Hopp til innhold

Må unnskylde frivillig arbeid etter NIF-bråket

I hele sitt voksne liv har Sveinung Oftedal jobbet frivillig for idretten, men etter bråket i NIF får lederen av Oslo idrettskrets spørsmål om hvorfor han gidder å gjøre det.

Sveinung Oftedal

FRIVILLIG: Sveinung Oftedal har hatt flere frivillige verv idretten. I sommer ble han valgt til leder for Oslo idrettskrets, men innrømmer at hall støyen i idrettsforbundet går utover motivasjonen.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

– Det føles veldig rart, sier Sveinung Oftedal (53), leder av Oslo idrettskrets, til NRK.

– Jeg jobber døgnet rundt frivillig for norsk idrett. Da synes jeg det er veldig rart å måtte forklare overfor andre hvorfor jeg gjør det, sier han.

Etter det siste årets kritikk mot ledelsen i Norges idrettsforbund har Oftedal flere ganger opplevd å få henvendelser fra både venner og andre om hvorfor han velger å bruke all sin tid på frivillig arbeid for organisasjonen.

– Jeg har nesten måttet forklare og unnskylde at jeg jobber i norsk idrett. Før var det derimot bare positivitet rundt det, sier han.

300 000 medlemmer

Oftedal har hatt frivillige lederverv i både Njård langrenn og Oslo kajakklubb, samt vært styremedlem i Norges padleforbund før han i sommer ble valgt til leder av Oslo idrettskrets.

Inge Andersen

FERDIG: Mandag var Inge Andersen ferdig som generalsekretær i Norges idrettsforbund etter 13 år.

Foto: Svein Olsson / NRK

Som leder av Norges største idrettskrets, med om lag 300 000 medlemmer, har han fulgt nøye med på saken rundt sparkingen av generalsekretær Inge Andersen det siste døgnet.

Med en ny sjef på plass mener Oftedahl det nå er på høy tid at norsk idrett samles og drar i samme retning.

– Generelt vil jeg si at det må utvises en større grad av raushet fra alle parter. Det gjelder både meg selv, kulturministeren og styrelederen i NIF.

– Det er den eneste måten vi kan bygge norsk idrett igjen, sier han.

Les også: – Andersen motarbeidet åpenhetsdebatten fra den begynte

– Hun bør legge ballen dø

Kritikken mot mangelen på åpenhet og innsyn i regnskapet er blant hovedårsakene til kritikken mot NIF-ledelsen det siste året.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har vært – og er fortsatt – en av de største kritikerne.

NRK har snakket med flere idrettskretsledere som mener kulturministeren nå må roe ned kritikken utad og heller snakke direkte med både idrettspresidenten og den nye generalsekretæren.

Linda Cathrine Hofstad Helleland

STILLER KRAV: Statsråd Linda Hofstad Helleland mener idretten må tåle debatt rundt egen åpenhet og pengebruk.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Kulturministeren bør sette seg ned med Tom Tvedt og styret for å planlegge veien videre. Hun bør ta diskusjonen i riktig fora, sier Helge Johnsen, leder for Hordaland idrettskrets.

Les også: Andersen får to millioner i etterlønn

– Dette må de tåle

Men selv mener kulturministeren at kritikken bare viser at det er helt riktig å ta dette offentlig.

– Det er vel heller problemet i idretten at alt skal tas på kammerset. Når så mye av skattebetalernes penger går med på å finansiere norsk idrett, må dem faktisk tåle at det blir en debatt, sier Helleland til NRK.

Standpunktet fører henne altså på kollisjonskurs med flere lokale idrettsledere som mener hun har en agenda med å ta debatten i mediene.

– Kulturministeren prøver å slå politisk mynt med tanke på åpenhetsdebatten og pengebruken. Hun har en hensikt med det hun gjør når hun er i mediene, sier leder for Sør-Trøndelag idrettskrets Terje Roel.

I Oslo erkjenner kretslederen at all støyen går utover motivasjonen for det frivillige arbeidet.

– Jeg preges av den negative diskusjonen ved at det ikke er så givende å ha verv lenger, sier Sveinung Oftedal.

Siste nytt

  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP
  • Fenomenet Wembanyama enstemmig valgt til årets rookie i NBA

    Victor Wembanyama levde opp til de enorme forventningene i debutsesongen i NBA. Han ble enstemmig valgt til årets rookie.

    Det franske fenomenet ble oppført på førsteplass på samtlige 99 stemmesedler. Selv om han spilte for et dårlig lag (San Antonio Spurs, som vant bare 22 kamper), leverte han prestasjoner som ikke er sett før.

    Wembanyama endte med snitt på 21,4 poeng, 10,6 returer, 3,9 assist, 3,6 blokkerte skudd og 1,2 ballerobring per kamp. Ingen spiller har i sin første sesong hatt så gode tall i alle de kategoriene.

    Phoenix Suns forward Kevin Durant fouls San Antonio Spurs center Victor Wembanyama
    Foto: AP
  • Træen måtte bryte Giro d'Italia – Milan endelig til topps

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen. Jonathan Milan vant tirsdagens etappe.

    Siden hans forrige seier i Giroen, hadde Milan fem 2.-plasser før triumfen endelig kom i tirsdagens spurt. Italieneren vant etappen foran Kaden Groves og Phil Bauhaus.

    – Etter fem 2.-plasser er det lett å unna ham denne seieren, utbrøt Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting som følge av lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    – Jeg må dessverre fortelle at jeg bryter Giroen. Smertene ble for store, og det var ikke fornuftig å fortsette. Jeg synes det er veldig kjipt å måtte gi meg, men nå skal jeg hjem og restituere og fokusere på resten av sesongen, sier Træen i en video Bahrain-Victorious har publisert på X.

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal