NRK Meny
Normal

Johaug gjennomførte aldri obligatorisk dopingkurs

Selv om alle landslagsløpere forplikter seg til å gjennomføre Antidoping Norges Ren utøver-kurs, mener Therese Johaugs advokat at ingen på landslaget tok det før hennes positive dopingprøve.

Christian B. Hjort og Therese Johaug

IKKE GJENNOMFØRT: Therese Johaug tok aldri antidopingkurset Ren utøver, selv om det er et krav til alle landslagsløpere.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

De siste årene har alle landslagsløpere i Norges Skiforbund hatt krav på seg gjennom landslagskontrakten de skriver under, om å gjennomføre det elektroniske antidoping-kurset Ren utøver.

Men på tross av at Therese Johaug har vært fast inventar på landslaget siden 2008-2009-sesongen, har hun aldri tatt kurset.

Det kom frem under tirsdagens høring i Johaugs dopingsak.

– Angående Ren utøver kan jeg ikke huske at jeg skulle gjennomføre modul 1 og visste ikke at det fantes før vi fikk mail fra Skiforbundet dagen etter pressekonferansen, forklarte Johaug onsdag.

Pressekonferansen skjedde 13. oktober, ni dager etter at Johaug fikk vite at hun hadde avlagt en positiv prøve.

– Det er ingen andre utøvere som har gjennomført dette på et tidligere tidspunkt, så det er ikke et særtilfelle for Therese Johaug, sa Johaugs advokat, Christian B. Hjort, under hennes utspørring onsdag.

Strammet inn etter Johaug

Alle landslagsløperne i forbundet skal skrive under på en utøverkontrakt, hvor de forplikter seg til å «gjennomgå Antidoping Norges elæringsprogram «Ren utøver», og plikter å delta på minimum ett foredrag/seminar i regi av Antidoping Norge pr. år.»

– Johaug har verken registrert seg i systemet eller gjennomført elementær antidopingopplæring før 14. oktober 2016, dagen etter pressekonferansen om den positive dopingprøven, fortalte derimot Niels R. Kiær, som representerer Antidoping Norge i saken mot Johaug, under onsdagens høring.

Etter Johaugs positive prøve ble kjent, innrømmet landslagssjef Vidar Løfshus til Adressa at flere utøvere ikke hadde gjennomført programmet.

– Det er litt sløvt, også av oss som har pålagt dem å gjøre det, men ikke fulgt det opp. Og det er sløvt at de ikke har fulgt det opp selv, sa han.

Å stramme inn rutinene var ett av syv strakstiltak forbundet gjennomførte kort tid etter Johaug-saken.

E-læringsprogram

KRITIKK: Fredrik Aukland mener det er kritikkverdig, både for Therese Johaug og for landslagsledelsen, at hun ikke gjennomførte Ren utøver.

– Ikke et godt signal

Kurset, som Antidoping Norge lanserte i 2008 og senere oppdatert, består av syv korte moduler, som gir en innføring i antidopingarbeid, dopingkontroller og hva utøvere bør være oppmerksomme på. Kurset tar også for seg det å kjøpe medisiner i utlandet.

– Dette er ikke et vanskelig kurs. Det tar to-tre timer hvis man kjører alle modulene sammenhengende, så dette burde være praktisk å gjennomføre. Det kan man gjøre bare man har en PC med nettilgang, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland

I tillegg til eliteløperne, brukes kurset også på videregående skoler og for trenere og tillitsvalgte ute i skikretsene. At toppledelsen ikke har fulgt opp sine utøvere, mener Aukland sender et uheldig signal.

– Det er ikke et godt signal til resten av Idretts-Norge, sier han.

Kommunikasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Espen Graff, bekrefter at alle landslagsutøvere nå har gjennomført kurset, men ønsker ikke å kommentere detaljer før Johaug selv har forklart seg.

Bilder fra Johaug-høringen

HØRINGEN: Onsdag møter Therese Johaug og hennes advokater til muntlige forhandlinger med Antidoping Norge for NIFs domsutvalg på Ullevaal.

Siste nytt

 • Sverige møter Italia i VM-playoff

  Sverige kan vente seg to tøffe kamper når de i november skal møte Italia i toeromspillet til fotball-VM i Russland. Det ble klart da trekningen i FIFA-regi ble gjort i Zürich tirsdag.

  SVT-eksperten Daniel Nannskog sier at det ikke kunne blitt verre.

  FBL-WC-2018-QUALIFIER-BUL-SWE
  Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
 • Norge møter Makedonia og Slovakia

  Norges landslagsherrer i fotball avslutter sesongen med bortekamper mot Makedonia og Slovakia.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck sier i en pressemelding at han er veldig fornøyd med at de har fått på plass to treningskamper i november.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Bratt Tour de France i 2018

  Neste års ritt, som starter på øya Noirmoutier på den franske vestkysten, inneholder ingen flat, individuell tempo.

  Mot slutten av Touren blir det særlig tøft med seks fjelletapper og fire andre kuperte etapper før selve avslutningen opp Champs-Élysées i Paris.

  France Cycling Tour de France
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Se reaksjoner etter kampen