Hopp til innhold

Johaug slipper å levere tilbake skiparken: – Har vært en del misforståelser

HOCHFILZEN/OSLO (NRK): Manager Jørn Ernst bekrefter at Therese Johaug ikke trenger å levere inn skiparken til utstyrsgiganten Fischer. Det kunne fått store sportslige konsekvenser mener NRKs langrennsekspert.

Therese Johaug

NYE SKI? Therese Johaug kan risikere å måtte bygge opp en ny skipark.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Vi vil ikke snakke om fremtiden nå. Dette er noe vi må bestemme etter hvert, sa Tanja Winterhalder, markeds- og presseansvarlig i Fischer, på direkte spørsmål om Johaug kan miste skiparken.

Hun møtte norsk presse i VM-byen Hochfilzen mandag. Seansen skulle egentlig handle om skiprodusentens sponsede skiskyttere som deltar i mesterskapet. Men pressekorpset ville helst snakke om Fischers avbrutte kontrakt med dopingdømte Therese Johaug.

Les også: Alt om Johaug-saken

Manageren: – Har vært en del misforståelser

Som følge av den avsluttede avtalen vil Johaug følgelig miste flere millioner i sponsorkroner fra skiprodusenten. Men hvorvidt hun faktisk må gi fra seg skiparken var da helt i det blå.

– Dette er noe vi må diskutere internt. Vi har ikke bestemt noe om fremtiden, forklarte Winterhalder, og la til:

Tanja Winterhalder

USIKKER: Fischer-sjef Tanja Winterhalder kan hverken bekrefte eller avkrefte om Therese Johaug får beholde skiene sine.

Foto: NRK

– Alle i verden kan kjøpe Fischer-ski, og dermed gå på Fischer-ski.

Men Johaugs manager Jørn Ernst avviser at de trenger å levere tilbake skiene.

– Det skal vi ikke. Der har det vært en del misforståelser i løpet av dagen. Therese skal ikke levere tilbake noen ski. Hun beholder det akkurat slik det er. Det kommer ikke til å skje, forteller Ernst til NRK.

Manageren har hatt dialog med utstyrsgiganten etter at saken ble kjent og ble ikke overrasket over at de valgte å kansellere sponsoravtalen.

– Hun har en skipark som hun disponerer. Den fortsetter hun å disponere i suspensjonsperioden. Det har vi fått beskjed av Fisher, forklarer Ernst.

– Bare kroppen er viktigere enn skiene

Om Johaug faktisk hadde mistet skiparken, kunne det ha fått store sportslige konsekvenser, tror NRKs skiekspert Torgeir Bjørn. Johaug har tidligere uttalt at OL i Pyeongchang i 2018 er hennes store mål.

Torgeir Bjørn

SPORTSLIGE KONSEKVENSER: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn mener at det kunne fått sportslige konsekvenser om Johaug hadde mistet skiene.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Skiene er det viktigste utstyret for en langrennsløper. Å miste muligheten til å utvikle og oppgradere skiparken sin er et minus. Bare kroppen er viktigere enn skiene for en langrennsløper. Generelt er skiene noe som løperne låner av skifabrikanten, sier Bjørn til NRK.

– Å miste pengene er av mindre betydning. Det er langt verre å miste skiene. Det tar tid å finne optimale skipar som er tilpasset sin teknikk, sier Bjørn.

Kan diskutere ny avtale

Winterhalder vil for øvrig heller ikke si noe om hvorvidt selskapet vil signere en ny avtale med Johaug når dopingdommen er sonet ferdig til høsten.

– Etter at dommen er sonet ferdig, så er det som i det sivile livet. En utøver kan komme tilbake til konkurranse, og vi kan diskutere ny kontrakt med utøveren. Vi skal tenke på det, og så bestemme hva vi skal gjøre. Det er ikke tatt noen avgjørelse, sier Winterhalder til NRK.

Det østerrikske selskapet benyttet seg av en antidopingklausul, som de har i kontrakten med alle sine sponsede utøvere, for å avslutte kontrakten med Johaug. Dette var allerede kjent på forhånd, men det trådde først i kraft etter at Johaug fikk dommen på 13 måneder forrige uke.

Johaugs støtteapparat tar avgjørelsen til etterretning, men er klar for samtaler med Fischer når den tid kommer.

Jørn Ernst

BEHOLDER SKIENE: Manager Jørn Ernst bekrefter til NRK at langrennsstjernen beholder skiene.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Vår intensjon er å fortsette samarbeidet med Fischer når suspensjonen er over. Therese har hatt et langt og godt samarbeid med Fischer, og har et sterkt ønske om å fortsette med det, forteller Ernst til NRK.

Thingnes Bø: – Tror hun går på Fischer ut karrieren

Johannes Thingnes Bø var en av de Fischer-sponsede utøverne som var på mandagens pressekonferanse.

Han fikk også spørsmål om Johaug-saken, men ville si minst mulig.

– Det står i min kontrakt også at hvis man blir tatt for doping, så mister man kontrakten. Uten om det så har jeg ikke så mye mer å si om den saken, sier Thingnes Bø til det norske pressekorpset.

Han tror likevel Johaug vil gjenopprette samarbeidet med skiprodusenten.

– Jeg tror hun går på Fischer ut karrieren sin, sier Thingnes Bø.

Siste nytt

  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal