NRK Meny
Normal

Johaug om nye opplysninger: – Jeg må bare beklage det

ULLEVAAL (NRK): Høringen i Therese Johaug-saken åpnet torsdag med at skistjernen beklaget at hun hadde oversett en detalj i «Ren Utøver»-diskusjonen.

Therese Johaug

BEKLAGET: Therese Johaug sa onsdag at hun knapt hadde hørt om Ren Utøver-programmet, men beklaget torsdag at hun hadde glemt en mail hun hadde fått om det.

Foto: NTB Scanpix

På dag to av høringen om dopingsaken, måtte Therese Johaug beklage at hun onsdag hadde gitt ukorrekte opplysninger.

For under dag én av høringen sa nemlig Johaug at hun ikke kunne huske at hun skulle gjennomføre modul 1 av Ren Utøver-kurset, som er antidoping-programmet til Antidoping Norge.

– Jeg visste ikke at det fantes før vi fikk mail fra Skiforbundet dagen etter pressekonferansen, forklarte Johaug onsdag.

Onsdag kveld fikk derimot Johaugs advokat, Christian Hjort, opplysninger om at skistjernen hadde mottatt en mail der det kom frem at Skiforbundet ønsket at hun skulle ta antidoping-kurset.

– Jeg husker ikke å ha sett den, men jeg ser jo nå at jeg har fått den. Men for min del er markedsdagene et vilt kaos. Jeg må bare beklage det, sier Johaug torsdag.

Les også: Reagerer på Johaug-avsløring: – Det er skremmende

Nye opplysninger

Mailen fra skiforbundet er datert 22. april 2015, og er skrevet av Martine Torleifsson. Hjort siterte så mailen som har gått fra sponsorsjefen i Norges Skiforbund (NSF) til en rekke utøvere, blant andre Johaug, i forbindelse med markedsdagene:

«I løperkontraktene står det et punkt som heter Ren Utøver. Det har vært tidkrevende å komme gjennom dette. Nå lanserer Antidoping Norge et nytt program som kan gjennomføres på telefon. Dette er noe alle skal gjennomføre».

- Total mangel på oppfølging av antidopingarbeidet gjennom e-læringskurset.

KRITIKK: Fredrik Aukland mener det er kritikkverdig at mailen om e-læringskurset kom i forbindelse med markedsdagene.

Ikke i Johaugs kontrakt

Hjort fulgte deretter opp med å påpeke at det ikke står noen ting om «Ren utøver» i Johaugs langtidskontrakt.

– Men det fremgår av andre kontrakter til andre utøvere på landslaget. «Ren utøver» gjelder altså ikke i Johaugs kontrakt. Mailen gikk til Therese Johaug. Spørsmålet mitt er om Therese kan erindre denne mailen? spurte advokat Hjort før Johaugs beklagelse.

I standardkontraktene for norske landslagsløpere, står det at de forplikter seg til å «gjennomgå Antidoping Norges elæringsprogram «Ren utøver», og plikter å delta på minimum ett foredrag/seminar i regi av Antidoping Norge pr. år.»

Det skal altså ikke være nevnt i Johaugs kontrakt.

– Det er veldig kritikkverdig, mener NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

– Mangel på oppfølging

Han mener det vitner at manglende kontrollrutiner fra forbundets side.

– Når det kommer som et lite punkt i en mail som dreier seg om en markedsdag, så vitner det om at det har vært total mangel på oppfølging av antidopingarbeidet gjennom dette kurset, sier han.

Kurset, som Antidoping Norge lanserte i 2008 og oppdaterte senest sommeren 2015, består av syv korte moduler, som gir en innføring i antidopingarbeid, dopingkontroller og hva utøvere bør være oppmerksomme på. Kurset tar også for seg det å kjøpe medisiner i utlandet.

Bilder fra dag to av høringen.

Se alle bildene fra dag to av Johaug-høringen på Ullevaal stadion.

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal