NRK Meny
Normal

CAS-dommen forandret Johaug: – Jeg stoler ikke på noen andre enn meg selv

Etter knallhard kritikk i CAS-dommen har Therese Johaug endret rutinene sine.

Johaug sier hun har lært etter dommen, og vil ikke kritisere CAS.

Hun har sonet ferdig den 18 måneder lange dopingdommen hun ble idømt og er konkurranseklar. Men Therese Johaug forteller at dopingsaken har hatt stor påvirkning på livet hennes.

Pressetreff med Therese Johaug

STOR INTERESSE: Presse fra både Norge og Sverige var tilstede torsdag da Therese Johaug fortalte om tiden som har vært og tiden som kommer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg har lært at livet byr på mer enn bare langrenn. Det kan skje verre ting, og det har vært mitt våpen hele veien. Du setter ting i perspektiv. Det har vært godt for meg, og gjort at jeg har vokst opp som person, forteller 29-åringen.

Har ingen formening om kritikken

Skiløperen testet positivt for det forbudte stoffet clostebol i 2016. Hun fikk preparatet i kroppen gjennom en leppesalve for en solforbrent leppe. Ifølge CAS-forklaringen mottok Johaug salven av legen sin, og ingen la merke til dopingvarselet på pakken.

«Det er veldig overraskende at Therese Johaug ikke gjorde en grunnleggende sjekk med tanke på hennes store erfaring og suksess som internasjonal utøver», heter det i dommen.

Johaug forteller at hun grovt sett har lest dommen, men at hun ikke har noen formening om kritikken mot henne.

– Jeg har akseptert straffen og tatt dommen min på 18 måneder. Jeg har ingen formening om kritikken i CAS-dommen.

– Stoler ikke på noen

På pressekonferansen torsdag, tok Johaug seg tid til å takke Fredrik Bendiksen, legen som trakk seg på pressekonferansen der Johaugs dopingsak ble kjent.

– Jeg vet at han har hatt det utrolig tøft. Vi har det samme, gode forholdet som vi hadde før, sier hun.

johaug og bendiksen

HEVDET SIN USKYLD: Therese Johaug og lege Fredrik Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug var tatt for doping. På dette tidspunktet la Johaug all skyld over på legen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men da dopingsaken ble kjent la Johaug all skyld over på nettopp Bendiksen, og hevdet at hun selv var uskyldig.

– I etterkant har jeg sett at det er utøvernes ansvar hva en putter i kroppen, den lærdommen har jeg tatt. Jeg har akseptert straffen, og er ferdig i dag.

Johaug forteller at hun også har endret rutinene for sjekk av medisiner.

– Jeg stoler jo ikke på noen andre enn meg selv. Jeg må selv gå inn på WADAs sider og bevisst lese og sjekke at det ikke står på dopinglisten. Så må jeg ta skjermbilde av det, og lagre i en mappe på telefonen.

Det kommer aldri å skje med deg igjen?

– Jeg håper for all del ikke det.

Pressekonferanse med Therese Johaug

GRÅTKVALT: Det ble følelsesladet da Johaug skulle takke Marit Bjørgen for støtten.

Siste nytt

 • Zuccas nye sjef klar

  51 år gamle David Quinn er ansatt som ny trener for Mats Zuccarellos NHL-klubb New York Rangers. Quinn kommer fra trenerjobben til Boston University. Quinn erstatter Alain Vigneault. Han fikk sparken bare timer etter at New York Rangers ikke tok seg til NHL-sluttspillet for første gang siden 2010.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Elsa / Getty Images
 • Ancelotti blir Napoli-trener

  Carlo Ancelotti (58) har skrevet under en treårskontrakt som trener for serie A-klubben Napoli. Ancelotti fikk sparken i Bayern München sist høst. Han erstatter Maurizio Sarri som ledet Napoli til andreplass bak Juventus. Sarri skal være aktuell som ny trener i både Chelsea og Zenit St. Petersburg.

  SOCCER-ITALY-NAP/
  Foto: Charles Platiau / Reuters
 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk