Hopp til innhold

Andersen er ferdig i NIF – ble bedt om å gå

Etter lang tids turbulens har generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, i dag fratrådt stillingen sin.

Styret i idrettsforbundet ba Inge Andersen om å trekke seg

GÅR AV: Generalsekretær Inge Andersen svarer på hvorfor han måtte gå av.

Styret i NIF er blitt enige med Andersen om at han fratrer sin stilling, skriver de i en pressemelding. Der skriver de at tiden er inne for å teste nye krefter.

– Idrettstyret har valgt å se inn i fremtiden. 13 år som generalsekretær er lenge. De vurderer det slik at de ønsker å slippe nye krefter til, sier Andersen til NRK.

– Hva slags begrunnelse fikk du for at du ikke kunne fortsette i stillingen?

– Dette har vært en dialog, jeg vil også presisere at det har vært en fin dialog med idrettsstyret. Dette er en helhetsvurdering som gjør at vi er blitt enige om at min tid er omme som generalsekretær, svarer Andersen.

Assisterende generalsekretær, Øystein Dale, tar over stillingen inntil videre.

Les også: Kulturministeren håper på mer åpenhet fra Andersens etterfølger

Ekstraordinært styremøte

Dette skjer etter at idrettsstyret i forrige uke kalte inn til et ekstraordinært styremøte som varte i hele syv timer. NRK erfarte at Andersens stilling var tema også der, men styret var splittet.

Gjennom helgen har det vært flere nye møter. Da ble Andersen anmodet om å gå, og bestemte seg til slutt for å gjøre det.

Etter det NRK kjenner til har diskusjonene internt pågått i en måneds tid.

Din lederstil er blitt pekt på som en årsak. Hva er det med den som gjør at du må gå?

– Nå er det sånn at når du er leder for Norges største folkebevegelse, med 2,2 millioner medlemmer, så vil du få mye ris og ros.

Medarbeidere som presidentskapet har snakket med har pekt på lederstilen din.

– Jeg er ansvarlig for godt over 300 ansatte i norsk idrett. At noen medarbeidere kan ha kritiske anmerkninger til min stil over så lang tid, det må jeg respektere, sier Andersen.

Les også: Andersens konfliktfylte epoke

Inge Andersen går av som Generalsekretær

Se NRKs nettsending om Inge Andersens avgang.

To millioner i etterlønn

Andersens avgang utløser en sluttavtale slik at han får med seg en etterlønn i inntil ett år. Han fratrer allerede 31. mars, førstkommende fredag.

Summen på sluttavtalen er to millioner kroner.

– Jeg forstår at to millioner er veldig mye penger, men dette ble regulert i en avtale som jeg inngikk allerede i 2004 da jeg ble generalsek, sier Andersen til NRK.

Presidenten i Norges idrettsforbund, Tom Tvedt, bruker ordet «totalvurdering» når han forklarer hvorfor et enstemmig styre stilte seg bak at Andersen trekker seg som generalsekretær.

– Dette er en totalvurdering som vi har gjort. 13 år som generalsekretær er langt tid, og etter en totalvurdering har idrettsstyret konkludert med at vi går videre, sier han til NRK.

Tvedt ønsker ikke å gå inn på detaljer, og sier det ikke er noen konkrete hendelser som er bakgrunn for at Andersen fratrer.

Tom Tvedt

IKKE KONKRETE ÅRSAKER: Idrettspresident Tom Tvedt vil ikke peke på konkrete årsaker til at Inge Andersen nå må gå, men sier det er et resultat av en totalvurdering.

Foto: Alem Sebic / NRK

– Nei, det er det ikke. Det som er viktig å si er at vi skal utvikle norsk idrett. Vi er glade vi har hatt Inge, men nå går vi videre for å rette fokuset fremover, sier han.

Er det noe med lederstilen som er årsaken?

– Nei, det er det ikke. Men det er klart igjen at vi må bringe idretten fremover. Vi skilles som venner, og så er det opp til oss og idrettsstyret, sammen med Idretts-Norge, å utvikle oss fremover.

Les også: Åpenhetsopprøret mot NIF splitter kretsene

Turbulent periode

Andersen har sittet i stillingen i 13 år. Han har vært med på utallige opp- og nedturer i norsk idrett, men den siste tiden har vært preget av turbulens.

Et begrep som går igjen fra flere kilder er ordet slitasje. Slitasje både over tid og over de mange vanskelige sakene som har vært på dagsordenen.

NIF har hatt flere kritiske saker å håndtere, blant annet åpenhetsdebatten og flere saker knyttet til økonomi. NIF har fått kritikk blant annet for å ikke gå ut med reiseregningene fra Sotsji-OL, til tross for oppmodinger.

Styret fikk også sterk kritikk for å ha brukt flere millioner på bruk av First House i forbindelse med Oslos OL-søknad. Sakene til sammen har utløst en debatt om åpenhet i idretten.

Idrettsleder: – Måtte bli ham eller idrettspresidenten

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal