Hopp til innhold

Juniorene og eks-landslagsløperne herjer til liten nytte: – Må skuffe flere

Det hjelper ikke at nye fjes imponerer på Beitostølen. Nye FIS-regler gjør at landslagssjef Vidar Løfshus må vrake flere enn noen gang før.

pallen

BLE SLÅTT: Landslagsløper Finn-Hågen Krogh (t.h) måtte se seg slått av rekruttløperen Johannes Høsflot Klæbo (i midten) og den tidligere landslagsløperen Pål Golberg på sprinten. Krogh sier han og de andre landslagsløperne er heldige som kan konkurrere med mindre press.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Flere langrennsløpere som ikke er gode nok for a-landslaget har nemlig virkelig gått inn for å vise seg frem i den nasjonale åpningen av langrennssesongen på Beitostølen.

Selv om flere av rennene ble vunnet av landslagsløpere, har både juniorløpere, rekruttløpere og vrakede, tidligere landslagsløpere vært med helt i toppen.

Årsaken er enkel: dette er en av få sjanser de har til å bevise at de bør gå verdenscup for Norge. Og det nye i år er at Norge har færre plasser i verdenscupen, på grunn av nye regler bestemt av FIS.

Sjansen røk etter fall for Northug

northug

Tomas Northug står utenfor landslaget, men har lyst til å kjempe seg inn i verdenscupen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT, Montgomery, Henrik / NTB scanpix

Det var derfor for eksempel Tomas Northug var svært, svært frustrert etter at han falt og mistet en muligheten til å ta en finaleplass på sprinten.

– Jeg så en sjanse til å være reserve i Davos. Det er den som ryker når jeg faller. Jeg har lyst til å gå verdenscup, men det er det jeg går glipp av der, forklarer han.

Northug ble ikke funnet god nok for sprintlandslaget denne sesongen.

Landslagssjef Vidar Løfshus medgir at han vil få hodebry med verdenscuputtakene fremover.

– Det er mange som strever for å komme med på verdenscuplagene. Jeg må skuffe flere, sier han.

..

Simen Hegstad Krüger imponerte da han ble nummer to lørdag. Han er en del av rekruttlandslaget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Løfshus har vært til stede på Beitostølen, og kan ikke annet enn å konstatere at nivået er skyhøyt.

Pål Golberg, som ikke fikk plass på landslaget i år, ble nummer to på søndagens sprint. Den ble til gjengjeld vunnet av 20-åringen Johannes Høsflot Klæbo, som går på rekruttlandslaget. På kvinnenes sprint ble Mari Eide nummer tre. Hun har kjempet på nivået rett under de beste i flere år.

Lørdag var det rekruttløperen Simen Hegstad Krüger som overrasket da han ble nummer to på 15-kilometeren i fristil.

Simen Sveen, som mistet landslagsplassen i fjor, imponerte samtidig og gikk inn til tredjeplass. Fredag var det den tidligere landslagsløperen Tord Asle Gjerdalen som ble nummer to bak Didrik Tønseth.

Kjenner på presset

didrik

Landslagsløper Didrik Tønseth vant begge distanseløpene i helgen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Løfshus beroliger med at han tror de som fortjener det, vil få sine sjanser.

– Det er mange muligheter i vinter. De beste vil få sine sjanser, og samtidig skal vi få et veldig godt lag i VM i Lahti. Tomas vil få mange muligheter til å kvalifisere seg til VM, og han må ikke få panikk selv om han faller på Beito, sier han, og peker på at for eksempel på Lillehammer har Norge litt flere plasser på grunn av nasjonal kvote.

Finn-Hågen Krogh medgir at han og de etablerte løperne kjenner på presset.

– Det er mindre kvote og tøffere å kvalifisere seg til verdenscupen, og vi ser at det er mange som banker på døra. Vi som er inne i varmen er nødt til å gå fort, sier han.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Lahti får «låne» den klassiske Kollen-femmila – første gang på 40 år

    Det blir ingen prestisjefylt Kollen-femmil for langrennsstjernene i 2025. I stedet får Lahti arrangere en 50 kilometer i verdenscupen to uker etter VM i Granåsen.

    Det ble endelig vedtatt på denne ukens møte i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) i slovenske Portoroz.

    Verdenscuprennene i langrenn i Holmenkollen neste sesong legges til 15. og 16. mars. Det er helgen etter at VM i Trondheim er avsluttet. I stedet for femmil blir det distanserenn over 10 og 20 kilometer.

    Årsaken er at mesterskapet i Granåsen avsluttes med femmil for begge kjønn. Med det som bakteppe har langrennstoppene i FIS besluttet at det ikke vil være fornuftig med en ny femmil kun én uke etter i Holmenkollen.

    I stedet er det funnet plass til distansen når sirkuset forflytter seg videre til Lahti to uker etter VM. Femmila i Lahti går dermed søndag 23. mars.

    (NTB)

    jm3C-4cNNLY
    Foto: NTB
  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal