Hopp til innhold

CAS-dommen forandret Johaug: – Jeg stoler ikke på noen andre enn meg selv

Etter knallhard kritikk i CAS-dommen har Therese Johaug endret rutinene sine.

Johaug sier hun har lært etter dommen, og vil ikke kritisere CAS.

Hun har sonet ferdig den 18 måneder lange dopingdommen hun ble idømt og er konkurranseklar. Men Therese Johaug forteller at dopingsaken har hatt stor påvirkning på livet hennes.

Pressetreff med Therese Johaug

STOR INTERESSE: Presse fra både Norge og Sverige var tilstede torsdag da Therese Johaug fortalte om tiden som har vært og tiden som kommer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg har lært at livet byr på mer enn bare langrenn. Det kan skje verre ting, og det har vært mitt våpen hele veien. Du setter ting i perspektiv. Det har vært godt for meg, og gjort at jeg har vokst opp som person, forteller 29-åringen.

Har ingen formening om kritikken

Skiløperen testet positivt for det forbudte stoffet clostebol i 2016. Hun fikk preparatet i kroppen gjennom en leppesalve for en solforbrent leppe. Ifølge CAS-forklaringen mottok Johaug salven av legen sin, og ingen la merke til dopingvarselet på pakken.

«Det er veldig overraskende at Therese Johaug ikke gjorde en grunnleggende sjekk med tanke på hennes store erfaring og suksess som internasjonal utøver», heter det i dommen.

Johaug forteller at hun grovt sett har lest dommen, men at hun ikke har noen formening om kritikken mot henne.

– Jeg har akseptert straffen og tatt dommen min på 18 måneder. Jeg har ingen formening om kritikken i CAS-dommen.

– Stoler ikke på noen

På pressekonferansen torsdag, tok Johaug seg tid til å takke Fredrik Bendiksen, legen som trakk seg på pressekonferansen der Johaugs dopingsak ble kjent.

– Jeg vet at han har hatt det utrolig tøft. Vi har det samme, gode forholdet som vi hadde før, sier hun.

johaug og bendiksen

HEVDET SIN USKYLD: Therese Johaug og lege Fredrik Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug var tatt for doping. På dette tidspunktet la Johaug all skyld over på legen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men da dopingsaken ble kjent la Johaug all skyld over på nettopp Bendiksen, og hevdet at hun selv var uskyldig.

– I etterkant har jeg sett at det er utøvernes ansvar hva en putter i kroppen, den lærdommen har jeg tatt. Jeg har akseptert straffen, og er ferdig i dag.

Johaug forteller at hun også har endret rutinene for sjekk av medisiner.

– Jeg stoler jo ikke på noen andre enn meg selv. Jeg må selv gå inn på WADAs sider og bevisst lese og sjekke at det ikke står på dopinglisten. Så må jeg ta skjermbilde av det, og lagre i en mappe på telefonen.

Det kommer aldri å skje med deg igjen?

– Jeg håper for all del ikke det.

Pressekonferanse med Therese Johaug

GRÅTKVALT: Det ble følelsesladet da Johaug skulle takke Marit Bjørgen for støtten.

Siste nytt

 • Noreg avslutta VM med tap for USA

  USA blei for sterke for Noreg i den siste kampen i ishockey-VM. Amerikanarane vann 4–2 i eit oppgjer der Noreg hang bra med i alle tre periodar.

  Noreg hadde berga plassen i A-VM allereie i forkant av tysdagens oppgjer i Tammerfors. Dermed hadde ikkje mannskapet til Petter Thoresen all verda å spele for.

  USA var på si side kvartfinaleklare før kampstart etter Sveriges siger mot Latvia tidlegare tysdag.

  USA vann første periode med 2–0. Andreas Martinsen reduserte tidleg i midtperioden, før USA gjekk opp til 3–1.

  Daniel Rokseth reduserte på nytt berre minuttet etter siste pause, men USA scora sitt fjerde i tomt mål 30 sekund før full tid.

  Nortsk hockey-scoring
  Foto: VESA MOILANEN / AFP
 • Tsjekkisk siger trass kjedesvikt

  Tsjekkiske Jan Hirt tok ein sterk seier på den 16. etappen av Giro d'Italia. På det siste fjellet blei rittleiar Richard Caparaz sett under kraftig press.

  Etappen på 202 kilometer frå Salò til Aprica blei innhaldsrik og svært underhaldande. På den siste stigninga blei det kjempa på to frontar, både om etappesigeren og sammenlagtleiinga.

  Til slutt var tsjekkiske Hirt den sterkaste. Han hadde den nederlandske ungguten Thymen Arensman nærmast seg på målstreken. Hirt har vore i brot fleire gonger i årets ritt, utan å bli løna med seier.

  – Det blei vanskelege stunder undervegs. I den siste bakken bytte ikkje sykkelen min gir som han skulle. Kjedet hoppa, men eg ville så gjerne vinne, sa Hirt etter sigeren.

  Carapaz held den rosa leiartrøya. Men forspranget til Hindley er no på berre sju sekund etter at australiaren tok fire bonussekund i målgangen. Carapaz fekk to.

  Jan Hirt
  Foto: JENNIFER LORENZINI / Reuters
 • Gullballen skal delast ut 17. oktober

  Fotballens høgaste utmerking, «Gullballen» blir delt ut i Paris 17. oktober, melder magasinet France Football.

  Frå no av skal prisen delast ut på bakgrunn av prestasjonar i den internasjonale sesongen frå august til juli, ikkje i kalendaråret som før.

  Lista over dei nominerte blir gjort kjend 12. august.

  I fjor vann Lionel Messi og Alexia Putellas, begge frå Barcelona. Ada Hegerberg blei den første kvinnelege vinnaren i 2018.

  Hegerberg, gullballen
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste