Hopp til innhold

Kilde kan tangere «legenderekord»: – Det hadde jeg aldri sett for meg

Nesten ett år etter den alvorlige kneskaden er Aleksander Aamodt Kilde i bedre form enn noen gang. Nå kan han tangere rekorden til en av tidenes beste alpinister.

Aleksander Aamodt Kilde før første utfortrening i Wengen 2022.

OPPVARMING: Aleksander Aamodt Kilde varmer opp før første utfortrening i Wengen.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

OPPVARMING: Aleksander Aamodt Kilde varmer opp før første utfortrening i Wengen.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Aleksander Aamodt Kilde har hatt en comeback-sesong mange bare kan drømme om. Etter å ha kjørt åtte renn denne sesongen, står han igjen med seier i halvparten.

Og det har ikke engang gått ett år siden han falt stygt og røk korsbåndet.

Hvis jeg skulle sett tilbake og sagt til meg selv at på denne tiden her neste år så har du fire seiere. Da hadde jeg bare begynt å le, for å være ærlig. Det er helt sprøtt å tenke på, sier Kilde til NRK.

Aleksander Aamodt Kilde før første utfortrening i Wengen 2022.

VINNERSKALLE: Dersom Kilde vinner på torsdag, blir det hans femte verdenscupseier for sesongen.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Hadde vært helt enormt

29-åringen står med én verdenscupseier i utfor denne sesongen. I tillegg har han vunnet de tre siste super-G-rennene på rad. I sveitsiske Wengen venter nok en super-G – og det er nettopp her han nærmer seg en vanvittig rekord.

Dersom Kilde vinner torsdagens renn, tangerer han rekorden til alpinlegenden Hermann Maier med fire super-G seiere på rad i én og samme sesong.

Å tangere noe med Hermann Maier hadde jeg kanskje aldri sett for meg å gjøre. Men nå står jeg på start og har muligheten, sier han.

Hermann Maier

LEGENDE: Maier er en av tidenes mestvinnende alpinister.

Foto: ARMANDO TROVATI / AP

For østerrikske Maier regnes for å være en av de beste alpinistene gjennom tidene. Han vant verdenscupen sammenlagt hele fire ganger, tok to OL-gull og tre VM-gull. Etter endt karriere stod han med 54 enkeltseiere i verdenscupen – kun slått av Marcel Hirscher (67 seiere) og Ingemar Stenmark (86 seiere).

Og selv om Kildes hovedfokus er å vinne renn, legger han ikke skjul på at det ville vært stort å gjøre det samme som Maier:

Det hadde jo vært helt enormt kult. Jeg kjenner at jeg er i form og har en rask sving om dagen, så får bare utnytte det.

Klarer Kilde å tangere rekorden til Maier?

Bedre enn noen gang

Skulle han tangere Maier, så er ikke det den eneste rekorden denne sesongen. For aldri før har Kilde tatt fler enn to verdenscupseiere på én og samme sesong. I sesongen 2021/22 har han allerede fire.

Det hadde han ikke forestilt seg for ett år siden.

Det å komme tilbake sterkere ... Det var mange som sa det, og jeg var litt sånn «ja ja, hører hva du sier», men det stemmer jo litt. Man blir mer erfaren, man lærer seg kroppen sin kanskje enda mer enn man har gjort før, forteller Kilde om veien tilbake fra skade.

Nå mener 29-åringen at han aldri har vært bedre – eller smartere – i løypa.

Italy Alpine Skiing World Cup

TILBAKE: Det har ikke gått helt opp for Kilde at det går så bra som det gjør for han om dagen.

Foto: Luciano Bisi / AP

Det jeg synes er gøy er at jeg klarer å justere etter litt sånne bommerter da. Jeg hadde en i Beaver Creek, hvor jeg kjørte ut og var sjanseløs, og så vant jeg dagen etterpå, sier Kilde.

Det er litt sånne ting som er blitt veldig mye bedre enn hva det var før. Jeg har blitt smartere i mine avgjørelser og har troen på at ting fungerer, og da går det rett og slett bra.

Torsdagens super-G er det første rennet i en rekke av viktige renn for Kilde de neste par ukene. I Wengen skal det i tillegg kjøres to utforrenn i det som er verdenscupsirkusets lengste utforløype. Også der er det fullt mulig å komme seg på pallen, tror Kilde.

Jeg er vel i bedre form enn noen gang. Det hadde vært gøy å være på pallen her igjen. Ting skal klaffe, men hvis jeg følger planen min og får ting til å gå så skal det gå unna.

  • Alpinhelgen i Wengen starter med super-G på torsdag, med både Kilde og Adrian Smiseth Sejersted på start. Rennet kan sees her eller på NRK2 fra kl. 12.30.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal