Hopp til innhold

Reagerer på Johaug-avsløring: – Det er skremmende

ULLEVAAL (NRK): Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner er svært overrasket over hvor dårlig skiforbundet har fulgt opp antidopingarbeidet overfor utøverne.

Johaug

FORKLARTE SEG: Therese Johaug avga forklaring under høringen på Ullevaal stadion onsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

I løpet av Therese Johaugs forklaring kom det frem at langrennsstjernen knapt visste om antidopingprogrammet Ren Utøver.

Her ga Johaug uttrykk for manglende oppfølging fra skiforbundet, og hun hadde ikke fått informasjon eller beskjed om å gjennomføre programmet.

Kjenner

EKSPERT: Gunnar-Martin Kjenner følger saken på Ullevaal.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Samtidig påpekte advokat Christian Hjort at ingen landslagsutøvere hadde fullført den såkalte «modul 1», som er en oppdatering av programmet.

– Det er skremmende å høre at et så stort forbund som Norges Skiforbund ikke har fulgt opp på en bedre måte. Der har skiforbundet et stort ansvar, sier idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner.

– Jeg vil også stille spørsmål ved Antidoping Norge, som ikke sjekker bedre hva særforbundene har gjort. Her er det grunn til å se antidopingarbeidet på en helt ny måte i det praktiske liv, fortsetter Kjenner.

Sendte ut hastemail

Under høringen kom det frem at Johaug verken hadde registrert seg i systemet eller gjennomført antidopingopplæringen før 14. oktober.

Dagen før holdt Johaug pressekonferansen der hun fortalte verden om den positive dopingprøven.

Johaug forklarte at hun da fikk en mail fra skiforbundet.

– Det er lett å trekke konklusjonen at man oppdaget en forsømmelse, sier Kjenner.

Norges Skiforbund sendte onsdag ettermiddag ut en pressemelding, hvor de understreker at flere utøvere har gjennomført Ren Utøver også før strakstiltakene.

Men:

– En ny versjon av «Ren utøver» ble lansert i juni 2015. Vi i langrennsledelsen erkjenner at vi ikke har vært flinke nok til å sørge for at alle utøverne har gjennomført den siste versjonen, sier Espen Bjervig, administrativ leder i NSF Langrenn, i pressemeldingen.

Bjervig forklarer overfor NRK at skiforbundet gjorde utøverne oppmerksomme så fort forbundet oppdaget svikten.

– Vi så i høst at dette er et av de punktene vi må forbedre oss. Derfor tok vi grep og satte i gang strakstiltak, hvor alle utøvere skulle gjennomføre programmet mer eller mindre umiddelbart, sier Bjervig.

Måtte svare for egne undersøkelser

Selv om Johaug ikke hadde gjennomført den siste modulen, var hun heller ikke klar over programmet Ren Utøver, som har vært tilgjengelig siden 2008.

Alle landslagsløperne skriver under på en utøverkontrakt, hvor de blant annet forplikter seg til å «gjennomgå Antidoping Norges elæringsprogram «Ren utøver», og plikter å delta på minimum ett foredrag/seminar i regi av Antidoping Norge pr. år.»

Niels Kiær, som fører saken for Antidoping Norge, presset Johaug på hva hun selv gjorde for å finne ut mer om antidoping.

– Jeg har egentlig bare hatt en regel oppi hodet mitt om at jeg aldri tar medikamenter uten å spørre landslagslegen, som er eksperten på landslaget, forklarte Johaug.

Kjenner understreker at det ikke ligger mer enn et moralsk ansvar på skiforbundet.

– Men det er en ripe i lakken med tanke på oppfølgingen av antidopingarbeidet som vi i Norge er stolte av, sier Kjenner.

Siste nytt

  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med Feyenoord som går ut sommeren 2026.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal