Hopp til innhold

Andersen er ferdig i NIF – ble bedt om å gå

Etter lang tids turbulens har generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen, i dag fratrådt stillingen sin.

Styret i idrettsforbundet ba Inge Andersen om å trekke seg

GÅR AV: Generalsekretær Inge Andersen svarer på hvorfor han måtte gå av.

Styret i NIF er blitt enige med Andersen om at han fratrer sin stilling, skriver de i en pressemelding. Der skriver de at tiden er inne for å teste nye krefter.

– Idrettstyret har valgt å se inn i fremtiden. 13 år som generalsekretær er lenge. De vurderer det slik at de ønsker å slippe nye krefter til, sier Andersen til NRK.

– Hva slags begrunnelse fikk du for at du ikke kunne fortsette i stillingen?

– Dette har vært en dialog, jeg vil også presisere at det har vært en fin dialog med idrettsstyret. Dette er en helhetsvurdering som gjør at vi er blitt enige om at min tid er omme som generalsekretær, svarer Andersen.

Assisterende generalsekretær, Øystein Dale, tar over stillingen inntil videre.

Les også: Kulturministeren håper på mer åpenhet fra Andersens etterfølger

Ekstraordinært styremøte

Dette skjer etter at idrettsstyret i forrige uke kalte inn til et ekstraordinært styremøte som varte i hele syv timer. NRK erfarte at Andersens stilling var tema også der, men styret var splittet.

Gjennom helgen har det vært flere nye møter. Da ble Andersen anmodet om å gå, og bestemte seg til slutt for å gjøre det.

Etter det NRK kjenner til har diskusjonene internt pågått i en måneds tid.

Din lederstil er blitt pekt på som en årsak. Hva er det med den som gjør at du må gå?

– Nå er det sånn at når du er leder for Norges største folkebevegelse, med 2,2 millioner medlemmer, så vil du få mye ris og ros.

Medarbeidere som presidentskapet har snakket med har pekt på lederstilen din.

– Jeg er ansvarlig for godt over 300 ansatte i norsk idrett. At noen medarbeidere kan ha kritiske anmerkninger til min stil over så lang tid, det må jeg respektere, sier Andersen.

Les også: Andersens konfliktfylte epoke

Inge Andersen går av som Generalsekretær

Se NRKs nettsending om Inge Andersens avgang.

To millioner i etterlønn

Andersens avgang utløser en sluttavtale slik at han får med seg en etterlønn i inntil ett år. Han fratrer allerede 31. mars, førstkommende fredag.

Summen på sluttavtalen er to millioner kroner.

– Jeg forstår at to millioner er veldig mye penger, men dette ble regulert i en avtale som jeg inngikk allerede i 2004 da jeg ble generalsek, sier Andersen til NRK.

Presidenten i Norges idrettsforbund, Tom Tvedt, bruker ordet «totalvurdering» når han forklarer hvorfor et enstemmig styre stilte seg bak at Andersen trekker seg som generalsekretær.

– Dette er en totalvurdering som vi har gjort. 13 år som generalsekretær er langt tid, og etter en totalvurdering har idrettsstyret konkludert med at vi går videre, sier han til NRK.

Tvedt ønsker ikke å gå inn på detaljer, og sier det ikke er noen konkrete hendelser som er bakgrunn for at Andersen fratrer.

Tom Tvedt

IKKE KONKRETE ÅRSAKER: Idrettspresident Tom Tvedt vil ikke peke på konkrete årsaker til at Inge Andersen nå må gå, men sier det er et resultat av en totalvurdering.

Foto: Alem Sebic / NRK

– Nei, det er det ikke. Det som er viktig å si er at vi skal utvikle norsk idrett. Vi er glade vi har hatt Inge, men nå går vi videre for å rette fokuset fremover, sier han.

Er det noe med lederstilen som er årsaken?

– Nei, det er det ikke. Men det er klart igjen at vi må bringe idretten fremover. Vi skilles som venner, og så er det opp til oss og idrettsstyret, sammen med Idretts-Norge, å utvikle oss fremover.

Les også: Åpenhetsopprøret mot NIF splitter kretsene

Turbulent periode

Andersen har sittet i stillingen i 13 år. Han har vært med på utallige opp- og nedturer i norsk idrett, men den siste tiden har vært preget av turbulens.

Et begrep som går igjen fra flere kilder er ordet slitasje. Slitasje både over tid og over de mange vanskelige sakene som har vært på dagsordenen.

NIF har hatt flere kritiske saker å håndtere, blant annet åpenhetsdebatten og flere saker knyttet til økonomi. NIF har fått kritikk blant annet for å ikke gå ut med reiseregningene fra Sotsji-OL, til tross for oppmodinger.

Styret fikk også sterk kritikk for å ha brukt flere millioner på bruk av First House i forbindelse med Oslos OL-søknad. Sakene til sammen har utløst en debatt om åpenhet i idretten.

Idrettsleder: – Måtte bli ham eller idrettspresidenten

Siste nytt

 • Surt hjemmetap for Deilas Standard Liège

  Standard Liège tapte 0-2 hjemme for Seraing United i den belgiske toppdivisjonen fredag. Med det røk seiersrekken på fire kamper for Ronny Deilas lag.

  Standard Liège var storfavoritter i fredagens oppgjør motSeraing som kun sto med to seirer hittil og lå under streken. Likevel var det bortelaget som fikk med seg alle poengene ved hjelp av scoringer av Mamadou Mbow og Morgan Poaty.

  Aron Dønnum ble byttes ut allerede etter 26 minutter i kampen.

  Liège-klubben har elleve poeng opp til serieleder Royal Antwerp med én kamp mer spilt. I neste kamp venter Charleroi på bortebane. (NTB)

  MLS: Chicago Fire at New York City FC
  Foto: Brad Penner / Reuters
 • Bayern slo tilbake – første seier på fem kamper

  Bayern München har slitt i tysk Bundesliga i det siste. Fredag tok storklubben sin første seier på fem kamper da Leverkusen ble slått 4-0.

  Stjerneskuddet Jamal Musiala (19) storspilte og bidro med tre målpoeng. Den offensive midtbanespilleren står med fem ligascoringer på sju kamper denne sesongen.

  München-klubben innledet sesongen storslagent med ni poeng og 15-1 i målforskjell på de tre første kampene. Deretter ble det imidlertid tyngre for klubben som i de fire neste spilte tre uavgjort før de tapte 0-1 for Augsburg sist runde.

  Fredag var de tilbake på vinnersporet da de kjørte over et svakt Leverkusen. Det var Leroy Sane, nevnte Musiala, Sadio Mané og Thomas Müller som sørget for en imponerende 4-0-seier i München. (NRK/NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Matthias Schrader / AP
 • Vil at russere som tar avstand fra krig bør konkurrere

  IOC-president Thomas Bach tar russiske utøvere i forsvar i et stort intervju med italienske Corriere Della Sera.

  Han mener at det ikke var russiske idrettsutøvere som startet krigen, og at de som tar avstand fra Putins krigføring bør få konkurrere.

  – De som har tatt avstand fra regimet bør kunne konkurrere under et nøytralt flagg. Målet vårt er å få russiske passidrettsutøvere som ikke støtter krigen til å konkurrere igjen. Men det er ikke lett, sier Bach til avisen.

  Thomas Bach
  Foto: LAURENT GILLIERON / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste