Hopp til innhold

Kilde kan tangere «legenderekord»: – Det hadde jeg aldri sett for meg

Nesten ett år etter den alvorlige kneskaden er Aleksander Aamodt Kilde i bedre form enn noen gang. Nå kan han tangere rekorden til en av tidenes beste alpinister.

Aleksander Aamodt Kilde før første utfortrening i Wengen 2022.

OPPVARMING: Aleksander Aamodt Kilde varmer opp før første utfortrening i Wengen.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

OPPVARMING: Aleksander Aamodt Kilde varmer opp før første utfortrening i Wengen.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

Aleksander Aamodt Kilde har hatt en comeback-sesong mange bare kan drømme om. Etter å ha kjørt åtte renn denne sesongen, står han igjen med seier i halvparten.

Og det har ikke engang gått ett år siden han falt stygt og røk korsbåndet.

Hvis jeg skulle sett tilbake og sagt til meg selv at på denne tiden her neste år så har du fire seiere. Da hadde jeg bare begynt å le, for å være ærlig. Det er helt sprøtt å tenke på, sier Kilde til NRK.

Aleksander Aamodt Kilde før første utfortrening i Wengen 2022.

VINNERSKALLE: Dersom Kilde vinner på torsdag, blir det hans femte verdenscupseier for sesongen.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

– Hadde vært helt enormt

29-åringen står med én verdenscupseier i utfor denne sesongen. I tillegg har han vunnet de tre siste super-G-rennene på rad. I sveitsiske Wengen venter nok en super-G – og det er nettopp her han nærmer seg en vanvittig rekord.

Dersom Kilde vinner torsdagens renn, tangerer han rekorden til alpinlegenden Hermann Maier med fire super-G seiere på rad i én og samme sesong.

Å tangere noe med Hermann Maier hadde jeg kanskje aldri sett for meg å gjøre. Men nå står jeg på start og har muligheten, sier han.

Hermann Maier

LEGENDE: Maier er en av tidenes mestvinnende alpinister.

Foto: ARMANDO TROVATI / AP

For østerrikske Maier regnes for å være en av de beste alpinistene gjennom tidene. Han vant verdenscupen sammenlagt hele fire ganger, tok to OL-gull og tre VM-gull. Etter endt karriere stod han med 54 enkeltseiere i verdenscupen – kun slått av Marcel Hirscher (67 seiere) og Ingemar Stenmark (86 seiere).

Og selv om Kildes hovedfokus er å vinne renn, legger han ikke skjul på at det ville vært stort å gjøre det samme som Maier:

Det hadde jo vært helt enormt kult. Jeg kjenner at jeg er i form og har en rask sving om dagen, så får bare utnytte det.

Klarer Kilde å tangere rekorden til Maier?

Bedre enn noen gang

Skulle han tangere Maier, så er ikke det den eneste rekorden denne sesongen. For aldri før har Kilde tatt fler enn to verdenscupseiere på én og samme sesong. I sesongen 2021/22 har han allerede fire.

Det hadde han ikke forestilt seg for ett år siden.

Det å komme tilbake sterkere ... Det var mange som sa det, og jeg var litt sånn «ja ja, hører hva du sier», men det stemmer jo litt. Man blir mer erfaren, man lærer seg kroppen sin kanskje enda mer enn man har gjort før, forteller Kilde om veien tilbake fra skade.

Nå mener 29-åringen at han aldri har vært bedre – eller smartere – i løypa.

Italy Alpine Skiing World Cup

TILBAKE: Det har ikke gått helt opp for Kilde at det går så bra som det gjør for han om dagen.

Foto: Luciano Bisi / AP

Det jeg synes er gøy er at jeg klarer å justere etter litt sånne bommerter da. Jeg hadde en i Beaver Creek, hvor jeg kjørte ut og var sjanseløs, og så vant jeg dagen etterpå, sier Kilde.

Det er litt sånne ting som er blitt veldig mye bedre enn hva det var før. Jeg har blitt smartere i mine avgjørelser og har troen på at ting fungerer, og da går det rett og slett bra.

Torsdagens super-G er det første rennet i en rekke av viktige renn for Kilde de neste par ukene. I Wengen skal det i tillegg kjøres to utforrenn i det som er verdenscupsirkusets lengste utforløype. Også der er det fullt mulig å komme seg på pallen, tror Kilde.

Jeg er vel i bedre form enn noen gang. Det hadde vært gøy å være på pallen her igjen. Ting skal klaffe, men hvis jeg følger planen min og får ting til å gå så skal det gå unna.

 • Alpinhelgen i Wengen starter med super-G på torsdag, med både Kilde og Adrian Smiseth Sejersted på start. Rennet kan sees her eller på NRK2 fra kl. 12.30.

Sportsnyheter

Britain Soccer League Cup

Liverpool-kapteinen i tårer etter «juniorbragd» – Chelsea hudflettes av ekspertene

Kaptein Virgil van Dijk og et juniorpreget Liverpool vant ligacupen etter et nervedrama av de sjeldne søndag. Da seieren var et faktum, kom tårene hos kapteinen.

Siste nytt

 • Haugan to hundredeler unna pallen – Kristoffersen skuffet

  Timon Haugan ble beste nordmann i slalåmrennet i California med fjerdeplass. Han var to hundredeler fra tredjeplassen.

  Selv om det ikke ble pallplass, var Viaplay-kommentator Kjetil André Aamodt imponert over 27-åringen.

  – Han er i toppslag og har vært det hele sesongen. Han leverer igjen – denne gangen i California, sa Aamodt da Haugan kjørte i mål.

  Manuel Feller, som leder slalåmcupen, tok sin fjerde slalåmseier for sesongen. Han kjørte seg opp fra tredjeplass etter første omgang og seiret foran franske Clément Noël og tyske Linus Strasser.

  Henrik Kristoffersen var på 5.-plass etter første omgang, men leverte ingen topp finaleomgang og måtte nøye seg med 8.-plass.

  – Ingen god dag på jobben for Kristoffersen i paradegrenen, sa Aamodt.

  – Rufsete, slo Viaplay-kollega Kjetil Jansrud fast.

  Atle Lie McGrath leverte for annen dag på rad beste omgangstid i finalen. Han kjørte seg opp fra 27.- til 12.-plass.

  (NRK / NTB)

  WCup Mens Slalom Skiing
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Ny seier for Lilleberg og Lightning

  Emil Martinsen Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tok en ny sterk borteseier da New Jersey Devils ble slått 4-1 søndag.

  Dermed har laget etter tre strake tap slått tilbake med to seirer på like mange dager, begge i New York-området. Lørdag ble Islanders slått.

  Lilleberg spilte 16.56 minutter. Han var ikke på isen ved noen av de fire scoringene i kampen. Han sonet en utvisning tidlig i 3. periode for å ha spilt pucken over vantet.

  Lightning ligger i øyeblikket an til å få wildcardplass til sluttspillet.

  (NTB)

  Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP
 • Tavatanakit vant på hjemmebane – Borge unngikk sisteplassen

  Patty Tavatanakit fra Thailand vant LPGA-turneringen i golf på hjemmebane søndag og innkasserte 2,67 millioner kroner i seierspremie.

  Hun gikk de fire rundene 21 slag under par etter den jevne serien 67-67-66-67 og seiret ett slag foran sveitsiske Albane Valenzuela.

  Celine Borge hadde en svært tung turnering og var på sisteplass etter både 2. og 3. runde i en turnering uten cut. Søndag avsluttet hun med en 72-runde og tok seg forbi kinesiske Shi Yuting slik at hun slapp å ende aller sist.

  Borges serie 70-77-75-72 ga henne likevel 38.000 kroner i premiepenger.

  (NTB)

  Thailand Golf LPGA
  Foto: Kittinun Rodsupan / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal