Hopp til innhold

Tårevåt Jacobsen nektes Canada-tur – treneren irritert på universitetsledelsen

HOLMENKOLLEN (NRK): Tårene rant etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen var ferdig med tremila på hjemmebane. Fordi det trolig var hennes siste verdenscuprenn for sesongen – selv om hun vil gå flere. Og det kan ha vært hennes siste verdenscuprenn noensinne.

GRÅTKVALT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen i et NRK-intervju etter tremila i Holmenkollen lørdag.

Heming-jenta klarte nemlig ikke å holde tårene tilbake da hun møtte pressen etter 16. plassen lørdag. Stemmen brast flere ganger. Det var emosjonelt av flere grunner.

– For min del blir det siste verdenscuprennet i sesongen, så … det var litt kjedelig at det skulle bli sånn, men det er alltid gøy å gå i Kollen likevel, sier hun innledningsvis.

Fikk avslag på søknad

Hadde det vært opp til Uhrenholdt Jacobsen hadde hun gått verdenscupavslutningen også. Landslaget reiser nemlig førstkommende onsdag til Canada, videre til USA og tilbake til Canada for å gå sesongens siste konkurranser. Jacobsen skulle der har kjempet om pallplass i verdenscupen sammenlagt.

Det er en reise som tar rundt 11-12 dager.

Men 32-åringen får ikke dra.

– Jeg skal begynne i praksis på mandag, og har søkt om å få være litt mer borte enn det som egentlig er tillatt innenfor reglene.

– Men jeg må forholde meg til de retningslinjene som ligger der, og har ikke fått lov av universitetet til å reise, og det er greit, jeg må forholde meg til det. Pallen sammenlagt ryker jo da, men det er på en måte lite i den store sammenhengen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen i Holmenkollen 7. mars 2020

VAR SPREK: Uhrenholdt Jacobsen følte seg bra underveis i lørdagens konkurranse, men måtte gi tapt for 15 andre til slutt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scan

Irritert Iversen

For den neste perioden venter det nemlig praksisjobbing på sykehus for medisinstudent Jacobsen. Jacobsen har selv bedt om fri. Der har hun fått kontant nei – selv etter at hun har klaget på avgjørelsen, forteller landslagstrener Ole Morten Iversen. Det handler om at hun ikke kan overstige en viss fraværsgrense.

Svaret fra det medisinske fakultet faller i dårlig jord hos landslagstreneren.

– Jeg er veldig overrasket og skuffet over det svaret. På høyeste nivå fronter vi det å kombinere utdanning og toppidrett. Og at vi skal være stolt av det. Når en av verdens beste skiløpere ikke får fullføre sesongen og kjempe om topp tre sammenlagt, så er jeg skuffet over svaret, sier han.

– Når Olympiatoppen og Idrettsforbundet (NIF) skal tilrettelegge for at folk skal få seg god utdannelse og samtidig drive toppidrett... Og så får du den i fleisen. Det harmonerer ikke med de fine ordene andre sier.

1XtEJpp9JHk

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere i sesongen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Forelagt Iversens synspunkter, sier dekan Ivar Prydz Gladhaug at det medisinke fakultet forholder seg til regelverket.

– Utover det kommenterer jeg ikke det, sier Gladhaug til NRK.

Skulle hatt svar «i går»

Etter avslaget Uhrenholdt Jacobsen selv har fått, har Skiforbundet også tatt affære. Langrennssjef Espen Bjervig sier at de har sendt en egen søknad om at hun skal få avvike fraværsreglene. Uten å få svar ennå.

– Dere drar onsdag. Burde dere fått svar for lenge siden?

– Vi skulle helst hatt svar «i går». Vi får håpe det kommer, sier Bjervig.

Uhrenholdt Jacobsens tårer handlet altså ikke bare om at det trolig var hennes siste verdenscuprenn denne sesongen.

Hun ble – i likhet med Therese Johaug – offer for den norske strategien om å ikke bytte ski underveis. Hun følte seg i meget godt slag og mener selv hun hadde en langt bedre plassering inne.

VZogvyfghIw

SKUFFET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, her etter tremila i Holmenkollen lørdag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpi

Kan ha gått sitt siste verdenscuprenn

Det er også alltid et spenningsmoment på tampen av hver sesong hvorvidt Uhrenholdt Jacobsen klarer å fortsette å kombinere toppidrett og utdanning.

Trener Iversen er klar på at svært få hadde klart å gjennomføre det eleven har gjort i år. Han mener det har vært et knallhardt kjør på flere fronter og har blant annet blitt overrasket over hvor mange timer det står i treningsdagboka i tøffe eksamensperioder.

Iversen sier de ikke har snakket så mye om den kommende VM-sesongen.

Hovedpersonen selv svarer slik på om hun neste år kommer tilbake for å gå for fulle Kollen-tribuner.

– Det er vel det jeg er veldig, veldig usikker på, og som gjør at det er ekstra følsomt akkurat nå. For det kan godt hende det var mitt siste verdenscuprenn.

Så vil tiden vise i april og mai måned om Uhrenholdt Jacobsen fortsetter karrieren som skiløper.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal