Hopp til innhold

Fikk hjelp av stjernepsykolog til langt på natt etter fadesen

Idrettspsykolog Britt Tajet-Foxell har hjulpet noen av Norges mest kjente utøvere. Nå bidrar hun inn mot landslaget i EM.

Norge

VOND KAMP: Her er de norske spillerne samlet etter 6-0-scoringen til England noen minutter før pause.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Tajet-Foxell er psykologen som har jobbet og jobber med flere av landets største idrettsstjerner. Hun er flere ganger blitt omtalt som «superpsykologen».

Landslagskaptein Maren Mjelde, som tidligere har jobbet med psykologen, forteller til NRK at det ble lange telefonsamtaler i natt.

Maren Mjelde

MØTTE PRESSEN: Maren Mjelde dagen derpå.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hun er veldig viktig. Hun har vært viktig i flere år. Hun var våken i natt, for å si det sånn. Vi tok noen telefoner og fikk gode ord. Det er en veldig god person for meg personlig og mange flere, sier Mjelde.

Caroline Graham Hansen har også brukt idrettspsykologen som sparringpartner.

– Veldig, veldig fin ressurs og person. Det er bra hvis folk tar initiativ og gjør det de trenger for å komme seg videre, sier Graham Hansen til NRK.

Erfaren

Tajet-Foxell har blant annet vært Therese Johaugs faste samtalepartner både før og etter skirenn. Det samme har hun vært for mange andre stjerneutøvere, deriblant Olaf Tufte og Marit Bjørgen, og andre landslag.

I tillegg til jobben hos Olympiatoppen jobber hun også ved The Royal Ballett i London, og er tilknyttet British Olympic Association.

Hun uttaler seg svært sjelden til pressen. I 2019 stilte hun imidlertid til et intervju med NRK.

– Bare Chanel-lukten i matsalen når hun er der. Det får deg i rett modus. På den rette tankegangen og det du skal gjennomgå i konkurranse, har Johaug sagt til NRK tidligere.

Brit Tajet-Foxell

PSYKOLOG: Britt Tajet-Foxell avbildet i forbindelse med et NRK-intervju i 2019. Dette er et av få intervjuer hun har gjort med pressen.

Foto: Mikal Aaserud / NRK

Var til stede

Landslagets mediesjef Halvor Lea henviser til Olympiatoppens sommersjef Marit Breivik på spørsmål om idrettspsykologens rolle under EM. Han forteller imidlertid at Tajet-Foxell var til stede under mesterskapet, men at hun reiste hjem for noen dager siden.

Breivik forteller til NRK at Tajet-Foxell jobber med landslaget både på samling og hjemmefra i London.

– Dette er en arbeidsform hun benytter inn i de andre landslagene, også. Eksempelvis håndballkvinnene og roing, sier Breivik.

Ifølge Olympiatoppen er Tajet-Foxell spesialist på psykologi og skaderehabilitering.

Vonde følelser

Idrettspsykolog og mental trener i Vålerenga, Peder Daviknes, forklarer hvor viktig det er å ikke sitte inne med de vonde følelsene.

Det er lett å skamme seg, være ergerlig og lei seg. Det er ingen som sitter igjen med noe positiv følelse etter det her så det handler om å få frem følelser og tanker, få delt dem, bli sett i dem. Det er veldig nyttig å dele sånn at de ikke går rundt og føler seg alene i sine perspektiver. Å komme ut av dette som et kollektiv blir viktig, sier Daviknes

Peder Daviknes

MENTALTRENER: Peder Daviknes

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Idrettspsykologen forteller at det ligger mye læring i å gjøre feil, fordi man oftere går i dybden på ting. Derfor kan Norge komme positivt ut av fadesen.

Klarer man å hente ut god læring, og skyte fart ut av denne opplevelsen her så kan man stå bedre rustet i en kvartfinale mot et lag av samme kaliber som England.

Når en gruppe mennesker går igjennom noe traumatisk sammen, og kommer ut av det samlet, så kan det forsterke relasjoner og fellesskapsfølelsen.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal