NRK Meny
Normal

Johaug gjennomførte aldri obligatorisk dopingkurs

Selv om alle landslagsløpere forplikter seg til å gjennomføre Antidoping Norges Ren utøver-kurs, mener Therese Johaugs advokat at ingen på landslaget tok det før hennes positive dopingprøve.

Christian B. Hjort og Therese Johaug

IKKE GJENNOMFØRT: Therese Johaug tok aldri antidopingkurset Ren utøver, selv om det er et krav til alle landslagsløpere.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De siste årene har alle landslagsløpere i Norges Skiforbund hatt krav på seg gjennom landslagskontrakten de skriver under, om å gjennomføre det elektroniske antidoping-kurset Ren utøver.

Men på tross av at Therese Johaug har vært fast inventar på landslaget siden 2008-2009-sesongen, har hun aldri tatt kurset.

Det kom frem under tirsdagens høring i Johaugs dopingsak.

– Angående Ren utøver kan jeg ikke huske at jeg skulle gjennomføre modul 1 og visste ikke at det fantes før vi fikk mail fra Skiforbundet dagen etter pressekonferansen, forklarte Johaug onsdag.

Pressekonferansen skjedde 13. oktober, ni dager etter at Johaug fikk vite at hun hadde avlagt en positiv prøve.

– Det er ingen andre utøvere som har gjennomført dette på et tidligere tidspunkt, så det er ikke et særtilfelle for Therese Johaug, sa Johaugs advokat, Christian B. Hjort, under hennes utspørring onsdag.

Strammet inn etter Johaug

Alle landslagsløperne i forbundet skal skrive under på en utøverkontrakt, hvor de forplikter seg til å «gjennomgå Antidoping Norges elæringsprogram «Ren utøver», og plikter å delta på minimum ett foredrag/seminar i regi av Antidoping Norge pr. år.»

– Johaug har verken registrert seg i systemet eller gjennomført elementær antidopingopplæring før 14. oktober 2016, dagen etter pressekonferansen om den positive dopingprøven, fortalte derimot Niels R. Kiær, som representerer Antidoping Norge i saken mot Johaug, under onsdagens høring.

Etter Johaugs positive prøve ble kjent, innrømmet landslagssjef Vidar Løfshus til Adressa at flere utøvere ikke hadde gjennomført programmet.

– Det er litt sløvt, også av oss som har pålagt dem å gjøre det, men ikke fulgt det opp. Og det er sløvt at de ikke har fulgt det opp selv, sa han.

Å stramme inn rutinene var ett av syv strakstiltak forbundet gjennomførte kort tid etter Johaug-saken.

E-læringsprogram

KRITIKK: Fredrik Aukland mener det er kritikkverdig, både for Therese Johaug og for landslagsledelsen, at hun ikke gjennomførte Ren utøver.

– Ikke et godt signal

Kurset, som Antidoping Norge lanserte i 2008 og senere oppdatert, består av syv korte moduler, som gir en innføring i antidopingarbeid, dopingkontroller og hva utøvere bør være oppmerksomme på. Kurset tar også for seg det å kjøpe medisiner i utlandet.

– Dette er ikke et vanskelig kurs. Det tar to-tre timer hvis man kjører alle modulene sammenhengende, så dette burde være praktisk å gjennomføre. Det kan man gjøre bare man har en PC med nettilgang, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland

I tillegg til eliteløperne, brukes kurset også på videregående skoler og for trenere og tillitsvalgte ute i skikretsene. At toppledelsen ikke har fulgt opp sine utøvere, mener Aukland sender et uheldig signal.

– Det er ikke et godt signal til resten av Idretts-Norge, sier han.

Kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Espen Graff, bekrefter at alle landslagsutøvere nå har gjennomført kurset, men ønsker ikke å kommentere detaljer før Johaug selv har forklart seg.

Bilder fra Johaug-høringen

HØRINGEN: Onsdag møter Therese Johaug og hennes advokater til muntlige forhandlinger med Antidoping Norge for NIFs domsutvalg på Ullevaal.

Siste nytt

 • Storseier mot Sverige

  Norge knuste Sverige hele 7-2 i den siste kampen i gruppespillet. Kampen var over allerede etter den sjette omgangen. Norges semifinalesjanser var over allerede tirsdag. Svenskene var allerede klare for semifinale, og hadde lite å spille for.

  WEB_SPORT
  Foto: Jonas Ekströmer/tt / NTB scanpix
 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL i Pyeongchang: Langrenn, team-sprint
OL i Pyeongchang: Skøyter lagtempo
OL-magasin
Høydepunkter fra dagen
OL-magasin
OL-profiler: Johannes Høsflot Klæbo