Hopp til innhold

Klæbo åpner for å gjøre som fotballgutta: – Noe vi blir nødt til å ta stilling til

HAFJELL/OSLO (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (24) håper langrennslandslaget kan gå sammen om et felles standpunkt før OL i Kina.

Johannes Høsflot Klæbo (til høyre) ønsker at laget skal ha et felles standpunkt før OL i Kina.

INSPIRERT: Johannes Høsflot Klæbo (til høyre) ønsker at laget skal følge etter Martin Ødegaard og fotballandslaget (til venstre) og vise hvilke verdier de står for.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er en greie som kommer til å rulle opp jo mer vi nærmer oss, og noe vi blir nødt til å ta stilling til, sier 24-åringen til NRK om neste års OL i Beijing.

– Jeg tror vi må sette oss ned hele gjengen, som et lag. Sammen med både trenere og støtteapparat og forbundet. Det er ikke én person som skal gå ut og gjøre noe, vi er nødt til å gjøre det som et lag. Jeg tror vi selvfølgelig skal bruke tid på dette i ukene og månedene som kommer, fortsetter Klæbo.

Tidligere i år gikk Gudmund Skjeldal ut og advarte de norske vinterstjernene om at de kan bli brukt i et politisk spill, og i slutten av mars gikk Ståle Solbakken ut og etterlyste støtte av andre idretter, etter at fotballandslaget har markert sin tydelige misnøye med at det kommende verdensmesterskapet i Qatar.

– For meg henger idrett og politikk sammen. Det er ikke kun i fotball. Det har akkurat vært et OL i Kina, og det kommer et OL i Kina. Det kan ikke være sånn at de gutta her må ta hele byrden videre på sine skuldre, sa Solbakken.

Herrelandslaget i fotball markerer mot VM i Qatar

TYDELIGE: Herrelandslaget i fotball under en markering mot VM i Qatar.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB

Avventende Johaug

Klæbo har fått med seg fotballandslagets markeringer de siste ukene, og han utelukker ikke at langrennsgjengen kan finne på noe tilsvarende.

– De tar et ansvar, og det er viktig, sier langrennsstjernen om Martin Ødegaard og co.

– Kommer dere til å følge opp?

– Det er sikkert mye man kan gjøre. Det viktigste er at man er reflektert over det, og at vi som lag klarer å vise hva som er viktig for oss. Hvilke verdier vi skal stå for. Det er dét det handler om her, og det skal vi selvfølgelig bruke tid på, sier en engasjert Klæbo.

Johaug

AVVENTENDE: Therese Johaug.

Foto: Lise Åserud / NTB

Lagvenninne Therese Johaug har foreløpig ikke reflektert over at de kommende olympiske lekene skal være i et land som har mange av de samme menneskerettighetsproblemene som Qatar.

– Nei, det har jeg ikke tenkt så mye på, for å være ærlig, svarer Johaug.

– Jeg må sette meg mer inn i det før jeg skal mene noe, legger hun til.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har lovet at utøverne skal få grundig informasjon om hva slags land og regime de reiser til, og at det er opp til hver enkelt utøver om de vil reise til Kina.

– Vi syns det er bra at idretten deltar på arrangementer også i kontroversielle regimer sånn at søkelyset kommer på disse regimene. Så kan utøvere, interessegrupper, politikere og andre bruke det til å markere sine synspunkter på det som skjer i de landene, sier Øvrebø.

Samtidig mener toppidretssjefen at ikke Olympiatoppen skal ta stilling til hvordan man skal forholde seg til land som Qatar eller Kina.

– Vi har ikke noe standpunkt i seg selv, fordi vi mener ytringsfrihet gjelder både muligheten til å ytre seg og muligheten til å la være å ytre seg, sier Øvrebø.

– Blir liksom feil uansett

– De som har et standpunkt som er helt riktig, sett fra et menneskerettighetsperspektiv, de gjør jo noe veldig bra. Samtidig er det litt synd med det presset på enkeltutøvere når det er dette du har trent for i 10 år. Jeg har mye mer sansen for at de står sammen om det.

Det sier tidligere toppalpinist Aksel Lund Svindal, som mener det er galt å forvente at enkeltutøvere skal ta standpunkt i saker hvor større organisasjoner heller burde gå foran. Han forteller at han blant annet reagerte på hvordan aktive utøvere fikk denne type spørsmål foran OL i Sotsji i 2014.

Aksel Lund Svindal under OL i Sotsji

2014: Aksel Lund Svindal under OL i Sotsji.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Hvis drømmen er å være med i OL, du har kvalifisert deg, du har trent hele livet, og så er det ingen av de offentlige eller organiserende instansene som tar et standpunkt, men du som utøver skal liksom få det presset på deg alene. Det syntes jeg var litt urettferdig den gangen, forklarer Svindal, og presiserer at han ikke snakker om seg selv, men utøverne som var litt ferske.

Alpinlegenden er mye mer tilhenger av at et lag eller et forbund eller en nasjon tar et felles standpunkt.

– Jeg synes det er mye bedre for idretten totalt, og ikke minst for utøverne, når man sammen kan ta et standpunkt. I stedet for at det skal være opp til hver og en. Det blir liksom feil uansett, avslutter Svindal.

Siste nytt

 • Vipers er i konkursfare – mangler millionbeløp

  Vipers har sendt ut brev til sine aksjonærer der de forklarer at de mangler 3,5 millioner kroner innen utgangen av året.

  Allerede i september vil de ikke klare å betjene sine forpliktelser.

  Det skriver Fædrelandsvennen.

  Om de ikke får inn eksterne midler kan det få store konsekvenser.

  – Da kan klubben gå konkurs, sier styreleder Peter Gitmark til regionavisen.

  I vår ble Vipers reddet gjennom en redningspakke verdt seks millioner kroner, den gangen var det et spleiselag mellom næringslivet og kommunen.

  Det er bare noen dager siden at Vipers måtte kvitte seg med stjernespilleren Anna Vjakhireva for å spare kostnader.

  Vipers-stjernen Anna Vjakhireva selges til franske Brest for å redde klubbøkonomien.
  Foto: NTB
 • Knepent tap for G19-landslaget i EM-åpningen

  Det norske G19-landslaget i fotball tapte 2-1 for Italia i sin åpningskamp i U19-EM.

  Etter 35 minutter brøt Mats Pedersen en italiensk pasning. Han spilte raskt til Daniel Braut som fra 16 meter vendte opp og sendte Norge i føringen.

  Italia utlignet så like før hvilen etter et kremmerhus av Luca Di Maggio.

  Andre omgang startet svakere for Norges del. Etter 51 minutter spilt sendte Kevin Zeroli Italia i føringen. Scoringen kom på et hodestøt etter et hjørnespark.

  Norge kjempet for utligning og fikk noen muligheter, men uten flere nettkjenninger endte kampen med 2-1-tap.

  Norge møter Ukraina i neste kamp (torsdag), før vertsnasjon Nord-Irland (søndag) venter i den siste kampen i gruppespillet.

  I fjor tok G19-laget seg til semifinale for første gang, hvor de røk ut mot Portugal i semifinalen. Norges herrelag har deltatt i de fire av de fem siste europamesterskap for U19-landslag.

  Kun åtte nasjoner deltar i turneringen, hvor de fem beste lagene får billett til U20-VM i Chile neste år. Det vil si at Norge er kvalifisert for VM om de tar seg videre som en av de to beste i gruppen.

  Historisk gode fotballnasjoner som Tyskland, Nederland og England er ikke med i årets mesterskap.

  Det så lyst ut for Norge da de tok ledelsen, men Italia svarte og snudde til slutt kampen.
 • Sveitsisk kulthelt legger opp på landslaget

  Den sveitsiske kantspilleren Xherdan Shaqiri har spilt sin siste kamp på landslaget. Det kunngjorde han etter EM, hvor han gjorde sin 125. opptreden for Sveits.

  Shaqiri, som nå spiller for Chicago Fire i USA, er den med nest flest landskamper for Sveits. Bare lagkamerat Granit Xhaka har flere på 130 landskamper.

  Den tidligere Bayern München- og Liverpool-spilleren debuterte på landslaget som 18-åring i mars 2010. Han representerte landet sitt ved fire VM og tre EM.

  – Sju mesterskap, mange mål, 14 år med det sveitsiske landslaget og uforglemmelige øyeblikk. Det er på tide å ta farvel til landslaget. Gode minner består og jeg sier til dere alle sammen: takk! skrev kantspilleren i innlegg i sosiale medier. (NTB)

  Euro 2024 Soccer England Switzerland
  Foto: Thanassis Stavrakis / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal