Hopp til innhold

Tårevåt Jacobsen nektes Canada-tur – treneren irritert på universitetsledelsen

HOLMENKOLLEN (NRK): Tårene rant etter at Astrid Uhrenholdt Jacobsen var ferdig med tremila på hjemmebane. Fordi det trolig var hennes siste verdenscuprenn for sesongen – selv om hun vil gå flere. Og det kan ha vært hennes siste verdenscuprenn noensinne.

GRÅTKVALT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen i et NRK-intervju etter tremila i Holmenkollen lørdag.

Heming-jenta klarte nemlig ikke å holde tårene tilbake da hun møtte pressen etter 16. plassen lørdag. Stemmen brast flere ganger. Det var emosjonelt av flere grunner.

– For min del blir det siste verdenscuprennet i sesongen, så … det var litt kjedelig at det skulle bli sånn, men det er alltid gøy å gå i Kollen likevel, sier hun innledningsvis.

Fikk avslag på søknad

Hadde det vært opp til Uhrenholdt Jacobsen hadde hun gått verdenscupavslutningen også. Landslaget reiser nemlig førstkommende onsdag til Canada, videre til USA og tilbake til Canada for å gå sesongens siste konkurranser. Jacobsen skulle der har kjempet om pallplass i verdenscupen sammenlagt.

Det er en reise som tar rundt 11-12 dager.

Men 32-åringen får ikke dra.

– Jeg skal begynne i praksis på mandag, og har søkt om å få være litt mer borte enn det som egentlig er tillatt innenfor reglene.

– Men jeg må forholde meg til de retningslinjene som ligger der, og har ikke fått lov av universitetet til å reise, og det er greit, jeg må forholde meg til det. Pallen sammenlagt ryker jo da, men det er på en måte lite i den store sammenhengen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen i Holmenkollen 7. mars 2020

VAR SPREK: Uhrenholdt Jacobsen følte seg bra underveis i lørdagens konkurranse, men måtte gi tapt for 15 andre til slutt.

Foto: Vidar Ruud / NTB scan

Irritert Iversen

For den neste perioden venter det nemlig praksisjobbing på sykehus for medisinstudent Jacobsen. Jacobsen har selv bedt om fri. Der har hun fått kontant nei – selv etter at hun har klaget på avgjørelsen, forteller landslagstrener Ole Morten Iversen. Det handler om at hun ikke kan overstige en viss fraværsgrense.

Svaret fra det medisinske fakultet faller i dårlig jord hos landslagstreneren.

– Jeg er veldig overrasket og skuffet over det svaret. På høyeste nivå fronter vi det å kombinere utdanning og toppidrett. Og at vi skal være stolt av det. Når en av verdens beste skiløpere ikke får fullføre sesongen og kjempe om topp tre sammenlagt, så er jeg skuffet over svaret, sier han.

– Når Olympiatoppen og Idrettsforbundet (NIF) skal tilrettelegge for at folk skal få seg god utdannelse og samtidig drive toppidrett... Og så får du den i fleisen. Det harmonerer ikke med de fine ordene andre sier.

1XtEJpp9JHk

LANDSLAGSTRENER: Ole Morten Iversen, her avbildet tidligere i sesongen.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Forelagt Iversens synspunkter, sier dekan Ivar Prydz Gladhaug at det medisinke fakultet forholder seg til regelverket.

– Utover det kommenterer jeg ikke det, sier Gladhaug til NRK.

Skulle hatt svar «i går»

Etter avslaget Uhrenholdt Jacobsen selv har fått, har Skiforbundet også tatt affære. Langrennssjef Espen Bjervig sier at de har sendt en egen søknad om at hun skal få avvike fraværsreglene. Uten å få svar ennå.

– Dere drar onsdag. Burde dere fått svar for lenge siden?

– Vi skulle helst hatt svar «i går». Vi får håpe det kommer, sier Bjervig.

Uhrenholdt Jacobsens tårer handlet altså ikke bare om at det trolig var hennes siste verdenscuprenn denne sesongen.

Hun ble – i likhet med Therese Johaug – offer for den norske strategien om å ikke bytte ski underveis. Hun følte seg i meget godt slag og mener selv hun hadde en langt bedre plassering inne.

VZogvyfghIw

SKUFFET: Astrid Uhrenholdt Jacobsen, her etter tremila i Holmenkollen lørdag.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpi

Kan ha gått sitt siste verdenscuprenn

Det er også alltid et spenningsmoment på tampen av hver sesong hvorvidt Uhrenholdt Jacobsen klarer å fortsette å kombinere toppidrett og utdanning.

Trener Iversen er klar på at svært få hadde klart å gjennomføre det eleven har gjort i år. Han mener det har vært et knallhardt kjør på flere fronter og har blant annet blitt overrasket over hvor mange timer det står i treningsdagboka i tøffe eksamensperioder.

Iversen sier de ikke har snakket så mye om den kommende VM-sesongen.

Hovedpersonen selv svarer slik på om hun neste år kommer tilbake for å gå for fulle Kollen-tribuner.

– Det er vel det jeg er veldig, veldig usikker på, og som gjør at det er ekstra følsomt akkurat nå. For det kan godt hende det var mitt siste verdenscuprenn.

Så vil tiden vise i april og mai måned om Uhrenholdt Jacobsen fortsetter karrieren som skiløper.

Siste nytt

 • Juniorjentene til VM-finale

  Norge banket Nederland 32-23 og innkasserte finalebillett i junior-VM i håndball for kvinner. Tittelkampen spilles mot Ungarn søndag.

  Det sto 14-14 etter første omgang, men etter hvilen ble Nederland løpt i senk av de norske juniorjentene.

  Martine Andersen og Johanne Nypan noterte begge seks mål i fredagens semifinale i slovenske Celje. I mål hadde June Krogh rundt 50 i redningsprosent.

  – I 25 minutter i annen omgang pakket vi fullstendig igjen, og det er det som avgjør, sa landslagstrener Tore Johannessen til handball.no etter seieren.

 • Nepomnjasjtsjij én remis unna ny VM-kamp

  Jan Nepomnjasjtsjij trenger kun et halvt poeng fra sine to siste partier for å vinne kandidatturneringen i sjakk. Sammenlagtseier gir VM-spill i 2023.

  Russeren spilte remis i fredagens møte med Hikaru Nakamura (USA). Han har plukket 8,5 av 12 mulige poeng.

  Det skiller to poeng ned til nettopp Nakamura på andreplass. Mye skal gå galt om «Nepo» ikke står igjen som turneringsvinner i Madrid. Han kan avgjøre det søndag med hvite brikker mot ungarske Richard Rapport.

  Skulle det bli tap, har Nepomnjasjtsjij en matchball til dagen etter. Da møter han Jan-Krzysztof Duda fra Polen.

  31-åringen vant også i fjor kandidatturneringen, og det gjorde ham til utfordrer mot Magnus Carlsen i VM-kampen i Dubai før jul. Der ble det klar norsk seier (7,5-3,5).

  Det er langt ifra sikkert at det blir en reprise av duellen i første halvdel av 2023. Carlsen har uttalt seg tvilende til å stille i VM for sjette gang. Han har vært verdensmester i langsjakk uavbrutt siden 2013. (NTB)

  Jan Nepomnjasjtsjij
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Kampfiksingsenhet kobler seg på etter avsløring om pengetilbud i friidretts-NM

  Gular-løperne ble tilbudt penger for å hjelpe en konkurrent til en bedre tid på 1500-meteren i NM i Stjørdal sist helg. Lotteritilsynet skal se på saken.

  Det melder Bergensavisen. I første omgang vil tilsynets kampfiksingsenhet gå i dialog med Norges idrettsforbund.

  – Med forbehold om at vi ikke har oversikt over hele hendelsesforløpet, så finner vi det alvorlig dersom deltakere i en idrettskonkurranse utfører en handling som kan fjerne hele eller deler av den usikkerhet som er forbundet med konkurranser. Dersom det i tillegg involverer betaling, ser vi på det som svært alvorlig, skriver enhetsleder Eirik Haugen Tysse i en e-post til BA.

  Tre Gular-utøvere var kvalifisert til 1500-meterfinalen: Bjørnar Sandnes Lillefosse, Mats Hauge og Eivind Trym Wikshåland. I finalen skulle også Tjalves Ferdinand Kvan Edman løpe.

  BA meldte fredag at Wikshåland noen timer i forkant ble oppringt av Tjalve-trener Eirik Førde, som tilbød Gular-trioen penger for å hjelpe Edman til en god tid slik at han kom med på rankingen til VM.

  – Jeg sa at jeg ikke var villig til å ofre meg selv i finalen mot betaling. Der ville jeg kjempe for min egen plassering, sier Wikshåland til avisen.

  – Det ble aldri sagt noe om pris, men vi oppfattet det som et seriøst tilbud, forklarer Lillefosse.

  Tjalve-trener Førde sier at de vurderte det fordi Edman var nære VM-plass.

  – Vi prøvde å se om noen hadde mulighet til å dra i 600 meter slik at Ferdinand slapp å dra hele veien selv. Det var det eneste vi tenkte. Poengsanking er veldig viktig, og Ferdinand var helt på vippen til VM-plass, forklarer Førde.

  Edman løp likevel inn til 3.-plass på en god nok tid og er med i Norges VM-tropp i Eugene senere i juli. (NTB)

  NM friidrett Stjørdal
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste