Kritisk til Kollen-femmila: – Ein kan sette spørsmålsteikn ved underhaldningsverdien

Det er intern usemje i det norske kvinnelandslaget om ei femmil burde stå på verdscupprogrammet. Bra med diskusjon, meiner landslagstrenaren.

Dc1VmhuKuBA

STØTTAR DISKUSJON: Landslagstrenar, Sjur Ole Svarstad, er skeptisk til femmil for kvinner.

– Det er utruleg langt og det tar på kroppen, seier Kristin Austgulen Fosnæs til NRK, etter å ha fullført femmila i Holmenkollen.

VnP_3YqSBnE

FEKK DET TUNGT: Kristin Austgulen Fosnæs var blant dei som fekk det tungt under femmila i Holmenkollen.

– Der er eg vel klinkande på at, ja, eg synest at femmil er ein heftig distanse, seier Astrid Øyre Slind.

For andre gong i historia blei ei femmil for kvinner gjennomført. For Fosnæs blei rennet ein tung affære. For Slind ein opptur.

Fosnæs blei nummer 26, over 10 minutt bak svenske Frida Karlsson, som vann rennet.

– Dette vil eg gjere igjen, ikkje nå og ikkje i morgon, men spør meg igjen om eitt år, seier Frida Karlsson til NRK.

Karlsson innrømmer at åtvaringar om ein femmil-sprekk gjorde ho litt usikker.

– Eg blei ganske overraska da eg fekk ei luke der, men så tenkte eg: ingen hugsar ein feiging.

Beste norske var Slind, som blei nummer sju.

Nest beste norske blei Heidi Weng på ein 15. plass, men ho var seks minutt bak Karlsson.

Verdenscup i Holmenkollen 2024

Weng har tidlegare sagt til NRK at ho meiner ei femmil ikkje har noko å gjere på konkurranseprogrammet i verken verdscup eller i meisterskap. 32-åringen, som har 111 pallplassar i verdscupen, meiner at ei tremil er meir enn langt nok.

Etter rennet i Kollen kan ikkje Fosnæs gjere anna enn å seie seg einig.

– Eg slenger meg på Heidi Weng nå, seier 23-åringen.

– Den meininga fekk du etter dagens renn?

– Eg fekk han i alle fall ikkje mindre etter dagens renn.

Den svenske langrennsløperen Frida Karlsson spurter inn til sin første seier på femmila i Holmenkollen.

Bra dei diskuterer litt

Ei undersøking frå 2018 viser at berre 8,1 prosent av dei kvinnelege verdscupløparane ønskte at dei skulle gå same distanse som mennene. Likevel vedtok Det internasjonale Skiforbundet (FIS) I 2022 at kvinner og menn skal gå same distanse. Blant anna femmil.

Landslagstrenar for kvinnene, Sjur Ole Svarstad, meiner at dei må forhalde seg til at det står femmil på programmet.

– Det er bra det at dei diskuterer litt, seier landslagstrenaren og halde fram:

– Så får det vere opp til dei som ser på å måle underhaldningsverdien av ei femmil kontra ei tremil, men det er i alle fall femmil vi må forhalde oss til, nå til dags.

Cross-Country Skiing, FIS World Cup, Canmore, Women's 20km

– Men kva meiner du? Er det langt?

– Eg tenker jo ved enkelte høve og på enkelte føre, så kan ein sette spørsmålsteikn ved underhaldningsverdien i det, det kan ein, men det kan jo variere. I fjor var det ei veldig tett og jamn femmil her. Det er sånn som kan variere frå gong til gong.

Ueinige

Slind var blant dei som lenge klarte å tukte svenskane under femmila i Kollen, men da Karlsson rykte frå var òg Team Aker Dæhlie-løparen sjanselaus.

Likevel er ho tydeleg på at ei femmil har fleire spennande moment.

– For det første blir det eit taktisk meir spennande renn. For det andre set det kravet til både ernæring og posisjonering undervegs i løpet, påpeikar ho.

qjlFHG23yjM

INTERN USEMJE: Astrid Øyre Slind vil gjerne ha femmil for kvinner. Det vil ikkje Heidi Weng.

– Kva tenker du om at ikkje alle synest det same?

– Alle er ikkje einige i verda og det er jo heilt greitt, det. Men akkurat femmila i Kollen er det noko stort over. Når du søker på gamle skiløparar, så får du opp talet på medaljar i OL og VM, og talet på sigrar i Kollen. Det seier noko om statusen til femmila. Eg synest ikkje at ei tremil har den same statusen, så eg synest det er kult at vi får gå fem, påpeikar ho.

Landslagstrenaren, på si side, forstår at både Weng og Fosnæs er skeptiske.

– Ja, det kjem litt an på kor tett rennprogrammet er. Nå har vi jo mange konkurransar neste veke òg, for dei som skal gå alt så er det hektisk. Men det er jo nokon som klarer det òg, så vi får berre stå på, seier han vidare.

I år stilte Noreg med 12, av i alt 37 utøvarar på femmila. Berre Slind blei topp ti.

Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

• Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

Kristian Thorstvedt
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

Hugo Vetlesen
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.