Northug på «søndagstur» – ble nummer 74 i sesongåpningen

BEITOSTØLEN/OSLO (NRK): Petter Northug var sjanseløs på 15-kilometeren fredag. Men han fortviler ikke: Skikongen mener det er et godt tegn at han endte fire minutter bak vinneren Didrik Tønseth.

Petter Northug tok fredagens 15km som en rolig gjennomkjøring og endte på 74. plass.

SE VIDEO: Slik forklarer Petter Northug 74.-plassen i sesongåpningen.

Petter Northug smilte lurt da han ble intervjuet av NRK rett etter målgangen i sesongstarten. Da hadde han akkurat konstatert at han ble nummer 74 på 15-kilometeren – nesten fire minutter etter vinneren Didrik Tønseth.

– Du må tolke det som du vil. Jeg tror jeg har god kontroll selv om det ikke ser sånn ut, sier Northug og smiler forsiktig.

Didrik Tønseth

JUBEL: Didrik Tønseth var best i sesongåpningen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Northug skal feire med kake

Det er alltid knyttet stor spenning til Northugs form i sesongåpningene.

Tidligere år har langrennsstjernen nemlig vist svært varierende resultater så tidlig i sesongen – og kan i teorien ende på alt fra første- til sisteplass.

Slik var det også fredag. Det gikk svært trått for 30-åringen fra første stavtak. Northug ble parkert av de beste på de første passeringene og slet stort også mot slutten av løpet.

Han var likevel greit fornøyd etter «søndagsturen».

– Det er et styrketegn at jeg ender så langt bak. Jeg er alltid sterkest når jeg presterer dårligst på Beitostølen. Det blir kake i kveld, sier Northug.

Det gikk så tregt med Mosvik-ekspressen at han måtte heies frem av speakeren på stadion da han gikk opp den siste bakken.

– Det trengte jeg. På Beitostølen trenger jeg noen spark i «ræva» for å komme i gang. Dieselmotoren trenger et par vridninger på låsen før det virkelig starter, sier Northug, som var svært munter da han møtte pressen.

Didrik Tønseth var overlegen under 15km på Beitostølen.

SE VIDEO: Didrik Tønseth var overlegen på 15-kilometeren på Beitostølen.

Derfor droppet Northug blanke ski

Landslagsløper Didrik Tønseth valgte – i likhet med flere langløpere – å stake hele 15-kilometeren på blanke ski.

Det viste seg å være lurt: Trønderen var i en klasse for seg og staket seg over målstreken til seier foran Tord Asle Gjerdalen og Morten Eide Pedersen.

– Jeg var i tvil fra start, men fikk beskjed om at man tapte mye med smøring under skiene. Det var staking som gjaldt i dag. Jeg er godt fornøyd. Det var godt å sette langløperne på plass, sier Tønseth til NRK.

– Du ser veldig sindig ut?

– Dette er bare åpningsrennet. Da er det ikke lov å vise følelser, svarer Tønseth.

Tidligere i dag var Ingvild Flugstad Østberg best på kvinnenes 10 kilometer klassisk. Hun vant 13,2 sekunder foran Heidi Weng.

Siste nytt

 • Pallen glapp for Granerud – Geiger suveren

  Halvor Egner Granerud reiste til tyske Titisee-Neustadt med et redusert norsk landslag, og det ble tidlig klart at det var han som måtte forsvare Norges ære under lørdagens hopprenn.

  Etter en svak første omgang, hvor Granerud kun var på 11. plass, gjorde han det langt bedre i andre omgang og hoppet seg til slutt opp hele syv plasser.

  Pallen glapp imidlertid, og han måtte til slutt nøye seg med den sure fjerdeplassen, 15,5 poeng bak vinneren Karl Geiger.

  Geiger klinket til med 141 meter i finaleomgangen, og vant til slutt med 5,5 poeng foran slovenske Anze Lanisek. Markus Eisenbichler ble tredjemann.

  Robin Pedersen ble nummer 28, mens Joacim Ødegård Bjøreng og Sondre Ringen ikke tok seg videre til andre omgang.

  Hoppuka 2021-2022
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Rashford sikret United-seier på overtid

  Det så lenge ut til å gå mot 0-0 i et sjansefattig Premier League-oppgjør mellom Manchester United og West Ham lørdag, men på overtid sikret Marcus Rashford seieren til hjemmelaget i kampens siste minutt da han satte inn 1-0. Scoringen kom etter et innlegg fra Edson Cavani.

  Seieren var svært viktig for de rødkledde som tok sin andre strake trepoenger. Med seieren er United oppe i 38 poeng og en foreløpig 4.-plass i Premier League. West Ham er nå på plassen under.

  Cristiano Ronaldo var usikker foran oppgjøret, men var med i startoppstillingen lørdag. Han var imidlertid anonym i kampen og kom ikke til de aller største farlighetene.

  I neste kamp skal United møte Burnley borte. West Ham skal opp mot Watford på hjemmebane.

  Champions League - Group F - Atalanta v Manchester United
  Foto: Alberto Lingria / Reuters
 • Oliver Solberg kjørte av veien

  Oliver Solberg måtte av veien og tapte stort i Rally Monte-Carlo på lørdagens annen fartsprøve. Han unngikk alvorlige skader på bil og kropp.

  Farten var ikke så høy, men bilen sto godt utenfor veien etter å ha stoppet i et tre, melder WRC.

  Solberg lå på tiendeplassen før uhellet var ute. Med hjelp fra tilskuere fikk han bilen på veien igjen, og han tok seg videre på den neste prøven og inn til depotstoppet, men hadde tapt stort.

  – Nedfor, men ikke ute. Vi kjørte av veien på SS10, men takket være fansen fikk vi bilen på veien igjen. Tapte rundt 30 minutter, skrev Solberg på Twitter.

  Etter at 13 fartsprøver er unnagjort, er franske Sebastien Ogier som er i ledelsen. Han har fått opp en ledelse på 21,1 sekunder på sin landsmann og rallyveteran Sebastien Loeb. Iren Craig Breen holder tredjeplassen, men er distansert med 1.26 minutter.

  Andreas Mikkelsen som er eneste nordmannen på plass, holder sjuendeplassen totalt, men han leder WRC2-klassen.

  Oliver Solberg kjører på svensk lisens, og med sitt svære tidstap på den 10. prøven er han på 29.-plass med 40.57 minutter opp til lederen. (NTB)

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/TT / NTB8BIM8BIM

Sendeplan

Kl. Program Kanal