Hopp til innhold

Landslagssjefen bekrefter: Personalsak førte til Hegerberg-vraking

Ifølge moren ble Andrine Hegerberg av NFF-ledelsen beskyldt for flere regelbrudd under fotball-EM i 2017. Siden da har ikke 26-åringen vært i en eneste landslagstropp. Nå erkjenner landslagssjefen at en «personalsak» fikk konsekvenser og førte Hegerberg ut i landslagskulden.

Sjögren og Hegerberg

Landslagssjef Martin Sjögren og Andrine Hegerberg.

Foto: NTB Scanpix

Temaet og beskyldningene om de angivelige hendelsene under mesterskapet i 2017 kommer frem i Gerd Stolsmos nylig utgitte bok «Fotballmamma».

Også landslagssjef Martin Sjögren bekrefter overfor NRK før EM-kvalifiseringskampen mot Færøyene tirsdag kveld at en «personalpolitisk sak» fra EM da fikk direkte konsekvens for Andrine Hegerbergs muligheter for å bli tatt ut i Norges tropp den gangen.

Men han hevder altså at det kun spilte en rolle frem til han hadde en samtale med henne i september 2017. På dette tidspunktet var det norske landslaget samlet for første gang i forbindelse med kvalifiseringskampene mot VM i 2019.

Uttaket ble gjort i august, med andre ord før Sjögrens samtale med Andrine Hegerberg.

Det norske landslaget (uten Hegerberg) spiller EM-kvalifisering mot Færøyene tirsdag klokken 18.00. Kampen ser du her eller på NRK1 fra 17.50.

Bok: Anklaget for regelbrudd

Men aller først: Gerd Stolsmo er moren til Ada og Andrine Hegerberg, som begge har hatt suksess i internasjonal fotball og har flere landskamper bak seg.

Men siden EM i 2017 har ingen av dem spilt for Norge. Ada fordi hun har takket nei til å spille på landslaget. Andrine fordi hun ikke har blitt tatt ut i noen landslagstropper siden mesterskapet for drøyt to år siden.

Etter at Ada trakk seg fra landslaget, kunne NRK fortelle om interne problemer og uro under EM, uten at noen i NFF ville bekrefte hva disse problemene innebar.

Men i den ferske boken til Stolsmo kommer det frem at hennes eldste datter, Andrine Hegerberg, var involvert i kontroversene den gangen:

Fotballmamma av Gerd Stolsmo

FOTBALLMAMMA: Fredag ble boken til Gerd Stolsmo lansert.

Foto: Kagge Forlag

«Selv hadde Andrine gått ut av EM med en mørk sky hengende over seg: en anklage om alvorlig regelbrudd. På treningsanlegget til Birmingham en fredag i september, to måneder etter EM, ble hun oppringt av Martin Sjögren og en av teamlederne fra EM på høyttaler. Landslagstreneren hevdet at de, gjennom en 100 prosent sikker kilde, hadde fått høre at hun gjentatte ganger var observert på nattetid sammen med en ansatt fra TV 2.»

Landslagssjefen bekrefter hendelse i EM

Dette skal Andrine Hegerberg ha avkreftet. Stolsmo skriver at datteren istedet møtte en bekjent i TV 2 den kvelden Norge røk ut av EM, men at hun hadde overholdt regelen om ro innen klokken 23 alle øvrige kvelder.

På spørsmål om hva som skjedde under EM, svarer landslagssjef Martin Sjögren følgende:

– Det som skjedde i EM var personalpolitiske ting. Jeg kan ikke kommentere enkelthendelser. Det får bli mellom de som var involvert, sier Sjögren.

Har du hatt samtaler med Andrine Hegerberg i etterkant?

Landslaget i fotball kvinner trener i Belfast

BEKREFTER HENDELSE: Martin Sjögren bekrefter at det var en sak i etterkant av EM i 2017, men vil ikke si noe om hva den gikk ut på.

Foto: Peter Morrison / NTB scanpix

– Ja.

Om hva da?

– Om det som skjedde.

Men du vil ikke si hva skjedde?

– Nei. Det får være mellom meg og Andrine. I og med at alt som handler om personalsaker behandles internt.

Gerd Stolsmo skriver at det ble fremstilt som om ting skjedde flere ganger, men ifølge Gerd skjedde det bare én gang at hun var oppe litt lengre og det etter at alle kampene var spilt. Er hennes (Gerd Stolsmos) versjon riktig?

– Jeg vil egentlig ikke kommentere det. Det handler om ting som vi holder mellom de som var involvert. Det er jeg som har et ansvar, og så er det Andrine. Hva som kommer frem i en bok av en tredjepart, det vil jeg ikke kommentere, svarer Sjögren.

Savner en unnskyldning

Videre står det i boken at Sjögren ringte Andrine og sa at døren fortsatt stod åpen for henne, og da hun spurte hva som ville skje med anklagene om regelbrudd, skal hun ha fått til svar at NFF måtte jo stole på den andre parten også. Det skal ha vært siste gang Andrine og landslagssjefen hadde kontakt.

«Slik ble saken hengende i lufta, mens Andrines navn forsvant fra alle landslagslister. Saken henger der fortsatt, en for henne anonymt framsatt anklage om regelbrudd og dårlig oppførsel som aldri er blitt bevist, men som Andrine heller aldri har fått noen unnskyldning for.»

Andrine Hegerberg

VRAKET: Andrine Hegerberg avbildet i sin siste landskamp for Norge før hun ble vraket av landslagssjefen. Norge spilte mot Belgia i EM i 2017, og tapte 0–2.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Andrine ønsker ikke å si så mye mer om situasjonen enn det som står i boka, annet enn at det var en viktig del å ha med når det først skulle skrives en bok.

– Skal man fortelle historien kan man ikke skippe alt som har vært tøft, fordi det har ikke vært en dans på roser hele veien. Jeg håper at folk er interessert i andre ting enn bare de sakene som har kommet opp i media og det der, fordi det er en ganske liten bit av det, og det er viktig å få med hele storyen, sier Andrine Hegerberg til NRK.

Andrine Hegerberg

Ada og Andrine Hegerberg, her fra en fotballøkt på Lørenbanen tidligere i oktober.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Sjögren bekrefter uansett at hendelsen fikk konsekvenser for om hun ble tatt ut på laget eller ikke i perioden etter EM i 2017.

– Ja, det hadde det direkte da, frem til den samtalen. Men etter det har jeg vurdert andre spillere som bedre. Det er grunnen til at hun ikke er med nå – og ikke har vært med en stund.

Hva skal til for at hun kommer tilbake?

– Nå har hun havnet i en klubb der hun har fått spilletid. Det er et steg i riktig retning. Så er det en konkurransesituasjon. I den posisjonen har vi fått fine prestasjoner av dem som har spilt der. De har etablert seg mer og mer i klubb- og landslag. Det er en tøff konkurransesituasjon.

Men følger du med på henne?

– Ja, jeg følger med. Hun var på listen som vi vurderte inn mot VM. Vi tok andre avgjørelser som betydde at hun ikke var en av de 23 som vi tok ut, sier Sjögren.

Følte seg urettferdig behandlet

Da NRK møtte Andrine Hegerberg i Birmingham tre måneder etter EM i 2017, og etter at hun hadde blitt vraket fra to landslagstropper, fortalte Hegerberg at hun ikke visste hva landslagssjefen snakket om da han innrømmet interne utfordringer under mesterskapet.

Da sa hun at hun følte seg urettferdig behandlet, og at vrakingen hadde gått hardt inn på henne. Siden da har Andrine spilt i franske Paris Saint-Germain, der hun slet med å få spilletid, og nå italienske Roma, men har enn så lenge ikke fått flere kamper i landslagstrøya.

I mars i år fortalte 26-åringen fra Sunndalsøra at hun hadde gitt opp drømmen om landslagsspill og et nytt mesterskap. Hun ville da ikke kommentere om hun trodde den gjentatte vrakingen skyldtes utenomsportslige årsaker.

«Vi visste det kunne bli slik»

Selv om landslagssjefen i dag sier at det etter september 2017 har handlet om sportslige begrunnelser for at Andrine Hegerberg ikke spiller for landslaget, tror Gerd Stolsmo det kan ligge mer bak.

«For Andrine ble konsekvensen av at Ada trakk seg, omtrent slik vi hadde forutsett. Hun forsvant ut av landslaget. Vi visste at det kunne bli slik. Vi snakket om det før Ada tok avgjørelsen, og det var ikke vanskelig for Andrine å godta at Ada skulle trekke seg. Hun visste meget godt hva dette handlet om».

Men Sjögren følger altså med, også på Andrine.

– Vi ser en del av de ligaene, de vises ganske mye på TV. Vi har et gedigent reiseskjema med tanke på observasjonene som vi gjør, så så vi den kampen de (Andrines lag, Roma, red.anm.) spilte mot Milan (15. september), der vi også hadde Stine Hovland. Vi ser så mye kamper vi bare kan, sier Martin Sjögren.

Siste nytt

 • Agenten: Klopp uaktuell som Bayern München-trenen

  Liverpools avtroppende manager Jürgen Klopp vil ikke bli ny Bayern München-trener. Det sier hans agent onsdag.

  Onsdag ble det klart at Thomas Tuchel ikke får fortsette som trener hos det tyske storlaget etter endt sesong. Han hadde kontrakt med klubben i ytterligere ett år.

  Klopp sjokkerte en hel fotballverden i forrige måned da han fortalte at han gir seg som Liverpool-manager etter inneværende sesong. På det tidspunktet har han vært i jobben i nesten ni år.

  Etter onsdagens Tuchel-nyhet måtte Klopps agent avkrefte at klienten er aktuell for Bayern-jobben.

  – Jürgen Klopp vil ikke trene en klubb eller landslag for minst ett år etter denne sesongen. Slik er det bare. Hans standpunkt har ikke endret seg, sa agent Marc Kosicke til Sky TV.

  Klopp har tidligere trent Mainz og Borussia Dortmund i tysk fotball.

  (NTB)

  3clNnc0oat4
  Foto: AP
 • Sykling: O'Connor vant – Foss falt i sammendraget i UAE-Touren

  Australske Ben O'Connor vant 3. etappe i sykkelrittet UAE Tour. Tobias Foss endte 20 sekunder bak vinneren i mål oppe på fjellet Jebel Jais.

  Den 3. etappen i verdenstourrittet var på 176 kilometer og gikk fra Al Marjan til Jebel Jais. Den ble avsluttet med en sammenhengende stigning på rundt 30 kilometer opp på fjellet Jebel Jais. Toppen ligger 1489 meter over havet.

  Det var likevel bare en gjennomsnittsstigning på pene 5,6 prosent.

  Ineos-rytter Tobias Foss satt langt framme i feltet underveis, men det holdt derimot ikke helt for syklisten fra Vingrom da O'Connor satte opp farten mot slutten. UAE-rytteren Jay Vine tok annenplassen og tok over sammenlagtledelsen. Han er elleve sekunder foran landsmann O'Connor.

  Foss falt fra sin fjerdeplass til sjuendeplass i sammendraget. Det skiller 33 sekunder opp til ledende Vine.

  Torstein Træen (Bahrain-Victorious) var også med i finalen, men også han måtte slippe noen sekunder på slutten.

  Vegard Stake Laengen var som vanlig fartsholder for UAE-laget, men slapp seg ned mot slutten.

  (NTB)

  Tobias Foss under sykkel-NM i 2021.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Kjetil Rekdal ferdig som Omonia-trener etter én måned

  Det bekrefter klubben på egne hjemmesider. 10. januar ble trenerprofilen ansatt i kypriotiske Omonia. 42 dager senere er arbeidsforholdet avsluttet.

  «Vi informerer om at samarbeidet med Kjetil Rekdal er avsluttet. Vi takker herr Rekdal og ønsker ham lykke til i framtidig karriere»

  Slik lyder meldingen på klubbens Twitter-profil.

  På de fem siste kampene i den kypriotiske ligaen har han ledet Omonia til tre seire, én uavgjort og ett tap.

  Geir Frigård har vært med Rekdal på det kortvarige Kypros-oppholdet. De to var også en trenerduo i Rosenborg der Rekdal var ferdig i juni 2023.

  Kjetil Rekdal
  Foto: Joakim Halvorsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal