Hopp til innhold

Klæbo åpner for å gjøre som fotballgutta: – Noe vi blir nødt til å ta stilling til

HAFJELL/OSLO (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (24) håper langrennslandslaget kan gå sammen om et felles standpunkt før OL i Kina.

Johannes Høsflot Klæbo (til høyre) ønsker at laget skal ha et felles standpunkt før OL i Kina.

INSPIRERT: Johannes Høsflot Klæbo (til høyre) ønsker at laget skal følge etter Martin Ødegaard og fotballandslaget (til venstre) og vise hvilke verdier de står for.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er en greie som kommer til å rulle opp jo mer vi nærmer oss, og noe vi blir nødt til å ta stilling til, sier 24-åringen til NRK om neste års OL i Beijing.

– Jeg tror vi må sette oss ned hele gjengen, som et lag. Sammen med både trenere og støtteapparat og forbundet. Det er ikke én person som skal gå ut og gjøre noe, vi er nødt til å gjøre det som et lag. Jeg tror vi selvfølgelig skal bruke tid på dette i ukene og månedene som kommer, fortsetter Klæbo.

Tidligere i år gikk Gudmund Skjeldal ut og advarte de norske vinterstjernene om at de kan bli brukt i et politisk spill, og i slutten av mars gikk Ståle Solbakken ut og etterlyste støtte av andre idretter, etter at fotballandslaget har markert sin tydelige misnøye med at det kommende verdensmesterskapet i Qatar.

– For meg henger idrett og politikk sammen. Det er ikke kun i fotball. Det har akkurat vært et OL i Kina, og det kommer et OL i Kina. Det kan ikke være sånn at de gutta her må ta hele byrden videre på sine skuldre, sa Solbakken.

Herrelandslaget i fotball markerer mot VM i Qatar

TYDELIGE: Herrelandslaget i fotball under en markering mot VM i Qatar.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB

Avventende Johaug

Klæbo har fått med seg fotballandslagets markeringer de siste ukene, og han utelukker ikke at langrennsgjengen kan finne på noe tilsvarende.

– De tar et ansvar, og det er viktig, sier langrennsstjernen om Martin Ødegaard og co.

– Kommer dere til å følge opp?

– Det er sikkert mye man kan gjøre. Det viktigste er at man er reflektert over det, og at vi som lag klarer å vise hva som er viktig for oss. Hvilke verdier vi skal stå for. Det er dét det handler om her, og det skal vi selvfølgelig bruke tid på, sier en engasjert Klæbo.

Johaug

AVVENTENDE: Therese Johaug.

Foto: Lise Åserud / NTB

Lagvenninne Therese Johaug har foreløpig ikke reflektert over at de kommende olympiske lekene skal være i et land som har mange av de samme menneskerettighetsproblemene som Qatar.

– Nei, det har jeg ikke tenkt så mye på, for å være ærlig, svarer Johaug.

– Jeg må sette meg mer inn i det før jeg skal mene noe, legger hun til.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har lovet at utøverne skal få grundig informasjon om hva slags land og regime de reiser til, og at det er opp til hver enkelt utøver om de vil reise til Kina.

– Vi syns det er bra at idretten deltar på arrangementer også i kontroversielle regimer sånn at søkelyset kommer på disse regimene. Så kan utøvere, interessegrupper, politikere og andre bruke det til å markere sine synspunkter på det som skjer i de landene, sier Øvrebø.

Samtidig mener toppidretssjefen at ikke Olympiatoppen skal ta stilling til hvordan man skal forholde seg til land som Qatar eller Kina.

– Vi har ikke noe standpunkt i seg selv, fordi vi mener ytringsfrihet gjelder både muligheten til å ytre seg og muligheten til å la være å ytre seg, sier Øvrebø.

– Blir liksom feil uansett

– De som har et standpunkt som er helt riktig, sett fra et menneskerettighetsperspektiv, de gjør jo noe veldig bra. Samtidig er det litt synd med det presset på enkeltutøvere når det er dette du har trent for i 10 år. Jeg har mye mer sansen for at de står sammen om det.

Det sier tidligere toppalpinist Aksel Lund Svindal, som mener det er galt å forvente at enkeltutøvere skal ta standpunkt i saker hvor større organisasjoner heller burde gå foran. Han forteller at han blant annet reagerte på hvordan aktive utøvere fikk denne type spørsmål foran OL i Sotsji i 2014.

Aksel Lund Svindal under OL i Sotsji

2014: Aksel Lund Svindal under OL i Sotsji.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Hvis drømmen er å være med i OL, du har kvalifisert deg, du har trent hele livet, og så er det ingen av de offentlige eller organiserende instansene som tar et standpunkt, men du som utøver skal liksom få det presset på deg alene. Det syntes jeg var litt urettferdig den gangen, forklarer Svindal, og presiserer at han ikke snakker om seg selv, men utøverne som var litt ferske.

Alpinlegenden er mye mer tilhenger av at et lag eller et forbund eller en nasjon tar et felles standpunkt.

– Jeg synes det er mye bedre for idretten totalt, og ikke minst for utøverne, når man sammen kan ta et standpunkt. I stedet for at det skal være opp til hver og en. Det blir liksom feil uansett, avslutter Svindal.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal