johanne Killi stakk av med seieren i slopestylefinalen under verdenstouren i fristil i Breckenridge. Killi ble eneste kvinne som fikk se 90-tallet, og vant med 90 blank. Tess Ledeux tok andreplassen med 89 poeng, mens Sarah Höfflin fra Sveits ble nummer tre med 84, skriver NTB.

  Killi
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Zucca sikret seieren på overtid

  Mats Zuccarello tok saken i egne hender på overtid og sørget for en 3-2-seier over Boston Bruins. Zuccarello scoret sitt åttende mål for sesongen da han avgjorde kampen 1.56 minutter inn i overtiden, skriver NTB.

  Zucc
  Foto: Michael Dwyer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Storslalåm, menn
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G, kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cup skiskyting: Fellesstart kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp