Hopp til innhold

Kilde knuste sveitserne på hjemmebane: – Et av mine største mål

Som kun tredje nordmann vant Aleksander Aamodt Kilde et utforrenn i Wengen. Han har vunnet fem av de åtte siste fartsrennene og seiler opp som den virkelig store OL-favoritten.

Kilde vant rennet foran sveitserne Marco Odermatt og Beat Feuz.

– Det er en helt fantastisk følelse. Jeg klarer å slå Beat Feuz i Wengen, det er kanskje et av mine største mål. Å vinne en av klassikerne er høyt på lista. Det er en ordentlig god følelse, sier Kilde til NRK.

Kilde var kun raskest i de nederst partiene, men jevn kjøring hele veien ga en solid grunnmur for seier. NRKs kommentator Thomas Lerdahl mener Kilde leverte et formidabelt renn.

– Han er egentlig bare raskest mellom to punkter i dag, utover det pusler han det sammen, og i sum er det ingen som er raskere i Wengen, sa kommentator Thomas Lerdahl på NRKs sending.

– Han gjennomfører et løp uten feil i dag. Den skal bli vanskelig å slå, sa ekspert Lars Elton Myhre.

– Det var nesten et plettfritt løp. Jeg hadde et par sånne smårusk, men ellers føltes det vanvittig bra, sier Kilde selv.

Switzerland Alpine Skiing World Cup

SEIER: Aleksander Aamodt Kilde kunne juble for nok en seier.

Foto: Luciano Bisi / AP

Slo tilbake

Kilde kunne torsdag vunnet sitt fjerde super-G-renn på rad, men sveitsiske Marco Odermatt tok fra han den muligheten. Også fredag så det ut som at sveitseren kunne slå Kilde, men han endte til slutt 19 hundredeler bak.

– Det er alltid nervepirrende, det er helt vanvittig. Hundredelsløp fra topp til bånn. Jeg vet at han er god i bånn, da dunket hjertet godt, sier Kilde.

Norske løpere har tidligere slitt i utfortraseen i Wengen. Kun Lasse Kjus (1999) og Aksel Lund Svindal (2016) har gått til topp i den sveitsiske alpelandsbyen.

Kilde har derimot sansen for traseen.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Downhill

TRIVES: Aleksander Aamodt Kilde liker løypa i Wengen.

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

– Jeg har alltid likt Wengen, og jeg klarer å finne en god flyt. Jeg har sett jeg kan vinne her før, og i dag tenkte jeg at jeg måtte gi det ordentlig sjanse. Det klarte jeg, sier han.

Fredagens utforrennet skulle egentlig gått i Bormio i romjula og var dermed ikke det tradisjonelle rennet i Wengen. Fredag var løypa forkortet og på til sammen 2950 meter.

Lørdag skal derimot hele den 4,25 kilometer lange Lauberhorn-traseen, den lengste i utforsirkuset, kjøres. Dermed kan det bli mer norsk jubel i Sveits denne helgen.

– Det er bare å gjøre seg klar for i morgen. Jeg blir sliten nok på 1.40, og så skal vi kjøre et minutt til. Det gleder jeg meg til, merker jeg, sier Kilde.

Kilde var ikke den eneste nordmannen med utforsuksess fredag. I Hafjell ble nemlig Jesper Saltvik Pedersen verdensmester i VM i snøsport for parautøvere. Les mer om det her:

Nærmer seg OL

Etter lørdagens renn venter to utforrenn i Kitzbühel før OL, der Kilde er storfavoritt i fartsdisiplinene, står for tur.

Kilde har hatt en strålende sesong til nå og sto med seier i fem av de åtte siste fartsrennene. Han leder super-G-cupen og holder 2.-plassen i totalcupen bak suverene Odermatt.

– Den følelsen når du kjører og det bare flyter. Den har jeg hatt noen ganger i år, og den håper jeg aldri gir seg, sier Kilde.

– Det lover så fryktelig godt for det som kommer. Kilde er i en forrykende form, sa Lerdahl.

Omdiskutert start

Kilde var eneste nordmann på start fordi Adrian Smiseth Sejersted valgte å stå over fredagens renn.

– Adrian tar ned totalbelastningen til OL, så derfor kjører han ikke i dag. Mest sannsynlig stiller han til start i morgen, sa barmarkstrener Bjørn Fosse til NRK før rennet.

Starten i Wengen ble utsatt ned nesten 15 minutter etter at den første prøvekjøreren kjørte ut og måtte hentes av helikopter.

FIS Alpine Ski World Cup - Men's Downhill

OMDISKUTERT: Vincent Kriechmayr fikk kjøre i Wengen.

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

Det har gjennom uka vært store spørsmål om Vincent Kriechmayr skulle få starte rennet. På grunn av koronasmitte i det østerrikske laget fikk han ikke delta i noen av de offisielle prøveomgangene, som utøverne normalt må gjennomføre for å delta i selve rennet.

Arrangøren valgte derimot å gjøre et unntak for Kriechmayr, som fikk sin egen prøveomgang like før start av fredagens renn. Han valgte derimot å hoppe ut av løypa helt fra start, men siden han brøt startporten, ble han registrert med en gjennomført treningsomgang.

I rennet gikk det derimot ikke veldig bra for Kriechmayr, som endte på 12.-plass.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal