Hopp til innhold

Likestillingsminister refser Riise-lønn: – Skuffende

Den ferske Norge-sjefen Hege Riise får ikke samme lønn som herrenes landslagssjef Ståle Solbakken av NFF. Det får likestillingsministeren til å riste på hodet.

Anette Trettebergstuen og Lise Klaveness

REAGERER: Anette Trettebergstuen retter kritikk mot Lise Klaveness og Norges fotballforbund, og mener Hege Riises landslagslønn er for lav.

Foto: NTB

– Dette er skuffende. Jeg hadde håpet at lik lønn for likt arbeid også hadde kommet til Norges fotballforbund i 2022, sier Anette Trettebergstuen (Ap) til NRK.

Kultur- og likestillingsministeren reagerer sterkt da hun blir opplyst om at det er lønnsforskjeller mellom A-landslagstrenerne i det norske fotballforbundet (NFF).

Like etter nyansettelsen av Hege Riise som landslagssjef onsdag, kunne fotballpresident Lise Klaveness bekrefte til NRK at Riise ikke får samme lønn som herrenes landslagstrener, Ståle Solbakken.

– Er det en lavere lønn enn landslagssjefen for menn?

– Ja, det er det. Det er markedskreftene som styrer A-herrer-sjefens lønn, men jeg kommer ikke til å gå inn på tall der. Det som har vært viktig for oss er at landslagssjefstillingen avlønnes på nivå med presidenten, sa fotballpresidenten.

Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte

OPPGITT: Anette Trettebergstuen mener lønnsforskjellene mellom landslagstrenerne ikke burde vært der.

Foto: Geir Olsen / NTB

Ønske om likt lønnsnivå

NRK har forelagt Klaveness kritikken fra Trettebergstuen. Hun svarer følgende:

– Jeg skulle ønske det var slik at markedet for topptrenerjobber på kvinnesiden av den profesjonelle fotballen lønnsmessig var på samme nivå som på herresiden. Slik er det dessverre ikke.

Klaveness sier videre at de prøver å tette dette lønnsgapet noe, og avslører samtidig at lønnen er på nivå med presidentstillingen.

– Vi har løftet lønnsnivået for landslagstrenerjobben for A-kvinner til det nivået som gjelder for NFFs øverste valgte leder, sier hun.

Lise Klaveness er dypt bekrymret

LØNN: Klaveness sier at de har tatt utgangspunkt i lønnen til tidligere trener, men nå har prøvd å legge seg på et nivå som tilsvarer presidentlønningen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Forhandlet ikke

Hege Riise, som tidligere i sommer ledet Norge til sølv i J19-EM, ble som mange ventet presentert som landslagssjef onsdag. 53-åringen røper at det ikke var noe lønnsforhandlinger da hun skrev under på kontrakten.

– Det lå et forslag der, som er litt i forhold til likelønn og hvordan fotballforbundet har lagt det. Så jeg er fornøyd med det, sier Riise til NRK.

– Landslagssjefen for herrer tjener mer enn sjefen for kvinner, har Klaveness bekreftet for oss. Hva tenker du om det?

Hege Riise ny landslagssjef

PRESENTERT: Riise får blant annet med seg Ingvild Stensland i trenerteamet.

Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

– Det har jeg jo ikke tenkt så veldig mye over. Jeg visste ikke det.

– Føler du at det er urettferdig?

– Jeg har ikke så veldig lyst til å kommentere så mye rundt lønn. Det er forbundet sin sak, svarer Riise.

– Selvfølgelig dumt

NFF var det første forbundet i verden med lik landslagslønn for kvinnelige og mannlige spillere. I 2017 ble det signert en historisk avtale som sikret likelønn for landslagene.

Tidligere landslagsspiller Ingrid Moe Wold reagerer på at man ikke har kommet like langt på trenersiden.

Det er selvfølgelig dumt. Vi var et av de første forbundene som sikret like lønn for spillere, så da synes jeg at det burde vært de samme betingelsene hos trenerne, sier Moe Wold til NRK.

Fotball kvinner, privatlandskamp: Sverige - Norge (1-0)

REAGERER: Ingrid Moe Wold er også skuffet over lønnsforskjellene på trenernivå.

Foto: Annika Byrde/NTB / NTB

Kvinnelandslagets rammer ble nesten doblet i den nye lønnsavtalen i 2017, og tiltaket ble hyllet både nasjonalt og internasjonalt. Likevel mener Moe Wold at man har en vei å gå – og henviser til forskjellen i trenerlønningene.

Det er en del ting som det fortsatt må tas tak i. Jeg tenker at NFF, som ledende forbund i Norge, burde gå foran, sier hun.

Siste nytt

  • Norsk landslagsspiller blir utenlandsproff

    Landslagsspiller Kristina Sirum Novak forlater Sola og er klar for den franske håndballklubben Brest. Det bekrefter klubben selv på sin nettside. Høyrebacken har signert en to-årskontrakt.

    – Å bli en profesjonell spiller betyr også muligheten til å spille i mesterligaen, det er en drøm som går i oppfyllelse, sier Novak til klubben.

    23-åringen kom til Sola i 2018 og har vært en svært viktig brikke for gultrøyene de siste sesongene.

    Hun fikk sin landslagsdebut i 2022 og har spilt 30 kamper og scoret 47 mål for Norge.

    Novak
    Foto: NTB
  • Marco Reus ferdig i Dortmund: – En av klubbens beste

    Marco Reus forlenger ikke kontrakten med Borussia Dortmund. Kontrakten utløper ved slutten av sesongen. Det bekrefter klubben selv på sin nettside.

    34-åringen har spilt for førstelaget til Dortmund siden 2012, da han kom fra Borussia Mönchengladbach. Reus ble født i Dortmund, spilte nesten ti år i akademiet før han forlot klubben for første gang i 2006.

    – Jeg er utrolig takknemlig og stolt over denne spesielle tiden i klubben. Jeg har tilbrakt mer enn halvparten av livet mitt i denne klubben og har nytt hver dag, selv om det selvfølgelig har vært vanskelige øyeblikk også, sier Reus selv.

    Reus legger ikke opp, og planen er nå å finne en ny klubb, melder klubben.

    – Marco Reus er en av klubbens beste spillere. Hans tilknytning til Borussia Dortmund er ekstraordinær. Vi ønsker Marco alt godt for fremtiden, sier Borussia Dortmunds administrerende direktør Hans-Joachim Watzke.

    Reus har så langt spilt 424 kamper for klubben. Han har scoret 168 mål og 128 målgivende pasninger. I tillegg har han vunnet den tyske cupen to ganger med Dortmund.

    Reus
    Foto: Reuters
  • Mjelde forlater Chelsea etter sesongen

    Norges landslagskaptein Maren Mjelde (34) er ferdig i Chelsea etter sesongen. Det bekrefter klubben på sin nettside fredag.

    Hun har spilt syv sesonger i klubben etter at hun ankom fra Avaldsnes i 2017. Der har hun blant annet vunnet den engelske toppdivisjonen fem ganger, fire FA-cuper og to ligacuper.

    – Når jeg ser tilbake på alle årene mine her, har det vært både opp- og nedturer – men det har vært flere oppturer enn nedturer. Det har vært litt av en reise, sier Mjelde til klubbens nettside.

    Mjelde har spilt 140 kamper i blått og scoret 23 mål, og har figurert både i forsvar og midtbanen til London-klubben.

    Maren Mjelde
    Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal