NRK Meny
Normal

Johaug gjennomførte aldri obligatorisk dopingkurs

Selv om alle landslagsløpere forplikter seg til å gjennomføre Antidoping Norges Ren utøver-kurs, mener Therese Johaugs advokat at ingen på landslaget tok det før hennes positive dopingprøve.

Christian B. Hjort og Therese Johaug

IKKE GJENNOMFØRT: Therese Johaug tok aldri antidopingkurset Ren utøver, selv om det er et krav til alle landslagsløpere.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De siste årene har alle landslagsløpere i Norges Skiforbund hatt krav på seg gjennom landslagskontrakten de skriver under, om å gjennomføre det elektroniske antidoping-kurset Ren utøver.

Men på tross av at Therese Johaug har vært fast inventar på landslaget siden 2008-2009-sesongen, har hun aldri tatt kurset.

Det kom frem under tirsdagens høring i Johaugs dopingsak.

– Angående Ren utøver kan jeg ikke huske at jeg skulle gjennomføre modul 1 og visste ikke at det fantes før vi fikk mail fra Skiforbundet dagen etter pressekonferansen, forklarte Johaug onsdag.

Pressekonferansen skjedde 13. oktober, ni dager etter at Johaug fikk vite at hun hadde avlagt en positiv prøve.

– Det er ingen andre utøvere som har gjennomført dette på et tidligere tidspunkt, så det er ikke et særtilfelle for Therese Johaug, sa Johaugs advokat, Christian B. Hjort, under hennes utspørring onsdag.

Strammet inn etter Johaug

Alle landslagsløperne i forbundet skal skrive under på en utøverkontrakt, hvor de forplikter seg til å «gjennomgå Antidoping Norges elæringsprogram «Ren utøver», og plikter å delta på minimum ett foredrag/seminar i regi av Antidoping Norge pr. år.»

– Johaug har verken registrert seg i systemet eller gjennomført elementær antidopingopplæring før 14. oktober 2016, dagen etter pressekonferansen om den positive dopingprøven, fortalte derimot Niels R. Kiær, som representerer Antidoping Norge i saken mot Johaug, under onsdagens høring.

Etter Johaugs positive prøve ble kjent, innrømmet landslagssjef Vidar Løfshus til Adressa at flere utøvere ikke hadde gjennomført programmet.

– Det er litt sløvt, også av oss som har pålagt dem å gjøre det, men ikke fulgt det opp. Og det er sløvt at de ikke har fulgt det opp selv, sa han.

Å stramme inn rutinene var ett av syv strakstiltak forbundet gjennomførte kort tid etter Johaug-saken.

E-læringsprogram

KRITIKK: Fredrik Aukland mener det er kritikkverdig, både for Therese Johaug og for landslagsledelsen, at hun ikke gjennomførte Ren utøver.

– Ikke et godt signal

Kurset, som Antidoping Norge lanserte i 2008 og senere oppdatert, består av syv korte moduler, som gir en innføring i antidopingarbeid, dopingkontroller og hva utøvere bør være oppmerksomme på. Kurset tar også for seg det å kjøpe medisiner i utlandet.

– Dette er ikke et vanskelig kurs. Det tar to-tre timer hvis man kjører alle modulene sammenhengende, så dette burde være praktisk å gjennomføre. Det kan man gjøre bare man har en PC med nettilgang, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland

I tillegg til eliteløperne, brukes kurset også på videregående skoler og for trenere og tillitsvalgte ute i skikretsene. At toppledelsen ikke har fulgt opp sine utøvere, mener Aukland sender et uheldig signal.

– Det er ikke et godt signal til resten av Idretts-Norge, sier han.

Kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Espen Graff, bekrefter at alle landslagsutøvere nå har gjennomført kurset, men ønsker ikke å kommentere detaljer før Johaug selv har forklart seg.

Bilder fra Johaug-høringen

HØRINGEN: Onsdag møter Therese Johaug og hennes advokater til muntlige forhandlinger med Antidoping Norge for NIFs domsutvalg på Ullevaal.

Siste nytt

 • Brun og Strandli på 2. plass

  Kristoffer Brun og Are Strandli løftet seg flere hakk og rodde inn til 2.-plass i lettvekt dobbeltsculler under verdenscupen i roing i Linz søndag.

  Brun og Strandli
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Diomande scoret sitt fjerde i MLS

  Adama Diomande (28) har fått en pangstart i sin nye klubb Los Angeles FC. Mot Colombus Crew ble det nok en scoring.

  Los Angeles FC vant 2-0, og målene kom tidlig i kampen.

  MLS Crew Los Angeles FC Soccer
  Foto: Mark J. Terrill / AP
 • Norske Mathias (18) til NHL-lag

  NHL-laget Calgary Flames har draftet den norske 18-åringen Mathias Emilio Pettersen fra Manglerud, opplyser klubben på Twitter. Det siste året har han spilt på Muskegon Lumberjacks i United States Hockey League.

  Mathias Emilio Pettersen
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
FIFA Fotball-VM 2018: England - Panama
Veien til VM: Uruguay og Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: Japan - Senegal
VM fotball: Japan - Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Japan - Senegal
4-4-2 Radiosporten: 4-4-2 Radiosporten og FIFA Fotball-VM 2018 Japan - Senegal
4-4-2 Radiosporten: 4-4-2 Radiosporten og FIFA Fotball-VM 2018 Japan - Senegal
4-4-2 Radiosporten: 4-4-2 Radiosporten og FIFA Fotball-VM 2018 Japan - Senegal
4-4-2 Radiosporten
VM fotball: Polen - Colombia