Hopp til innhold

Mener Brasil gjorde enorm Neymar-tabbe før sjokktapet

Kroatia har blitt laget man for enhver pris ikke vil ut i ekstraomganger og straffesparkkonkurranse mot. Da det hele skulle avgjøres, fikk superstjernen Neymar aldri sjansen for Brasil.

Neymars tårer 2

Neymar satt oppløst i tårer på gresset da nederlaget var et faktum. Etter kampen slapp superstjernen en liten bombe i intervjuene:

Han kan være ferdig på det brasilianske landslaget.

– Jeg vil ikke lukke døren for landslaget, men for å være ærlig vet jeg ikke om jeg kommer tilbake. Jeg trenger tid til å tenke. Jeg må være litt med familien, tenke og samle krefter, så må jeg bestemme meg om fremtiden, sier Neymar foran NRK og de andre mediehusene i Qatar.

– Nå er det vanskelig å si noe. Vi må analysere hva som er best for meg og best for landslaget, la han til.

– Det er det dummeste jeg vet om

Et valg mange stusser over, er at Neymar, som trolig var skytter nummer fem, aldri fikk muligheten fra ellevemetersmerket.

Det får hard medfart av flere eksperter, som mener det var en tabbe av Brasils trener at 30-åringen ikke fikk skyte.

– Det er det dummeste jeg vet om. Gi meg en god grunn til at din beste straffeskytter ikke skal ta første straffe, og din nest beste andre. Det viser seg jo gang på gang at straffe nummer fem ikke blir tatt. Det finnes sikkert noen fakter fra enkelte inni her, en drøm om å ta femte og bli helt. men man kommer ikke dit da, sier NRKs fotballekspert Kristoffer Løkberg.

Brasil-trener Tite gikk rett ut av banen etter tapet, mens spillerne satt igjen ute på banen. Etter kampen trakk han seg fra stillingen, ifølge flere brasilianske medier.

– Det er et smertefullt tap, men jeg får fred med meg selv. Det er slutten på en æra, sier han på pressekonferansen etter kampen, ifølge O Globo.

APTOPIX WCup Croatia Brazil Soccer

NÅDESTØTET: Her har Marquinhos bommet på Brasils siste straffe og blir omringet av jublende kroater.

Foto: Petr David Josek / AP

Tidligere Manchester United-spiller Rio Ferdinand, som sitter i studio hos BBC, skriver at valget om å sette Neymar sist også ble et tema hos dem.

– Nå står Neymar igjen og tenker «hva om».., skriver Ferdinand på Twitter.

Tysklands tidligere landslagssjef Jürgen Klinsmann stemmer i. Hadde han vært sjef, hadde han sørget for at Neymar fikk muligheten.

– Neymar ville vært min første straffeskytter. Du trenger ham til å sette tonen, sier Klinsmann til BBC.

NRKs fotballekspert Åge Hareide har lang fartstid som trener, og var selv med på å tape på straffer mot Kroatia i forrige VM. Da som Danmarks landslagstrener. Slik tenker han rundt bruken av stjernespillerne i strafferkonkurranser.

Neymars tårer 2

HYLGRÅT: Neymar var utrøstelig etter tapet mot Kroatia. Stjernespilleren satt oppløst i tårer på gresset.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

– Det er en vurdering om de skal skyte sist eller først. Du satser, og du planlegger for at du skal skyte fem ganger, du gjør jo det. Vanligvis, hvis du lærer av sånne straffekonker, så seter du dem som regel midt, så du får dem til å skyte. Alle de beste straffeskyterne bør jo skyte, sier han.

I EM 2012 sparte Portugal Cristiano Ronaldo til sist i EM-semifinalen mot Spania. Heller ikke da fikk lagets største stjerne ta straffe, men se laget ryke på hodet ut av en stor turnering.

Etter kampen kom lagkameratene bort for å trøste Neymar, som noen minutter tidligere så ut til å bli helten for Brasil.

Neymar tangerte Pelé

Fotballstorheten hadde stanget mot Kroatia, som hadde en umulig Dominik Livakovic mellom stengene. Ikke før på overtid av første ekstraomgang klarte de å overliste keeperen.

Les også: Portugal-sjefen avslører Ronaldo-konfrontasjon: – «Er det en god idé?»

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - South Korea v Portugal
FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - South Korea v Portugal

Da tryllet Neymar frem den nødvendige mengden magi. 30-åringen var selv arkitekten bak scoringen, der han kombinerte presist og effektivt med lagkameratene for å trenge gjennom kroatenes forsvar.

Plutselig var Livakovic siste hinder på vei mot scoring. Tidligere i kampen hadde Neymar skutt – og blitt stoppet. Denne gangen rundet han elegant keeperen og plasserte ballen i nettaket.

Det var hans 77 mål for Brasil. Det er like mange som legendariske Pelé, som er innlagt på sykehus for behandling under VM.

Neymar-mål

SIKKER: Her setter Neymar inn 1–0.

Foto: Manu Fernandez / AP

– En sensasjonell scoring, skriver den tidligere England-spissen Gary Lineker på Twitter etter brassens 77. landslagsmål.

– Det er en bombe

Men det var ikke over. Kroatia tynte ut det siste av krefter på en kontring, og med deres første skudd på mål i kampen lykkes de. En enorm kontrast til Brasil, som hadde stanget og stanget.

Bruno Petkovic satte bredsiden til etter 117 minutter og ballen fikk en styring som fullstendig overlistet Alisson.

Kampen gikk til straffesparkkonkurranse. Der viste kroatene som de kaldeste, og Brasil-spillerne brast sammen i gråt. De er ute av VM.

– Vi har hatt bøttevis av store overraskelser i dette VM-et her, men dette er det største. Det er en bombe at Brasil taper mot Kroatia, sier Drillo.

Etter kampen møtte NRK forsvarshelten Josip Juranovic, som var høyt oppe etter seieren. Tidligere i mesterskapet antydet Kroatias trener at spillerne var slitne. Det avviser Juranovic.

– Du kan se etter disse to kampene at vi ikke er slitne.

– Var det bare «mindgames»? spør NRK.

– Nei. Men kanskje vi ikke spilte så mange kamper, men at forberedelsene var litt tøffe for beina og alt, sier Juranovic.

3lirm3t7BeM

SLO UT BRASIL: Her jubler Kroatias spillere for avansement til semifinale i VM. Brasil er slått ut.

Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Keeperhelt frustrerte Brasil-stjernene

Hos Portugal er 37 år gamle Cristiano Ronaldo i ferd med å fases ut av laget. For Kroatia fremsto 37 år gamle Modric som fotballens Peter Pan, mens han utrettelig dikterte spillet mot mektige Brasil.

Det første forsøket på en karakteristisk Modric-pasning med utsiden av foten endte hos en motspiller. Deretter var Real Madrid-spilleren tilnærmet feilfri. Men kveldens kroatiske helt befant seg lengst bak på banen.

Modric

KAPTEIN: Luka Modric danset mellom brasilianerne og dikterte spillet på midtbanen.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Etter en rolig, avmålt første omgang, startet den andre med kaos. Først var stopperkjempen Josko Gvardiol nære ved å sette ballen i eget nett, men ble berget av keeper Dominik Livakovic. Sekunder senere ble en dobbeltsjanse fra Neymar og Vinicius jr. blokkert av heltemodige kroater.

I denne perioden av kampen fremsto Brasil som seg selv. Lekne, eksplosive og uforutsigbare. Neymar fikk nok en gigantisk mulighet, før Lucas Paquetá fikk brant en stor sjanse alene mot keeper. For i Kroatia-buret var Livakovic i ferd med å ferdigstille søknaden til prisen som banens beste spiller.

Neymar Livakovic

STJERNESTOPPER: Dominik Livakovic sto som en vegg i Kroatia-buret.

Foto: Martin Meissner / AP

Keeperen fortsatte å skape frustrasjon blant Brasils angrepsstjerner, som gikk tapende ut av nye dueller med kroaten. Alt de hadde å komme med, ble stoppet av Livakovic.

– Han har jo vært til de grader en matchvinner i den kampen her, kommenterte Norges tidligere landslagssjef Egil «Drillo» Olsen for NRK Radio, og mente at det ville være «en sensasjon» om kampen gikk til ekstraomganger.

Les også: Sterke reaksjonar etter dette VM-grepet: – Ein trussel mot stemninga

Fifa+-app fra tribunen
Fifa+-app fra tribunen

Kroatia til ekstraomganger – igjen

Kroatia gikk videre etter straffesparkkonkurranse i åttedelsfinalen og kvartfinalen i VM for fire år siden. I semifinalen avgjorde de etter ekstraomganger. Årets VM har tegnet seg på lignende vis, med straffeseier over Japan i åttedelsfinalen.

Heller ikke mot Brasil ble kampen avgjort etter 90 minutter.

Men denne gangen fikk Kroatia det tøffere i ekstraomgangen. Brasil hadde vært det suverene laget gjennom hele kampen, og da Neymar endelig fikk ballen i mål brøt det ut ellevill jubel blant et Brasil-publikum i flertall på tribunene.

Gleden stilnet imidlertid da Petkovics skudd seilet inn til 1–1. Kampen gikk til straffesparkkonkurranse, hvor kroatene nok en gang viste seg kaldest.

Les også: Trur desse gjer VM-spelarar sjuke – no tek fleire storlag grep

Air condition VM
Air condition VM

Siste nytt

 • Tsitsipas klar for finalen i Australian Open

  For første gang i karrieren skal greske Stefanos Tsitsipas spille i finalen i Australian Open.

  I semifinalen mot russiske Karen Khatsjanov vant han de to første settene 7-6(2), 6-4 og i det tredje settet fikk han to matchballer i tiebreaket. Khatsjanov snudde imidlertid 4-6 til 8-6 i tiebreaket og vant settet.

  Dermed måtte spillerne ut i et fjerde sett og der viste Tsitsipas seg som den klart sterkeste og vant 6-3.

  Med det sikret han seg også plassen i finalen, hvor han møter vinneren av kampen mellom Novak Djokovic og Tommy Paul.

  Mens Djokovic har vunnet 21 Grand Slam-titler tidligere, står både Tsitispas og Paul med null. Tsitsipas har én gang tidligere vært i finalen i en Grand Slam-turnering. Det var i 2021, da han tapte finalen i French Open mot nettopp Djokovic. Serberen snudde da kampen fra 0-2 til 3-2 i sett.

  Skulle Tsitsipas eller Djokovic vinne årets Australian Open, vil vinneren også ta over som verdensener.

  Stefanos Tsitsipas
  Foto: MANAN VATSYAYANA / AFP
 • Djokovics far dropper semifinalen etter flaggkontrovers

  Faren til Novak Djokovic hadde tenkt å se sin sønn spille semifinale i Australian Open, men holder seg unna etter uroen som har vært de siste dagene.

  – Familien min har gått gjennom krig, og vi ønsker bare fred. Jeg hadde ingen intensjon om å forårsake slike overskrifter eller forstyrrelser, sier Srdjan Djokovic i en uttalelse.

  Etter at Djokovic slo Andrej Rubljov i kvartfinalen, samlet en gruppe russere seg ved arenaen og viste støtte til Russlands president Vladimir Putin. Etter det har det florert av videoer i sosiale medier hvor pappa Djokovic blant annet holdt et stort russisk flagg mens han poserte for et bilde.

  Det er ikke klart om faren blir å se i en eventuell finale om det blir en ny seier for sønnen fredag.

  I forkant av fredagens semifinale mellom Novak Djokovic og Tommy Paul gikk den ukrainske ambassadøren Vasyl Myrosjnytjenko ut og mente faren burde bli utestengt fra Melbourne Park.

  Russiske flagg har allerede blitt bannlyst fra Australian Open etter at det ble observert blant publikum tidligere i turneringen.

  Tirsdag var det elleve måneder siden Russlands invasjon av Ukraina. (NTB/NRK)

  Australian Open Tennis
  Foto: Dita Alangkara / AP
 • Sagan gir seg som landeveisrytter på toppnivå i 2023

  33 år gamle Peter Sagan nærmer seg slutten av karrieren. På en pressekonferanse i forbindelse med rittet Vuelta a San Juan, kunne han fortelle at årets sesong blir hans siste på toppnivå som landeveisrytter.

  Det skriver Cyclingnews.com.

  Han vil fortsette karrieren også etter 2023, men i 2024 vil det være terrengsyklingen som står i fokus og OL i Paris som blir det store målet. Sagan deltok også i terrengsykling i OL i 2016.

  – Jeg har alltid sagt at jeg ønsker å avslutte karrieren min på terrengsykkelen, siden jeg startet karrieren min på terrengsykkelen, sier Sagan på pressekonferansen.

  Cyclingnews skriver videre at Sagan åpner for å kjøre noen ritt på landeveien også neste år, men at det ikke vil være på øverste nivå.

  – Jeg synes at tilhengerne mine og folket fortjener å få vite nå at dette blir min siste sesong på landeveien, sier Sagan.

  Slovaken er tre ganger verdensmester på landeveien og har blant annet vunnet 12 etapper i Tour de France, syv grønne poengtrøyer i samme ritt og monumentklassikerne Paris-Roubaix og Flandern rundt én gang hver.

  Sagan sykler for tiden på det franske TotalEnergies-laget, sammen med blant andre Edvald Boasson-Hagen.

  Peter Sagan
  Foto: Daniel Cole / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste