NRK Meny
Normal

Juniorene og eks-landslagsløperne herjer til liten nytte: – Må skuffe flere

Det hjelper ikke at nye fjes imponerer på Beitostølen. Nye FIS-regler gjør at landslagssjef Vidar Løfshus må vrake flere enn noen gang før.

pallen

BLE SLÅTT: Landslagsløper Finn-Hågen Krogh (t.h) måtte se seg slått av rekruttløperen Johannes Høsflot Klæbo (i midten) og den tidligere landslagsløperen Pål Golberg på sprinten. Krogh sier han og de andre landslagsløperne er heldige som kan konkurrere med mindre press.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Flere langrennsløpere som ikke er gode nok for a-landslaget har nemlig virkelig gått inn for å vise seg frem i den nasjonale åpningen av langrennssesongen på Beitostølen.

Selv om flere av rennene ble vunnet av landslagsløpere, har både juniorløpere, rekruttløpere og vrakede, tidligere landslagsløpere vært med helt i toppen.

Årsaken er enkel: dette er en av få sjanser de har til å bevise at de bør gå verdenscup for Norge. Og det nye i år er at Norge har færre plasser i verdenscupen, på grunn av nye regler bestemt av FIS.

Sjansen røk etter fall for Northug

northug

Tomas Northug står utenfor landslaget, men har lyst til å kjempe seg inn i verdenscupen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT, Montgomery, Henrik / NTB scanpix

Det var derfor for eksempel Tomas Northug var svært, svært frustrert etter at han falt og mistet en muligheten til å ta en finaleplass på sprinten.

– Jeg så en sjanse til å være reserve i Davos. Det er den som ryker når jeg faller. Jeg har lyst til å gå verdenscup, men det er det jeg går glipp av der, forklarer han.

Northug ble ikke funnet god nok for sprintlandslaget denne sesongen.

Landslagssjef Vidar Løfshus medgir at han vil få hodebry med verdenscuputtakene fremover.

– Det er mange som strever for å komme med på verdenscuplagene. Jeg må skuffe flere, sier han.

..

Simen Hegstad Krüger imponerte da han ble nummer to lørdag. Han er en del av rekruttlandslaget.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Løfshus har vært til stede på Beitostølen, og kan ikke annet enn å konstatere at nivået er skyhøyt.

Pål Golberg, som ikke fikk plass på landslaget i år, ble nummer to på søndagens sprint. Den ble til gjengjeld vunnet av 20-åringen Johannes Høsflot Klæbo, som går på rekruttlandslaget. På kvinnenes sprint ble Mari Eide nummer tre. Hun har kjempet på nivået rett under de beste i flere år.

Lørdag var det rekruttløperen Simen Hegstad Krüger som overrasket da han ble nummer to på 15-kilometeren i fristil.

Simen Sveen, som mistet landslagsplassen i fjor, imponerte samtidig og gikk inn til tredjeplass. Fredag var det den tidligere landslagsløperen Tord Asle Gjerdalen som ble nummer to bak Didrik Tønseth.

Kjenner på presset

didrik

Landslagsløper Didrik Tønseth vant begge distanseløpene i helgen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Løfshus beroliger med at han tror de som fortjener det, vil få sine sjanser.

– Det er mange muligheter i vinter. De beste vil få sine sjanser, og samtidig skal vi få et veldig godt lag i VM i Lahti. Tomas vil få mange muligheter til å kvalifisere seg til VM, og han må ikke få panikk selv om han faller på Beito, sier han, og peker på at for eksempel på Lillehammer har Norge litt flere plasser på grunn av nasjonal kvote.

Finn-Hågen Krogh medgir at han og de etablerte løperne kjenner på presset.

– Det er mindre kvote og tøffere å kvalifisere seg til verdenscupen, og vi ser at det er mange som banker på døra. Vi som er inne i varmen er nødt til å gå fort, sier han.

Siste nytt

 • Lundby på pallen

  Maren Lundby endte på tredjeplass i Oberstdorf. Det er hennes dårligste plassering denne sesongen. Sara Takanashi vant foran Daniela Irascho-Stolz. Lundbys lagvenninne Anna Odine Strøm kom på en finfin sjuendeplass, mens Silje Opseth ble nummer 18.

  Maren Lundby
  Foto: Anne Storaunet
 • Eckhoff endte på 11.-plass

  Tiril Eckhoff ble best nordmann og endte til slutt opp på en 11.-plass, ett minutt og 24 sekunder bak Kaisa Mäkäräinen. Marte Olsbu ble nest beste norske og endte på en 20.-plass. – Alt for dårlig skyting av de norske, sier NRKs ekspert Ola Lunde.

  Verdenscup skiskyting i Holmenkollen. Stafett kvinner.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Kamara hjem for å få behandling

  Ola Kamara reiste lørdag hjem til USA for å få behandling for en irritasjon i kneet. 28-åringen skal få en injeksjon. Det fortalte Lars Lagerbäck etter treningsøkta på Ullevaal dagen etter 4-1-seieren over Australia, der Kamara scoret tre mål.

  PRIVATLANDSKAMP NORGE-AUSTRALIA
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Før kampen
Toppserien: Vålerenga - LSK Kvinner
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune