CAS-dommen forandret Johaug: – Jeg stoler ikke på noen andre enn meg selv

Etter knallhard kritikk i CAS-dommen har Therese Johaug endret rutinene sine.

Johaug sier hun har lært etter dommen, og vil ikke kritisere CAS.

Hun har sonet ferdig den 18 måneder lange dopingdommen hun ble idømt og er konkurranseklar. Men Therese Johaug forteller at dopingsaken har hatt stor påvirkning på livet hennes.

Pressetreff med Therese Johaug

STOR INTERESSE: Presse fra både Norge og Sverige var tilstede torsdag da Therese Johaug fortalte om tiden som har vært og tiden som kommer.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Jeg har lært at livet byr på mer enn bare langrenn. Det kan skje verre ting, og det har vært mitt våpen hele veien. Du setter ting i perspektiv. Det har vært godt for meg, og gjort at jeg har vokst opp som person, forteller 29-åringen.

Har ingen formening om kritikken

Skiløperen testet positivt for det forbudte stoffet clostebol i 2016. Hun fikk preparatet i kroppen gjennom en leppesalve for en solforbrent leppe. Ifølge CAS-forklaringen mottok Johaug salven av legen sin, og ingen la merke til dopingvarselet på pakken.

«Det er veldig overraskende at Therese Johaug ikke gjorde en grunnleggende sjekk med tanke på hennes store erfaring og suksess som internasjonal utøver», heter det i dommen.

Johaug forteller at hun grovt sett har lest dommen, men at hun ikke har noen formening om kritikken mot henne.

– Jeg har akseptert straffen og tatt dommen min på 18 måneder. Jeg har ingen formening om kritikken i CAS-dommen.

– Stoler ikke på noen

På pressekonferansen torsdag, tok Johaug seg tid til å takke Fredrik Bendiksen, legen som trakk seg på pressekonferansen der Johaugs dopingsak ble kjent.

– Jeg vet at han har hatt det utrolig tøft. Vi har det samme, gode forholdet som vi hadde før, sier hun.

johaug og bendiksen

HEVDET SIN USKYLD: Therese Johaug og lege Fredrik Bendiksen på pressekonferansen etter at det ble kjent at Johaug var tatt for doping. På dette tidspunktet la Johaug all skyld over på legen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Men da dopingsaken ble kjent la Johaug all skyld over på nettopp Bendiksen, og hevdet at hun selv var uskyldig.

– I etterkant har jeg sett at det er utøvernes ansvar hva en putter i kroppen, den lærdommen har jeg tatt. Jeg har akseptert straffen, og er ferdig i dag.

Johaug forteller at hun også har endret rutinene for sjekk av medisiner.

– Jeg stoler jo ikke på noen andre enn meg selv. Jeg må selv gå inn på WADAs sider og bevisst lese og sjekke at det ikke står på dopinglisten. Så må jeg ta skjermbilde av det, og lagre i en mappe på telefonen.

Det kommer aldri å skje med deg igjen?

– Jeg håper for all del ikke det.

Pressekonferanse med Therese Johaug

GRÅTKVALT: Det ble følelsesladet da Johaug skulle takke Marit Bjørgen for støtten.

Siste nytt

 • Klæbo vant prologen

  Johannes Høsflot Klæbo vant prologen i Quebec. Aleksandr Bolsjunov, som er hans nærmeste utfordrer i verdenscupen sammenlagt, ble nummer tre. Åtte nordmenn gikk til kvartfinalen. Det gjorde ikke Hans Christer Holund.

  Verdenscup langrenn sprint klassisk menn
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Sundling vant prologen

  Jonna Sundling vant fredagens prolog i Quebec. Verdenscupleder Ingvild Flugstad Østberg ble best av de norske med sin 3. plass. Russiske Natalja Neprjajeva ble nummer 6. Totalt er 7 norske jenter klare for kvartfinalen.

  Svenska Skidspelen i Falun 2019, verdenscup, kvinner 10 km
  Foto: Ulf Palm / Tt / NTB scanpix
 • Eisenbichler tar sin første seier

  Markus Eisenbichler tok sin første verdenscupseier i karrieren da han vant fredagens skiflyvningsrenn i Planica. Tyskeren hoppet 233 meter i andre omgang og vant foran japanske Ryoyu Kobayashi. Johann André Forfang ble beste nordmann på 8.plass.

  Markus Eisenbichler
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal