Hopp til innhold

Saltvik Pedersen rørte trenerne da han tok VM-gull: – Jeg kjørte for min far

Jesper Saltvik Pedersen knuste alle i utfor. Etter seieren var det flere som måtte felle noen tårer.

Synne Sofie Stangeland

RØRT: Trener Synne Sofie Stangeland måtte ta til tårene.

Foto: Synne Sofie Christiansen / NRK

Saltvik Pedersen manglet VM-gull i samlingen. Og det å kunne gjøre det på Hafjell var kanskje perfekt for mannen fra Karmøy.

– Det har ikke gått helt opp for meg. Har jobbet mot dette i tre år, og det kjennes godt å klare det på hjemmebane.

VM i snøsport for parautøvere 2022

Det gikk nesten galt

Han satte en støkk i mange da han hoppet kanskje litt vel langt på tampen av løypa.

– Jeg fikk litt mye fart i siste hoppet. Men det gikk bra, jeg har flydd mye her i Hafjell.

Jesper Saltvik Pedersen etter VM-gull på Lillehammer

STOLT: Jesper Saltvik Pedersen da gullet var sikret.

Foto: Synne Sofie Christiansen / NRK

Det var i november 2020 at faren til Saltvik Pedersen gikk brått bort. I dag kjørte han for pappa.

– Det føles godt å gjøre det. Jeg har bilde av han. Han er med i tankene hele veien, og jeg kjørte for pappa i dag, sier Saltvik Pedersen.

– Han hadde vært veldig stolt. Han var med til Korea, og dette er nesten større enn da jeg tok gull i Korea, sier alpinisten.

Moren er også stolt over sin sønns imponerende VM-gull.

– Han har med seg Bjørn (faren) i bakken. Det er Bjørn som har trent ham opp og fått han frem, sier mor Marit Saltvik før sønnen skal gyve løs på utforrennet.

Rørte trenerne

Også hans trener, Hans Blattmann, var rørt etter dagens renn. Han sier det er vanskelig å sette ord på det tøffe året som hans elev har hatt.

– Man kan ikke beskrive det. Det går ikke, sier en preget Blattmann.

Han innrømmer at det er emosjonelt å snakke om faren til Saltvik Pedersen.

– Det er det definitivt. Han var utrolig viktig for Jesper og for meg. Han hadde full tillit til alt vi gjorde, og han var en fin fyr og kompis, sier Blattmann.

Synne Sofie Stangeland, som også er i trenerteamet til Saltvik Pedersen, roser hans mentale hode.

– Vi har prøvd å gjøre ting så normalt som mulig og bare fortsette jobben vi gjør. Han har taklet det utrolig bra, og det er få dager man merker noe på han. Jeg tror han finner styrke i det også. Jeg er imponert, sier Stangeland.

Også NRKs ekspert måtte ta til tårene da seieren var et faktum.

– For meg blir dette veldig sterkt. Det er så fint å se på, spesielt hyllesten han kommer med etterpå. For meg blir dette mye, sier Christina Vukicevic Demidov.

Super-G lørdag

Lørdag venter ny disiplin.

– Vi må feire litt i kveld, og så må jeg nullstille til super-G i morgen, sier den ferske verdensmesteren.

Nordmannen kjørte en strålende konkurranse. Han var nære på å kjøre ut etter et meget langt hopp, men tiden ble likevel veldig god, og han tok VM-gull for første gang i karrieren.

Det er ikke utfor som regnes for å være Saltvik Pedersens sterkeste område. Han har tidligere tatt Paralympics-gull i storslalåm og kombinasjon.

Utforrennet ble utsatt fra torsdagen, ettersom vått føre ikke tillot konkurranse.

Siste nytt

 • Hovland ydmyker amerikanerne i Ryder Cup

  Viktor Hovland fortsatte fantomspillet i Ryder Cup lørdag og bidro til at Europa fikk en drømmestart også på dag to av turneringen i Roma.

  Som på åpningsdagen fredag valgte Europa-kaptein Luke Donald å sende Hovland ut i foursome-spill med det svenske stjerneskuddet Ludvig Åberg. De to skandinavene fant tonen og spilte knakende godt på første dag, og lørdag fortsatte duoen om mulig enda bedre.

  Amerikanerne Brooks Koepka og Scottie Scheffler ble regelrett ydmyket i innledningen på runden. Hovland og Åberg vant de fire første hullene og fulgte opp med å gå fem hull opp etter seks spilte.

  Et comeback i den kampen virker helt usannsynlig.

  – Det er bare å trekke for gardinen og gå og legge seg igjen. Dette er beintøft, sa Viaplay-ekspert Espen Kofstad om situasjonen til amerikanerne.

  Amerikanerne har kun et halvpoeng på tavla etter innledningen.

  Dermed kan lørdagen i Roma enda i et nytt amerikansk mareritt.

  (NTB)

  776038461
  Foto: ANDREAS SOLARO / AFP
 • Ramos' selvmål sprakk Nyland-nullen mot Barcelona

  Ørjan Nyland stengte Sevilla-buret i 75 minutter borte mot Barcelona, men ble tatt på feil fot da Sergio Ramos løp ballen i eget nett.

  Selvmålet kom da sensasjonen Lamine Yamal (16) fikk hodet på et godt innlegg og traff Ramos. Sevillas stopperveteran satte ufrivillig ballen bak Nyland.

  Gjestene hadde holdt unna et stadig skarpere Barcelona-kjør, men måtte gi tapt til slutt.

  Baklengsmålet var Nylands andre etter tre La Liga-kamper. Norges landslagsmålvakt har gjort gode opptredener etter at han nylig fikk sjansen i Sevilla.

  Før pause var João Félix nærmest scoring. Barcelonas innleide angriper traff undersiden av tverrliggeren, mens Lucas Ocampos var farligst for Sevilla og tvang Marc-André ter Stegen til å gjøre en solid redning fra kort hold.

  Barcelona topper tabellen med 20 poeng fra åtte kamper. De regjerende mesterne har vunnet mange jevne oppgjør hittil i sesongen. Sevilla står med beskjedne sju poeng.

  Til uken skal begge lag spille bortekamper i Champions League. Barcelona skal opp mot Porto, mens Sevilla møter PSV Eindhoven. (NTB)

  Nyland
  Foto: PAU BARRENA / AFP
 • Ryerson med utrolig soloscoring i sterk Dortmund-seier

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund vant 3-1 borte mot Hoffenheim fredag.

  Med det er også Dortmund oppe på en foreløpig tabelltopp før resten av den sjette runden fullføres i tysk Bundesliga. Dortmund står med 14 poeng (fire seirer og to uavgjorte) på seks kamper.

  Det var Niclas Füllkrug som sendte Dortmund i ledelsen i kampens 18. minutt, etter at han og Julian Brandt utnyttet en feil i Hoffenheim-forsvaret.

  Andrej Kramaric utlignet på straffe like etter, men på overtid i første omgang sendte Marco Reus Dortmund tilbake i ledelsen da han var først på en løs ball inne i feltet.

  Dortmunds Ramy Bensebaini fikk rødt kort 20 minutter før slutt, men istedenfor Hoffenheim-scoring, var det Julian Ryerson som punkterte kampen fire minutter på overtid.

  Lyngdølen vant ballen like utenfor egen 16-meter og klarte å gå hele veien, før han fra 10 meter trillet ballen mellom beina til Jonas Baumann i Hoffenheim-målet.

  – Det er et av de verste målene som er scoret av en nordmann noen gang, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

  – Han kommer til å huske det målet der resten av livet, sa Sundet videre.

  Fredagens kamp var Ryersons 100. i tysk Bundesliga. Det er nordmannens andre scoring for Dortmund etter overgangen i vinter.

  Tysk Bundesliga sendes på Viaplay.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste