Hopp til innhold

Gråtkvalt Johaug gir alt ansvar til landslagslegen: – Jeg har null skyld

Therese Johaug sier landslagslegen forsikret henne om at kremen hun brukte for solforbrenning ikke sto på dopinglisten. Legen trekker seg med umiddelbar virkning.

Skistjernen kjempet mot tårene på pressekonferansen om dopingavsløringen.

PREGET: Therese Johaug brast i gråt flere ganger mens hun forklarte seg da hun møtte pressen på Ullevaal stadion.

Gråtkvalt og med rødsprengte øyne sa Johaug at hun har et sterkt ønske om å fortelle sin versjon av situasjonen som har ført til at hun nå er tatt for brudd på dopingreglementet.

– Jeg vil starte med å si at jeg er helt knust. Jeg er vanvittig fortvilet og forbannet over situasjonen jeg har havnet i. Situasjonen er helt ubeskrivelig for meg. Den siste uken har vært den verste i mitt liv, sa Johaug.

– Skal sitte rakrygget og fortelle

Deretter startet hun å fortelle. Selv om stemmen brast flere ganger, fortonet det hele seg som en tordentale:

– Jeg vil fortelle alle hva som har skjedd. Jeg skal sitte her rakrygget og si hva som har skjedd, for jeg har null skyld, sa Johaug.

Det hele startet med et solstikk og en følgende sterk solforbrenning på leppene under en treningssamling i Seiser Alm.

Johaug fikk etter hvert store, blødende sår. Etter å ha reist videre til Livigno begynte hun å bruke kremen Trofodermin, som skulle vise seg å inneholde det anabole steroidet clostebol.

– Fredrik (Bendiksen, landslagslege red.anm) gikk på apoteket i Livigno, kjøpte kremen og ga den i hånden min. Jeg spurte om kremen står på dopinglista. Jeg fikk nei. Jeg brukte den som anvist av ham.

– Fredrik er legen min. Legen på landslaget. Landslagslege. Han er ekspert på idrettsmedisin og har 30 års erfaring. Jeg hadde full tillit til ham, sa Johaug.

Hun understreker likevel at hun som utøver har et ansvar for hva hun får i seg.

– Jeg tok det ansvaret ved å spørre legen min, som er ekspert på idrettsmedisin. Jeg hadde overhodet ingen grunn til å tro at kremen sto på lista.

johaug leppe

FORBRENT: Slik så Johaugs leppe ut da NRK møtte henne i Livigno tidligere i høst. Såret var på bedringens vei, men fortsatt godt synlig.

Foto: NRK

Legen trekker seg

Johaug forklarer at hun prøvde to kremer, og at begge ble kjøpt i Livigno av landslagslegen.

– Den første brukte jeg i to dager, uten at det virket. Jeg spurte om denne kremen sto på dopinglisten. Han sa nei. Søndagen gikk jeg til ham igjen, og vi ble enige om at vi skulle prøve den andre kremen. Det var Trofodermin. Jeg spurte igjen om den sto på lista. Han sa nei. Jeg stolte hundre prosent på det.

Johaug avsluttet med å banke i bordet foran seg, før hun fastslo:

– Det å få en uforskyldt positiv prøve, det er en utøvers verste mareritt. Men jeg skal kjempe alt jeg kan og vise at jeg er uskyldig i denne saken.

Fredrik S. Bendiksen trekker seg fra stillingen som landslagslege. Han ga Therese Johaug kremen som inneholdt et anabolt steroid, men forklarer at han ikke koblet at dette var et ulovlig middel. Middelet brukes blant annet av kroppsbyggere i Brasil, forklarer Bendiksen.

TREKKER SEG: Landslagslege Fredrik Bendiksen tar på seg det fulle ansvaret.

Etterpå var det landslagslege Bendiksens tur til å snakke. Han sier han ikke greier å forklare hvordan han kunne gjøre en slik feil - og at han trekker seg med umiddelbar virkning.

– Jeg klarte ikke der og da å koble det opp mot at dette var et forbudt stoff. Jeg fikk det rett og slett ikke med meg. Jeg har studert mye, dag og natt, på hvorfor jeg ikke klarte det. Det kan jeg faktisk ikke gi dere noen god forklaring på, sier landslagslegen.

Han bekrefter at Johaug spurte ham om kremen inneholdt noe som sto på dopinglisten.

– Jeg svarte nei, det er det ikke. Du kan bruke den, forteller Bendiksen.

– Jeg tar konsekvensene av dette og trekker meg med umiddelbar virksomhet.

Det er fortsatt uklart hva slags konsekvenser saken får fra Johaug. Antidoping Norge har ikke behandlet ferdig saken, og hun har foreløpig ikke fått noen utestengelse.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal