Hopp til innhold

Klæbo åpner for å gjøre som fotballgutta: – Noe vi blir nødt til å ta stilling til

HAFJELL/OSLO (NRK): Johannes Høsflot Klæbo (24) håper langrennslandslaget kan gå sammen om et felles standpunkt før OL i Kina.

Johannes Høsflot Klæbo (til høyre) ønsker at laget skal ha et felles standpunkt før OL i Kina.

INSPIRERT: Johannes Høsflot Klæbo (til høyre) ønsker at laget skal følge etter Martin Ødegaard og fotballandslaget (til venstre) og vise hvilke verdier de står for.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det er en greie som kommer til å rulle opp jo mer vi nærmer oss, og noe vi blir nødt til å ta stilling til, sier 24-åringen til NRK om neste års OL i Beijing.

– Jeg tror vi må sette oss ned hele gjengen, som et lag. Sammen med både trenere og støtteapparat og forbundet. Det er ikke én person som skal gå ut og gjøre noe, vi er nødt til å gjøre det som et lag. Jeg tror vi selvfølgelig skal bruke tid på dette i ukene og månedene som kommer, fortsetter Klæbo.

Tidligere i år gikk Gudmund Skjeldal ut og advarte de norske vinterstjernene om at de kan bli brukt i et politisk spill, og i slutten av mars gikk Ståle Solbakken ut og etterlyste støtte av andre idretter, etter at fotballandslaget har markert sin tydelige misnøye med at det kommende verdensmesterskapet i Qatar.

– For meg henger idrett og politikk sammen. Det er ikke kun i fotball. Det har akkurat vært et OL i Kina, og det kommer et OL i Kina. Det kan ikke være sånn at de gutta her må ta hele byrden videre på sine skuldre, sa Solbakken.

Herrelandslaget i fotball markerer mot VM i Qatar

TYDELIGE: Herrelandslaget i fotball under en markering mot VM i Qatar.

Foto: Aleksandar Djorovic / NTB

Avventende Johaug

Klæbo har fått med seg fotballandslagets markeringer de siste ukene, og han utelukker ikke at langrennsgjengen kan finne på noe tilsvarende.

– De tar et ansvar, og det er viktig, sier langrennsstjernen om Martin Ødegaard og co.

– Kommer dere til å følge opp?

– Det er sikkert mye man kan gjøre. Det viktigste er at man er reflektert over det, og at vi som lag klarer å vise hva som er viktig for oss. Hvilke verdier vi skal stå for. Det er dét det handler om her, og det skal vi selvfølgelig bruke tid på, sier en engasjert Klæbo.

Johaug

AVVENTENDE: Therese Johaug.

Foto: Lise Åserud / NTB

Lagvenninne Therese Johaug har foreløpig ikke reflektert over at de kommende olympiske lekene skal være i et land som har mange av de samme menneskerettighetsproblemene som Qatar.

– Nei, det har jeg ikke tenkt så mye på, for å være ærlig, svarer Johaug.

– Jeg må sette meg mer inn i det før jeg skal mene noe, legger hun til.

Toppidrettssjef Tore Øvrebø har lovet at utøverne skal få grundig informasjon om hva slags land og regime de reiser til, og at det er opp til hver enkelt utøver om de vil reise til Kina.

– Vi syns det er bra at idretten deltar på arrangementer også i kontroversielle regimer sånn at søkelyset kommer på disse regimene. Så kan utøvere, interessegrupper, politikere og andre bruke det til å markere sine synspunkter på det som skjer i de landene, sier Øvrebø.

Samtidig mener toppidretssjefen at ikke Olympiatoppen skal ta stilling til hvordan man skal forholde seg til land som Qatar eller Kina.

– Vi har ikke noe standpunkt i seg selv, fordi vi mener ytringsfrihet gjelder både muligheten til å ytre seg og muligheten til å la være å ytre seg, sier Øvrebø.

– Blir liksom feil uansett

– De som har et standpunkt som er helt riktig, sett fra et menneskerettighetsperspektiv, de gjør jo noe veldig bra. Samtidig er det litt synd med det presset på enkeltutøvere når det er dette du har trent for i 10 år. Jeg har mye mer sansen for at de står sammen om det.

Det sier tidligere toppalpinist Aksel Lund Svindal, som mener det er galt å forvente at enkeltutøvere skal ta standpunkt i saker hvor større organisasjoner heller burde gå foran. Han forteller at han blant annet reagerte på hvordan aktive utøvere fikk denne type spørsmål foran OL i Sotsji i 2014.

Aksel Lund Svindal under OL i Sotsji

2014: Aksel Lund Svindal under OL i Sotsji.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Hvis drømmen er å være med i OL, du har kvalifisert deg, du har trent hele livet, og så er det ingen av de offentlige eller organiserende instansene som tar et standpunkt, men du som utøver skal liksom få det presset på deg alene. Det syntes jeg var litt urettferdig den gangen, forklarer Svindal, og presiserer at han ikke snakker om seg selv, men utøverne som var litt ferske.

Alpinlegenden er mye mer tilhenger av at et lag eller et forbund eller en nasjon tar et felles standpunkt.

– Jeg synes det er mye bedre for idretten totalt, og ikke minst for utøverne, når man sammen kan ta et standpunkt. I stedet for at det skal være opp til hver og en. Det blir liksom feil uansett, avslutter Svindal.

Sportsnyheter

Guttormsen millimeter unna skrekkulykke før første VM

Først satte han personlig rekord. I neste forsøk klarte Simen Guttormsen bare så vidt å unngå at lista gikk rett i øyet hans.

Siste nytt

 • Vålerenga slått ut av cupen - til tross for strafferedning

  Vålerenga-krise ble et faktum i det de røk ut i cupens tredje runde mot Bodø/Glimt. Ulrik Saltnes ble matchvinner på tampen da Glimt sikret 1-0.

  Vålerengas keeper Magnus Sjøeng får i sin debykamp en strafferedning som var med på å holde hjemmelagets håp oppe helt til siste minutt. Men i det ordinær tid er ute setter Glimt kaptein Saltnes kampens eneste mål, og sørger for at nordlendingene går videre til neste runde i cupen.

  – Vi er inne i en motgangsperiode, så får vi si det slik at vi i dag var opp mot vårt beste mot et godt lag. I den situasjonen vi har vært i, er det en sterk prestasjon fra oss. Utfordringene var de samme som vi har hatt. Vi scorer ikke mål, og vi hadde en del muligheter som burde vært utnyttet bedre, sa Dag-Eilev Fagermo til NRK.

  Sjøeng fikk muligheten som førstekeeper etter at Kjetil Haug ble solgt til Toulouse. Debutanten gjør en mesterlig kamp.

  –Det går på instinkt. Jeg velger riktig side. Det er utrolig deilig å få den der, forteller Sjøeng om strafferedningen.

 • Fuglsang slapp med skrekken – avga falsk positiv

  Den danske sykkelstjernen Jakob Fuglsang trodde sesongens store høydepunkt røk, da han testet poisitivt for koronavirus, kun dager før Tour de France braker løs.

  Dansken har siden den gang testet negativt på to PCR-tester, og ytterligere to antigentester.

  Onsdag ble Fuglasang og resten av hans Israel-Premier Tech presentert foran et stort folkehav i Tivoli i København.

  Det er ellevte gang dansken skal sykle Tour de France. Han har en 7. plass sammenlagt som beste resultat i rittet.

  Switzerland Cycling Tour de Suisse
  Foto: GIAN EHRENZELLER / AP
 • Paulo Fonseca ny Lille-trener

  Den tidligere Sjakhtar Donetsk- og Roma-treneren Paulo Fonseca har skrevet under en toårsavtale med franske Lille.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider. For snart to uker siden kunngjorde Lille at 49 år gamle Jocelyn Gourvennec var ferdig etter bare ett år som trener for det franske mesterlaget fra 2020/21-sesongen.

  – Det er et stolt øyeblikk og en stor ære å ta fatt på denne jobben. Jeg er glad for å starte dette eventyret og er veldig klar til å begynne å jobbe med spillerne og resten av støtteapparatet, sier Fonseca.

  Portugiseren hadde stor sportslig suksess i løpet av tiden i Sjakhtar Donetsk, blant annet ved å vinne serien og cupen i alle tre sesongene han ledet laget.

  Paulo Fonseca
  Foto: MIGUEL RIOPA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste