Hopp til innhold

«​​​​​​Femme-mil»​​​​​​​ til folket

Den siste uka har brakt langrennssportens fremste merkevare i fare. Kvinnene kan vise veien videre – også her.

kaqBI8-3F8w

Hvorfor ikke la kvinnene også gå femmil? Kvinner har løpt maraton i mer enn 50 år, og de er mer enn kapable til å gå de samme fem milene som menn.

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

Dette skulle normalt vært året da de kvinnelige langrennsløperne på poetisk vis skulle utfolde seg i den norske nasjonalarenaen på selveste 8. mars. Slik skulle det ikke bli.

Og nok en gang er det lett å tenke det er mennenes skyld. At deres tradisjonsrike 50 km måtte flyttes fra lørdag til søndag. Og at kvinnene måtte tilpasse seg. Så enkelt var det heldigvis ikke. Kvinnene har ønsket å vise seg foran lørdagspublikummet. Og har blitt hørt.

Med det har de blitt eksponert for det som de siste årene har blitt en mer og mer sanseløse alkoholisering av lørdagsarrangementet i nasjonalarenaen.

Festing og drikking gjennom natten før femmila og videre under rennet er veldig langt fra nytt. Omfanget og intensiteten er likevel tatt til helt nye nivåer. Vi så det delvis igjen i går, tross anmodningene til publikum om å holde seg borte i år. Men kvinnene taklet det. Også dét, kan vi vel tillegge.

Symbolsk, norsk gravferd

Men det vi mest av alt fikk se, var et håp for fremtiden til hele Holmenkollen som langrennsmetropol. For den store utfordringen er ikke festingen i seg selv. Den er i stedet truslene om å fjerne hele tradisjonen med femmil. Og begrunnelsen er kvasi-sportslig.

Den er for krevende og for norsk. Og FIS-direktørens tanker har fått støtte. Fra landslagssjefer som Arild Monsen til løpere som Johannes Høsflot Klæbo.
Det er synd. Men forståelig.

Monsen er sprinttrener og tenker på vinnersjanser gjennom en sesong. Det gjør Klæbo også. Hans sjanser for å vinne foran et hjemmepublikum er større på alle andre distanser enn en femmil, som denne søndagens renn også viste.

Dagens konkurranse, innhyllet i det tristeste av Kollen-tåke, så da også mest av alt som en symbolsk gravferd for et nasjonalt klenodium.

whNbG7pwKaA

herrene Kollen-femmil innhyllet i tåke - et symbolsk gravferd for et nasjonalt klenodium.

Foto: Annika Byrde / Annika Byrde

«Femme-mil» er fremtiden

Likevel er det mye som taler for å se femmil i Holmenkollen som en viktig del av løsningen for sportens utfordringer, ikke som ett av sportens problemer.

Svaret er nemlig mer femmil, for å parafrasere Jens Stoltenberg. Det man burde jobbe for, også på 8. mars, er femmil i Holmenkollen for både kvinner og menn.

Det er to grunner til det. Den viktigste er like neglisjert som den er banal: Kvinnene kan, og kvinnene vil. Det siste lar jeg stå som en påstand. Det er ikke alle som er enige. Men litt må man tillate seg, også som mann.

Kvinnenes tremil i Holmenkollen i 2020 var uansett langrenn på sitt mest spektakulære, selv uten tilskuere inne på selve stadion.

Da vi fryktet enda en Johaug-demonstrasjon - med all respekt for hennes unike styrke - får vi i stedet en oase av uventet spenning den siste mila. Slikt gjør inntrykk på oss.

Der vi fryktet enda en total norsk dominans, var det løpere fra 7 nasjoner blant de 10 beste. Therese Johaug på andreplass er eneste norske blant disse, på en uheldig taktisk dag eller ei. Slik er idretten, heldigvis.

rhds2vqRSmE

Skifest eller fyllefest? Kanskje begge deler. Det hade uansett ikke blitt mindre fest om også kvinnene fikk gå femmil i Holmenkollen.

Foto: Vidar Ruud / Vidar Ruud

Hvordan løpet hadde sett ut om det var en kraftprøve på ytterligere 20 km er det ingen som vet. Og det har blitt diskutert i mange år. Men det er på tide vi finner ut av det. De to mest spennende og minst forutsigbare distanserennene for kvinnene denne sesongen er også de lengste. Kvinnelige langrennsløpere er også fysisk mer enn kapable til å gå de samme, magiske fem milene som mennene på ski. Som de har vist i maraton i mer enn 50 år.

Femmil for begge kjønn i Holmenkollen ville skape en unik - og likestilt - årlig langrennsfest ingen ville klare å forholde seg likegyldig til. Forhåpentligvis flankert av titusener av overstadig glade, men moderat berusede, tilskuere, slik man ikke opplever det noe annet sted i verden.

Den unike opplevelsen

Det andre argumentet er at langrennssporten trenger sine søyler. Mer enn noen gang.
Femmila i Holmenkollen er én av de viktigste. Det må ryddes plass i løpernes kalender, og det bør også, som NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn lanserte overfor VG, bli gitt ekstra verdenscuppoeng og ekstra premier for denne typen unike kraftanstrengelser.

Dette er intet vanlig langrenn. Dette er noe for de helt spesielle. Derfor må rennet også behandles spesielt - ikke ut fra romantikk, men estetikk og opplevelsen av en spesiell begivenhet.

Karlsson og Johaug

Frida Karlsson spurtslo Therese Johaug på kvinnenes tremil i Holmenkollen lørdag. Hvordan hadde det blitt om kvinnene gikk fem mil?

Femmila i Holmenkollen er på sitt beste en av disse opplevelsene som gjør at man får dem med seg, uansett hvor lite interessert man er samtlige dager i resten av året - på samme måte som nyttårskonserten i Wien, Super Bowl eller Last night of the proms i Royal Albert Hall.

Og den blir enda mer spesiell hvis den også blir for kvinnene, som dagen i dag til de grader også er det.

Som gjør at vi til slutt må benytte anledningen til noen ydmyke oppfordringer.

1) Få denne dekan Ivar Prydz Gladhaug til å skjønne det alle andre for lengst har skjønt: Verden er ikke lenger bygd på dogmer og regelrytteri. Astrid Uhrenholdt Jacobsen må få dra til verdenscupavslutningen i stedet for å bli tvunget inn i noen dagers praksis, åpenbart basert på mannlig markeringsbehov.

2) Lederen for Holmenkollen Skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy, må få all den støtten hun trenger i jobben med å begrense de langsiktige skadene på skifestivalen av årets stenging av arenaene. Inkludert å gi publikum billettpengene tilbake.

3) La dette bli den siste sesongen uten at Marit Bjørgen er en del av det offisielle langrenns-Norge. Våre løpere hadde aldri droppet å bytte ski på 30-kilometeren hvis Marit Bjørgen var med og bestemte. Sånn er det bare.

4) Gratulerer med dagen, kvinner. Dere er best. Snart også på femmil.

Siste nytt

  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal