Hopp til innhold

Klæbo åpner for å gjøre som fotballgutta: – Noe vi blir nødt til å ta stilling til

HAFJELL/OSLO (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (24) håper langrennslandslaget kan gå sammen om et felles standpunkt før OL i Kina.

Johannes Høsflot Klæbo (til høyre) ønsker at laget skal ha et felles standpunkt før OL i Kina.

INSPIRERT: Johannes Høsflot Klæbo (til høyre) ønsker at laget skal følge etter Martin Ødegaard og fotballandslaget (til venstre) og vise hvilke verdier de står for.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er en greie som kommer til å rulle opp jo mer vi nærmer oss, og noe vi blir nødt til å ta stilling til, sier 24-åringen til NRK om neste års OL i Beijing.

– Jeg tror vi må sette oss ned hele gjengen, som et lag. Sammen med både trenere og støtteapparat og forbundet. Det er ikke én person som skal gå ut og gjøre noe, vi er nødt til å gjøre det som et lag. Jeg tror vi selvfølgelig skal bruke tid på dette i ukene og månedene som kommer, fortsetter Klæbo.

Tidligere i år gikk Gudmund Skjeldal ut og advarte de norske vinterstjernene om at de kan bli brukt i et politisk spill, og i slutten av mars gikk Ståle Solbakken ut og etterlyste støtte av andre idretter, etter at fotballandslaget har markert sin tydelige misnøye med at det kommende verdensmesterskapet i Qatar.

– For meg henger idrett og politikk sammen. Det er ikke kun i fotball. Det har akkurat vært et OL i Kina, og det kommer et OL i Kina. Det kan ikke være sånn at de gutta her må ta hele byrden videre på sine skuldre, sa Solbakken.

Herrelandslaget i fotball markerer mot VM i Qatar

TYDELIGE: Herrelandslaget i fotball under en markering mot VM i Qatar.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB

Avventende Johaug

Klæbo har fått med seg fotballandslagets markeringer de siste ukene, og han utelukker ikke at langrennsgjengen kan finne på noe tilsvarende.

– De tar et ansvar, og det er viktig, sier langrennsstjernen om Martin Ødegaard og co.

– Kommer dere til å følge opp?

– Det er sikkert mye man kan gjøre. Det viktigste er at man er reflektert over det, og at vi som lag klarer å vise hva som er viktig for oss. Hvilke verdier vi skal stå for. Det er dét det handler om her, og det skal vi selvfølgelig bruke tid på, sier en engasjert Klæbo.

Johaug

AVVENTENDE: Therese Johaug.

Foto: Lise Åserud / NTB

Lagvenninne Therese Johaug har foreløpig ikke reflektert over at de kommende olympiske lekene skal være i et land som har mange av de samme menneskerettighetsproblemene som Qatar.

– Nei, det har jeg ikke tenkt så mye på, for å være ærlig, svarer Johaug.

– Jeg må sette meg mer inn i det før jeg skal mene noe, legger hun til.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har lovet at utøverne skal få grundig informasjon om hva slags land og regime de reiser til, og at det er opp til hver enkelt utøver om de vil reise til Kina.

– Vi syns det er bra at idretten deltar på arrangementer også i kontroversielle regimer sånn at søkelyset kommer på disse regimene. Så kan utøvere, interessegrupper, politikere og andre bruke det til å markere sine synspunkter på det som skjer i de landene, sier Øvrebø.

Samtidig mener toppidretssjefen at ikke Olympiatoppen skal ta stilling til hvordan man skal forholde seg til land som Qatar eller Kina.

– Vi har ikke noe standpunkt i seg selv, fordi vi mener ytringsfrihet gjelder både muligheten til å ytre seg og muligheten til å la være å ytre seg, sier Øvrebø.

– Blir liksom feil uansett

– De som har et standpunkt som er helt riktig, sett fra et menneskerettighetsperspektiv, de gjør jo noe veldig bra. Samtidig er det litt synd med det presset på enkeltutøvere når det er dette du har trent for i 10 år. Jeg har mye mer sansen for at de står sammen om det.

Det sier tidligere toppalpinist Aksel Lund Svindal, som mener det er galt å forvente at enkeltutøvere skal ta standpunkt i saker hvor større organisasjoner heller burde gå foran. Han forteller at han blant annet reagerte på hvordan aktive utøvere fikk denne type spørsmål foran OL i Sotsji i 2014.

Aksel Lund Svindal under OL i Sotsji

2014: Aksel Lund Svindal under OL i Sotsji.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Hvis drømmen er å være med i OL, du har kvalifisert deg, du har trent hele livet, og så er det ingen av de offentlige eller organiserende instansene som tar et standpunkt, men du som utøver skal liksom få det presset på deg alene. Det syntes jeg var litt urettferdig den gangen, forklarer Svindal, og presiserer at han ikke snakker om seg selv, men utøverne som var litt ferske.

Alpinlegenden er mye mer tilhenger av at et lag eller et forbund eller en nasjon tar et felles standpunkt.

– Jeg synes det er mye bedre for idretten totalt, og ikke minst for utøverne, når man sammen kan ta et standpunkt. I stedet for at det skal være opp til hver og en. Det blir liksom feil uansett, avslutter Svindal.

Siste nytt

 • Uno-X-duo klatret i sammendraget

  Det norske profflaget Uno-X kom seg ikke med i bruddet på den sjette etappen i Critérium du Dauphiné. Dermed startet de en lengre jakt på bruddet, men til slutt var det de tre bruddrytterne Georg Zimmermann, Mathieu Burgaudeau og Jonathan Castroviejo som gjorde opp om seieren.

  Av dem var Zimmermann sterkest, mens en gruppe på 19 ryttere fulgte bak de tre. Der satt både Tobias Halland Johannessen og Torstein Træen og de to Uno-X-rytterne klatret henholdsvis to og tre plasser i sammendraget, til 10. og 13. plass.

  Johannessen ble også nummer ti i rittet i fjor. Da vant han også ungdomstrøya i rittet. Før de siste to etappene er han to sekunder bak Mikkel Bjerg i ungdomskonkurransen.

  Det er en annen danske, Jonas Vingegaard, som leder sammenlagt etter seks av åtte etapper.

  Tobias Halland Johannessen
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Holmgren Pedersen melder forfall

  Marcus Holmgren Pedersen melder forfall til den kommende landslagssamlingen.

  Backen sliter med en skade. Ifølge NFF var det tatt høyde for forfallet allerede da landslagsuttaket ble presentert på tirsdag. Derfor hentes det ikke inn en erstatter.

  Norge møter Skottland 17. juni på Ullevaal. Kypros venter på samme arena tre dager senere.

  Landskampene blir svært viktige for Ståle Solbakkens menn. Skottland topper gruppa foran Spania, med Norge på 3. plass. Bare de to beste går til EM 2024.

  Fotball, trening med Norges herrelandslag
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Setter samarbeid med Freia på pause

  Først skrev VG at Norges Fotballforbund fjerner Freia-produkter fra kioskene på Ullevaal Stadion og landskamper inntil videre. Nå melder Toppfotball Kvinner i en pressemelding at de setter samarbeidet med sjokoladeprodusenten på pause.

  Årsaken er koblingen til Russland. For i mai satte Ukrainas antikorrupssjonsmyndighet opp en svarteliste over selskaper som skal bidra med inntenker til den russiske statskassen, og Freias eiere Mondelez er ett av disse.

  – Krigen i Ukraina opprører og bekymrer oss alle. NFF står bak UEFAs beslutning om å suspendere alle russiske fotballklubber og landslag fra europeiske turneringer. Da må det også få konsekvenser for produkter som indirekte kan bidra til å finansiere den russiske krigføringen, sier kommunikasjonssjef i NFF, Yngve Haavik, til NRK.

  Toppfotball Kvinner lanserte et nytt samarbeid med Freia i mai, der Ada Hegerberg er blant frontfiguerene.

  – Vi i Toppfotball kvinner, står skulder til skulder med Ukraina og våre fotballvenner i sin frihetskamp mot Russland. Derfor har styret i TFK i dag besluttet å pause kampanjen vi har med Freia, inntil videre. Denne beslutningen skyldes at Mondelez International er ført opp på Ukrainas liste over selskaper som fortsetter å ha virksomheter i Russland, sier daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen

  I går ble det kjent at SAS fjerner alle Freia-produkter.

  Trening for kvinnelandslaget i fotball
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste